Меѓучовечки односи: значење, типови, важност и многу повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Што е меѓучовечки односи?

Човечките суштества по природа се општествени суштества, односно им се потребни односи и контакти со луѓето. Сепак, не е секогаш лесно да се живее со луѓе со различни личности, вкусови, мислења и концепти. И тука доаѓа интерперсоналниот однос, кој не е ништо повеќе од врската и врската што секој човек ги прави со другите луѓе.

Оваа врска може да биде со луѓе од семејниот циклус, циклусот на пријателства, околината работни, верски и сл. И, во оваа статија, ќе разберете подетално што се меѓучовечките односи, како тие се мешаат во вашиот живот и во средини и односи што ги имате и како да ги подобрите односите во вашата компанија и корпоративна средина. Среќно читање!

Значењето на меѓучовечките односи

Интерперсоналните односи ја надминуваат врската помеѓу две или повеќе луѓе. Се заснова на голем број стандарди и има многу карактеристики, типови и компоненти. Подолу проверете ја важноста на добриот меѓучовечки однос и неговата главна дефиниција.

Дефиниција за меѓучовечки односи

Интерперсоналната врска, според психологијата и социологијата, е однос помеѓу две или повеќе луѓе , и може да се вметне во контекст на семејство, училиште, работа или заедница. Ова е однос кој подразбира збир на норми на однесување коиангажирани и дека за да се постигне овој ангажман, односите треба да бидат поздрави за сè да функционира добро, развивањето здрави меѓучовечки односи може да донесе подобри резултати и за компанијата и за вработениот.

Кога работите во средина каде што се чувствувате добро со односите што се создаваат во него, автоматски личноста има тенденција да се чувствува помотивирано наспроти варијации на ситуации во кои професионалното опкружување обезбедува. Следствено, резултатите што овој вработен може да ги презентира директно ќе влијаат на резултатите на компанијата.

Зголемена продуктивност

Компанијата која сака да инвестира во меѓучовечки односи има поголема продуктивност на своите вработени, бидејќи позитивните психолошки атмосферата завршува со зголемување на мотивацијата и подигање на перформансите на професионалците.

Со ова, самиот вработен, кој е препознаен за неговите одлични перформанси, на крајот се чувствува мотивиран и позадоволен што го посветува своето време и труд на таа компанија вие избра, зголемувајќи го вашиот степен на професионално задоволство.

Подобрување на организациската клима

Кога компанијата се занимава со развивање поздрави меѓучовечки односи, јасно е дека овој став, малку по малку, ќе се прелее во климата на таа организација. Со вреднување на овој аспект како нешто културно,Ова се обликува и има директно влијание врз климата на компанијата.

Компанијата што го негува овој став на крајот нуди похармонична средина за вработените кои, пак, завршуваат да станат сè попродуктивни и мотивирани во компанијата. компанија.

Поефикасна комуникација

Здравата врска завршува со поефикасна комуникација. Сето ова завршува со избегнување на внатрешна или надворешна бучава во комуникацијата на компанијата. Имајќи предвид дека токму преку комуникацијата успеваме да ги покажеме нашите потреби, со поразвиен меѓучовечки однос, оваа комуникација станува сè понаметлива.

Меѓутоа, со поефикасна комуникација ќе се обезбедат подобри резултати и поголемо задоволство за вработените во една компанија, со што се создава органски и похуман систем.

Како да се подобрат меѓучовечките односи во компанијата

Имајќи ги предвид сите предности што може да ги има развивањето здрав меѓучовечки однос во професионална средина, подолу ќе наведеме некои ставови кои можете да почнете да ги практикувате за да го подобрите вашиот меѓучовечки однос.

Ставете се на местото на другиот

Знаејќи дека секоја личност има свој уникатен начин на справување со животните ситуации, на крајот ќе ја разберете важноста на здрава врска кога ниесе грижиме за светогледот на другиот. Честопати, желбата да се биде сопственик на причината е неуспехот да научите повеќе со тоа што се затворате од новите можности.

Значи, кога се грижиме да го разбереме гледиштето на друго лице, ја зголемуваме шансата да создадеме поголема врска со нив.неа, генерирајќи поздрав однос. Процесот на поврзување станува полесен кога обрнуваме внимание и на потребите на другата личност.

Прилагодете го вашиот пристап

Кога се обидувате да разберете како вашата порака допира до одредена личност, почнувате да плаќате внимание на влијанието што го има вашата порака при комуникацијата. Често, ова влијание се генерира преку начинот на кој се изразувате. Изборот за ненасилна комуникација може да биде одлична алтернатива за да бидете попрецизни кога пристапувате кон некоја личност.

На тој начин, луѓето имаат тенденција да обрнуваат повеќе внимание и уште повеќе да го ценат она што имате да го кажете. Затоа, грижата и прилагодувањето на начинот на кој пристапувате некому ќе ви помогне да постигнете поздрави врски секој ден.

Управувајте со првите три минути

Кога започнувате разговор со некого, нормално е да се обидете да зборувате повеќе за себе, или да судите и избрзате да донесувате заклучоци за она што го кажува другиот. Почнувајќи со повеќе слушање на личноста наместо да ја осудувате, може да ви помогне да разберете повеќе за неа.

Значи,во првите три минути кога ќе започнете контакт, обидете се да му дадете на лицето повеќе простор да зборува. Имајте на ум дека таа веројатно имала причина да допре до вас или да постапи на одреден начин. Освен тоа, слушањето повеќе ќе ви помогне да комуницирате понаметливо.

Активно слушање

Создавањето способност за активно слушање ќе влијае на односите што предлагате да ги изградите. Кога сте подготвени да слушате повнимателно што зборуваат другите, помагате да се донесат подобри решенија за проблемите, да се зголеми вашата перцепција за емпатијата и последователно да изградите повистински односи.

Покрај тоа, активното слушање е алатка која прави можно е да се подобри врската токму со тоа што ќе можете да навлезете подлабоко во разговорот. Тоа е можност да му се обезбеди на личноста вистинско слушање, правејќи ги да не се плашат да не бидат разбрани.

Зборувајте повеќе за себе

Секое човечко суштество има огромно искуство во животот. Колку е постар, толку е поголем багажот на искуства. Вреднувањето на сопствениот багаж и споделувањето со другите ќе го зголеми степенот на точките за поврзување. Ако мислите дека луѓето се поврзуваат и учат преку приказни, сè што сте живееле и сте споделиле може да ги направи вашите односи поздрави и повистинити.

Имајте на ум дека секоја личност е изградена преку силните страни иискреноста и дека споделувањето на вашето искуство со нив и како се чувствувате за ситуациите е многу паметен начин да се зближите со другите луѓе. Затоа, не плашете се да го споделите сопственото патување.

Управувајте со невербален јазик

Кога зборуваме за комуникација, не можеме да заборавиме на невербалниот јазик. Често, нашето тело завршува да изразува многу повеќе отколку што замислуваме, односно, нашето држење обично кажува многу, дури и повеќе од зборови.

Изразот на лицето, положбата на рацете и местото каде што гледаме се неколку примери за невербална комуникација и завршуваат со пренесување пораки на други луѓе. Затоа, многу е важно да бидете внимателни, обидувајќи се да останете смирени за време на разговорот, а покрај тоа да дадете се од себе да ја погледнете личноста во очи, бидејќи овој став на крајот пренесува поголемо чувство на транспарентност.

Прифатете ги разликите

Прифаќањето дека светот е составен од разлики и дека нема никој како вас значи да се трудите да ја цениме изградбата на поразновиден и покреативен свет. Сето ова започнува со ставот на обидот да ги прифатите разликите кои се дел од секаков тип на врска.

Напорот да живеете со луѓе кои мислат поинаку од вас ќе ви помогне да не останете во социјален балон. Ако сте отворени за она што е различно, ќе станете поемпатична личност и многу повеќекреативни.

Која е најголемата придобивка од меѓучовечките односи?

Кога се обидувате да работите на меѓучовечките односи, почнувате да се разбирате повеќе секој ден, подобрувајќи го начинот на кој се однесувате со светот и луѓето. Земајќи го мислењето дека светот е направен од луѓе, кога ќе успеете да имате повеќе здрави врски, вашиот живот станува пополн.

Значи, ако почнете да обрнувате внимание на тоа како се обидувате да го изградите вашиот однос со луѓето, е придонесувајќи за нивниот развој (и личен и професионален), генерирајќи позитивно влијание врз нивните односи и, главно, врз нивното ментално здравје.

насочете како треба да се случуваат овие интеракции помеѓу членовите на општеството.

Интерперсоналниот однос може да биде обележан со различни чувства, како што се љубов, сочувство, пријателство и други заеднички вредности. Но, тоа може да биде обележано и со спорови, омраза, конфликти, непријателства, тепачки и други конфликти кои можат да се појават во одредени ситуации.

Важноста на добрите меѓучовечки односи

Никој не може да живее сам , бидејќи дури и на оние кои живеат сами им требаат други луѓе за да ги задоволат нивните потреби, нивната храна и други важни услуги, покрај потребата за односи со други луѓе и градење важни врски. Ни треба некој на кој ќе сметаме, и затоа меѓучовечките односи се толку важни.

Ако ги третираме луѓето со почит и срдечност, истото се враќа. Со овие врски, можно е да се пријдете на одредени групи, да добиете добри можности, да имате убави луѓе во близина и секогаш да имате на кого да се обратите кога е потребно. За ова, неопходно е да комуницирате со луѓето. Ова не е размена, туку човечка природа на секогаш потреба од придружба.

Интерперсонален однос и интраперсонален однос

Ако меѓучовечката врска е поврзаноста со другите луѓе и искуството со суштества, луѓето целосно различен од нас, односотинтраперсоналниот е начинот на кој се поврзуваме со сопствените чувства и емоции.

Одредува како постапува секој човек кога се соочува со секојдневни ситуации - прашања кои можат да бидат многу добри или многу лоши. За личноста да има добра интраперсонална врска, важно е да има самоспознание како сојузници и секогаш да се труди да вежба самоконтрола, самопотврдување и самомотивација.

Нешто важно за размислување е дека оваа конструкција не се случува преку ноќ за ноќ, и да, тоа е нешто што треба да биде грижа во текот на животот, на крајот на краиштата, стимулите се менуваат, ние еволуираме и со тоа, на крајот ги менуваме нашите потреби.

Видови меѓучовечки односи

Секоја форма на врска, без разлика дали е со личност или со одредена група, има единствен начин, со свои особености на изградената врска. Меѓутоа, меѓучовечките односи можеме да ги поделиме на три вида. Проверете кои се тие во следните теми.

Лични меѓучовечки односи

Ова е тип на врска што е присутен од нашите најрани денови на животот. Тоа се односите што ги градиме преку некои крвни врски, размножување или заеднички интереси. Некои примери се врската со сопственото семејство, создадените пријателства, школските другари, факултетот, работата или дури и љубовната врска.

Бидејќи тоа е еден вид врскаприсутни уште од раѓањето. Тој има големо влијание врз обликувањето на нашата личност, односот кон светот, вредностите, па дури и личните вкусови.

Професионален меѓучовечки однос

Професионалниот меѓучовечки однос се фокусира на типот на врската заснована на градење врски насочени кон професионални проекти или нешто во корпоративното поле, односно тоа е оној што се јавува во светот на бизнисот и тоа се повеќе и повеќе расте во компаниите, многупати продуктивноста е поврзана со фактот дека личноста работи во похармонична и потечна средина.

Односот е директно поврзан со културата дека одредена компанија што ја има. Секторот за човечки ресурси е одговорен за градење на врска помеѓу културата на компанијата и вработениот што сака да го вработи, како и за управување со односот на компанијата со вработениот кој веќе има врска.

Виртуелна интерперсонална врска

Со зголемената популарност на интернетот, овој тип на односи станува се почест во денешно време. Тоа е тип на врска што се гради преку врските создадени од социјалните мрежи, онлајн игрите, интернет форумите или заедниците, па дури и апликациите за запознавање. Често, овој тип е поврзан со аспектите на слободното време што ги практикува личноста.

Општо земено, оваа врска има тенденција да не се продлабочува (како на пр.однос со физичкиот свет). Меѓутоа, како што одминува времето, луѓето повеќе ги ценат односите изградени преку дигиталниот медиум - дури и градат професионални врски или започнуваат трајна љубовна врска.

Основни компоненти на интерперсоналниот однос

За да се карактеризира меѓучовечкиот однос, неопходно е да има три многу важни компоненти. Тие се „јас“, другата личност и околината што поврзува една личност со друга. Во следните теми ќе зборуваме повеќе за овие три компоненти.

„Јас“

Овде доаѓа нашата суштина и нашата волја што го поттикнува однесувањето. Важна улога е нашата желба да се поврземе и да го споделиме нашето искуство со други луѓе.

По природа, човечките суштества треба да градат односи со другите луѓе, бидејќи самата природа на животот и зависноста од природата создава минимална врска. Меѓутоа, за да има продлабочување, неопходен е личен интерес за отворање за да се изгради поголема врска.

Другото

Интерперсонален однос не постои преку една личност. Затоа, за да постои меѓучовечка врска, потребно е учество на друга личност, која ја создава оваа врска меѓу вас и нив.

Како пример пријател, роднина, соработник, нова девојка итн. Илиодносно од суштинско значење е да постои друго лице за консолидирање на меѓучовечки однос.

Околината

При градење на меѓучовечки односи, било да е тоа виртуелно, професионално или лично, она што го карактеризира појавувањето на овој однос е околината. За да има зближување меѓу двајца луѓе, мораше да има место кое беше невообичаена точка за да почнат да создаваат врска.

Сепак, околината би била местото што нè зближува со другиот лице (како, на пример, , работа, училиште, колеџ или дома).

Столбови на меѓучовечките односи

За да можете да изградите поздрав меѓучовечки однос, постојат неколку важни столбови кои помагаат во формирањето на овие односи. Столбови кои ако се набљудуваат и практикуваат внимателно, можат да ви помогнат да изградите поздрави односи. Проверете подолу кои се столбовите.

Самоспознание

Познавањето на сопствените емоции, желби и желби е важен чекор кон градење на поцврст само-развој. Имајќи предвид дека емоциите што ги чувствуваме се рефлектираат многу на врските што ги создаваме, самоспознавањето станува столб што помага да се внесе поголема цврстина во освоените врски.

Оние кои не се познаваат себеси, завршуваат не знаејќи како да се поврзат со себе, размислувајќи за односите што се појавуваат на патот. Недостигот на самоспознавање завршувадавајќи им сила на експлозивните, погрешните, агресивните и навредливите ставови - што на крајот фаворизира критики и дискусии.

Покрај тоа што ја влошува нашата врска со сликата за себе, предизвикувајќи некои реакции што ги практикуваат другите да се сфатат како нешто лично, што го отежнува решавањето на конфликтот.

Адекватност на околината

Важно е да се изберат интеракциите за време на односите според околината. Односно, во зависност од средината во која се гради врската, постојат различни нивоа на блискост и интимност. На пример, во работна средина, она што преовладува се повеќе формални интеракции, а малку подалечни, така што фокусот е на јасноста на преговорите, задачите и самата професионална рутина.

Тоа не значи дека не може да се спријатели со човек кој работи, и да, обидете се да погледнете кои се јасните граници за односите во таа средина кои мора да се почитуваат во текот на работниот ден. Секоја средина обично има свои правила и исклучоци.

Асертивна комуникација

Фокусирањето на едноставноста при комуникацијата ќе помогне да се избегне голема врева кога се обидувате да пренесете нешто на некоја личност. Да се ​​биде отворен за примање повратни информации и нивно пренесување на полесен начин помага многу да се разберете себеси и другите.поздрава врска, бидејќи на тој начин можете да ги изразите своите чувства на похуман начин, без да се лажете себеси и другиот.

Алтернатива паралелно е ненасилната комуникација која има за цел да додаде повеќе леснотија во говори, со што се избегнуваат погрешни толкувања, се зголемуваат шансите врските да бидат попријатни и вистинити.

Емпатија

Развивањето емпатија може да се смета за сложено од многу луѓе, бидејќи не е лесна задача да се ставите себеси на местото на другиот. Сепак, оваа компетентност може да се научи во текот на животот за оние кои се заинтересирани. Тоа е алатка која во голема мера го подобрува квалитетот на меѓучовечките односи.

Ако разберете дека она што е различно завршува со збогатување на човештвото, на крајот доаѓате до заклучок дека размислувањето или дејствувањето поинаку е многу корисно за новите можности за се појавуваат . Односно, емпатијата е способна да додаде знаење и перцепции, а со тоа да придонесе за похармонични односи.

Етика

Кога зборуваме за етика веднаш на ум ни доаѓа нешто поврзано со професионалната област. Меѓутоа, барањето за градење етички односи значи да се земат предвид сопствените вредности и вредностите на другата личност, што носи придобивки за сите.

Кога правилно се насочува кон групи на принципи и морални вредности, можно е да се бараат вреднување на важни атрибути за врска како што епочит, искреност и транспарентност, со што се генерира меѓусебна доверба. Односно, со создавање на врска во која има доверба од страна на двете лица, оваа врска станува многу полесна и поздрава.

Љубезност

Обидот за усвојување љубезен однос кон односите може да отвори врати и за професионални и за лични аспекти. Знаете ли дека изреката „љубезноста раѓа добрина“? Па, љубезноста е од суштинско значење за да се разбере колку љубезниот став може да помогне во градењето поздрави односи.

Здравата врска често се гради преку перцепција на детали и грижа за другиот. Односно, врската завршува да се храни со детали, а да се биде љубезен значи да се обрне внимание на работи кои често изгледаат безопасни, но кои прават целосна разлика на крајот од денот.

Поради оваа причина, градењето средини а односите во кои преовладува љубезноста може да ги натера поединците да се чувствуваат поважни да бидат на тоа место.

Предности на професионалните меѓучовечки односи

Развивањето на здрави меѓучовечки односи може да генерира големи предности и за сопственикот и за вработениот во компанијата. Подолу наведовме некои од овие предности, проверете ги во следните теми.

Подобрени резултати

Ако мислите дека најважната основа за една компанија да работи е да има луѓе

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.