Парализа при спиење: знајте ги причините, видовите, симптомите, што да правите и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Што е парализа при спиење?

Кога сме во состојба на парализа на спиење, доживуваме интервал помеѓу спиење и будност, набрзо се чувствуваме неспособни да се движиме, па дури и да зборуваме. Ова е состојба во која се наоѓаме себеси привремено исклучени од нашите моторни, емоционални, когнитивни и перцептивни функции.

На овој начин се чувствуваме суспендирани од нашата реалност. Ако речиси спиете или се будите, одеднаш може да почувствувате дека воопшто не можете да се движите. Има извештаи за оние кои го доживуваат овој момент велејќи дека чувствуваат стегање во градите, па дури и имаат халуцинации!

Искуството со парализа при спиење често е трауматично. Луѓето кои постојано ги доживуваат се плашат да спијат и може да станат вознемирени. Дознајте сè за парализата при спиење, разберете ги нејзините причини и научете како да ја спречите во следното читање.

За парализата при спиење

Пореметувањето на парализата при спиење се јавува во два момента, без разлика дали се обидувате да заспие или само да се разбуди. Во овие фази вашето тело се освестува и вашите моторни функции не се целосно активни. Разберете сè за ова нарушување за да знаете дали го доживувате во низата подолу.

Буден или сонувате?

За време на спиењето, вашиот мозок ќе ги опушти сите мускули во вашето телови предизвикува поголема болка и стрес, покрај тоа што го одложува враќањето на вашите движења.

Научни објаснувања

Детал што ќе ви помогне да се справите со вашето нарушување се научните објаснувања. Бидете свесни дека парализата при спиење не е способна да доведе никого до смрт. А дека во реалноста тоа е последица на ментални или емоционални нарушувања или стресна рутина.

Научното знаење ќе послужи како безбедно засолниште, бидејќи ги нуди потребните информации за негова превенција, па дури и да ви помогне кога овие епизоди се случуваат.

Како да избегнете парализа на спиење

Постојат неколку стратегии што можете да ги примените во вашиот живот за да го подобрите квалитетот на вашиот сон и, следствено, да ги намалите епизодите на спиење парализа. Научете како да избегнете парализа на спиење со мали промени во вашата рутина во советите подолу.

Исклучете ја електрониката

Научно е докажано дека користењето електронски уреди пред спиење може да му наштети на вашиот сон. Ова се случува поради типот на осветлување што се користи во овие уреди кои го спречуваат ослободувањето на мелатонин во телото. Ова е хормонот одговорен за регулирање на спиењето.

Затоа, неопходно е да се исклучат електронските уреди пред спиење. Идеално е да престанете да користите 30 минути пред спиење. Постојат и други стимули кои можат да ви помогнат во тоасправувајте се со оваа навика за да ја исфрлите од вашата рутина.

Смирени дразби

За разлика од мобилниот телефон, можете да вежбате користејќи книги кои ќе ви помогнат да заспиете. Покрај читањето, уште една одлична вежба која ќе ви помогне е пишувањето во дневник. Овие активности ќе ви овозможат да го обработите мозокот и да барате стимули кои ве прават порефлексивни и смирени за вашата рутина.

Рутина за вежбање

Докажано е дека движењето на телото е одличен лек за несоница , покрај тоа има и други безброј придобивки кои секојдневното практикување на вежби може да ги додаде на вашето физичко и ментално здравје. Рутината за вежбање може да ви помогне да го намалите стресот, анксиозноста, да го подобрите вашиот капацитет за дишење и да го регулирате сонот.

Поради оваа причина, препорачливо е сите луѓе да вежбаат најмалку 30 минути дневно. Со создавање рутина за вежбање ќе ги стимулирате вашето тело и ум на начин што ќе го одржува вашето тело здраво, освен што ќе ве замори. Што ќе овозможи подобар ноќен сон.

Создадете рутина за спиење

Секој организам има своја рутина која оди според начинот на живот на личноста. Некои луѓе претпочитаат да се разбудат доцна, други претпочитаат да спијат порано и да се будат со петелот. Затоа, секој човек ќе има своја рутина за спиење.

Сепак, некои навики сеод суштинско значење и треба да се зачуваат за да се создаде здрава рутина за спиење. Еден од нив се однесува на распоредот, назначено е дека спиете најмалку 6 до 8 часа на ден. Другото се оброците, како да избегнете обилен оброк пред да заспиете.

Овие практики веќе ќе направат целосна разлика во здравјето на сонот, помагајќи да се спречи несоница и други епизоди на парализа на спиењето. Покрај тоа што ќе имате помалку стресна и повеќе закрепнувачка ноќ за вашиот живот.

Дали парализата при спиење може да се повторува?

Луѓето со емоционални нарушувања, стресни рутини или кои злоупотребуваат дрога може да имаат парализа на спиење со повторување. Ова се случува затоа што овие проблеми предизвикуваат грижи кај луѓето што им оневозможува мирен сон.

Случаите на парализа на спиење кои се повторуваат може да еволуираат во нарушување, па дури и да предизвикаат нарколепсија. Бидејќи луѓето кои доживуваат повеќе епизоди не можат да се одморат, тие стануваат уморни и раздразливи од лишувањето. Затоа, им е потребна медицинска помош за да се справат со оваа болест.

Меѓутоа, важно е да се напомене дека случаите во кои парализата при спиење напредува до посериозна состојба се ретки. Наскоро, многу луѓе ќе можат да се справат со овој проблем од информациите споделени во оваа статија.

Секогаш запомнете ги ефектите од парализата при спиењеи добри практики кои треба да се вметнат во вашата рутина за да имате лесен и ресторативен ноќен сон. Зачувувањето на здравјето на спиењето е грижа за вашето тело и вашиот ум, усвоете позитивна рутина во вашиот живот и ќе забележите дека овие епизоди постепено ќе се намалуваат.

држејќи мирно, за да може да се заштеди енергија. Сепак, може да има доцнење во комуникацијата помеѓу мозокот и телото за време на РЕМ фазата и по будењето го чувствувате вашето тело неподвижно.

Епизода на парализа на спиење обично се јавува додека се будите. Се чини дека сонуваме додека сме будни, затоа што ги набљудуваме можните илузии кога сме во оваа состојба помеѓу будноста и сонувањето.

Парализа при спиење и нарколепсија

Парализата при спиење и нарколепсијата се различни проблеми. Додека парализата се јавува за време на будењето или кога заспивате, нарколепсијата укажува на ненадеен почеток генериран од ненадејна мускулна слабост. Иако се различни, и двете можат да предизвикаат халуцинации.

Сепак, нарколепсијата може да биде предизвикана од парализа на спиење. Откако овој проблем ќе напредува, на луѓето може да им биде тешко да спијат, па стануваат поуморни во текот на денот. Следствено, лишувањето од сон резултира со исцрпеност на мускулите што ќе биде причина за нарколепсија.

Зошто се случува

Парализата при спиење е феномен кој се јавува со одредена фреквенција кај луѓето. Вообичаено е да се видат луѓе кои известуваат дека поминале низ епизода, па не грижете се ако тоа ви се случило вам.

Хипотеза која објаснува зошто се случува парализа при спиење е воодложување на комуникацијата помеѓу мозокот и мускулите за време на РЕМ фазата на спиење. Овој феномен може да генерира привремена парализа, покрај тоа што го фаворизира појавувањето на халуцинации.

Во некои истражувања спроведени за здравјето на сонот, постојат некои фактори кои можат да ја предизвикаат оваа ситуација:

- Употреба на лекови и лекови;

- Стрес;

- Траума;

- Генетика;

-Психијатриски нарушувања;

- Анксиозност.

Иако парализата при спиење е навидум честа појава. Неопходно е да се обрне внимание на некои симптоми како анксиозност, замор и дали парализата го оневозможува спиењето. Ако парализата при спиење еволуирала во оваа слика, таа станала нарушување и тука ќе треба да побарате стручна помош.

Кому тоа му се случува

Може да им се случи на децата и возрасни без разлика на возраста. Сепак, постојат одредени групи кои се изложени на поголем ризик, оваа високоризична група вклучува луѓе кои имаат:

- Биполарно растројство;

- Посттрауматско стресно нарушување (ПТСН);

- Анксиозни нарушувања;

- Длабока депресија;

Случаите во кои причината за парализа на спиење е генетска се ретки, а не постојат студии кои докажуваат дека тоа може да биде вродена болест. Куриозитет е што некои пози како спиење на грб и лишување од сон може да го поттикнат тоасостојба на парализа при спиење.

Причини за парализа при спиење

Кога се анализираат луѓето кои имаат нарушување на парализата при спиење, се претставени некои вообичаени причини меѓу нив. Причините за парализа на спиењето може да варираат од емоционални нарушувања, слаб квалитет на спиење до стрес и употреба на дрога. Обрнете внимание на главните причини подолу!

Емоционални нарушувања

Емоционалните нарушувања се проблеми кои можат да влијаат на секого и во секое време од неговиот живот. Тие се мотивирани од многу фактори, и лични и професионални. Најчести емоционални нарушувања се: анксиозност, депресија, фобии и исцрпеност.

Меѓутоа, тоа не значи дека секој кој има емоционални нарушувања може да биде погоден од парализа на спиење. Оваа епизода ќе се случи само ако овие нарушувања директно влијаат на вашиот ноќен сон.

Лошиот квалитет на спиењето

Лошиот сон не ве заморува само во текот на денот. Во некои случаи, лишувањето од сон може да биде посериозно и да предизвика да развиете парализа на спиење. Ова се случува поради недостаток на хормонска замена и замор генериран од непроспиените ноќи.

Поради оваа причина, важно е да се одржува добро регулирана количина на часови на спиење. До тој степен да се чувствувате одморени и да не се чувствувате поспано следниот ден.Затоа обидете се подобро да ги оптимизирате часовите за спиење, или да спиете повеќе часови, или да ја организирате вашата рутина и околината за да не влијае на вашиот сон.

Стресни рутини

Ги будите сите денови во брзање бидејќи има напорен распоред на состаноци кои треба да се исполнат, не давајќи му време да ужива со семејството и пријателите. Освен тоа, се чувствувате иритирани со се и секој ден што поминува изгледате сè понезадоволно од вашата рутина.

Стресните рутини се еден од најчестите проблеми со кои се соочуваат луѓето и тоа директно влијае на нашиот сон. Затоа, ако имате парализа на спиење и симптомите не се многу јасни, причината може да биде вашата рутина.

Лековите, лековите и алкохолот

Лековите, лековите и алкохолот влијаат на нашето тело во различни начини. Многу од овие супстанции можат да го спречат правилното функционирање на нашето тело, влијаејќи на сè, од нашиот имунолошки систем до развој на ментални нарушувања. Како, на пример, алкохолот кој може да предизвика халуцинации, депресија и проблеми со спиењето.

Затоа е важно да бидете внимателни кога користите било каков вид на лек, дрога или алкохол, бидејќи тоа може да биде причина за вашето лишување од сон и генерираат епизоди на парализа на спиење. Избегнувајте конзумирање на која било супстанца што му штети на вашиот сон, користете ги само подмедицински рецепт.

Видови парализа при спиење

Парализата при спиење за многу луѓе е искуство слично на хорор филм. Присуството на слики, звуци, па дури и сензации што секој човек ги известува за време на овој феномен, кај многу од нив буди страв и страв.

Меѓутоа, беше забележано постоење на некои модели на ефекти предизвикани при парализа на спиење. Продолжете со читање и дознајте кои се видовите на парализа при спиење.

Натрапник

Типот на парализа при спиење познат како натрапник е познат по тоа што предизвикува страв. Илузиите на оваа парализа се манифестираат на начин на кој го чувствуваме присуството на странец на местото. Визуелните и аудитивните халуцинации се чини дека го засилуваат ова присуство како да се зол дух.

Невообичаено телесно искуство

Во меѓувреме, друг вид парализа се однесува на невообичаено телесно искуство. Во овој тип, личноста се чувствува како да лебди, се чини дека неговата душа го напушта телото и вие станувате способни да го видите сопственото тело како лежи под креветот.

Incubus

Типот на спиење парализата позната како Инкубус има уште една карактеристика. Луѓето кои се во оваа состојба велат дека чувствуваат притисок во градите и останување без здив. Повеќе застрашувачки извештаи за овој тип на парализа укажуваат дури и на чувство на давење.

Симптоми на парализа насон

Постојат некои симптоми на парализа на спиење кои можат да бидат загрижувачки за секого, како што се отежнато дишење или халуцинации. Сепак, парализата при спиење не претставува ризик за вашиот живот. Разберете ги симптомите на парализа при спиење за да разберете повеќе за вистинските ризици од ова нарушување.

Неподвижност

Го чувствувате вашето тело тешко, се чини дека не реагира на вашите стимули и наскоро ќе бидете преплашени од вашата држава. Неможноста да се зборува или да се движи е најчеста карактеристика во сите епизоди на парализа при спиење.

Оваа неподвижност може да трае од неколку секунди до две минути и тие обично завршуваат сами по себе, или кога физички се стимулира преку допирот на друго лице, на пример.

Скратен здив

Друга впечатлива карактеристика за оние кои веќе страдале од парализа при спиење е отежнато дишење. Овој тип на симптом е познат како Инкубус и некои луѓе велат дека кога се во оваа состојба им се чини дека не можат да дишат, па дури и се чувствуваат како да се дават.

Скратен здив и чувството на давење прави се прашуваме дали нема да умреме. Сепак, запомнете дека секоја парализа е привремена и никогаш немало извештаи за смрт предизвикана од неа.

Вознемиреност

Ефектите како што се отежнато дишење, неподвижност и халуцинации имаат тенденција да генерираат кај луѓеточувство на терор. Бидејќи тие не се во состојба да реагираат кога се во оваа состојба на парализа на спиење, тие се чувствуваат преплашени и се плашат од смртта.

Што често ги наведува луѓето да чувствуваат стегање во градите и да чувствуваат чувство на болка, што предизвикува неколку други симптоми на парализа на спиење. Затоа, важно е да останете смирени кога сте во оваа состојба.

Чувство на суспензија

Чувството на суспензија е вообичаено во случаи на парализа на спиење, тие создаваат необично искуство со вашето тело . Наскоро, се чувствувате како вашата душа да го напушта вашето тело и да сте суспендирани во воздухот. Некои извештаи велат дека е можно дури и да се види неговото тело како лежи под креветот.

Халуцинации

Халуцинацијата е состојба во која нашите сетила се збунети и вознемирени, наскоро сфаќаме дека имаме видел, слушнал или почувствувал нешто што не постои. Вообичаено е овие нереални стимули да бидат мотивирани од лекови или парализа на спиење.

Ова се смета за највознемирувачки симптом што го доживуваат луѓето. Тие известуваат во нивните халуцинации дека се чини дека се придружени со злобно присуство, дури и можат да го видат, почувствуваат и слушнат ентитетот. Но, набргу по завршувањето на парализата, тие имаат тенденција да исчезнат.

Што да се прави за време на парализа при спиење

Нормалното по неколку минути по појавата на епизодата на парализа при спиење е сите назад коннормално. Затоа, многу луѓе не треба да се грижат за овие епизоди, бидејќи тие се повремени. Но, за оние кои сакаат да се спречат, постојат некои акции кои можат да ви помогнат при парализа на спиење. Проверете!

Мантра

Можете ментално да повторувате мантра додека не можете да го движите вашето тело. Ако имате халуцинации обидете се да се соочите со нив со позитивни мисли. Користете зборови кои можат да донесат ментална удобност и да ви овозможат да се вратите во нормална состојба на вашето тело.

Еве неколку примери на мантри што може да се користат за време на епизодата:

„Мирно спијам , без грижи“

„Добро сум и добро спијам. Ќе се разбудам за малку“

Разговарајте со себе

Штом ќе бидете свесни дека доживувате епизода на парализа при спиење, кажете си дека оваа парализа е привремена и запомнете сигурно ништо лошо ќе ти се случи. Со создавање дијалог со себе ќе се обидете да рационализирате, вашите мисли ќе ви разјаснат низ што поминувате, наскоро вашето тело ќе се опорави без тешкотии.

Обидете се да го опуштите телото

Друг начин да се справи со парализа на спиење се обидува да го опушти телото. Запомнете дека тоа е предизвикано од доцнење во комуникацијата помеѓу вашиот мозок и вашето тело, затоа не се обидувајте да се борите со имобилизацијата. Постапувајќи на овој начин само ќе

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.