Што е хиперсомнија? Симптоми, видови, третмани, причини и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Што е хиперсомнија?

Хиперсомнијата е нарушување поврзано со спиењето, доста ретко, и затоа многу луѓе може да страдаат од него без воопшто да знаат за неговото постоење. Општо земено, еден од најочигледните симптоми што може да укаже дека има проблем што треба да се реши е прекумерната поспаност во текот на денот.

Вреди да се напомене дека овој постојан сон може да се случи дури и ако лицето е погодено од хиперсомнија сте имале целосен ноќен сон без проблеми и други проблеми. Други последици од хиперсомнија се чувствуваат со екстремен замор, недостаток на енергија и слаба концентрација, што исто така може да предизвика многу поголема леснотија да се иритирате дури и во секојдневните ситуации. Прочитајте повеќе детали подолу и разберете!

Видови хиперсомнија

Постојат некои видови хиперсомнија кои можат да ги поедностават дејствата и последиците од ова нарушување. Тие се разликуваат не само по ефектите, туку и по причините и причините поради кои пациентот почнал да го манифестира овој тип на однесување предизвикано од хиперсомнија.

Постојат неколку фактори и тие може да се сфатат како генетски или кои доаѓаат од други здравствени проблеми кои треба да се идентификуваат, испитуваат и евалуираат со цел да се разбере најдобриот третман и грижа што треба да се преземе. Погледнете на кои видови хиперсомнијаземени во предвид, бидејќи според ова може да се дефинираат третманите.

Третман со лекови

Во случај на пациенти на кои им е дијагностицирана идиопатска или примарна хиперсомнија, вообичаено е лекарите да ги поучуваат своите пациенти во врска со употребата на стимулативни лекови. Овие лекови кои ќе се препорачаат ќе имаат рецепт и медицинска нега, според историјата на пациентот, секогаш проценувајќи што всушност ќе биде корисно за нивното здравје.делувајте како што се очекува, менувајте ги дозите и други точки што треба да се земат предвид дека само лекарот ќе ги има потребното знаење да се направи.

Бихејвиорален третман

Во други случаи, можно е неврологот да се обиде да најде други начини за контрола на хиперсомнијата кај неговите пациенти. Значи, постојат третмани за однесување. Овие се користат во случаи на секундарна хиперсомнија.

Лековите може да се користат и заедно, но генерално, лекарот ќе предложи некои промени во рутината на пациентот, како што се програмирани дремки и прилагодување на нивните распореди за да се спречи ова завршуваат со извршување на рутини кои не се во согласност со вашите услови и можности.

Дали треба да ме загрижува хиперсомнија на работа?

Важно е кога постојано се забележуваат симптомите опишани вовашиот живот, побарајте помош од професионалец. Бидејќи, всушност, хиперсомнијата е нешто загрижувачко во врска со важните секојдневни активности, како што се работата и студиите.

Таа може да ја наруши продуктивноста, бидејќи пациентот има тенденција да биде повеќе невнимателен и не може да се концентрира неопходно да ги извршувате вашите активности, бидејќи постојано се чувствувате многу поспано.

Затоа вреди да се грижите за овие прашања, бидејќи хиперсомнијата може во голема мера да го наруши развојот на вашата работа доколку не се третира правилно со медицинско следење- нагоре.

да се следи!

Примарен идиопатски продолжен сон

Хиперсомнијата наречена идиопатска или исто така примарна, не ги има сите нејзини причини решени и разбрани од науката во овој момент, и покрај напорите да се постигне всушност да се разбере сè што го опфаќа ова нарушување.

Но, студиите покажуваат дека овој тип на хиперсомнија може да биде поврзан со нарушувања во хемиските супстанции кои го сочинуваат мозокот и имаат директна врска со функциите на спиењето. Во овој случај, продолжените нарушувања на спиењето се идентификуваат како оние кои предизвикуваат последици како што е спиењето кое трае повеќе од 24 часа по ред.

Примарна идиопатска без продолжен сон

Примарната идиопатска хиперсомнија, која нема продолжен сон, делува слично како и другиот тип, бидејќи се јавува и поради проблеми со хемиските материи во мозокот кој делува поврзан со функциите на спиењето. Меѓутоа, во овој случај, бидејќи не е продолжен, она што го карактеризира овој тип е фактот што поединецот ќе спие во просек по 10 часа по ред.

Меѓутоа, уште еден важен детал што треба да се земе предвид бидејќи оваа идентификација е дека оваа личност ќе треба да дремне неколку пати во текот на денот за да се чувствува навистина подготвена, па дури и тогаш може да се чувствува многу уморно.

Секундарна хиперсомнија

Секундарната хиперсомнија делува на некој начинразлични, бидејќи во овој случај може да биде предизвикана од други болести. Така, овие нарушувања и болести кои предизвикуваат прекумерно спиење се присутни во поголемиот дел од денот кај заболените пациенти.

Некои од болестите кои можат да предизвикаат овој тип на нарушување се: апнеја при спиење, хипотироидизам, Алцхајмерова болест Паркинсонова болест, депресија и недостаток на железо. За оние кои користат лекови, како што се анксиолитици, вообичаено е и тие да бидат погодени од хиперсомнија, бидејќи ова е очекуваниот несакан ефект од овој тип на лекови.

Симптоми на хиперсомнија

Симптомите на хиперсомнија се појавуваат многу јасно, меѓутоа, бидејќи тие носат со себе екстремен замор и сон, многу луѓе може да завршат збунувачки и да веруваат дека тоа се лекува ако само од ефектите на проблематичната рутина на многу работа и неколку задачи што треба да се извршат.

Но, некои знаци може да го фаворизираат разбирањето дека тоа е всушност нарушувањето, така што тоа се третира правилно. со следење на стручно лице кое ќе ја спроведе оваа дијагноза. Подолу, погледнете некои од симптомите!

Летаргија

Луѓето кои се соочуваат со состојба на хиперсомнија може да бидат погодени од многу голема летаргија. Ова е јасна последица на болеста, а се покажува преку послабите витални знаци, дишењето и отчукувањата на срцето се демонстрираат на некој начинразлично од нормалното.

Исто така, постои чувство на постојан замор, дури и по неколку часа спиење. Така, пациентот погоден од хиперсомнија на крајот секогаш се чувствува како да треба да легне или да седне затоа што дури и нема контрола врз мускулите, кои се порелаксирани од нормалното.

Анксиозност

Нарушувањата кои влијаат на спиењето генерално, исто така, може да завршат да предизвикаат анксиозност кај погодените пациенти. Тоа е затоа што постои целосен недостаток на контрола врз сопственото тело и колку и да не сакате рационално да спиете, таа личност неизбежно ќе мора да попушти, бидејќи екстремниот замор ќе ве натера да дремете неколку пати во текот на целиот период. ден за да можеш да останеш здрав.

Сите немири предизвикани од нарушувањето предизвикуваат пациентот да станува сè поанксиозно и тоа може да стане лупинг.

Раздразливост

Секој вид на проблем поврзан со спиењето, без разлика дали е премногу или премал сон, бидејќи тоа е нешто забележано и кај пациенти со несоница, завршува со генерирање одредена раздразливост кај личноста . Ова, уште еднаш, се должи на недостатокот на контрола над сопственото тело, па дури и на неможноста всушност да се избере да се остане буден, бидејќи заморот го прави ова неостварливо.

Така, еден од симптомите е лесно да се да се забележи кај пациенти кои страдаат од хиперсомнија е оваа многу поголема раздразливост со сè што се случува околу нив.

Недостаток на концентрација

За да имате концентрација за извршување на секојдневните активности, се препорачува секој да има добар сон. Што во овој случај, дури и ако пациентот го имал, нема да биде доволно за да се ослободи од вишокот на сон и замор што ги прикажува поради хиперсомнија.

Затоа, концентрацијата на пациентите зафатени со ова нарушување е компромитиран, бидејќи кога во текот на денот е можно да се чувствуваат многу поспани, а тоа им отежнува да ги извршуваат своите рутински активности, дури и наједноставните од нив.

Тешкотии со будење

Пациентите кои патат од хиперсомнија, колку и да сакаат, не можат лесно да се разбудат. Тоа е затоа што, дури и по долги часови спиење, тие сè уште се чувствуваат уморни и треба да спијат подолго.

Како и во случајот со хиперсомнија од продолжен сон, каде што пациентот успева да спие повеќе од 24 часа во ред, па дури и кога се будат имаат големи тешкотии да си го продолжат денот без да чувствуваат потреба повторно да легнат за да дремат или да спијат уште неколку часа.

Прекумерен сон во текот на денот

Најголемата тешкотија кај хиперсомнијата е справувањето со ова прашање на спиење во текот на денот, бидејќи луѓето кои се засегнати не можат да се ослободат од потребата за спиење за барем малку да се смират на тој вишок на сон што се чувствува воразлични моменти од нивните рутини.

Затоа, од големо значење е да се идентификува ова нарушување за да може да се процени и да се преземат потребните мерки, бидејќи за многу луѓе не постои можност да ги земат потребните дремки кои болеста ја стави во вашиот секојдневен живот.

Спиење повеќе од 8 часа на ден и останување поспано

Во текот на целиот ден, дури и ако луѓето погодени од хиперсомниско нарушување спиеле најмалку 8 часа, што е вообичаено за повеќето луѓе, тие сепак завршуваат многу поспани. Како што е прикажано од типовите на хиперсомнија, пациентите кои страдаат од продолжен сон спијат 24 часа или повеќе и не се чувствуваат задоволни.

И при непролонгиран сон, тие можат да спијат до 10 часа, а сепак да се чувствуваат многу поспани во исто време.во текот на денот. На овој начин, овој екстремен замор и сон во текот на денот нема врска со времето, туку со нарушувањето кое треба да се идентификува. Кога забележувате ваков тип на ситуација, важно е да побарате лекар.

Како се поставува дијагнозата на хиперсомнија

Како хиперсомнијата може да ја забележат пациентите на многу лесен начин, бидејќи долгите периоди соочени со чувството на екстремен сон јасно покажуваат дека нешто навистина е погрешно.

Затоа, кога забележувате ваков тип на ситуација, важно е луѓето да бараат квалификуван професионалец. Така ќе бидеОткако ќе се постави дијагнозата, лекарот ќе може да препише лекови или практики кои помагаат да се контролира овој екстремен сон, за пациентите да имаат подобар квалитет на живот за извршување на нивните секојдневни задачи. Погледнете подолу како се поставува дијагнозата!

Специјалист невролог

Кога чувствува каков било вид недостаток на контрола над спиењето, пациентот треба да побара стручно лице, бидејќи ќе може да процени и разбере што се случува и дали, всушност, таа личност има хиперсомнија и од каков тип е таа.

Квалификуваниот професионалец да го разбере ова на поширок и појасен начин е неврологот, а кај овој специјалист кој ќе иницира дијагноза на пациентот потенцијално погоден од хиперсомнија. Невролозите се потпираат на специјализации за јасно да ги разберат нарушувањата на спиењето и да можат да проценат што може да се направи за да се обезбеди подобро здравје за нивните пациенти.

Тестови на крв

Потоа специјалистот треба да побара од пациентот да помине неколку специфични прегледи, кои имаат за цел да проценат колку е тој здрав за да се исклучат други болести, кои можат да бидат причинители кои предизвикуваат хиперсомнија кај пациентот.

Затоа, испитите се насочени кон откривање на оваа причина, како постои тип на хиперсомнија, како што е споменато, која може да биде предизвикана од други нарушувања, дури и хормонални, како што се хипотироидизам и исто такаанемија, која може да се лекува.

Полисомнографија

Друг тест кој исто така може да го побара неврологот е полисомнографија, која е неинвазивен тест кој има за цел да ја процени респираторната активност на пациентот, како и активноста на мускулите и мозокот.

Преку овој вид преглед, можно е да се откријат обрасци или чудни однесувања за време на спиењето, така што одговорниот лекар може да процени дали пациентот навистина доживува хиперсомнија или некое друго нарушување на спиењето. Така, испитите се доста комплементарни бидејќи покажуваат неколку области за да се постави целосна дијагноза.

Прашалник за однесувањето

Една од главните појдовни точки за лекарот да може да разбере што е се случува, всушност, со пациентот е бихејвиоралниот прашалник. Од него може да се има претстава за тоа кои други испити и проценки може да се направат.

Во овој случај, лекарот ќе го праша пациентот за неговото однесување поврзано со моментите на спиење и како се чувствува и во текот на денот, во однос на поспаност и други аспекти. Една тактика што се користи за ова е скалата за поспаност Епворт, која помага да се утврдат овие прашања.

Други тестови

Некои други тестови може да нарача од докторот за да открие што чувствува пациентот во врска со нарушувањето. Во овој случај, можете да направите и аповеќекратен тест за латентност на спиење.

Ова ќе се направи за да се оцени и следи целиот момент на спиење на пациентот, за да може лекарот да ја следи неговата мозочна активност во овој период. Така, се оценуваат различни аспекти, како што се движењето на очите, нозете, нивото на кислород, а исто така и респираторните функции.

Третман на хиперсомнија

Откако докторот ќе постави целосна дијагноза и ќе потврди дека, всушност, пациентот боледува од хиперсомнија, без разлика на видот, некои третмани може да се направат со целта да се обезбеди подобар квалитет на живот. Бидејќи, генерално, овие луѓе многу страдаат од прекумерна поспаност што може да им наштети на нивното учење, работа и неколку други области од животот.процедурите треба да бидат придружени од невролог. Прочитајте повеќе подолу!

Упатство од невролог

Третманот мора да биде придружуван од професионалецот кој ја извршил дијагнозата, во овој случај, неврологот. Затоа, тој целосно ќе може да го советува пациентот за најдобриот начин да се справи со нарушувањето, користејќи лекови или други практики кои може да се користат за контрола на прекумерното спиење.

Потребно е да се внимава, бидејќи како има повеќе од еден тип на хиперсомнија, секој од нив мора да биде

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.