Што е Ајурведа? Разберете ја историјата, диетите и терапии на овој лек!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Што е ајурведа?

Ајурведата, позната и како Ајурведска медицина, е древна индиска терапија која се стреми да го балансира физичкото тело, умот (манас), душата (атман) и виталната енергија (прана) на поединецот. Ова се случува преку употреба на различни работни фронтови како што се храна, јога, лековити растенија, масажа, прочистување, меѓу другото.

За ајурведската медицина, постојат три принципи или енергии, наречени Doshas, ​​кои ги сочинуваат сите луѓе, тоа се: Вата, Пита и Кафа, кои се комбинации на елементите Вода (Јала), Земја (Притви), Оган (Агни), Воздух (Вају) и Етер (Акаша). Општо земено, еден од нив се манифестира поинтензивно, така што, за да се постигне рамнотежа, лицето мора да ја земе предвид таа доша.

Според Ајурведата, нерамнотежата на овие енергии, која може да ја има потекло од емоционални проблеми, физичка траума или лоша исхрана, што предизвикува акумулација на токсини во телото што доведуваат до болести. Така, системот се обидува да ги ребалансира дошите преку своите техники.

Дознајте повеќе за историјата, основите и придобивките од Ајурведата, како и својствата на секоја доша, главните техники што се користат и начинот на исхрана и кој може да го искористи овој древен индиски лек.

Разбирање на ајурведата

Ајурведата сè уште е лекпоздрава исхрана.

Што да се јаде

Заедничка точка е дека храната се базира на свежа и природна храна - односно без пестициди и конзерванси, а по можност од тековната сезона. Пример за ова се овошјето, зеленчукот и мешунките, млекото и неговите деривати, рибата, пилешкото, маслиновото масло, костените, јаткастите плодови.

Покрај тоа, природните зачини и зачини кои го олеснуваат варењето, а најпогодни се: каранфилче , цимет, морско оревче, куркума, ѓумбир, рузмарин, шафран, анасон, босилек и магдонос.

Тие се антиоксиданси и помагаат во варењето, му помагаат на телото да го намали воспалението, да спречи болести, да го зајакне имунолошкиот систем и исто така ја подобрува крвта циркулација.

Што не треба да се јаде

Меѓу намирниците кои се сметаат за штетни за секого се стимулативните пијалоци како кафе и енергетски пијалоци, рафиниран шеќер и сол, бело брашно, црвено месо, како и слатките , безалкохолни пијалоци, пржена храна, животински масти, алкохолни пијалоци и производи со хемиски адитиви. Покрај тоа, прејадувањето и пушењето, исто така, се на листата на она што треба да го избегнува секој.

Кој може да прави ајурведа?

Ајурведата нема ограничувања за тоа кој може или не може да го користи нејзиниот лек, без разлика дали според возраста, полот или нивото на здравствена состојба.

Меѓутоа, тоа мора да биде ако го задржите имајте предвид дека работи со рецепти од растенијамедицински производи и масла кои имаат индикации, контраиндикации, терапевтски дози и можни негативни ефекти, така што тие мора да се анализираат од случај до случај поединечно од стручно лице од областа пред да се започне со терапија.

Може и да се користи како дополнителен третман на традиционалната западна медицина (алопатија) на постоечка состојба, што го подобрува квалитетот на животот на лицето со оваа состојба. Покрај тоа, може да се користи и како превенција, бидејќи не е неопходно да се чека болеста да пристигне за добро да се грижите за себе.

непознат за многу Бразилци, и покрај тоа што е толку стар. За да започнете да учите за него, прочитајте подолу кои се нејзините столбови, етимологијата на неговото име, кое е потеклото и историјата, кои се основите и главните придобивки на индиската медицина.

Етимологија

Терминот Ајурведа потекнува од древниот индиски јазик наречен санскрит, што е спој на зборовите „Ајус“, што значи живот и „Веда“ значи знаење или мудрост. Зборот Ајурведа, според тоа, може да се преведе како „наука за животот“, знаење или мудрост што бара здрав живот во хармонија со законите на природата.

Историја

Ајурведската медицина има приближно 5 илјади години историја и нејзиното потекло е помеѓу териториите на Индија и Пакистан. Во текот на првите години од ерата позната како христијанска ера, се појавија трите трактати кои ја кондензираат ајурведската медицина, наречени Брихат Траји, Големото трио.

Тие се: „Caraka Samhita“, „Susruta Samhita“ и „Астанга Хридајам“, овој настанал многу векови подоцна од другите.

Трактатот „Чарака Самхита“ е компендиум на Чарака, интерна медицина или интерна медицина,

„Сусрута Самхита“, што е компендиум на сусрута, ајурведската хирургија и „Аштанга Хридаја“, која е срцето на 8-те гранки на Ајурведата на Вагбата.

На Запад, а поконкретно во Бразил, сепак, Ајурведатастана познато дури во средината на 80-тите, кога Васан Лад, индиски лекар и професор, го основа Ајурведскиот институт во Соединетите Држави.

Оттогаш техниката се прошири со уште поголема брзина и сила низ писателите и истражувачи како Дипак Чопра, меѓу другите.

Основи

Ајурведата како нејзина главна основа ја има потрагата по рамнотежа помеѓу физичкото тело, умот и душата, така што поединецот во рамнотежа со себе може да влезе во хармонија со луѓето околу него. околу него, како и со природата.

Тој го промовира ова ребалансирање преку методи кои ја мешаат вистинската храна за секој човек, различни терапии, лековити растенија, масажа, јога и прочистување.

Придобивки

Ајурведата носи многу физички, емоционални и ментални придобивки за оние кои ја бараат. Меѓу нив се: исхрана на телото, подобрување на циркулацијата на крвта, лимфата и енергијата, што доведува до корекција на енергетскиот дисбаланс. Исто така, помага во зголемување на отпорноста на имунолошкиот систем, подобрување на мускулната релаксација и хидратацијата на кожата.

Техниките насочени кон емоционално и ментално ја зголемуваат енергијата и благосостојбата и промовираат повеќе спокојство за лицето кое го користи ова лек. Затоа, ајурведската медицина помага во превенција и лекување на физички болести како што се дијабетес, висок крвен притисок,хронична болка, рак, алергии и емоционални болести како што се депресија и анксиозност.

Бидејќи ајурведската диета обрнува внимание на природната храна и контролата на оброците, таа исто така води до контрола на тежината и до последователно губење на тежината, иако ова не е неговиот фокус.

Разбирање на Doshas

За оние кои немаат многу контакт со мудроста на источните терапии, идејата за Dosha може дури и да звучи нешто како астролошки знак, но не баш таму. Ајурведата се заснова на елементите на планетата Земја, а не на ѕвездите, за да набљудува и разбере што има во човечките суштества. Прочитајте подолу што претставува секоја Доша и како таа влијае на луѓето што ја имаат.

Што се доши?

Во Ајурведата, дошите се биолошки принципи, сили или хумор што ја претставуваат комбинацијата на природните елементи на Воздух, Оган, Земја, Вода и Етер. Тие влијаат на типот на телото, метаболизмот, личноста и емоционалните модели на секоја личност.

Некој може да помисли дека секој човек има само еден од овие типови на Доша во себе, но секој носи мешавина од трите, во кои само еден Доша се издвојува. Се вели дека постои Доша која се провлекува длабоко во себе, и она што е на површината, а тоа е второто штотреба да се ребалансира неколку пати во текот на животот.

Овие доши треба да бидат во хармонија за да се заврши физичкиот, менталниот и духовниот живот на поединецот, но нерамнотежата е многу честа, особено во современиот живот .

Вата Доша

Вата Доша е управувана од елементите „простор“ и „воздух“, а луѓето управувани од него се генерално слаби, високи и чувствителни на студ. Во личноста, тие имаат тенденција да бидат агилни, ентузијасти, неодлучни и комуникативни. Квалитетите што оваа Доша ги носи во една личност се оние на сува, лесна, суптилна, студена, мобилна, груба и чиста.

Вата се наоѓа во дебелото црево и управува со движењата на телото. Луѓето можат да бидат многу вознемирени и вознемирени, да зборуваат многу и некохерентно. Бидејќи има доминација на воздухот, кога е надвор од рамнотежа, оваа Доша предизвикува вознемиреност, несоница, отоци, па дури и запек. Покрај тоа, проблемите со грбот и артрозата се чести.

Вкусовите што треба да ги бараат луѓето со кои владее оваа Доша се слатки, кисели и солени. Треба да се избегнува горчливо, луто и адстрингентно. Особено треба да се избегнуваат лесни и сува храна, бидејќи тие ја влошуваат нерамнотежата на овој принцип, кој и онака е толку полн со воздух.

Пита Доша

Пита е доша управувана од елементите „оган“ и „вода“ и, воопшто, луѓето со ова изразено влијание имаат големинасреден и забрзан метаболизам, кој е проследен со постојана жед.

Тие се исто така активни и критични и ги носат квалитетите на топли, остри, течни, кисели, зачинети, течни и мрсни. Оваа Доша е во тенкото црево и управува со варењето.

Се верува дека повеќето луѓе ја имаат оваа доминантна Доша, која може да се види главно кај авторитарни личности. Кога се надвор од рамнотежа, овие лица имаат проблеми со цревата, што може да ги влоши зачинетата храна. Бидејќи нивниот најсилен елемент е оган, тие исто така се иритираат, апетитот многу се зголемува, се појавуваат акни и зацрвенета кожа.

Во храната најдобро е да се бараат слатки, горчливи и адстрингентни вкусови (кои предизвикуваат чувство на затегнатост во устата, како кашу и зелена банана). Треба да се избегнуваат кисели, солени и зачинети вкусови.

Доша Кафа

Елементите „земја“ и „вода“ управуваат со Доша Кафа, која составува луѓе со силни и широки тела, со голема тенденција да се здебели. Тие се стабилни, бавни, трпеливи и склони кон мрзеливост. Квалитетите што ги носат се меки, тешки, бавни, стабилни, лесни, густи, меки, вискозни, мрсни и слатки.

Кафата се наоѓа во стомакот и е поврзана со емоциите. Луѓето со оваа неурамнотежена Доша имаат потешкотии со варењето на работите, што предизвикува блокади во нивните меѓучовечки односи, што е вообичаено,како резултат на тоа, тие развиваат депресија или стануваат дебели барајќи утеха во храната. Исто така, може да има проблеми со прекумерно производство на слуз, посесивно однесување и проблеми со дишењето.

На фронтот на храната, вкусовите што луѓето со изразена Кафа треба да ги избегнуваат се слатки, солени и кисели. Вкусовите што треба да се бараат, бидејќи се корисни, се зачинети, горчливи и адстрингентни.

Практики

Ајурведската медицина се состои од неколку фронтови на дејство кои, кога се работи во интегриран начин, тие водат до ребаланс на телото, умот и духот.

Некои од главните практики на Ајурведата се: храна, лековити растенија, масажа, прочистување и јога. Прочитајте подолу како секоја техника се користи во потрага по рамнотежа на поединецот.

Храна

Еден од главните столбови на Ајурведата е храната. Се користи за балансирање на личност врз основа на нивната доминантна Доша. На пример, треба да се фокусирате на послатка или погорчлива, адстрингентна или блага храна, во зависност од вашиот тип на принцип, бидејќи тоа покажува кои се вишокот и недостатоците на вашето тело.

Исто така, се препорачува диетата да биде врз основа на свежа храна која лесно се вари, по можност од тековната сезона во годината. Нешто многу забележано во овој поглед е дека чинот на јадење мора да се изврши аковнимателен начин, без брзање, со целосно внимание на храната и џвакањето.

Фитотерапија

Употребата на лековити растенија е еден од најголемите сојузници на ајурведската медицина, како и кинеската медицина и другите лекови познати на запад како алтернативи.

Во Ајурведата се користат билки и корени кои имаат лековити и превентивни својства за различни типови на состојби, а се индицирани на пациентите во форма на чаеви, сирупи, капсули или корени и семиња .

Масажа

Масажата е техника која се користи за манипулирање и промовирање на циркулацијата на виталните течности, или енергиите на телото на лицето, на начин што ги носи или ги отстранува од одредени точки . Од движењата и маневрите на телото, со помош на етерични масла, билен прав или вулкански камења кои се избираат според потребите на секој поединец, се отстрануваат токсините, додека се негуваат телесните ткива.

Типот на масажа исто така варира во зависност од Dosha на лицето. На пример, Вата повикува на бавни и внимателни движења, на Пита и се потребни брзи длабоки гестови, додека Кафа користи притисок и месење. За првите две потребни се есенцијални масла, додека за последното е потребен билен прав.

Прочистување

Прочистувањето се стреми да ги ребалансира дошите и да го одржи доброто здравје со елиминирање на сè што не е сварено и што може да станепредизвикуваат болест. Се изведува главно со чистење на цревата и дишните патишта, со храна и течности.

Јога

Јогата е многу индицирана кога се бара ајурведска медицина поради фактот што таа е составена од сојузот физички вежби и контемплација преку медитација. Со практикување на оваа активност, поединецот може да постигне рамнотежа и ментален и емоционален мир, кои се меѓу главните цели на овој лек.

Ајурведа диета

Диетата што ја користи ајурведската медицина има за цел виталност, физичко здравје, како и ментално и емоционално здравје, на кои исто така може да влијае и храната.

Таа работи на превенција и лекување на различни состојби за да ги подобри овие аспекти, па затоа е неопходно однапред да се знае каква е состојбата на дошите на поединецот, за потоа да одлучи во која насока да се движи и кон која диета да се прибегне.

Корисната или штетната храна не е фиксна и однапред дефинирана константа, туку варираат во зависност од дозата на секоја од нив. Сепак, постојат некои индикации кои може да ги следи секој.

Меѓу нив се: избегнување на промена на оброците за ужина, јадење смирено, вреднување на квалитетот пред количината на храната, пиење вода помеѓу оброците и настојување да има регуларност во нивната времиња. Прочитајте подолу повеќе за тоа што ајурведата укажува на а

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.