Шантала: што е тоа, за што служи, придобивки, контраиндикации и многу повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Научете сè за техниката на масажа Шантала!

Шантала е масажа која се изведува на бебиња која се заснова на повторување на движењата со само потребното количество масло за лизгање на рацете. Областите на телото каде се применува техниката се неколку, како што се лицето, рацете, нозете, торзото и стапалата. Главниот столб на Шантала е врската што се воспоставува помеѓу родителите и бебињата во текот на целиот процес.

Користењето на Шантала на дневна основа го прави дел од рутината за нега на бебиња. Колку е поконстантна масажата, толку повеќе бенефиции можат да почувствуваат најмалите. Од првиот месец од животот, модалитетот сè уште обезбедува интеракција помеѓу родителите и бебињата покрај допирот, бидејќи може да го стимулира контактот со очите и препознавањето на гласот.

Во текот на статијата, дознајте повеќе за Шантала , нејзиното влијание врз здравјето на бебето и совети за спроведување на масажата во пракса!

Разбирање повеќе за Шантала

Видеата на масирање на бебиња се вообичаени на интернет. Шантала е техника која, како и другите протоколи за масажа, со цел ги следи движењата и носи придобивки кои се истакнуваат со нејзиното вметнување во рутината. За родителите и бебињата, тоа е интерактивно искуство со силна емотивна привлечност. Следно, дознајте како настанала масажата и како функционира!

Што е тоа?

Шантала е техника на масажа која бешеназад и започнете со кружни движења, проследено со истегнување и месење по целата должина на пределот.

Потоа, замотајте ги двете раце околу грбот на бебето, разменувајќи топлина и енергија. Повторете го секое движење неколку пати.

Превртете го бебето и масирајте го лицето

На лицето, започнете Шантала од веѓите на бебето. Околу нив, направете X движења на челото, користете ги прстите нежно и префрлете се на лизгање до ушите. Поминете ги прстите по трите линии на лицето: од аголот на носот до увото; од аголот на усните до увото и од брадата до увото. Кога ќе стигнете до нив, месете и повторете внимателно на главата.

Конечно, можете да ја направите и Падмасана

Падмасана е лотосовата поза, дел од практиките на Јога и ја покажува двојноста помеѓу делот од битието што допира до небото и делот што останува цврсто вкоренет во земјата. Во Шантала, може да се прилагоди на телото на бебето како симболично затворање на ритуалот, што го надминува физичкиот допир: масажата е чин на љубов.

Најважно е да се заврши сесијата на Шантала со спокојството да се направи најдоброто што е можно. Како што бебето се прилагодува на движењата, можно е да се додадат други техники и да се менуваат повторувањата, секогаш обрнувајќи внимание на знаците на задоволство или можните непријатности. Позитивните и охрабрувачките афирмации можатследете ги сите чекори на масажата.

Други информации за Шантала

Постојат доста чести сомнежи кога се зборува за Шантала. На крајот на краиштата, техниките на масажа вклучуваат полагање курсеви, прилагодување на движењата на потребите на оние кои ги примаат допирите и можните контраиндикации. Следно, дознајте други важни информации за Шантала кои ја прават разликата во терапевтскиот контакт помеѓу рацете и кожата на бебето!

Совети за добра масажа

Шантала сесиите може да се разликуваат кога тие стануваат единствени моменти. Значи, првиот совет е да ги правите движењата со целосен фокус на бебето, без да разговарате со други луѓе, да гледате телевизија или да го користите вашиот мобилен телефон. Овој детал е фундаментален за да постои длабока врска помеѓу родителите и малите, што влијае на добиените резултати.

Друг совет е да не користите премногу масло, бидејќи количината е доволна за да се лизгаат рацете на кожата е соодветна. Исто така, важи и да се утврди време за вежбање, а има и такви кои претпочитаат да прават Шантала пред или после бањање. Заедно, процесите помагаат при релаксација и носат уште повеќе придобивки за бебето. Спроведувањето на ритуалот во пракса на дневна основа помага да се создаде корисна и смирувачка масажа.

Мерки на претпазливост и контраиндикации

Техниката на Шантала вклучува одредени мерки на претпазливост, кои директно влијаат нарезултати од масажа и повратни информации од бебето. Иако креирањето рутина е важно, доколку има знаци на предупредување, идеално е да ја оставите сесијата за друг пат. Физичките реакции како тремор, кивање и движења на рацете или телото кои укажуваат на непријатност се знаци.

Доколку бебето не се смири, станува пораздразливо или почне да плаче, индицирано е да се прекине сесијата. Физиолошките потреби и физичките проблеми како што се фрактури, модринки, хернии и атипични аспекти на кожата се други контраиндикации за Шантала. Случаите на респираторни и срцеви заболувања, треска и присуство на папочна врвца исто така укажуваат на прекин на масажата.

Фреквенција и извршување

Шантала може да се применува на бебиња секојдневно, на сесии кои траат за околу десет минути. Изведбата на техниката може да ја усовршат родителите кои малку по малку го наоѓаат најдобриот начин да му го понудат овој момент на бебето. Интересен детал е да се запамети дека позитивните аспекти се однесуваат на оние кои им нудат масажа на најмалите.

За родителите, особено за родителите кои првпат доаѓаат, блискиот контакт со бебето помага да се олесни можното емоционално преоптоварување. Покрај тоа, Шантала развива вредно чувство за помагање на благосостојбата на децата од нејзиниот сопствен допир, што гради повеќе зајакнување и доверба кај родителите за време на изведбата.

Како да ја наведете Шантала вопракса? Прво, назначен е чист и мирен простор, како и санирани крпи и омекнувачки крем или масло. Наведена е и удобна облека за најмалите за носење по вежбањето, или пижами, доколку масажата се прави пред спиење. Релаксирачките звуци можат да бидат добро дополнување за создавање мирна атмосфера.

Како да земете курс за Шантала?

За да го земете курсот на Шантала, мора да се запишете во центри или училишта што нудат часови. Курсот може да биде целосно практичен или делумно теоретски, со поддршка на материјали како што се материјали, на пример. Курсот на Шантала обично го предаваат дули или терапевти и вклучува демонстрации и практики на различни движења и дополнувања за примена на техниката.

Дали може да се примени и на животните?

Индискиот модалитет на масажа може да се примени на животни. Сепак, начинот на изведување на техниките на Шантала се менува во однос на она што се прави кај бебињата, што бара знаење и приспособливост. Придобивките што ги чувствуваат животните исто така се издвојуваат и тие обично уживаат во моментот на опуштање и смирување со допирот на нивните сопственици.

Шантала е одлична опција за вашето бебе!

Од индиско потекло, на Шантала не и требаше долго време да придобие обожаватели во различни области на светот. Масажата создава уникатни врски кога ја вршат самите родители, какоги користи афектот и енергијата на допирот. За бебето тоа е посебен момент од ден на ден, кој носи релаксација и различни здравствени придобивки, кои се движат од подобрување на спиењето до намалени колики и гасови.

За неколку минути, особено кога е дел од дневниот рутина за нега, Шантала влијае на реакциите на телото на бебето. Се подобруваат хормоналните нивоа, како и квалитетот на интеракцијата со лицето кое ја врши масажата. Усовршувањето на движењата е дел од процесот и родителите немаат потреба да се чувствуваат несигурно во првите неколку пати.

Намерата и блискоста воспоставени со допир секогаш ги препознаваат најмалите. Затоа, и без многу вежбање, оние кои масираат создаваат посебен и корисен момент за бебето. Посветеното внимание е најголемата разлика.

специјално дизајниран за бебиња. Се изведува со малку масло и движења по целото тело на најмалите, во кратки сеанси кои може да се повторуваат секојдневно. Покрај самата масажа, Шантала е синоним за поврзаност помеѓу вклучените страни, бидејќи ги спојува и обезбедува физичка и емоционална заедница помеѓу родителите и бебињата.

Потекло

Техниката на Шантала е милениумска и прв пат е виден во Калкута, Индија. Во азиската земја, масажата на бебиња е широко распространета традиција во културата на семејствата, а најчесто ја вршат мајките. Подоцна, Шантала била однесена во други делови на светот, станувајќи популарна на Запад.

Французинот Фредерик Лебоје, во 20 век, бил одговорен за ширење на техниките. Лекар и акушер, Лебоер бил длабоко вклучен во филозофиите поврзани со породувањето, покрај тоа што пишувал книги на оваа тема. Докторот ја раширил Шантала во западните земји и ја нарекол масажата во чест на мајката Индијка, која имала можност да ја види како ги изведува движењата.

Историја на Шантала во Бразил

Во 70-тите, францускиот лекар Фредерик Лебоје го однел искуството на Шантала откриена во Индија на Запад. Во Бразил, милениумската техника пристигна во 1978 година и од таа година почна да се шири. Со текот на времето, Шантала стана попопуларна и сега се гледакако терапевтско средство кое им носи поголем квалитет на живот на родителите и бебињата.

За што служи и како функционира?

Целта на практиката на Шантала е да му понуди на бебето момент на физичка и емоционална релаксација. Техниката носи и неколку придобивки за телото на најмалите, што стимулира подобар физички и когнитивен развој кај бебињата. Работи со допири, обично од мајки или татковци, директно на кожата на децата, зближувајќи ги и создавајќи многу корисна интеракција.

Операцијата на Shantala има врска со стимулирање на сите сетила на бебето за време на седницата. Сензорното искуство додава на интелектуалните и моторните придобивки, покрај имунолошките одговори, нервните и комуникациските вештини. Често се вели дека Шантала е форма на љубов споделена преку допир, во која наклонетоста и спокојството се пренесуваат на бебињата.

Научните докази

Терапевтската ефикасност на Шантала се однесува на влијанијата што ги носи масажата на бебињата и децата, поддржани од науката. Студиите за техниката покажуваат дека придобивките се појавуваат со редовно вежбање, а некои може да се почувствуваат по секоја сесија. Дури и за најмалите кои имаат болки и ограничувања, Shantala е алатка со гарантирани придобивки.

Кога да започнете со масажа на бебето?

Шантала еиндициран за бебиња и деца до седум години, или се додека практиката е добро прифатена. Нејзиниот почеток се препорачува од првиот месец од животот, бидејќи во оваа фаза најмалите се поприемчиви и подготвени да воспостават длабока врска со оној што ја прави масажата. Покрај тоа, можноста за визуелна и вокална поврзаност со стимулот на родителите е поголема, што носи повеќе придобивки.

Придобивки од Shantala

Шантала претставува бројни придобивки за целото тело на деца.мали. Кога бебињата добиваат масажа, особено редовно, контактот со кожата на лицето што ја изведува техниката обезбедува длабока релаксација. Покрај позитивните аспекти за телото, како што се ослободување од гасови и зголемување на телесната тежина, емоционалната корист има и. Следно, проверете ги предностите на техниката!

Олеснување на абдоминална колика

Чолиќ е проблем за бебињата, предизвикувајќи болка, непријатност и иритација. Движењата на Шантала се идеални за ублажување на болката воопшто, бидејќи го опуштаат телото и го подобруваат дигестивното функционирање. Удобноста што ја носи љубовниот допир, исто така, делува како природен релаксант, го оттргнува вниманието на бебето од болката и го олеснува абдоминалниот гас.

Го подобрува имунолошкиот систем

Движењата кои се применуваат преку Шантала промовираат подобрување на имунолошкиот систем на децата. Тивките допири и целокупното искустводозволете му на телото да стане поотпорно на разни видови болести, правејќи го посилно и поздраво. Затоа, додавањето масажа во рутината на бебињата спречува појава на здравствени проблеми.

Ја зголемува врската помеѓу мајката и детето

Допирот на мајчината рака на кожата на малечките е точка почетна точка за создавање на длабоко афективна врска. Така, Шантала промовира уште поголема поврзаност кога има контакт со очи и употреба на приврзани вербални наредби, кои промовираат зближување и хармонија меѓу страните. Емоционалната релаксација, исто така, функционира подобро кога самата мајка е мирна за време на сесијата.

Созревање на централниот нервен систем

Стимулите што се нудат за време на практиките на Шантала имаат голем придонес за интелектуалните и когнитивните вештини. Препознавањето на искуството, сензациите и самото производство на хормони помагаат во функционирањето на ендокриниот систем и функциите на централниот нервен систем. Така, развојот на невролошките аспекти се случува поефикасно.

Развој на чувствителен и емоционален систем

Практиката на Шантала предизвикува позитивни одговори во емотивниот аспект на малите. Размената обезбедена за време на сесиите ја проширува афективната врска и ги стимулира емоциите на бебињата. Моторниот систем е исто така многу стимулиран, како чувствителноста на допирот и нервниот системсе потребни.

Визуелните и аудитивните аспекти се исто така дел од искуството, кое може да се надополни со смирувачка музика, па дури и со ароматерапија. Свесноста за сопственото тело во однос на сензациите што ги предизвикува е уште една придобивка што ја носи Шантала.

Стимулација на системот за координација на моторот

Перцепцијата на телото е една од придобивките на Шантала, која доаѓа од тактилната стимулација обезбедена со масажа. Слично на тоа, сетилните реакции на бебињата се подобруваат, а координацијата рака-око се подобрува со Шантала во рутината. Работејќи на мускулниот тонус, индиската техника има корист за моторниот капацитет на малите, како и за движењата што тие ги вршат.

Го подобрува доењето и варењето

Вообичаено е бебињата да имаат гастроинтестинални проблеми во првите месеци од животот. Дигестивните тешкотии обично се придружени со иритација и напнатост, што предизвикува влошување на симптомите. Shantala, со промовирање на мускулна релаксација и мир на бебето, помага во ублажување на абдоминалната непријатност и дигестивните проблеми.

Доењето исто така се подобрува со ова, што помага да се олесни варењето на малите. Така, придобивките може да се почувствуваат од хранењето до желудникот и цревата, со минимизирање на стомачната непријатност. Гасот е уште една непријатност што може да се бори со редовно вежбање на Шантала во рутината набебе.

Покрај тоа што го прави бебето помирно

Шантала е техника која со допир им носи спокојство на најмалите. За да се случи ова, важно е да се создаде мирна атмосфера и да се почитува времето за адаптација на секое бебе. Неопходно е да се напредува бидејќи повратните информации се позитивни и бебето е приемчиво за стимули кои пренесуваат љубов и наклонетост од родителите.

Во почетокот, можно е бебето да не ја прифати целосната масажа или не се покажува ефективно разладен. За време на фазата на адаптација, вообичаено е малите да покажуваат осцилации и да не се подготвени за целосната сесија. Трпението и наклонетоста се клучот за Шантала да биде успешна и да ја промовира благосостојбата.

Чекор по чекор да ја претворите Шантала во вашето бебе

Како да направите Шантала трансформативен момент во вашето рутина на бебето? Исто како техниките за масажа што се изведуваат кај возрасни, индискиот модалитет за најмалите може да биде ритуал, кој започнува со маслото во рацете на лицето што ја прави масажата. Од тој момент, секој допир обезбедува размена меѓу страните, во високо емотивна врска. Проверете го чекор по чекор подолу!

Започнете со градите и рамената

Градите и рамената имаат врска со подлабоко и посвесно дишење. Првото дејство во градите е отворот на градите, кој започнува со споени раце во центарот на телото на бебето ипоследователно растојание кон рацете. Рацете следат паралелно во континуирано движење со рацете на најмалите.

Движењето X се изведува со една рака на секое рамо и потоа буквата се исцртува на градите на бебето. Оваа секвенца го започнува процесот на релаксација и го воведува предлогот на Шантала до бебињата.

Движете се до зглобовите, а потоа до рацете

На рацете, најистакнатите движења на Шантала се оние на молзење, конец и носење . Тие мора да се изведуваат до зглобовите, каде што техниката се разликува за масажа на рацете. Во зглобовите, движењето во форма на Ц во зглобот е уште еден важен детал во техниката чекор-по-чекор.

Рацете се од големо значење во Шантала и помагаат да се воспостави врска помеѓу лицето кое ја прави масажата и лицето кое ја прима масажата. Користете движења за месење, на дланките, задниот дел од рацете, а исто така и на прстите. Секогаш повторувајте ја секоја од извршените дејства.

Вратете се во пределот на градниот кош и доведете ги рацете до мочниот меур

За да создадете секвенцијална динамика, следниот чекор на Шантала е да ги врати рацете во градите на бебе за потоа да започне спуштањето. На абдоменот, направете повторувања на кружни движења, раце кои симулираат сечила на ветерницата и вертикално движење со едната рака и превртено U со другата рака. Ротирањето на рацете на стомакот на бебето додека не бидат паралелни е уште еден чекор.

Следно доаѓа завиткувањестомак со рацете, пренесувајќи топлина и наклонетост на значителна област кај најмалите. Гимнастиката во регионот се состои од стомачни свиткувања со свиткани, прекрстени нозе и со вкрстување на стапалата исто така. Со прекрстување на рацете преку стомакот и повторување на движењето се комплетира етапата на абдоминална гимнастика.

Време е да се премине на нозете

За нозете, најистакнатите движења се движењата за молзење и виткање. кој мора да се изведе со двете раце од врвот на бутот до глуждовите. На овие зглобови направете C со рацете и повторете неколку пати, од двете страни. Потоа преминете на молзење од дното кон врвот и завршете со тркалањето, секогаш држејќи ги рацете паралелни, по една на секоја страна од нозете на бебето.

Не заборавајте ги стапалата на бебето

На стапалата, Shantala може да се нанесува како на рацете, односно со традиционалните движења на месење на грбот и стапалата на стапалата. Повторете неколку пати и сторете го истото на секој прст. Дополнително, дополнување на индиската масажа на стапалата е рефлексологијата на стапалата, која носи придобивки за целото тело со допирање на одредени точки на стапалото, како во принципот на акупунктура.

Сега, поставете го бебешкото лице долу назад до вас

Грбот на бебето е основен дел од Шанталата, бидејќи тие ја релаксираат целата мускулатура и им даваат поголема удобност на малите. Откако ќе го превртите, намачкајте со масло

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.