Проучување на Псалм 37: Значење, стихови, испорака и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Општи размислувања за проучувањето на Псалм 37

Меѓу најубавите и најмоќните псалми во Светата Библија е Псалм 37. Тој се осврнува на неколку прашања, како што е довербата во Бог, на пример. Во Светото Писмо има точно 150 псалми, но ниту еден од нив не ја нагласува довербата во Бог толку колку Псалм 37. Има еден многу интересен факт за псалмите: тие можат да се сметаат за опеани молитви.

Често, тие изразуваат различни емоции, како радост, тага, огорченост и други работи. Така, тие внесуваат утеха и сила во тешките моменти од животот, покрај тоа што изнесуваат мудри зборови за различни ситуации. Сакате да дознаете повеќе за овој моќен Псалм и да разберете што значи секој стих? Проверете го во оваа статија!

Псалм 37 и неговото значење

Псалм 37 е еден од најубавите во Светата Библија. Тој дава совети и зборови кои поттикнуваат доверба во Бога. Понатаму, тоа е псалм кој се бори против зависта и го повикува читателот на одмор. Дознајте повеќе подолу!

Псалм 37

Псалм 37 е еден од најпознатите во Библијата. Има стихови кои ги знаат дури и луѓето кои никогаш не ја читале Библијата. Меѓу централните теми на овој, кој е еден од најубавите псалми во Светото Писмо, можеме да ги споменеме: доверба во добрината на Бога и во фактот дека Тој го има најдоброто за луѓето, божествената заштита и способноста да чека.37 покажува дека е неопходно да се разбере што значи да се има доверба во Господ. На многу луѓе им е тешко да ја положат својата доверба во Бог. Тоа е затоа што тие често не се запознаени со Него. Меѓутоа, дури и ако човечките суштества не можат да го видат Бога, можно е да се согледа неговата грижа и заштита.

Ова води многу луѓе да веруваат во Бог, давајќи му го целиот свој живот на Него. Верувањето дека Бог е добар и дека секогаш го бара најдоброто за своите деца е израз на највистинската доверба во него. Како израз на доверба во Бога, праведниците прават добро, не за да бидат наградени, туку затоа што знаат дека Бог е добар.

Зборот доверба во Псалм 37. направи што добро; ќе живееш во земјата и навистина ќе се нахраниш.

Псалм 37:3

Има многу луѓе кои не ја разбираат суштината на зборот „доверба“ во Псалм 37. Вистината е дека овој збор укажува на целосно предавање на Бога. Важно е да се нагласи дека постои голема разлика помеѓу само верувањето во Бог и довербата во него.

Затоа суштината на зборот „доверба“ во Псалм 37 е целосно предавање на себеси на Боже, уверен дека ќе го направи најдоброто. Не е секогаш лесно да ја предадеш контролата над твојот живот на некој друг, но кога си блиску до Бога, станува лесна задача.

Што е навистина важнодали тоа значи доверба?

Според Псалм 37, исклучително е важно да се разбере дека довербата не се однесува само на верувањето во Бог и не е доволно само да веруваме дека Тој постои, бидејќи е неопходно да се поврземе со Него, така што може да се изгради врска на доверба. На крајот на краиштата, можно е искрено да верувате во Бога само кога го познавате Неговиот карактер.

Затоа, да имате доверба во Бог значи да го ставите целиот свој живот во Негови раце и да верувате дека Тој може и ќе се грижи за сите ваши потреби вашите планови. Тоа е верување дека Бог нема да пропадне и дека ќе го одржи Својот збор. За да се изгради доверба, неопходно е да се знае Бог, а тоа може да се направи само преку проучување на Светото писмо.

Како да се познава и да му се верува на Бог

Иако Бог е некој личен, Тој е во светлина недостапна за луѓето. Ова го покренува прашањето: „Како да се запознаеме и да му веруваме на Бога?“. Иако не е можно да се види Создателот, постои Некој кој дошол на оваа земја и се открил на целото човештво.

Така, Исус е врховната манифестација и откровение на Бога. Во Христа луѓето можат да го спознаат Бога. Преку Исус Христос можеме да го спознаеме Бога, Неговиот карактер и Неговата правда.

Концептот на задоволство

Зборот „сладост“, кој се појавува неколку пати во Светата Библија и исто така во Псалм 37, значи да се биде задоволен, да се ужива во Бога. Меѓутоа, овој збор има ауште подлабоко значење, а тоа е да се дои. Тоа значи дека „насладувањето во Бога“ значи дека човечкото суштество треба да ужива во него и да се става себеси како дете во неговиот скут.

Човечкото суштество е мало, затоа му треба Бог да се грижи за него и заштити го. Задоволството во Бога е суштинско за воспоставување врска со Него, бидејќи покажува зависност од Него и исто така копнеж за чисто и вистинско духовно млеко.

Желби за Христос, за Духот, а не за себичност

Кога човечките суштества ќе го знаат карактерот на Бог, тие почнуваат да му веруваат Нему, Неговите зборови и Неговите ветувања. Ова воспоставува однос на доверба. Од моментот кога човек ќе се довери во Бог, исто така е можно да ужива во тоа што е блиску до Него.

Затоа, односот со Бога се состои од фази и, во сите нив, она што мора да преовладува во човечкото срце е желбата да се служи и да му се покорува на Бога. Меѓутоа, тоа не се случува секогаш, бидејќи себичноста е присутна во човечкото срце. Затоа, секое човечко суштество кое сака да му биде верно на Бог мора да се откаже од своите себични желби и да се покорува.

Концептот на предавање

Како што човечките суштества се поврзуваат со Бог преку молитва и проучување на Неговата Реч, го разбира карактерот на Бог на љубовта и милоста, но и на правдата. Затоа, природно е дека довербата воСоздателот зајакнува се повеќе и повеќе. Предавањето, во Библијата, означува целосна доверба во Бога, што го тера човечкото суштество да му ги посвети сите области од својот живот на Господа.

Поради оваа причина, концептот „предавање“, во Псалм 37, ништо не укажува повеќе од потчинување на волјата Божја. Повеќе не преовладува желбата на себичното срце, туку волјата Господова.

Почивај и чекај, чин на вера, доверба и знаење

Во Псалм 37, од Во моментот кога човечкото суштество се надева на Бога, тој ги предава сите свои патишта на Создателот. Откако ќе испорачате сè, останува да се одморите и да чекате, уверени дека Бог ќе го направи најдоброто. Одморот и чекањето се само последици кои се очигледни кај личноста која решила да се довери и предала сè на Бога.

Така, одморот и чекањето не се ништо друго освен последица на довербата која била целосно дадена во Бога и во твојата промисла. Затоа, одморот и чекањето во Бога се дела на вера и доверба, и само оние кои знаат кој е Бог можат да донесат такви одлуки.

Зошто одморот и чекањето се сметаат за чин на вера и доверба во Псалм 37?

Одморот и чекањето се дела на доверба во Бога. Тоа е затоа што овие ставови се последици од довербата во Создателот. Никој не одлучува да чека и да почива во Бога без претходно да го знае Неговиот карактер или без да има блискост со Господ.Затоа, одморот и чекањето во Бога се само последица на односот со Него.

Еден од главните акценти на Псалм 37 е довербата во Бога. Можно е да се забележи дека се гради низ процес. Прво, човечките суштества бараат да го запознаат Бог преку проучување на Светата Библија и молитва; потоа се труди да го послуша Бога и после тоа решава да се одмори и да го чека Господа.

во Господа.

Сите овие теми се обработени во Псалм 37 и се исклучително релевантни за сечиј живот. Овој псалм веќе зајакна и ќе продолжи да зајакнува многу луѓе кои минуваат низ тешки ситуации.

Значење и објаснување на Псалм 37

Меѓу различните теми претставени во Псалм 37, можеме да ја споменеме довербата , радост и предавање. Овој псалм е покана за верникот да ја искористи својата доверба во Бога, и покрај околностите. Многу луѓе зборуваат за доверба, но малкумина всушност ја применуваат.

Друга точка нагласена во Псалм 37 е дека не е доволно само да се верува во Бог, туку да се изразува доверба во Него со радост. Не е Божја волја неговите деца да му веруваат, туку тие да бидат омаловажени поради тоа. Конечно, има уште една точка нагласена во овој псалм, а тоа е предавањето на своите патишта на Бога, верувајќи дека Тој ќе го направи останатото.

Доверба и истрајност од Псалм 37

Псалм 37 тој е еден од најпознатите од 150-те присутни во Библијата. Претставува теми како што се довербата во Бога, истрајноста на нечии патишта, давање на целиот свој живот на Создателот, радоста да му се верува, а исто така и способноста да се биде трпелив и мудар да се чека. Ова е моќен псалм и ја покажува наградата што ќе ја добијат праведните ако се верни на своите верувања.

Така, Псалм 37претставува контраст помеѓу праведните и злите, како и иднината што ќе го снајде секој од нив. Светот е полн со неправди, па затоа овој псалм е многу препорачлив за луѓето кои се чувствуваат неправедно.

Толкување на Псалм 37 по стихови

Псалм 37 претставува стихови доста значајни и моќни за секого . Луѓето во вознемирувачки ситуации можат да најдат охрабрување во зборовите на овој псалм. Дознајте повеќе за оваа моќна молитва во следните теми!

Стихови од 1 до 6

Не грижете се поради злосторниците, ниту завидувајте им на оние што прават беззаконие.

Зашто тие ќе наскоро ќе биде исечена како трева и ќе се исуши како зеленило.

Имај доверба во Господа и прави добро; така ќе живееш во земјата и навистина ќе бидеш нахранет.

Воодушеви се и во Господа, и Тој ќе ти ги даде желбите на твоето срце.

Посвети го својот пат на ГОСПОД; имај доверба во него и тој ќе го направи тоа.

И ќе ја изнесе твојата праведност како светлина и твојот суд како пладне.

Воведните шест стихови од Псалм 37 јасно покажуваат алузија на незадоволството на праведниците поради благосостојбата на оние што прават зло. Меѓутоа, оваа огорченост е привремена, бидејќи злосторниците ќе добијат соодветна награда за нивните лоши дела. Надежта на праведниците мора да биде во фактот дека Бог е праведен.

Само оние кои му се покоруваат на Бога ицелосно ќе Му се предадете, навистина ќе напредува. Просперитетот на злите е минлив. Срцата на праведниците треба да се радуваат во Господа, знаејќи дека Тој е добар и праведен засекогаш. Понатаму, материјалниот просперитет не е сè. Човек мора да има чисто срце и да има доверба во Бога.

Стихови од 7 до 11

Почивај во Господа и трпеливо чекај го; Не грижете се поради оној што напредува на неговиот пат, поради човекот што ги спроведува лошите намери.

Престани од гневот и остави го гневот; никако не огорчете се да правите зло.

Зашто злосторниците ќе бидат истребени; но оние што се надеваат на Господа ќе ја наследат земјата.

Уште малку, а злите нема да бидат; ќе го бараш неговото место и нема да се појави.

Но кротките ќе ја наследат земјата и ќе се насладуваат со изобилството на мир.

Стиховите 7 до 11 продолжуваат со темата од стиховите 1 до 6, дека, многупати, праведните луѓе се чувствуваат огорчени од просперитетот на злите луѓе. Меѓутоа, поканата што ја упатува псалмистот е добротворите да не се лутат поради тоа и да чекаат во Господа, зашто Тој ќе донесе правда.

Така, Псалм 37, во овој пасус, исто така покажува предупредување , бидејќи чувството на омраза кон злосторниците ги прави добрите луѓе како нив. Затоа, праведниците мора да ја чекаат праведноста што доаѓа од Бога. Кротки луѓе кои ја оставаат настрана омразата кон нивнитеисто така, ќе ја наследи земјата, како што вели еден од стиховите на овој псалм.

Стихови од 12 до 15

Злобните планови смислуваат против праведникот, а тој чкрта со забите против него.

Господ ќе му се смее, зашто гледа дека доаѓа неговиот ден.

Злобните го вадат својот меч и го свиткуваат својот лак, за да ги удираат сиромашните и сиромашните и да ги убијат праведните.

Но нивниот меч ќе влезе во нивното срце и нивните лакови ќе бидат скршени.

Во горниот пасус од Псалм 37, псалмистот ги прикажува злите разгневени против праведниците и заговори против нив. Злите луѓе се способни за сè за да ги уништат другите и да видат дека нивните планови се остваруваат. Меѓутоа, праведниците можат да се чувствуваат безбедни, бидејќи во еден од стиховите 12 до 15, Псалм 37 покажува дека Бог го набљудува лошото однесување на злите и ќе дејствува во вистинско време.

Така, иако денес злобните не кревајте мечеви и лакови против праведниците, тие сè уште прават планови и се обидуваат на секој начин да им наштетат на добрите луѓе. Меѓутоа, вистината е дека нивните планови ќе бидат спречени и злото што го прават ќе им се врати на самите нив.

Стихови од 16 до 20

Малкуто што го има праведникот вреди повеќе од богатството на многу зли.

Зашто рацете на злите ќе бидат скршени, но Господ ги поддржува праведните>

Нема да бидеќе се засрамат во деновите на злото и ќе се наситуваат во деновите на глад.

Но злите ќе загинат, а непријателите Господови ќе бидат како јагниња. тие ќе исчезнат, а во чад ќе исчезнат.

Стиховите од 16 до 20 од Псалм 37 носат многу важна порака. Многу луѓе сметаат дека парите и добрата што ги имаат се само резултат на нивните сопствени напори, но вистината е дека ако Бог не им дозволел или не им дал сила и интелигенција да работат, никогаш немало да го постигнат тоа што го имаат. Затоа, Господ е тој што ги одржува праведните.

Покрај тоа, праведните бараат богатство и добра што се повисоки од оние што постојат на Земјата, каде што сè е расипливо. Затоа, благосостојбата на злите е минлива, но онаа на праведните ќе биде вечна. Само Бог може да обезбеди вечно богатство за Своите деца.

Стихови од 21 до 26

Злобниот позајмува и не враќа; но праведникот покажува милост и дава.

Зашто оние што ќе ги благослови ќе ја наследат земјата, а оние што се проколнати од него ќе бидат отсечени.

Чекорите на добриот човек се воспоставени од Господа, и тој се радува на неговиот пат.

И да падне, нема да биде фрлен, зашто Господ го држи со раката.

Бев млад, а сега Јас сум стар; сепак никогаш не сум го видел праведникот напуштен, ниту неговото потомство да моли леб.

Тој е секогаш милостив и дава на заем, а неговото семеблажено.

Во текот на целиот Псалм 37, божествено инспирираниот псалмист прави неколку споредби помеѓу карактерот на праведните и на злите. Вистината е дека оние кои не ги почитуваат Божјите заповеди носат клетви врз себе. Ова се должи на фактот дека Божјата заповед служи за заштита на човечките суштества од злото.

Од моментот кога злобниот не му се покорува на Бога, тој ќе ги жнее плодовите на своите постапки. Во однос на праведните, Бог е секогаш подготвен да им даде сила, за да можат да се издржуваат. Псалмистот, раскажувајќи ја Божјата добрина низ генерации, вели дека никогаш не видел праведник напуштен, зашто Господ е тој што ги поддржува.

Стихови 27 до 31

Одете од зло и прави добро; и ќе имаш престој засекогаш.

Зашто Господ го сака судот и нема да ги остави Своите светии; тие се зачувани засекогаш; но семето на злите ќе биде отсечено.

Праведниците ќе ја наследат земјата и ќе живеат на неа засекогаш.

Устата на праведникот зборува мудрост; нивниот јазик зборува за суд.

Законот на нивниот Бог е во нивното срце; неговите чекори нема да се лизгаат.

Псалмистот, во стиховите 27 до 31 од Псалм 37, ги повикува праведните уште повеќе да се оддалечат од злото. Наградата за оние кои ќе одлучат да чекорат правилно е да имаат вечен дом. Во следниот стих, псалмистот ја возвишува Божјата добрина со тоа што не ги напушта своите деца и исто таказачувај ги.

Меѓутоа, судбината на нечестивите е поинаква: за жал, тие го избраа патот на погибелта и ќе ги жнеат плодовите на своите зли дела. Следниве стихови од Псалм 37 исто така известуваат дека устата на праведниците зборува мудри зборови и дека Божјите заповеди се во нивните срца, така што нивните чекори не се лизгаат.

Стихови 32 до 34

Злобниот го гледа праведникот и бара да го убие.

Господ нема да го остави во неговата рака, ниту да го осуди кога ќе му се суди.

Чекај во Господа и чувај Неговиот пат и ќе те воздигне за да ја наследиш земјата; ќе го видите кога злите ќе бидат искорнати.

Злоб е оној кој живее за да практикува зло, освен тоа што смета дека сè што прави лошо нема никакви последици. Затоа, тенденцијата е тие да станат сè поперверзни. Меѓутоа, вистината е дека Бог ќе им суди на делата на овие луѓе и ќе им возврати праведно.

Заради оваа причина, Псалм 37 ги повикува верните да чекаат самоуверено во Бога, зашто Тој ќе ги издигне и ќе ја покаже својата правда . Но, за да се случи ова, праведниците треба да го сочуваат своето однесување.

Стихови од 35 до 40

Видов како злите со голема моќ се шират како зелено дрво во татковината.

Но помина и повеќе не се појавува; Го барав, но не можеше да се најде.

Искрениот човек забележува и ги разгледува исправените, бидејќи крајот на тоачовекот е мир.

Што се однесува до престапниците, тие ќе бидат уништени како едно, а моштите на злите ќе бидат уништени.

Но спасението на праведниците доаѓа од Господа; тој е нивната сила во време на неволја.

И Господ ќе им помогне и ќе ги избави; тој ќе ги избави од злите и ќе ги спаси, бидејќи тие имаат доверба во него.

Според стиховите од 35 до 40, не е можно да се негира фактот дека многу зли луѓе на крајот многу напредуваат во сите погледи. Но, вистината е дека овој просперитет е минлив, зашто ќе дојде време кога правдата ќе биде спроведена и наградата на злите нема да биде добра, бидејќи тие ќе жнеат што ќе посеат.

За разлика од овој факт , колку и да страдаат на оваа земја, праведниците ќе уживаат вечен мир. Што се однесува до оние што ги прекршуваат Божјите заповеди, нивниот крај ќе биде уништување, но праведниците ќе бидат спасени, зашто Бог ќе биде нивна тврдина во најнемирните моменти.

Верувајте, уживајте и избавувајте во Псалм 37

Анализирајќи ги стиховите од Псалм 37, може да се забележи дека меѓу стиховите се издвојуваат три збора, тоа се: доверба, воодушевување и избавување. Тие се основата на целата дискусија за Псалм 37. Дознајте повеќе во следните теми!

Имајте доверба во Господа и правете добро

Доверете се во Господа и правете добро; ќе живееш во земјата и навистина ќе се нахраниш.

Псалми 37:3

Прво, Псалм

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.