Когнитивна бихејвиорална терапија: основи, придобивки и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Што е когнитивна бихејвиорална терапија?

Наречена КБТ, когнитивната бихејвиорална терапија се заснова на психотерапија и комбинација на некои концепти на бихејвиоризам. Настаните можат да влијаат на човечките суштества, но како тие го гледаат тоа може да предизвика непријатност, тага и негативност.

Не мора да се работи за нешто што се случило, туку како тоа некого демистифицирало и му пречило. Повеќе од тоа, овој процес ја користи вашата спецификација со јасност и без непотребни родеа. Менталните нарушувања исто така може да се обработуваат и конкретно. Затоа, навиките се откриваат и го покажуваат потеклото на ќор-сокакот.

Прочитајте ја статијата за да ја разберете когнитивната бихејвиорална терапија!

Повеќе за когнитивната бихејвиорална терапија

Когнитивна бихејвиорална терапија се потпира на својот пристап, во рамките на неговите основи и основи. Користејќи техники за разоткривање на некои проблеми, сето ова може да се претвори во удобни ситуации за една личност. Помагајќи со лична вклученост, зборува за избори, загуби, врски, разделби итн.

Овде може добро да се работи и на жалост, комбинирајќи го стресот и тешкотиите во учењето. Тоа е, собира конкретни прашања што ги одредува пациентот. Во оските на психологијата постојат многу пристапи кои можат да се проучат и ова е еден од нив.

Продолжете да ја читате статијатаверојатно беа искривени, треба да се измени пред лицето на практиката, покрај тоа што ќе има вистинско задоволство од тоа. Како се чувствувате може да влијае на организмот, покрај сексуалното однесување кое е воспоставено. За време на третманот, пациентот може да разбере нови начини на дејствување, надвор од контролата на неговите мисли.

Совети за успех во терапијата

Постојат неколку совети за успех со когнитивната бихејвиорална терапија, но тие немаат никакви тајни. Следејќи ги сите методи што ги применува професионалецот, можно е добро да се прилагодите, покрај проблемот што се третира. Може да варира од 10 до 20 сесии, тоа ќе покаже што ќе биде најдобро за поединецот.

Пристапот може да биде краток или долг, но практиките мора да бидат навистина стимулирани и усовршени. Ефективноста ќе се докаже со текот на времето и може да варира од личност до личност. Важно е да се има меѓусебен однос со терапевтот покрај соработката за развој. Создадената врска може да стимулира и подобрува се повеќе и повеќе, покрај манифестацијата на сопствените чувства.

за да дознаете повеќе за когнитивната бихејвиорална терапија!

Основи на когнитивната бихејвиорална терапија

Во когнитивната бихејвиорална терапија, нејзината основа може да се објасни емоционално. Затоа, ги прикажува сите процеси кои влијаеле на една личност и настаните што го предизвикале тоа. Проблемите мора да се пренесат на стручното лице, со цел да се разоткријат сите барања што ги мачат.

Ќе се применат некои тестови насочени кон демонстрацијата и неговата севкупност. Има и рационални и сентиментални прашања кои ќе бидат оценети, за да се покаже што ги поттикнало. Ќе бидат анализирани и фрустрациите, отфрлањата и неуспесите. Од пишување и обука, сè може да стане полесно, соработувајќи за да му помогнете на терапевтот.

Основи на когнитивната бихејвиорална терапија

Основите на когнитивната бихејвиорална терапија се процеси на психолошки нарушувања кои можат да бидат искривени и нефункционални. Покажувајќи и влијаејќи на однесувањата, професионалецот мора да обрне внимание на овие процеси за да се разоткријат. Се работи и на емоциите со цел подобро да се согледа сложеноста.

Во овие основи има три нивоа и тоа се: автоматски и спонтани мисли, потврдени во секојдневниот живот, верувања кои се претвораат во претпоставки, зборување за длабоки идеали надвор од основните верувања декадемонстрираат структури формирани од апсолутни и крути конструкции.

Кој беше Арон Бек

Невролог, Арон Бек конституираше когнитивна терапија околу 60-тите, а тој исто така работеше како психијатар и беше северноамериканец. . Воведувајќи специфичен модел на депресија, тој го трансформираше и еволуираше третманот на други процеси на ментални нарушувања.

Различно од психоанализата, која Сигмунд Фројд ја разви и која зборува за несвесното, Когнитивната бихејвиорална терапија го претставува она што е во сегашноста . Покрај тоа, ги охрабрува пациентите и ги разоткрива ситуациите со цел да ги идентификува мислите за нивно надминување.

Како функционира когнитивната бихејвиорална терапија

Во целта на когнитивната бихејвиорална терапија е можно да се прикаже функционалноста и во рамките на наметнатите системи. Затоа, пациентите се оценуваат во рамките на нивните однесувања и емоции, што му дава простор на терапевтот да ги разбере овие непријатни системи.

Преку описот, можно е да се анализираат воспоставените обрасци, заедно со перцепциите и верувањата. Секое доживеано искуство, исто така, станува важно, олеснувајќи ја консултацијата. Дисфункционалните и адаптивните системи ги обработува професионалецот, покажувајќи алтернативни решенија.

Продолжете да ја читате статијата за да дознаете како функционира когнитивната терапијаБихејвиорална!

Промена на значењата

Когнитивната бихејвиорална терапија може да има одредени промени во моделите на значења. Бидејќи не мора да постои рок што може да се утврди, еволуцијата се гледа во текот на консултациите.

Со диференцијација што ја забележува не само терапевтот, туку и пациентот, само еден параметар е заедничкиот. Расположението, диспозицијата и односите се негуваат и даваат индикации дека процесот на решение е навистина ефикасен за поединецот. Важно е да се обрне внимание на фактот дека во втората консултација веќе може да се препознае подобрување.

Промени во однесувањето

Некои однесувања може да се променат за време на сесиите на когнитивна бихејвиорална терапија и постојат стратегии што ги користат професионалците. Вклучувајќи техники кои можат да бидат различни, тие го анализираат расположението и однесувањето. Бидејќи може да варира од личност до личност, оваа анализа мора да биде претпазлива.

Во зависност и од потребата на секој од нив, најдобрите резултати ќе се видат со леснотија и голема апсорпција. За ова, прашања, записи за мисли, емоции и комуникации. Може да се развијат и лични вештини и со идеали за разговор. Симулациите треба да ги анализираат тековните и вистинските мисли, изложувајќи сèшто може да се претвори во релаксација.

Идентификација на обрасци и ограничувачки верувања

Со идентификување на обрасци кај пациент, терапевтот може да визуелизира некои верувања кои исто така го ограничуваат во когнитивната бихејвиорална терапија. Воведувањето техники кои можат да ги решат проблемите, нивното однесување и емоции влијаат на негативните процеси. Откако ќе ги идентификува овие ќор-сокак, ќе посочи што ќе биде подобро и ќе помогне.

Ќе се наметнат нови можности, со препознавање на нови работи и во рамките на стандардот на оваа работа. Давајќи последици, ситуациите ќе станат понаметливи. Менувајќи ги мислите и давајќи други можности во верувањата, пациентот ќе може да се стимулира себеси преку она што е здраво.

Задачи на цели

Ќе се имплементираат цели во когнитивната бихејвиорална терапија, покрај адаптивните и дисфункционалните процеси. Затоа, зависи од секој терапевт и од тоа како ќе обезбеди можности за своите пациенти. Алтернативните размислувања ќе дадат нова формулација, овозможувајќи дружељубивост и снаодливост.

Фокусот ќе биде важен, бидејќи пациентот ќе може да се среќава на сесиите и да му се гарантира. Со текот на времето ќе се конституира и автономија, која сама ќе прикажува и дава можности. Реструктуирањето ќе дојде само со удобноста што се воспоставува,давање фокус и моќ на пристапот.

За кого е индицирана когнитивната бихејвиорална терапија?

Когнитивната бихејвиорална терапија има некои специфични индикации, бидејќи може да им служи на сите. На процесите генерално им треба повеќе внимание за оние со анксиозност, проблеми во однесувањето, когнитивни нарушувања и психички нарушувања.

Имајќи дури и влијание од науката, овој третман ја покажува сета своја ефикасност. Истражувачите од

Универзитетскиот колеџ во Лондон направија студија која беше претставена во списанието Current Biology, каде терапијата беше индицирана со волумен и активност во мозокот.

Прочитајте ги темите подолу за да разберете индикации за когнитивна бихејвиорална терапија!

Депресија

Депресијата може да се третира со когнитивна бихејвиорална терапија, која исто така помага во лекувањето на биполарното растројство. Употребата на овој метод може да ги анализира проблемите, презентирајќи специфичен модел на ефикасност и третман. Затоа, фокусот мора да остане на депресогените процеси и автоматското расудување.

Како една личност исто така се поврзува мора да влезе во контекст, прикажувајќи некои однесувања за да може да се соочи со проблем, на пример. Активното присуство на пациентот е од суштинско значење за тој да има перцепција за сите негови постапки.

Анксиозно растројство

Анксиозно растројствоАнксиозноста може да се контролира и надмине преку когнитивна бихејвиорална терапија, помагајќи му на пациентот да се справи со прашања кои не се целосно под нивна контрола. Страдањето во исчекување може да предизвика некои непријатни симптоми, покрај тоа што не може да се фокусира на сегашноста.

Препознавањето е првиот чекор што треба да се надмине, покрај тоа што барате алтернативи во мислите за тие да почнат да течат. Треба да се работи и презентира на поддршката, да се најдат решенија и методи кои ќе помогнат. Преструктуирањето ќе дојде само преку кредитот поврзан и поврзан со когнитивниот процес.

Панично растројство

Оние кои страдаат од панично растројство можат да ја користат когнитивната бихејвиорална терапија како третман, а резултатот може да се види на краток и долг рок. Исто така, во зависност од симптомите на пациентот, може да помогне во борбата против она што е упорно и постепено.

Овој проблем се конституира преку некои искривени толкувања на реалноста, давајќи ефекти кои можат да бидат катастрофални и да влијаат на физиката. Некои палпитации може да се претворат во вртоглавица покрај срцев удар. Може да се случат и срцеви удари, не дозволувајќи време за лекување.

Социјални фобии

Постои модел на когнитивна бихејвиорална терапија имплементиран од Матија, Хајмберг, Џастер и Хоуп во 1995 година, кој се обидува да претстави некои резултати од истражувањето иАдвокатска тужба. Затоа, методот го развива овој ќорсокак на социјална фобија, давајќи им на процесите негувани уште од детството.

Да се ​​биде способен дури и да се сензибилизира личноста, овој проблем што се градеше уште во адолесценцијата и се трансформираше во процес кој се заканува, има потреба да се спротивстави со прашања за претерување и совршенство. Преголемата заштита, исто така, можеше да го искористи ова, барајќи реалност со автоматски мисли.

Нарушување во исхраната

Когнитивната бихејвиорална терапија може да помогне во борбата против нарушувањата во исхраната преку обезбедување на структурирана интервенција што ќе се користи нашироко и со еволутивни процеси. Некои лични искуства можеби го развиле ова, покрај некои биолошки и културни прашања.

Во решавањето на ова нарушување, за почеток мора да се дизајнира сликата на телото. Вклучувајќи три категории, неопходно е да се има перцепција за големината, анксиозноста генерирана од овој фактор, покрај однесувањето за да се избегне физичка изложеност.

Зависности

Во зависност од зависноста и може да биде дури и хемиска, когнитивната бихејвиорална терапија може да помогне да се стимулираат некои вежби за закрепнување од овој проблем. Некои техники може да се користат за борба против овој ќорсокак, правејќи простор за снимање мисли, изложеност на слики, искуства во однесувањето и пријатни активности.

Првата се заснова напри испитување докази за побивање мисли надвор од наведените цели; вториот зборува за враќање на меморијата што репродуцира негативни емоции; третата прикажува анализа на самокритичноста и последната за активностите за промена на рутината и поттикнување на здрави задачи.

Опсесивно компулсивно растројство

Опсесивно компулсивно растројство може да се третира со когнитивна бихејвиорална терапија, бидејќи овој проблем се карактеризира со принуда која може значително да се меша со рутината на една личност. Затоа, може да влијае на социјалниот, семејниот живот итн. Почнувајќи со некои вежби насочени кон замислување предмети, треба да избегнувате ситуации и места.

Исто така, ако имате одредена неволја, треба да стапите во контакт со она што го предизвикува. За да спречи некои одговори, пациентот треба да се обиде да ги задржи своите стравови неутрални, покрај непријатностите и маневрите што ги користи за да го ублажи и избегне овој исцрпувачки процес.

Сексуално растројство

Со когнитивната бихејвиорална терапија е можно да се третира сексуалното нарушување користејќи техники кои можат да ги решат проблемите што се мешаат во оваа област. Потребен е специфичен и когнитивен модел, има и некои вештини потребни за ова. Затоа, потребен ви е директен контакт со терапевтот и неговите методи.

Да се ​​биде свесен за верувањата и обрасците кои

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.