Досада: значење, како се случува, типови, како да се справите со неа и многу повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Што е досада?

Оние кои никогаш не рекле дека им е досадно, треба да го фрлат првиот камен. Сите поминуваат низ ова. Досадата обично се дефинира како тешкотија во справувањето со стимули. Односно, во одреден момент го губите расположението да го направите своето или да чекате нешто. Ова чекање ве тера да „застанете на време“ и да се чувствувате досадно.

Сепак, неодамна беа направени некои истражувања и докажаа дека досадата не е толку лоша како што изгледа. Покрај тоа, неодамна беше објавена нова дефиниција за досада. За да дознаете повеќе за тоа што е тоа, што го предизвикува и како можеме да се справиме со ова чувство, продолжете да ја читате статијата!

Значењето на досадата

Кој и да е, никој не сака да ви е досадно да се досадувате, но дали некогаш сте застанале да мислите дека најчесто кога се чувствуваме досадно, не правиме ништо за да го промениме тоа? Многу е веројатно дека веќе сте го помислиле следново: „нема што да се прави“. И имаше многу да се направи, нели? Па тогаш!

На досадниот човек ја губи волјата да направи се што треба, дури и да сака, не може. За да дознаете повеќе, проверете подолу!

Дефиниција за досада

Неодамна, едно канадско истражување објави нова дефиниција за зборот досада. Според неа: „досадата е неповолно искуство на желба, но неможност, да се вклучиш во активност која наградува“. Сепак, вредиМеѓутоа, она што не можеме да го направиме - ниту треба - е да дозволиме волјата да не правиме ништо да не троши.

Затоа, кога ќе почувствувате потреба да побарате помош, не двоумете се да побарате психолог и да побарате водство и / или препораки. Запомнете дека и нашето ментално здравје бара грижа.

Дали здодевноста секогаш може да биде штетна?

После сè што видовме во статијата, нема друг одговор на прашањето: дали досадата секогаш може да биде штетна? Сигурно не! Сепак, императив е да преземете одредени мерки на претпазливост и да не ја надминувате таканаречената гранична линија. Досадата може да ни помогне, како и да не повреди. Вистина е таа изрека „сè премногу се претвора во отров“.

Затоа, обидете се одговорно да уживате во вашите мигови без работа, без да ја претворите досадата во нешто екстремно и да му наштети на вашето ментално здравје. Искористете ги предностите и продолжете понатаму. Кога се сомневате дали ви е хронично досадно или не, одберете да побарате помош од здравствен работник, бидејќи сигурно е дека тој ќе ви помогне.

Треба да се напомене дека, иако постои нова дефиниција за ова чувство, сите претходни дефиниции укажуваат на тешкотија во справувањето со дразбите.

Симптоми на досада

Пред да зборуваме за симптомите на досада , фер е - ако не и неопходно - да се истакне дека досадата не е болест. Луѓето може да се поврзат со ова поради фактот што зборуваме за симптоми, сепак, здодевноста има некои показателски знаци кои можат да укажат на состојба на мирување. Затоа, запознајте некои од нив:

- Чувство на празнина;

- Неподготвеност за извршување активности;

- Незаинтересираност за животот;

- 3>Набљудување: важно е секогаш да бидете свесни за овие симптоми, бидејќи во екстремни случаи, можно е лицето да треба да се консултира со психолог за да дознае за што станува збор.

Како се случува досадата

Можеби изгледа очигледно, но досадата почнува да се појавува од моментот кога луѓето сфаќаат дека животот повеќе не е интересен или стимулирачки. Сепак, не е никого да му суди на поединецот дали тој или таа, во овој случај, се чувствува така. Постојат многу културни и социокултурни фактори кои не само што влијаат на луѓето, туку и придонесуваат за оваа состојба.

Секојдневна досада

Дневната досада е многу вкоренета во општеството, бидејќи ако престанете да анализирате, ќе сфати дека вашите пријатни активности или вашите моменти на слободно време се,всушност, копии од вашата работна рутина.

На пример, ако обично излегувате на ручек или вечера со вашите пријатели, оваа активност која треба да биде пријатна завршува со враќање на работа, бидејќи во одреден момент ќе разговарате за.

Во случајот на гледање телевизија, многу сцени репродуцираат секојдневен ден, што ве тера да мислите дека животот е континуитет и сегашната ситуација е онаа која секогаш ќе постои. Разбирањето на здодевноста како дел од овој процес ќе ви помогне да ја разберете вашата емоционална состојба.

Видови на досада

Можеби изгледа чудно да се прочита нешто како Видови на досада, сепак, тоа е исклучително заеднички. Доколку не сте знаеле, постојат 5 типа на досада. Порано здодевноста беше класифицирана по 4 типа, но истражувањето објавено во списанието „Мотивација и емоции“ го дефинираше петтото место на листата. Значи, ајде да дознаеме кои видови се овие? Затоа, дојди со мене!

Рамнодушна досада

Рамнодушната досада е поврзана со луѓе кои се очигледно мирни кои се изолираат од светот и поради тоа имаат тенденција да се досадуваат. Бидејќи се далеку од се и секого, нема со кого да разговара или што да прави.

Урамнотежената досада

Балансираната досада е поврзана со состојбата на хумор. Личноста во оваа состојба обично се чувствува како талка, размислува далеку, не знае што да прави и не се чувствува удобно да бара активно решение.

Досада на барателот

Барањето досада обично е негативно и непријатно чувство, како малаксаност. Тоа чувство, пак, ве турка да барате излез. Нормално е луѓето кои доживуваат ваков тип на досада да прашаат што можат да направат во врска со тоа. Тие размислуваат за активности кои би можеле да го променат нивното расположение, како што се работа, хоби или излети.

Реактивна досада

Генерално, луѓето погодени од реактивна досада имаат силна склоност да избегаат од ситуацијата во која се и, најчесто, избегнуваат да ги вклучат луѓето околу нив, главно нивните шефови и/или наставници. Тие се луѓе кои реагираат на ова чувство, но често стануваат немирни и агресивни.

Апатична досада

Апатската досада е многу различен вид на досада. Лицето доживува недостаток на чувства, кои можат да бидат позитивни или негативни, и почнува да се чувствува беспомошно или депресивно. Личноста се чувствува тажно, обесхрабрено и губи интерес за своите работи.

Како може да помогне досадата

Познато е дека денес на досадата се гледа како на нешто што го имаме или мораме бегство. Луѓето секогаш бараат начини да отстапат од оваа состојба и да се вратат во реалноста. Ова се случува затоа што општеството се вкоренило дека најбогатите луѓе, на пример, секогаш прават нешто и дека се зафатени стана статусен симбол.

Сепак, можно еистакнете дека можеби на погрешен начин гледаме на здодевноста. Некои истражувања покажаа и продолжуваат да покажуваат дека можеме да направиме одредена штета ако не си дозволиме да се досадуваме сега и тогаш. Затоа, за да дознаете како здодевноста може да ни помогне, прочитајте понатаму!

Канализирање на безделничење

Иако луѓето не го сфаќаат тоа, многу од најдобрите идеи доаѓаат во време на поголема ментална безделничење, како на пр. како патување до работа, туширање или долга прошетка. Има и такви кои велат дека нашите најдобри идеи се појавуваат кога ни е здодевно.

Студијата спроведена од Универзитетот во Пенсилванија, во Соединетите Американски Држави, покажа дека досадните учесници покажаа подобри резултати на тестовите, оставајќи опуштени и ентузијасти оние кои стојат зад .

Психолозите Карен Гаспер и Брајана Мидлвуд, одговорни за истражувањето, ги замолија волонтерите да гледаат видеа што предизвикуваат чувства и потоа да прават вежби за асоцијација на зборови.

Гаспер и Брајана забележале дека . додека огромното мнозинство одговараше „автомобили“ кога замислуваа возило, досадните луѓе одговараа „камила“. Тоа беше затоа што тие ги пуштаа своите умови слободно да талкаат.

Заклучокот од ова и другите студии на досадните луѓе е дека состојбата на досада поттикнува истражување на креативноста. Со други зборови, нашиот мозок еодговорен да даде сигнал за да продолжиме напред. Да му дозволиме на нашиот ум да „лета“ е од суштинско значење за нашата креативност. Од друга страна, може да биде предизвик кога живееме во технолошки свет полн со одвлекување на вниманието.

Замолчување на внатрешниот шум

Еден од психолозите од Ланкастер вели дека „нашата потсвест е многу послободна“. На овој начин, од суштинско значење е да му дозволиме на нашиот ум да „лута“ наоколу, дури и ако имаме многу моменти без работа во текот на денот. Таа објаснува дека, најчесто, овие моменти се прекинуваат поради проверка на социјалните мрежи или е-пошта.

Значи, таа предлага да сонуваме или да правиме физички активности, како пливање, на пример. Сето ова со цел да се остави умот да се опушти и да талка без одвлекување. Намерното стимулирање на процесот на мечтаење предизвикува спасување на некои спомени и врски, поради што е толку важно.

Според Ејми Фрис, авторка на „Daydream at Work: Wake Up Your Creative Powers“ ( „Daydreaming на работа: Разбуди ја својата креативна моќ“), способноста за мечтаење ни овозможува да ги имаме моментите „еурека“. Состојбата на еурека, пак, „Тоа е состојба на смиреност и одвоеност што ни помага да ја замолчиме вревата за да постигнеме одговор или врска“.

Проблеми со „садење“

Според со Фрис, најдоброто нешто што треба да направите е да ги оттурнете мислитеи да им дадеме важност на предизвиците што стојат пред нас. Тоа значи дека препораката на авторот на книгата „Daydream at Work: Wake Up Your Creative Powers“ е да го „засади“ проблемот во главата наместо да го остави настрана некое време надевајќи се дека решението ќе се појави во некој погоден момент. .

Друга идеја на авторот е да прави активности кои ни даваат можност да ги отвориме нашите умови за нови идеи, како што е долга прошетка без користење слушалки.

Од друга страна , професор на Универзитетот во Луисвил (САД), Андреас Елпидору, истакнува дека досадата ја враќа перцепцијата дека нашите активности се значајни. Според него, здодевноста е како механизам, способен да ја регулира нашата мотивација за извршување на задачите.

Тој вели: „Без досада, би се заглавиле во фрустрирачки ситуации и би пропуштиле наградувачки искуства во емоционална, когнитивна смисла и социјална''. И тој продолжува: „Досадата е предупредување дека не го правиме она што го сакаме и поттик што не мотивира да ги менуваме проектите и целите“.

Знаејќи го нивото на досада

Еве важен додаток за досадата: луѓето не треба да се плашат од тоа, сепак, тоа не значи дека секоја пауза е корисна. Како што и најмал стимул може да помогне да се постигне поголема креативност и продуктивност, неопходно е да се има на ум дека досадата е повеќе хронични може да ги претстави своите ефекти

Истражувањето укажува, на пример, дека луѓето кои се во состојба на екстремна досада, односно во акутна безделничење, имаат тенденција да консумираат многу повеќе шеќер и масти и тоа, следствено, резултира со намалување на животот очекување.

Затоа, да се биде внимателен на своите чувства и на состојбите во кои се наоѓате е многу важно, бидејќи штом ќе сфатите дека сте во состојба на хронична досада, ова чувство ќе ви наштети на вашето ментално здравје.

Како да се справите со здодевноста

Сега кога знаете повеќе за досадата, како таа може да помогне во некои области од животот, ништо поправедно отколку што разбирате како да се справите со неа, бидејќи, како што е познато, штом досадата ќе стане нешто штетно и хронично, може да биде штетно за здравјето. Затоа, проверете како да се справите со здодевноста подолу!

Вклучете се во волонтирањето

Штом човечкиот ум ќе претпостави дека нема што да правиме и имаме доволно време, досадата може да се појави. Кога тоа ќе се случи, се препорачува да се вклучите во некоја волонтерска работа. Освен што придонесувате за солидарност, можете да се чувствувате многу подобро. На интернет има некои активности во кои можете да се вклучите и да им помогнете на оние на кои им е потребна.

Вежбајте самодоверба

Со самодовербата е поврзана со начинот на кој го дизајнирате вашиот живот. Значи, не мора да барате места за дасе чувствуваат добро за себе. Наместо тоа, обидете се да вежбате или да правите нешто што ви се допаѓа, како на пример да засадите зеленчукова градина дома, да се грижите за растенијата или дури и да вежбате хоби. Направете нешто за да го задржите вашиот ум зафатен неколку минути.

Грижете се за вашата самодоверба

Обично, досадната состојба се појавува како лошо чувство, кое директно ја попречува самодовербата, бидејќи личноста не може да ги прави работите што би ги сакала и затоа почнува да се чувствува фрустрирано или виновно. Во овие моменти треба да се опуштите, да размислувате за добри работи и да останете смирени. Така, ќе можете да ја контролирате сложеноста и тоа ја гради довербата.

Истражете ја вашата креативна страна

Искористете ја предноста на вашата состојба на мирување и обидете се да ја истражите вашата креативна страна. Знаејќи дека досадата е моќно оружје за да му дозволите на вашиот ум да патува наоколу, дозволете си да се запознаете себеси и да ги слушате идеите што може да се појават во тој момент.

Бидете пообјективни

Ако обично често чувствувате здодевност, тоа може да бара промени во вашето однесување и да ве одведе во поразвиена ментална фаза. Ова е одличен показател дека понекогаш треба да бидете објективни и да планирате поефективно за вашата рутина.

Побарајте стручна помош

Со оглед на сценариото во кое живееме, сигурно е дека никој има доволно поддршка за да продолжи да оди напред и да се обидува да избега од моменти како досада.

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.