Што е пранајама: значење, придобивки, како да го направите тоа и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Што е пранајама?

Пранајама е вежба за спроведување на здивот. Во јогата, дишењето е поврзано со витална сила, бидејќи ја содржи оваа енергија што го прави животот возможен. Поради оваа причина, пранајама се состои од техника способна да го продолжи животот и да обезбеди подобро здравје, бидејќи го оптимизира овој процес на негување на клетките со витална енергија.

Во оваа статија, ќе дознаете повеќе за сите прашања релевантни за пранајама пракса, како што се неговото значење, неговите придобивки, па дури и некои техники за да започнете да вежбате. Проверете!

Значењето на пранајама

Пранајама се состои од практикување на вежби за дишење, кои водат до подобра состојба на телото воопшто. Пранајама веднаш го ублажува стресот, ја подобрува концентрацијата и обезбедува поголема стабилност за телото и умот.

Долгорочно, таа е способна да лекува болести и да ја зголеми долговечноста на човечкото суштество, бидејќи обезбедува одржување на здравјето на клетките на телото. Следниве се некои од суштинските аспекти на пранајамата, како што е тоа што е прана, нејзината врска со свеста и несвесноста, пранајама и чакрите и многу повеќе. Следете го!

Што е прана?

За правилно извршување на вежбите Пранајама, неопходно е да се разбере што е прана. Во хинду филозофијата, усвоена од Јога, прана е витална енергија, којаумот. Процесот се состои од оставање на лактите свиткани, со дланките свртени нагоре. При издишување на воздухот од белите дробови, треба да зборувате HA, за да го зголемите интензитетот. Во исто време, треба да ги спуштите рацете и да ги свртете дланките надолу.

На овој начин, движењата заедно го зголемуваат протокот на енергија во различни точки на телото во исто време.

Која е целта на пранајама?

Целта на пранајамата е да го усогласи протокот на енергија на телото, што се прави преку паузирани вежби за дишење. Тоа е затоа што, со тоа што може да се набљудуваат движењето и ритамот на овие витални импулси, постои рамнотежа на функциите на телото и ревитализација на сите ткива.

Така, пранајама е, без сомнение, најмногу важна вежба за човекот, бидејќи преку неа се овозможува отстранување на стресот и анксиозноста, слабеење и воспоставување рамнотежа помеѓу телото и умот. Перформансите на телото како целина се подобруваат кога се практикува пранајама!

го храни сето она што е живо. Тоа е биолошки извор, но и духовен.

Затоа, вежбите за пранајама постојат за да работат на протокот на прана низ телото, што често се занемарува во брзиот светски вестерн. Прана е одговорна за здравјето на ткивата воопшто, што доведува до долговечност и лекување на многу болести.

Значење на зборот „пранајама“

Зборот пранајама е составен од две други кои имаат специфични значења, при што праната е животна сила, а јама е контрола, ограничување или канал. На овој начин, пранајама би била токму оваа способност за канализирање на виталната сила.

Покрај тоа, Јама се поврзува и со богот на смртта во Јогата. Во овој случај, постои алегорично толкување на дишењето како рамнотежа помеѓу животот и смртта, со тоа што постои само живот додека суштеството дише.

Пранајама и јога

Пранајама е, во општо, работено во Јогата, бидејќи е една од основите на стабилноста што ја бара оваа практика.

Јогата, освен што е вежба за телото, е вежба и за умот. Способноста да се комбинира држењето на телото и дишењето е од суштинско значење за вашата еволуција. Поради оваа причина, практикувањето пранајама заедно со физичките пози е патот во јогата за постигнување апсолутна рамнотежа.

Пранајама и надиите

Надиите се завршетоцитенерви во телото кои ја апсорбираат енергијата на прана. Преку нив всушност се случува усогласувањето промовирано од пранајама. Тие може да се сметаат за суптилни канали, преку кои циркулира оваа енергија. Опструкцијата на овие канали е поврзана со појавата на болести.

Сè на сè има 72 илјади нади, но може да се идентификуваат 3 главни кои го претставуваат машкиот, женскиот и централниот, преку кој целата енергија циркулира, кога телото, умот и духот се во рамнотежа.

Свеста и несвесноста

Една од најголемите цели во животот за Јогата е трансформација на она што е несвесно во свесно. Во овој контекст, пранајама игра улога како мост помеѓу свесното и несвесното. Станува збор за проширување на животната сила.

Значи, пранајамата е важна бидејќи го воспоставува овој контакт помеѓу умот, телото и духот. Затоа, делува како водич на совеста. Според тоа, неговото вежбање е вистински премин кон свесната еволуција.

Телото како средство за енергија

Според филозофијата на Јогата, телото е вистинско средство за енергија и проучување на Прана и пранајама вежби се начини за набљудување на ова функционирање.

Во оваа логика, животот е пулсирачка енергија во која телото е самиот извор. Канализирањето на оваа енергија, пак, ќе може да го оптимизира овој процес и, до степен до кој енергијата е подобраспроведено, телото и умот би имале корист. Пранајама, значи, помага механизмот да функционира, што го прави телото возило на енергија.

Пранајама и чакрите

Чакрите се енергетски центри кои го уредуваат човечкото тело, секое суштество поврзани со збир на ситуации и емоции кои го водат битието кон еволуцијата. Пранајама, во овој контекст, е гориво за енергетскиот процес кој е домаќин на чакрите.

Поради оваа причина, практикувањето пранајама е исто така од суштинско значење за одржување на усогласеноста на чакрите и за хранење на секој енергетски центар во десната страна начин .

Придобивки од пранајама

Придобивките од пранајама во животот на практичарот се бескрајни. Оваа вежба, доколку се прави секојдневно, значително ги подобрува проблемите со стресот и анксиозноста, доведува до губење на тежината и обезбедува поголема рамнотежа за телото и умот.

Ова се случува затоа што, генерално, пранајамата ја зголемува виталната енергија присутна во секое ткиво и подобрувањето на протокот го фаворизира балансот на системот во целина. Следниве се некои од главните придобивки што ги добивате со секојдневно практикување пранајама. Следете го!

Го намалува стресот

Во зафатениот живот, застанувањето и дишењето може да изгледаат многу тешко и бесмислено, но ова е токму единствениот ефикасен начин да го вратите душевен мир потребен за извршување на сите задачи . При изведувањепранајама на дневна основа, го намалувате нивото на стрес и анксиозност. Така, можете подобро да се концентрирате и да донесувате одлуки со совест.

Значи, без друга причина, процедурата индицирана за напади на анксиозност е паузирано дишење. Пранајама предлага да ја внесете оваа практика во вашиот секојдневен живот, за секогаш да го одржувате нивото на стрес на ниско ниво, обезбедувајќи подобар квалитет на живот.

Ви помага да изгубите тежина

Анксиозноста и недостатокот на време се двата главни фактори кои водат до зголемување на телесната тежина. За ова, вежбањето пранајама помага во борбата против овие два фактори. Така, покрај тоа што не сте постојано вознемирени, што ви помага да донесувате подобри одлуки за тоа што да јадете, станувате посвесни за тоа што е добро за вашето здравје и престанувате да сакате штетна храна, како брза храна и ултра преработена храна.

Резултатот е губење на тежината на природен и здрав начин. Покрај тоа, многу пранајама вежби, ако се прават правилно, согоруваат локализирани сало на стомакот.

Му помага на лимфниот систем

Лимфниот систем е одговорен за транспорт на течностите на телото, особено за одбрамбените клетки, па важно за одржување на здравјето во целина. Меѓутоа, забрзаното дишење е одговорно за акумулација на течности, што носи чувство на оток и може да доведе до неколку посериозни проблеми, со текот на времето.на времето.

Така, со практикување на пранајама, можно е да се врати оваа ситуација. Вежбите го зајакнуваат лимфниот систем, го намалуваат чувството на надуеност и ја зголемуваат ефикасноста на ткивото. Ефектот е ист како и лимфната дренажа која ја вршат козметичарите, но на природен начин.

Го зголемува сјајот на кожата

Дишењето правилно обработено е одговорно за здравјето на ткивата воопшто и не е различно со кожата. Така, правејќи пранајама, ги имате и придобивките од негата на кожата, бесплатно и на природен начин.

Мноштвото креми и третмани може да се заменат со вежби за дишење, во кои доаѓа еластичноста и здравјето на клетките природно. Резултатот е блескава, здрава кожа.

Носи енергија

Хинду филозофијата, генерално, работи со идејата дека телото е, само по себе, животен центар на енергија, од кој зависи целото постоење . Во оваа смисла, дишењето и праната се најголемиот извор на циркулација на оваа енергија.

Така, правилното работење на овој проток значи зајакнување на виталната енергија. Поради оваа причина, преку пранајама стекнувате повеќе енергија за секојдневните задачи, намалувајќи го стресот и анксиозноста. Накратко, се работи за целосно живеење на енергијата што животот ја нуди како подарок секој ден.

Го хармонизира телото

Со тоа што се однесувате праведно кон себена овој проток на енергија што управува со животот, вклучувајќи ја и пранајамата во вашите секојдневни активности е начин да го усогласите целото тело. Неправилното дишење не е поврзано само со зголемување на телесната тежина, туку и со сите видови на акумулација на енергија што предизвикува нерамнотежа.

Значи, со овие вежби, вие станувате способни да ја подобрите вашата физичка форма, дишење и да се балансирате, вклучително и вашата способност да оди, да трча и да врши секојдневни рачни или интелектуални активности. На овој начин, тоа е начин на промовирање на хармонијата на телото воопшто.

Како да се направи пранајама

Подеднакво важни како и самиот метод на пранајама се условите во околината на пранајама и главно од неговата внатрешност до вежбање. Затоа, од суштинско значење е да се наоѓате во средина каде што можете да се концентрирате и да се предадете на вежбата.

Исто така, важно е да сте соодветно сместени и да немате одвлекување околу вас, доколку е можно. Следниве се неколку совети за тоа како да се направи пранајама, како подготовка и алтернативно дишење. Проверете!

Подготовка

Од суштинско значење е околината за практикување пранајама да биде добредојдена. Можете да додадете етерични масла, темјан и релаксирачка музика за да го забрзате целиот процес.

Исто така, многу е важно да ви биде удобно. Мора да останете на место каде што можете со скрстени нозе и со исправен 'рбет.Бидејќи се работи за вежба за дишење, многу е важно воздухот да може мирно да циркулира низ вашето тело и затоа држењето ја прави сета разлика.

Наизменично дишење

Најдобар начин да тренирајте го вашето дишење за пранајама е со наизменично дишење. За да го направите тоа, прво мора да покриете една од ноздрите со палецот и длабоко да вдишете. Откако ќе ги наполните белите дробови со воздух, префрлете го палецот на другата страна и издишете со ноздрата која претходно била затворена.

Овој процес мора да се повтори првично 5 пати. Со текот на времето, идеално е да се изведуваат 12 минути од оваа вежба дневно. Кога ќе ја достигнете оваа цел, ќе бидете во точка на еволуција во вашата пранајама.

Пранајама вежби

Како што е објаснето погоре, практиката на пранајама вклучува некои вежби, особено дишењето, кои гарантираат подобрување на менталното и физичкото здравје во целина. Затоа, можно е да се практикуваат различни вежби, да се обработуваат различни области на телото конјунктура и да се добијат различни придобивки од тоа.

Во продолжение ќе научите за главните вежби пранајама, кои вклучуваат кохерентно дишење, дишење анти-стрес и енергичен здив. Следете го!

Кохерентно дишење – Адама Пранајама

Адхама значи „пониско“ и неговото вежбање се однесува на долниот дел од дијафрагмата.Затоа, многу е едноставно да се направи вежбата, бидејќи повеќе служи за започнување на свесното дишење на пранајама, отколку за присилување на некое неспонтано движење.

Значи, идеалот е да лежите на грб. со рацете над папокот. Потоа, треба да се концентрирате на вашето дишење, забележувајќи ги движењата на вдишување и издишување, 10 пати. По тој период, секој пат кога издишувате треба да го стегате стомакот повеќе од вообичаено. Идејата е да се исфрли целиот воздух заглавен во дијафрагмата, да се зголеми циркулацијата на прана.

Антистресно дишење – Капалабхати Пранајама

Капалабхати Пранајама значи бистар ум и се однесува на чувството на леснотија и ментална јасност постои, по вежбањето. Ова е едно од шесте прочистувања на Хата Јогата и е насочено кон чистење на дишните патишта. За да извршите пранајама, прво мора силно да издишите, за да го извадите целиот воздух од белите дробови.

Потоа, вдишете лесно, без да го држите воздухот и повторно издишете со сила. Ова засилено издишување служи за промовирање на чистотата и можете да дозволите слузта да истече од ноздрите и да го стегнете стомакот многу. Овој процес е многу позитивен за зајакнување на респираторниот систем и внатрешните органи.

Енергично HA дишење – Пранајама

Во пранајама, HA дишењето се прави за да се обезбеди виталност и вежбање на телото и

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.