Ориксас: дознајте за потеклото и историјата на главните божества!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Дознајте сè за Orixás!

Зборот Ориша е од африканско потекло и значи Божество. Овие ентитети биле обожувани во регионот на Јоруба, на југозапад од денешна Нигерија, Бенин и северно Того. Тие беа донесени во Бразил од поробените црнци од овие области.

Ориксите се божества кои станаа популарни во Бразил со религиите на африканските матрици, бидејќи многу црнци донесени како робови беа од регионот на Јоруба. Во африканскиот религиозен систем, оришите ја претставуваат силата на социјалната и семејната група. Тие имаат функција на заштита, да го олеснат опстанокот на групата. Ќе знаете сè за нив во оваа статија. Проверете!

Разбирање повеќе за Orixás

Во моментов, многу Orixás се познати и почитувани во Бразил. Сепак, сè уште има многу предрасуди во врска со религиите од африканско потекло. Следете ги темите подолу за да дознаете сè за овие божества!

Што се Оришаите?

Според традицијата, Ориксите се богови кои потекнуваат од африканските кланови. Тие биле обожени пред повеќе од 5.000 години, а она што се вели е дека биле инспирирани од мажи и жени способни да интервенираат во силите на природата.

Моќта и силата на Ориксас се поврзани со енергиите поврзани со животната средина. Тие успеваат позитивно да се мешаат во резултатите од бербата и ловот, во производството на алати, во

Главниот симбол на Ориша Огум е мечот. Тој е Господар на металургијата и има доминација над железото, челикот и сите алатки направени со овие материјали, како што се потковиците, ножевите, чеканите, копјата, меѓу другото.

Неговата боја во умбанда е црвена и , во candomblé, зелена, темно сина и бела. Како и во синкретизмот на афро-бразилските религии, Огум се поврзува со Сао Хорхе, а неговите прослави се на истиот ден, 23 април.

Денот во неделата посветен на овој ентитет е вторник, кога поддржувачите ќе може да запали свеќи и да бара своја заштита и да помогне да се отворат патишта.

Верувања и молитва

Во верувањата на Јоруба, Огун се смета за голем воин. Тој е борбен Ориша, кој своите победи ги постигнува праведно и чесно. Затоа, молитвите што се упатуваат во негово име имаат голема моќ. Молитвата подолу може да се каже за Огун да ги отвори своите патишта:

Возљубен отец Огун, со твојата сила и со твојата сила, те молам во овој момент, по твојата наредба и твојата праведност.

3> И дека од овој момент наваму можам, низ вашите прави патеки, да пораснам во мојата работа на фер и достоинствен начин и дека сите пречки, тешкотии и пречки се отсечени од моите патишта, така што оваа работа може да донесе егзистенција во мојот дом. и на сите луѓе кои зависат од мене.

Твојата мантија нека ме покрие, твоето копје нека биде насока намојот пат.

Огунхе, татко ми Огун!

Извор://www.astrocentro.com.br

Ориша Оксоси

Ориша Оксоси е поврзана со енергиите од шумата. Тој е вешт ловец кој со својот лак и стрела мудро стигнува до својата цел, бидејќи не троши можности. За да дознаете повеќе, продолжете со читање!

Потекло и историја

Ориша Оксоси е крал на шумата, животните, храната, изобилството и изобилството. Тој е брз и лукав, бидејќи има необичен начин да го фати својот плен. Во селото каде што живеел, тој се сметал за заштитник на ловците.

Оксоси како татко го има Орикса Оксала, а мајка Орикса Иемања. Неговото име, кое доаѓа од Јоруба, значи „народен чувар“. Тој е кралот на Кету, како што вели легендата дека со една стрела соборил маѓепсана птица Елеје. Така, тој ја прекинал магијата што му наштетила на населението.

Во местото каде што бил Крал, неговиот култ практично изумрел, поради големите тешкотии што ги претрпел неговиот народ. Сепак, корените на овој култ сè уште живеат во некои делови на Бразил, каде што влијанието на религиите со африканско потекло е доста силно.

Визуелни карактеристики

Природата и шумите се храмот на Ориша Оксоси . Тој е поврзан и со знаењето и со сето она што ѝ припаѓа на природата, бидејќи секогаш го фали сето она што може да го обезбеди за снабдување на човештвото.

Во античко време, воАфриканските култури, Оксоси отсекогаш бил претставен како голем ловец, со одговорност да донесе храна и да ги заштити сите ловци. Денес, тој е оној кој ги штити работниците кои ги напуштаат своите домови за да ги издржуваат своите семејства.

Неговите визуелни карактеристики се поврзани со неговите главни активности. Затоа, тој е претставен со силен човек, облечен во величествена наметка, неговиот лак и стрела.

Симболи и прослави

Симболите на Ориша Оксоси се: Офа - лак и стрела - и Еруексим - Вол. Покрај тоа, тука е и неговата наметка, која беше дадена во знак на признание за неговата храброст, бидејќи само големите воини можеа да носат наметка.

Неговиот изглед е изглед на голема автохтона личност, обдарена со енергија фокусирани не само на силата, туку и на интелигенцијата и знаењето. Нејзините бои се зелена, темно сина и магента.

Во синкретизам со Католичката црква, Оксоси е претставен од Свети Себастијан, а неговата прослава е на 20 јануари. Сметан за султан на шумите, Сенхор Оксоси може да се поклонува и секој четврток.

Верувања и молитва

Според африканското верување, на Сенхор Оксоси не му треба повеќе од стрела за да ја погоди целта и поради оваа причина се нарекува Отокан Сосо. Неговата остроумност за лов ги фаворизира сите кои тоа го бараат во потрагата по просперитет, вработување ииздршка. Молитвата подолу е одлична форма на поврзување, со огромната сила и енергија на оваа Ориша.

Татко Оксоси, крал на шумите, сопственик на шумите ОкЕ!

Сила и заштита на твојата шума.

Водете ми ги патиштата, давајќи ми ја потребната мудрост.

Да не ми недостасува изобилство и изобилство во мојот дом.

Дневниот леб нека биде присутен во истиот така што плодовите се дел од твојата понуда.

Да имам мелем во мојот живот според сите мои потреби.

Зачувај ги сите кабоклови и кабокласи на светлина.

Оке Оксоси!

Ориша Оксум

Ориша Оксум е кралица на слатката вода, сопственик на реки и водопади. Божица на убавината и златото, таа ја претставува и женската мудрост и моќ. Дознајте сè за оваа важна Orixá подолу:

Потекло и историја

Orisha Oxum, ја претставува чувствителноста, женската деликатес и спокојството на заљубените срца. Нејзината приказна раскажува дека таа била љубопитна девојка, ќерка на Оксала, која уште од мала била заинтересирана за гатање во бузиите.

Само Ифа, Богот на гатањето и Ексу имале дар да читаат бузиите. Оксум ги испрашуваше за можноста таа да научи како да ја чита судбината од пророштвото, но двајцата го негираа тоа. Така, тој ги побара волшебничките од шумата, Јами Ороксога, кои ја искористија можноста да се пошегуваат на Ексу.

Така, Оксум му пријде на Ексу, со прашоксјае во рацете, дадени од вештерките. Привлечен од шегата на Оксум, Ексу ги впери очите во нејзиниот поглед, кој му ја разнесе прашината во лицето, оставајќи го привремено слеп.

Загрижен за шегата, Ексу побара помош од Оксум да ја прекомпонира играта. Така, постепено ѝ станал познат целиот Одус. Подоцна, таа била издигната во регент на Ораклот со Ексу.

Визуелни карактеристики

Оксум е ќерка на Оксала и Јемања. Таа е претставена како витка, шармантна и сензуална жена. Секогаш истакнувајќи го нејзиниот шарм, грациозност и елеганција. Оксум е втората сопруга на Ксанго и е божица на реката Оксум, која се наоѓа на африканскиот континент, во југозападна Нигерија.

Божицата на златото сака да биде украсена со накит, парфеми и убава облека, по можност во боја жолта или златна. Меѓу неговите визуелни карактеристики е неговото неразделно огледало, симбол на неговата суета.

Оксумот управува со плодноста и мајчинството, бидејќи е одговорен за фетусите и новородените деца. Тоа е Орикса што ја обожаваат и обожаваат жени кои сакаат да останат бремени.

Симболи и прослави

Оксум е суетна и сака да се пофали со својот златен накит. Таа е божица на слатката вода - езера, реки, фонтани и водопади. Неговите симболи се поврзани со магија и магија. Тие се: мршојадецот, малтерот и толчник.

Таа е позната по својата љубопитност и решителност и секогашдобива сè што сакате. Оваа особина им ја пренесува на своите деца, помагајќи им кога тоа ќе биде побарано.

Во религиозниот синкретизам, оваа Ориша била поврзана со Носа Сенхора да Консеисао и, во повеќето бразилски држави, нејзината прослава е на 8 декември или 12 септември, октомври. Денот од седмицата наменет за неа е сабота.

Верувања и молитва

Мајката Оксум, како што љубезно ја нарекуваат и во африканските верувања, е одговорна да нè пречека за време на емоционални бури. Секогаш можеме да сметаме на вашата сила и енергија за да не уверите. За да се поврзете со оваа моќна Орикса, молитвата подолу е една од најдобрите опции:

Дама на водопадите и водопадите

Ја кажувам оваа „Молитва до Оксум“ на почетокот на мојот ден

За добрите духовни вибрации на „Госпоѓата на слатките води“

Да бидат покрај мене во текот на денот, Ora Yê Yê Ô!

Инспирирајте ми го денот со благост и спокојство на мирни води

За благословот на вашата енергија да донесе здравје на моето тело, ум и дух.

Мојата „Слатка мама Оксум“ држете ги подалеку од моите патишта оние што сакаат да наштетат јас јас,

Госпоѓата „Дона до Уро“, со својата богата енергија носи просперитет на моите патишта,

За ништо да не недостасува во мојот живот и на моето семејство.

3> За добрите духовни вибрации на „Госпоѓата на слатките води“

Да бидат покрај мене во текот на целиот ден, се моламOxum, Ora Yê Yê Ô!

Fonte://www.iquilibrio.com

Orisha Oxumaré

Ориша Оксумаре ја претставува змијата виножито и, како змијата, ги носи нејзините главни карактеристики . Мобилноста, агилноста и умешноста се само неколку од нив. Продолжете да ја читате оваа статија за да дознаете сè за оваа Ориша!

Потекло и историја

Најубавата приказна за потеклото на Ориша Оксумаре е онаа што го поврзува неговото претставување со виножитото. Оксумаре, поради неговата мудрост и умешност, беше наречен Бабалао, што значи „Татко на сите тајни“. да биде чест да му служи. Затоа, Оксумаре треба да биде благодарен за непропуштената можност.

Меѓутоа, кралот бараше многу од него, а Оксумаре немаше време да работи друга работа, поминувајќи низ различни потреби. Тогаш решил да се консултира со Ифа, за да се води на најдобриот начин да продолжи. Откако дознал за ова, кралот го сметал за голема неблагодарност и ги отфрлил услугите на Оксумаре.

Во тоа време, Олокун Сениаде, во исто време, барал Бабалао кој би можел да ја води да има деца. Тој веќе имаше направено неколку обиди, со неколку Babalaôs, без успех. Сепак, Оксумаре беше напорен во неговото водство и, набрзо, Олокун му ја исполни желбата.

Како благодарност, таа му подари штотој го имаше најскапоценото: парични семиња и убава обоена ткаенина, чии бои ќе се шират на небото, формирајќи виножито, секогаш кога Оксумаре го користеше.

Визуелни карактеристики

Ориша Оксумаре е претставена од човек кој е посредник помеѓу небото и земјата. Тој е трансформацијата, покрај тоа што е одговорен за движењата на циклусите на Земјата. Без него, светот би завршил, бидејќи оваа Ориша ги претставува главните движења на Земјата.

Неговиот дом е небото, а неговите патувања до Земјата се преку виножитото. Меѓу неговите визуелни карактеристики е и сличноста со змија, која ја опкружува планетата, обезбедувајќи нејзино обновување низ нејзините циклуси.

Покрај тоа, оваа Ориша е машка, но има двосмислена енергија, која ја претставува и женката, што гарантира продолжување на животот. Така, Оксумаре припаѓа на водата и земјата.

Симболи и прослави

Главните симболи на Ориша Оксумаре се змијата и виножитото. Тој се покажува како голема змија која ја гризе сопствената опашка и ја обвива Земјата, формирајќи затворен круг. Тој ни помага да ги трансформираме нашите животи.

Значи, секој пат кога ќе почувствуваме потреба да ги обновиме нашите животи преку подобри избори, мора да ја активираме енергијата на оваа Ориша. Афективните, професионалните и финансиските прашања може да се обноват.

Оксумаре, во религиозниот синкретизам, е претставен од СаоВартоломеј. Датумот на неговото прославување е 24-ти август, а денот во неделата посветен на него е вторник.

Верувања и молитва

Во главните верувања, Оксумаре е Орикса што оди помеѓу небото и земјата како виножито. Тој ни помага, донесувајќи изобилство, изобилство и исцелување на сите наши нерамнотежи. Преку молитвата подолу, можеме да се поврземе со оваа Ориша, да побараме да стави крај на болните циклуси, носејќи радост и нов почеток во нашите животи.

Arroboboi Oxumarê! Ориша Кобра, Господар на виножитото, на богатството на светот, одговорна за обновување на циклусите на овој свет!

Змија на мудроста, скрши ги лошите и штетните циклуси во мојот живот; прочисти го мојот дух за да најдам напредок во моето духовно и лично патување; и стави ме во насока на поздрави и попросперитетни патишта за мојот живот и за мојот духовен раст.

Те молам, оче, за твојот благослов за да ме придружуваат богатството, благосостојбата и успехот каде и да одам! Нека бидам секогаш достоен да бидам под твоја заштита.

Осветли ме, Свето Виножито, со својата животообновувачка сила; ослободување од непријатели, лажни пријатели и зли и завидливи луѓе и нивните интриги; и поставете ги на моите патишта искрени пријателства и вистински чувства кои ќе ми донесат раст и хармонија!

Arroboboi Oxumarê!

Извор://www.raizesespirituais.com.br

Ориша Ксанго

Ксанго се смета за Ориша на правдата, молњата, громот и огнот. Тој е господар на мудроста, обожуван со голема почит. Продолжете да ја читате оваа статија за да дознаете повеќе!

Потекло и историја

Ориша Ксанго е син на Оранија и Тороси и била во брак со неколку жени. Најпознати се: Оја, Оксум и Оба. Ксанго ги казнува лажговците, крадците и злосторниците. Вашето потекло и историја го одразуваат вашето големо чувство за правда.

Постоеше време кога на вашите противници им беше дадена експресна наредба да ја уништат целата ваша војска. Шанго и неговите следбеници ја губеа битката и постепено беа егзекутирани. Во една прилика, Ксанго почувствувал дека треба да медитира и да размислува за настаните.

Затоа, отишол на врвот на каменолом за да смисли нови стратегии за да ги победи своите непријатели. Откако ја виде огромната тага на сите, тој беше обземен од силен гнев. Со брзо движење, тој удри со чеканот во карпа, што создаде искри силни како катастрофа. Така, тој продолжи да удира се посилно и посилно, триумфирајќи над своите непријатели.

Визуелни карактеристики

Главните визуелни карактеристики на Ксанго се неговата сопствена убавина и сензуалност. Многу убав, шармантен и суетен маж, кого три од најмоќните Орикса го оспоруваа макотрпно.

Орикса Ксанго, има контрола над зраците ипросперитет и заштита.

Покрај тоа, тие користат билки за лекување на болести со мудрост и самоувереност. Доблестите и недостатоците се присутни во личноста на овие суштества, бидејќи тие имаат човечки карактеристики. На овој начин, суетата, љубомората, љубовта и добродушноста одат рака под рака со овие божества.

Потекло и историја

Во верувањата за африканско потекло, потеклото на Ориксите е поврзано со самото создавање на светот. Олодумаре, при создавањето на светот, создал и исконски енергии кои би му помогнале да управува со неговото создавање.

Во оваа перспектива, митот за создавање Јоруба го става Оксала како Творец. Така, од создавањето на Земјата, исконските Орикса почнаа да го населуваат светот и да комуницираат едни со други, создавајќи ги нивните семејства, пријателства и непријателства. манифестација на природата. Овие посветувања се поврзани со етичките и идеолошките принципи кои секоја Орикса ги носи во себе.

Орикса и религиозниот синкретизам

Во времето кога Африканците пристигнале во Бразил како робови, тие ги донеле со себе нивните верувања и религии. Сепак, немаше верска слобода во земјата, бидејќи португалските колонизатори го наметнаа католицизмот како официјална религија.

Многу казни беа наметнати на оние кои не ги почитуваа овие правила. Така заробениците почнаа самигром, а исто така исфрла оган преку устата. Тој има воинствена склоност, бидејќи со својата секира со две лица командувал и победил во неколку битки.

Мажествен, жесток, агресивен, насилен, но многу фер. Оваа Ориша делува енергично врз основа на Божествената правда, која ги зема предвид дејствата на вашата душа, без оглед на оваа инкарнација. Односно, се анализираат и претходните животи.

Симболи и прослави

Xangô е Господар на правдата, а боите што го претставуваат се црвена, кафена и бела. Нејзиниот главен симбол е Оксе, оружје во форма на двојна секира.

Во религиозниот синкретизам, Ксанго е претставен од Свети Џером, католичкиот светец одговорен за преведување на Светата Библија на латински. Односно, можеме да сметаме дека токму Тој ги напишал Божјите закони, поради што постои асоцијација со Ксанго, Орикса на правдата.

Празнувањата за Орикса Ксанго се одржуваат секоја година, на 30 септември. Следбениците го паметат неделно, секоја среда.

Верувања и молитва

Ориша Ксанго е во првите редови на Божествената правда. Секогаш кога ќе почувствувате дека ви е погрешно, приврзете се кон енергиите на тоа божество. Користете ги молитвите како свети инструменти и сметајте на Ксанго за да ги решите ситуациите на неправда и отворените патишта.

Господи Татко мој, бесконечноста е вашиот одличен дом во вселената, вашата енергетска точка е во камењатана водопадите.

Со својата правда направи зграда достојна за крал.

Оче мој Ксанго, ти кој си бранител на правдата на Бога и на луѓето, на живите и на надвор од смртта, ти, со твоите златни секири, брани ме од неправди, покривајќи ме од болести, долгови, злобни прогонувачи.

Заштити ме мојот славен свети Јуда Тадеу, отец Ксанго во Умбанда. Секогаш праведен на патиштата што ќе ги поминам со силата на оваа молитва, секогаш ќе бидам со вас, ослободувајќи се од очајот и болката, непријателите и завидливите луѓе, поединците со лош карактер и лажни пријатели.

Axé .

Фонте://www.astrocentro.com.br

Орикса Иемања

Таа е кралицата на морето, Иемања, мајка на практично сите кои ориксите биле возвишени од луѓе од сите раси и религии. Дознајте сè за оваа Орикса подолу!

Потекло и историја

Името Иеманја значи мајка на риби-деца. Всушност, таа има неколку имиња: Сирена на морето, принцеза на морето, Инае, Дандалунда. Таа е ќерка на Олокум и била мажена за Оддуа, со која имала десет деца Ориша.

До доењето, нејзините гради станале огромни, што многу ја растажило, бидејќи на нејзиниот сопруг му послужило како шега . Таа беше несреќна во овој брак, бидејќи мажот ги исмеваше нејзините гради. Ова ја натерало да замине и да бара други опции за среќа.

Тогаш го запознала Окере, кој ја оженил подветете дека никогаш нема да ги исмевате нејзините гради. За жал, ова ветување траеше до денот кога тој се опијани и даде гадни коментари. Растажена побегнала.

Од мала носела напивка дадена од нејзиниот татко, за да се користи во случај на опасност. За време на летот, ова лонец се скрши, а прашината се претвори во река која следеше кон морето. Окере, тогаш, се претвори во планина за да го блокира текот на водите, бидејќи не сакаше да го изгуби.

Иемања побара помош од нејзиниот син, Ксанго, кој со гром го расцепи планина на половина, дозволувајќи им на водите да поминат и да се слеваат во океанот. Така, таа стана кралица на морето.

Визуелни карактеристики

Орикса Иемања управува со циклусите на природата поврзани со водата и ги карактеризира промените на кои се подложени сите жени поради влијанијата на циклусите на месечината.

Мнозинството е познато по претставата на убава жена, секогаш облечена во морско сино. Можеме да побараме од неа среќа во љубовта, заштита, здравје и помош во тоа да биде мајка. Нејзината слика е стереотипот на женската убавина: долга црна коса, нежни црти, скулптурно тело и многу суетно.

Симболи и прослави

Симболите на Иемања се школки и морски камења, сребрени абебе, алфанје, агада (меч), ​​обе (меч), ​​риба, борбен оклоп, аде (круна со реси и мониста) и иди (нараквици или нараквици одargola).

Во религиозниот синкретизам, Iemanjá е поврзан со некои светци. Во Католичката црква тоа се Nossa Senhora das Candeias, Nossa Senhora dos Navegantes, Nossa Senhora da Conceição, Nossa Senhora da Piedade и Богородица.

Покрај тоа, датумите на прославите посветени на оваа Ориша се различни . Во Рио де Жанеиро неговиот култ се слави на 31 декември. Во Баија, неговиот датум се слави на денот на Nossa Senhora das Candeias, 2-ри февруари.

Верувања и молитви

Орикса Иемања ја почитуваат многумина, главно од рибарите и сите оние кои живеат на море. Според нејзиното верување, таа е таа што одлучува за судбината на луѓето кои влегуваат во нејзината империја. Преку оваа молитва побарај од него заштита и отворени патишта:

Божествена мајка, заштитничка на рибарите и која управува со човештвото, дај ни заштита.

О, слатка Иемања, исчисти ги нашите аури, избави нас од сите искушенија.

Ти си силата на природата, убава божица на љубовта и добрината (постави барање).

Помогни ни со преземање на нашите материјали од сите нечистотии и нека твојата фаланга ја заштити ни давајќи ни здравје и мир.

Нека биде твојата волја.

Одоја!

Извор://www.dci. com.br

Ориша Ианса

Ианса управува со молњите, бурите и командува со духовите на мртвите. Ориша претставува движење, оган, потреба за промена. Продолжете со читање за да дознаете повеќе.за!

Потекло и историја

Ориша Ианса, во нејзината младост, патувала во различни кралства во потрага по учење. На овие патувања тој ги освои срцата на многу кралеви. Меѓу нив, Exu, Oxossi, Ogun и Logun_Edé. Паметна и стратешка, таа успеа да живее и да учи од сите нејзини додворувачи.

Нејзината цел беше да научи колку што може повеќе за сите кралства и подобро да го запознае Универзумот. Со Огум научил да ракува со мечот; со Оксагујан научил да го користи штитот; со Exu, на оган и магија; со Logun-edé, научил да риби; со Обалуае, таа научи да се справува со мртвите.

Додека го продолжи своето патување кон кралството Ксанго, научи да сака вистински, бидејќи интензивно се заљуби во овој Орикса, кој и го даде своето срце и ја научи како да доминира со моќта на молњите.

Визуелни карактеристики

Ианса ја има својата сила поврзана со учеството на неколку војни во доменот на ветровите, громовите и бурите. Таа се истакнува како носител на типично машки вештини и однесувања. Таа има канџи и сила на воин.

Неговите визуелни карактеристики се впечатливи, бидејќи користи црвена или жолта боја. Orixá Iansã многу се разликува од централните женски фигури на Umbanda, бидејќи не е толку женствена како другите.

Покрај тоа, Iansã е многу сензуална и секогаш е заљубена, но внимава да не биде премногупартнер во исто време. Таа ја има енергијата на трансмутацијата, која нè придвижува кон она што може повторно да се појави.

Симболи и прослави

Името Ианса е титула што Оја ја доби од Ксанго, кој се повикува на вечерта. Тоа значи мајка на розовото небо или мајка на зајдисонцето.

Неговите најпознати симболи се воловиот рог, огнениот меч и еруексинот. Вториот е литургиски инструмент, направен со конска опашка. Преку оваа алатка, таа ја води патеката што го воспоставува овој контакт помеѓу оние кои веќе умреле.

Верувања и молитва

Iansã има доминација над ветровите и сите природни феномени, како што се ураганите, дождот и зраци. Во религиозниот синкретизам, таа се споредува со Санта Барбара. Неговата прослава се одржува на 4 декември. Преку молитви како оваа подолу успеваме да се поврземе со енергијата на оваа Ориша:

О славна воин мајка, сопственичка на бури,

Заштити ме и моето семејство од зли духови ,

За да немаат сила да ми го нарушат одењето,

И да не ја фатат мојата светлина.

Помогни ми за луѓето со лоши намери

Не ми го уништувај душевниот мир.

Мајко Ианса, покри ме со твојата света наметка,

И однеси со силата на твоите ветрови сè што е безвредно далеку.

Помогни ми да го обединам моето семејство, така што зависта

неуништи ја љубовта што е во нашите срца.

Мајко Ианса, во тебе верувам, надевај се и верувај!

Нека биде така и така ќе биде!

Извор:// www.portaloracao .com

Orixá Nanã

Orixá Nanã е многу важен во пантеонот на африканските религии. Оваа орика е поврзана со потеклото на човекот на Земјата. Продолжете да ја читате оваа статија за да знаете сè за неа!

Потекло и историја

Нана е позната како најстарата од африканскиот пантеон. Таа е присутна уште од создавањето на човештвото, бидејќи ја доживеала целата магија на зачнувањето на универзумот. Сопственичка на порталите на животот и смртта, таа ги расчистува умовите на духовите и им помага кога го завршуваат своето патување на Земјата.

Има некои приказни во кои е вклучена Нана. Една од нив раскажува дека, за да ги казни криминалците, се повикала на Егунс за да ги исплаши. Кога се надевам дека дознал за оваа моќ, решил да ја маѓепса со порција љубов, за да прифати да се омажи за него.

Магијата успеа, а се надевам дека, всушност, тој само сакаше да знае како да ги евоцира Егуните, откри како да влезе во Градината на мртвите, се преправи во облеката на Нана и им нареди на Егуните да го послушаат човекот што живееше со неа. Така, тој почна да ги води Егуните.

Визуелни карактеристики

Ориша Нана е најстарата од африканскиот пантеон, таа е баба и се претставува како постара и бавна жена, со бавно одење.закривен. Нејзиното танцување ја покажува нејзината возраст додека се потпираимагинарен стап. Секогаш е облечена во обилна облека во јоргована или сина боја.

Покрај тоа, таа е агресивен воин, потомок на Ифе. Живее во свежи води и живее во мочуришта. Неговата врска со глината е таа што ја става оваа божественост во постоечките домени на Универзумот. Исплашена од сите, таа е бранител на шумите и е поврзана со смртта и задгробниот живот, бидејќи многу суштества се пробиени низ неа.

Симболи и прослави

Меѓу различните симболи што ги користи Нана , тука е Ибири, инструмент направен со палмините стапчиња што го претставува мноштвото Егуни, кои се сметаат за нивни деца на Земјата. Нана ги третира со голема наклонетост, бидејќи е свесна за потребата овие суштества да се развиваат.

Покрај тоа, вилите се сметаат и за симболи на Нана, бидејќи ја симболизираат смртта и плодноста. Во религиозна синхроничност, Нана е поврзана со Санта Ана, бабата на Исус. Прославата се одржува и за двете на 26 јули, а понеделник е денот посветен на ова божество.

Верувања и молитва

Ориша Нана се смета за мајка на луѓето. Таа беше таа што ја обезбеди глината, додека Оксала дишеше живот. Таа е Ориша која ја претставува мајчинската љубов, а молитвите упатени до неа треба да бидат за доброто на животот. Проверете:

Божествена Мајка Нана,

Госпоѓа на мирните води на езерата,

Смирете ги срцата на вашите деца кои одатнапатени,

Учејќи нè на трпение, да бараме истрајност

И да знаеме да ја чекаме Светлината на утрешниот ден.

Мајко, рашири ја Твојата света водена наметка над нас и земја

Која ги собира сите нечистотии и нашата мака и тага;

Ги прочистува и преобразува нашите чувства и најинтимните мисли

Кои инсистираат да се кријат од разумот, создавајќи темни мочуришта во нашето срце.

Твоите мирни води дури и да ни ги измијат душите,

Нашата интимна, нашата најскриена желба и декантира сè што не е од Светлината,

Будење сите оние кои се погодени од Светата магија на Тајната на Крстот.

Салуба Нана!

Извор://www.raizesespirituais.com.br

Ориша Омолу

Ориша Омолу, исто така познат како Обалуа, има моќ да доминира на териториите на лекување и болести. На телото носи неколку рани поради сипаници. За да знаете сè за ова божество, продолжете да ја читате оваа статија!

Потекло и историја

Бракот на Нана и Оксала не претставуваше среќна заедница, но, и покрај тоа, се роди Ориша Омолу . Поради грешките што ги направил Нана, кога се соочил со Оксала, момчето се родило полно со сипаници, поради што мајка му го оставила за да умре на морскиот брег, а новороденото дете целото деформирано поради болеста. Понатаму, раковите веќе изеле дел одтвоето мало тело. Таа веднаш го посвоила и го научила како да ги победува злата и да ги лекува болестите.

Потоа, Ориша Обалуае пораснал со неговото тело полно со лузни, кои секогаш му предизвикувале голем срам, што го натерало да се покрие со слама за да се скрие . Само рацете и нозете беа изоставени.

Визуелни карактеристики

Обалуае е голем по големина и секогаш е облечен во Фила и Азе, кои се облека од слама. Тој има интензивен сјај како Сонцето, и секој човек што ќе го види, може веднаш да умре, со големина на сјајот што произлегува од него.

Неговото држење е закривено, како да ја носи сета болка во светот . Целосно покриен со слама што исто така ги кријат неговите белези, тој е поврзан со еволуцијата на човечките суштества, бидејќи тој е ориксата одговорна за премините од светот на мртвите до светот на живите и обратно.

Покрај тоа, Obaluaê зрачи со многу позитивна енергија на виолетова боја, која ги трансформира сите негативни чувства во позитивни, преобразувајќи ги сите сенки во секој од нас.

Симболи и прослави

Главниот симбол на Омолу е неговата сопствена облека направена од слама, која го покрива целото негово тело. Тој секогаш носи дрвено копје, бидејќи кога бил човек бил воин.

Тој, исто така, секогаш носи мала тиква со магии за да им ја даде на болните луѓе и xaxará (Sàsàrà), еден вид рачен скиптар, направен одона што го нарекуваме религиозен синкретизам, што не е ништо повеќе од асоцијација на одредена Орика со еден од католичките светци.

Значи, на богослужбите каде што имало олтар со Исус Христос, Мајка Марија и Свети Георгиј, за на пример, под масата, скриени покрај чаршафот, имаше слики на Оксала, Иемања и Огун, соодветно поврзани со гореспоменатите светци.

Ориксас во Бразил

Во митологијата на Јоруба, таму има повеќе од 400 орикси, а некои од нив станаа многу познати во Бразил и почнаа да се обожаваат дури и од оние кои не припаѓаат на религиите со африканско потекло. Кандомбле е религија донесена од Африканци со потекло од Јоруба.

Умбанда е создадена во Бразил, земајќи ги предвид асоцијациите на религиозниот синкретизам. Според тоа, таа е нова религија создадена во дваесеттиот век. Во митологијата на Јоруба, постојат стотици орикси, но само неколку од нив се обожувани од религиите Умбанда и Кандомбле.

Orixá Exu

Orixá Exu е најконтроверзниот ентитет во кандомбле и умбанда. За кој многумина сметаат дека е персонификација на Ѓаволот, тој е чуварот кој нè штити од магија што ја вршат опседнат духови или нашите непријатели. Продолжете да ја читате статијата и дознајте сè за него!

Потекло и историја

Ориша Ексу се смета за гласник меѓу луѓето и боговите. Името Exu може да се примени на машки и женски ентитети.вени од слама од палма, украсени со школки и мониста од каури.

Ориша Омолу е синкретизиран со Сао Роке, светец на Католичката црква, светец-заштитник на болните, жртвите од чума и хирурзите. Денот на неговото празнување е 16 август, а денот во неделата е понеделник.

Верувања и молитва

Ништо не може да се скрие од Ориша Обалуа, бидејќи тој може да ги види сите детали од животот на една личност, дури и најголемите тајни. Вашите енергии може да се искористат за завршување на ситуации кои не се добри за нас, започнувајќи нов живот. Погледнете ја неговата молитва подолу:

Поздравете го Господа, Кралот на Земјата! на богатството и среќата, во тебе, ја депонирам мојата болка и горчина, молејќи те за благословите на здравје, мир, љубов и благосостојба за мојот живот;

Направи ме, Господар на работата; воин син на доброто расположение, со здравје, љубов, цврстина и диспозиција, да триумфира во борбата за опстанок.

Прави и дозволете ми татко ми, Омулу, да бидам достоен да ги заслужам вашите благослови секој ден и секој ноќ на сончева светлина и милост.

Молитви до Атото мојот татко!

Молитва до Атото Обалуаи!

Извор://oracaoja.com.br

Ориша Логунеде

Логунеде, или Логун Еде, е син на Оксум и Оде. Тој е Ориша на богатството и изобилството, Бог на војната и водата. Прочитајте ја оваа статија до крајда дознаете повеќе за оваа прекрасна Ориша!

Потекло и историја

Логун Еде се смета за Ориша на реките и Господар на риболовот, бидејќи е и рибар и ловец. Син на Оксум и Оде, тој во себе ги носи и енергијата на своите родители, покрај својата.

Своето знаење и владеење со природата го научил од своите родители, додека поминува шест месеци во лов со својот татко и шест месеци во свежа вода со неговата мајка Оксум. Ова ги тера многумина да сметаат дека оваа Ориша има женски и машки поларитет, што не е точно, бидејќи ова божество е машко.

Од неговиот татко, Оде, тој наследил радост и експанзија, додадени на оските на знаењето, ловот , вештина и многу. Благодатта и нежноста, од друга страна, се остатоци од Оксум, кој дури и го награди со оските на сексуалноста, мајчинството, просперитетот и истражувањето.

Визуелни карактеристики

Ориша Логунеде е без сомнение, најелегантниот од сите. Тој е суетен и ја злоупотребува златната боја во аксесоари, како нараквици и ланчиња. Облеката му е украсена со кожи од диви животни што тој ги лови.

Бидејќи е вешт ловец, кога е на копно, се храни со дивеч, а кога е потопен со риби. Тој има контрола над моќта на мутација, која му овозможува да се трансформира во што сака.

Неговите визуелни карактеристики се поврзани со генетското наследство добиено од неговите родители. Соединувањето на женското на Oxum и наМашкиот лик на Оде често предизвикува тој да биде претставен како дете или тинејџер.

Симболи и прослави

Ориша Логун Еде му припаѓа на пантеонот на ловците. Претставувајќи богатство и изобилство, тој може да има неколку симболи. Меѓу нив се Вага, Офа, Абебе и Морски коњ. Поради неговиот камуфлажен капацитет, неговиот главен симбол е камелеонот.

Во религиозниот синкретизам, Логун Еде е поврзан со Санто Експедито и Архангел Сао Мигел. Датумот на годишните прослави е 19 април, денот на кој се оддава чест на католичкиот светец. Денот во неделата избран за прославите на оваа Ориша е четврток.

Верувања и молитва

Логун Еде може да транзитира помеѓу различни енергии, бидејќи има многу знаење и многу слобода да си ја насочи природата. Затоа, тоа не е поврзано само со една личност или еден пол. Со поврзување со Логун Еде, можеме да побараме просперитет и заштита преку неговата молитва:

Бог момче, Логун Еде, господар на игрите и постојаните радости. земјата.

Дете боже на абебе и ако вашето внимание падне на мене.

Дете бог на златото, на камењата од виножитото.

Момче боже на лакот и стрелата кој укажува на судбината.

Момче боже на просперитетот. Момче крал на добрината.

Момче Боже чувај ја мојата

Дете Боже, земи ме во раце.

Дете Боже, господару на светот, господару на надежта, води ми ги чекорите, под твојата жолта и зелена мантија.

Saravá Logun Edé!

Извор://www.mensagenscomamor.com

Ориксите се божества на јорупската африканска митологија!

Во Бразил, фигурата на Ориксас е веќе дел од имагинацијата и практичниот живот на многу луѓе. Овие божества припаѓаат на африканската јоруба митологија и, колку што знаеме, има околу 400 суштества.

Регионот Јоруба е во Африка, составен од различни етнички групи со сличен јазик и култура. Повеќето црнци донесени во Бразил како робови биле од овој регион. Кога биле пренесени овде, тие не се одвоиле од нивните религиозни верувања.

Оригиналниот култ на овие Орикса почнал да го практикуваат овие поробени народи, но оваа практика никогаш не била добро ценета од колонизаторите, кои имале намера да Католицизмот ќе стане официјална религија на Бразил. Долго време, овие Орикса биле обожувани во тајност.

Денес, разумно е да се каже дека некои од овие божества се особено почитувани и почитувани во Бразил. Затоа, многу се должи на религиозниот синкретизам, кој ги направи популарни и ги одржуваше да работат.

женски. Женските се означени како Помба Гирас и се одговорни за односот меѓу мажите и самите Орикса.

Тие се од големо значење и добиваат широка димензија при воспоставувањето, покрај дијалогот меѓу мажите и боговите , безбедноста и заштитата на нивните избраници од други инфериорни духовни суштества.

Многу религии сметаат дека не може да се изврши никакво дејство без претходно да се активира Ексу, бидејќи тој ќе биде оној кој ќе ги отвори патиштата, отстранувајќи ги сите пречки . Затоа, тие се поврзани со сетилата, силата на животот, мажественоста и сексот.

Визуелни карактеристики

Ексусот генерално имаат строг визуелен изглед. Тие се облекуваат во црно, носат наметки и капи и користат предмети на моќ, како што се стапови или трозабеци. Сепак, некои спиритистички куќи во Умбанда го прифаќаат белото за облеката на сите ентитети.

Женката Ексу, претставена од Помба Гира, се претставува на секси начин, обично облечена во фустани во црвена и црна боја. Тие се суетни и сензуални, покрај тоа што сакаат прстени, ѓердани и нараквици.

Сè уште во склад со Exus, важно е да се спомене постоењето на ентитетот Exu Mirim и Pomba Gira Mirim. Тие се суштества со детски аспект кои веќе се инкарнирале на Земјата и поминале низ различни искушенија, додека не стигнат до нивната еволуција.

Симболи и прослави

Еден од најважните симболипознаници кои го претставуваат Exus е Ого. Тоа е стапче во форма на фалус од дрво, кое го претставува пенисот. Украсена е со тикви, кои се однесуваат на тестисите, и е инструмент со огромна моќ.

Други многу вообичаени симболи се трозачите, кои, ако се квадратни, припаѓаат на машкиот род, и оние со заоблени форма припаѓаат на ентитетите женски. Прославата на Ексус и Помба Гирас мора да биде месечно, во текот на 7-ми.Сепак, важен месец за прославите на овие ентитети е август.

Верувања и молитва

Со оглед на верувањето во умбанда и кандомбле, Ексу е чувар на патот и успева да ги сруши бариерите, како и успешно да ја извршува својата улога на чувар. Молитвите се најдобри начини за поврзување со овие Орикса. Подолу е одличен предлог:

Ориша Ексу, вие што сте Орикса Регент на празнината, Орикса Витализатор, Орикса Исцрпувач на човечките ексцеси и нивните залудни илузии, помогни ни.

Ние замолете го Господа и Создателот Отец Олорум, упатете не за да не се испразниме.

Не дозволувајте да се изгубиме во двојството на животните моменти.

Ориша Ексу, не нека духовните и материјалните пореметувања ја поткопуваат нашата волја и слободна волја, ниту нашата волја за живот.

Ориша Ексу, Господарот на двојството што го гледаме во материјата, нè води за да не бидеме заведени од патишта што нè водат доеволутивна и свесна парализа на темнината на незнаењето во која нурнуваме кога ќе се испразниме од Бога.

Избави нè од сè што нè оддалечува од Нашиот Создател и оддалечи го злото од нас.

И ако сме достојни, нека имаме мир и просперитет, да го носиме нашиот товар во оваа инкарнација на поподобен начин, со отсуство на нашите бездни и негативизми, под Твоја стража и заштита.

Амин.

Извор:/ /www.wemystic.com.br

Ориша Оксала

Ориша Оксала е еден од најважните во афро-бразилските култови. Тој е ентитет кој ги претставува енергиите на создавањето на природата и го персонифицира небото. Продолжете со читање за да дознаете сè за тоа!

Потекло и историја

Се надевам дека тој се смета за Орикса на животот и татко на сите, покрај тоа што е најголем од Ориксите, како другите му се поклонуваат. Тој е познат како творец на луѓето и светот. Затоа, во религиите со африканско потекло, тој е еквивалентен на Исус Христос.

Тој се манифестира во нашите животи преку вера, мир и љубов. Тој е одговорен за нашето физичко и ментално здравје, затоа, тој е евоциран во време на болест, барања за заштита и усогласување на сите и сите вознемирувачки ситуации.

Мораме да му се обратиме во ситуации на болка и нетрпеливост. бидејќи, бидејќи неговото главно влијание е на менталното поле, ќе ни помогне да ја одржиме потребната рамнотежа за решавањесекоја ситуација.

Визуелни карактеристики

Оксала често е претставена со бел гулаб, кој симболизира мир и помирување. Друг пат може да биде претставен и со полжав, мирен и бавен. Неговите бои се бела и сина, со доминација на белата.

Постојат две различни нишки во кандомбле кои го претставуваат Oxalá во млада и постара верзија. Младата верзија се вика Oxaguiã, претставена со бројот 8. Ова е млад воин, кој зрачи храброст, покрај тоа што користи меч и штит. Тој е кој не мотивира, со борбеност и волја за победа.

Постарата верзија се вика Оксалуфа, симболизирана со бројот 10. Тој е претставен со многу мирен и бавен господин, како постар човек кој чувствува болка и користи метален стап со ликот на птица, Opaxorô, кој го поддржува. Тоа е поврзано со спокојството, мирот, мудроста и трпението.

Симболи и прослави

Кога Оксала се појавува во неговата младешка форма, симболите што се користат се меч, бел метален толчник и штит. Веќе во својата постара форма, Оксала има како свој симбол метален стап наречен opaxorô.

Младиот Оксагуја носи бела боја измешана со сина, а неговиот ден на прослава е петок. Постариот Оксалуфа, од друга страна, носи само бело, а неговиот ден посветен на прославите е недела. Годишно неговото празнување е на 25 декември.

Верувања имолитва

Во верувањата од африканско потекло, Ориша Оксала се смета за носител на најголемите моќи. Оној што е способен да ја усогласи секоја ситуација, мудро земајќи ја предвид благосостојбата на сите. Ќе можеме да го апелираме да ни помогне да ги отвориме неговите патишта во љубовта. Видете подолу:

Уа дадилка! Здраво Оксала, Најголемиот од Ориксас,

божествена сила на љубовта, наклонетоста и наклонетоста!

Господар на белото, мирот и светлината,

Отстрани го стравот од мојот живот за да Можам да почувствувам, да живеам и да ја видам

Силата на вистинската љубов ми ги отвора патиштата,

Осветлувајќи го мојот дом, донесувајќи го поголемото добро во мојот живот!

Татко, се надевам, ти што си Божествена љубезност,

Дај ми човечко друштво на Земјата

За да можам да ја покажам моќта на твојата Љубов

Во секој ден од мојот живот.

Лаа дадилка! Зачувај ја својата светлина и твојата милост!

Fonte://www.wemystic.com.br

Ориша Огун

Ориша Огун е врховен командант, воин кој му припаѓа на тронот на Законот. До Огун ги упатуваме нашите барања за просперитет и заштита, бидејќи тој никогаш не ги напушта оние што го бараат. Продолжете да ја читате оваа статија за да знаете сè!

Потекло и историја

Потеклото и историјата на Ориша Огум се поврзани со битки и победи. Еднаш, Огун беше повикан на војна која немаше предвиден крај. Така, кога се збогувал со синот, побарал еден ден од годината да му биде посветен на неговиотиме, додека бил во битка.

На овој ден народот требало да пости и да молчи во негова чест. Огун поминал седум години во оваа битка и кога се вратил тропнал во неколку куќи барајќи јадење и пиење, но никој не му одговорил. Доминиран од гнев, тој го десеткувал целото село со својот меч.

Кога неговиот син пристигнал, Огун објаснил дека селото требало да го прими со поголемо внимание. Но, она што тој не го знаеше е дека токму тоа е денот резервиран за пост и тишина, во чест на Огун. Така, фатен од срам и каење, ја отвори земјата со мечот и се закопа на нозе.

Визуелни карактеристики

Ориша Огум е силен воин и секогаш покажувал храброст и храброст . Неговите бои се зелена, темно сина и црвена. Некои слики ја имаат неговата претстава како војник облечен во оклоп.

Во религиозниот синкретизам, тој е претставен од Свети Ѓорѓи, кој исто така е многу почитуван и восхитуван. Ориша Огум е поврзан со железници и патеки. Ова се најпосакуваните места за положување на даровите посветени на овој ентитет.

Визуелните карактеристики што ја дефинираат оваа многу почитувана Ориша се главно фигура на војник кој со храброст и храброст бестрашно ракува со својот меч. Огун не бега од ниедна битка што му е наметната, како и никогаш не остава барање неодговорено.

Симболи и прослави

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.