Што е позитивна психологија? Цел, апликации, придобивки и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Општи размислувања за позитивната психологија

Позитивната психологија е област на научно проучување на човечката среќа. Просториите на неговата услуга вклучуваат фокусирање на позитивни искуства и аспекти како што се благодарност и издржливост, покрај примената на концептите во групи и посложени средини. Спротивно на она што многумина го замислуваат, позитивната психологија не е само избор за позитивни мисли.

Штом има поддршка од науката, позитивната психологија функционира како и секој друг аспект од областа. Затоа, постојат методи кои треба да се следат, а вашата перспектива е голема разлика. Овде, целта е да се направат поединците посреќни, врз основа на претпоставката дека среќата е привлечен фактор за други ситуации на еднакво задоволство, и овој концепт може да се научи.

Затоа, позитивната психологија работи со потреба од човечка посветеност за сопствената постојана среќа. Обрнувањето внимание на потенцијалите е начин да се живее подобро, според теоријата. Дознајте повеќе за тоа низ статијата!

Позитивна психологија, цел, појава и придобивки

Исклучителниот акцент на психологијата на негативните аспекти на пациентите беше почеток на откривањето на нова пред студии. Научно, откриена е моќта на свесно водење на мислите и дејствата, со цел да се вкорени повеќе задоволувачки искуства и

PERMA, елементите на среќниот живот

За Мартин Селигман, еден од главните застапници на позитивната психологија, постојат столбови кои ја водат поединецот да доживее посреќен и позадоволувачки живот. Така се појави моделот PERMA, кој одговара на позитивна емоција (Позитивна емоција), посветеност (ангажман), односи (врска), значење (значење) и достигнувања (остварување).

Според споменатите елементи, поздрав живот, среќен се состои од навистина пријатни искуства, постигнување цели, градење на вистински односи и практикување на дејствија со волја и цел. Во секојдневниот живот, кога се доживуваат опишаните ситуации, можно е суштеството да има поголема исполнетост и среќа.

Така, манифестирањето на попозитивна реалност се должи на секојдневната отвореност и посветеност да се интегрираат аспектите кои го подобруваат квалитетот на животот. На крајот на краиштата, поволните перспективи и моменти ја зајакнуваат хемијата на мозокот и се фокусираат на силните страни на ситуацијата.

Критики за позитивната психологија

Најчестите критики на позитивната психологија се оние кои го разгледуваат влошениот аспект на позитивни постапки и мисли. Тоа е затоа што човечката природа се состои од двојноста на позитивното и негативното, а има и професионалци кои сметаат дека преценувањето на силите е средство за релативизирање на конфликтите. КајСепак, сите столбови се здрави за емоционалното здравје.

Експертите кои ја критикуваат позитивната психологија исто така го истакнуваат деструктивниот капацитет на фокусирање само на позитивното. Има и такви кои ја бранат идејата за градење циклус на самоодговорност, обвинувајќи ги оние кои не ги постигнуваат очекуваните резултати. На овој начин, процесот може да не се одвива на посакуваниот начин, поттикнувајќи непријатни чувства.

Придобивките од позитивната психологија

Во секојдневниот живот, позитивната психологија се поврзува со дејства поврзани со нематеријални искуства, донирање ресурси на други луѓе и односот со парите. Така, расположенијата и перцепциите може да се научат и конструираат така што тие се дел од постигнување поголеми цели. Хормоните, исто така, се важен дел од процесот. Проверете ги деталите подолу!

Промената на перспективата

Само позитивното размислување, според некои теории, е основа за посреќен живот. Позитивната психологија ја користи оваа премиса на научен начин, доведувајќи до важни промени во перспективите на луѓето. Тоа е затоа што градењето позитивна основа зависи од тоа како го гледате сопствениот живот и ситуации.

Кога се фокусирате на она што е позитивно и тоа веќе функционира, можностите се прошируваат. Високите нивоа на задоволство се акцијата што носи изедначувањеповеќе радост како резултат. Во рамките на терапевтскиот пристап, ваквата промена се случува со акцент на способностите и позитивните резултати.

Преценување на парите

Чинот на преценување на парите е вообичаен во општеството. Со позитивна психологија, вниманието може слободно да тече на аспекти кои навистина влијаат на нивото на среќа на човекот. Затоа, препорачливо е помалку да се размислува за финансиските ресурси, за искуствата да бидат позначајни, суштински фактор за оние кои сакаат да користат научни студии во потрагата по задоволство и исполнетост.

Трошење пари на искуства кои обезбедете поттик за среќа

Начинот на кој ги вложувате парите, според позитивната психологија, е почетна точка за повеќе среќа. Затоа, трошењето пари на лични искуства и со други поединци има доволно потенцијал да донесе чувство на исполнетост и благосостојба. Купувањето на материјални предмети има тенденција да донесе моментално задоволство, додека терапевтскиот пристап бара квалитет на живот и смисла.

Практиката на благодарност

Тајната во врска со благодарноста е нејзиното функционирање како магнет. Значи, колку повеќе сте благодарни, толку повеќе причини се појавуваат да бидете благодарни. Ова е една од главните придобивки на позитивната психологија, бидејќи вниманието на позитивните аспекти и потенцијалот да се биде во најразновидните сфери води до достигнувања.се поголеми и поголеми. Хемиски, позитивноста исто така ослободува хормони за добро чувство.

Окситоцинот во доверба, емпатија и морал

Окситоцинот е хормон произведен од хипоталамусот и има неколку функции во човечкото тело. Меѓу нив е и намалувањето на нивото на стрес, што предизвикува подобрување на расположението и подобрување на социјалните интеракции. Затоа, таа е супстанца која делува така што ги минимизира ефектите од нарушувањата како анксиозноста и депресијата кај поединците.

Во однос на позитивната психологија, дел од нејзиниот пристап се однесува на квалитетни односи и доживување на пријатни моменти. Ситуациите како прегратки и физички контакт, на пример, ослободуваат повеќе окситоцин во телото и промовираат целосно чувство на благосостојба. Како резултат на тоа, аспектите како што се самодовербата се издвојуваат кај поединците.

Позитивно расположение и заразна среќа

Не е тајна дека намерното одржување на добро расположение влијае на чувството на физичка и емоционална благосостојба . Дополнително, кога се зема предвид релевантноста на луѓето во околината за изградбата на чувствуваните сензации, важи да се биде близок со среќни луѓе. Со тоа, среќата наоѓа простор да се смести во се повеќе и повеќе поединци, привлекувајќи позитивни искуства и достигнувања.

Правењето добро е добро и волонтерско време

Искуствата фокусирани на поединците околу , како што се донирањето и волонтирање,будат позитивни сензации во себе. Ваквите одговори промовираат полнота и прифаќање на себеси и на другите, внесувајќи чувство на припадност во поголемите групи. Затоа, акцентот на позитивните ситуации и нивните последици стимулира повеќе физичко и емоционално здравје.

Позитивни емоции во перформансите и на работа

Силата на позитивните емоции делува како поттик за реализација на проекти. Во секојдневниот живот, охрабрувањето и дозволувањето на позитивноста да тече, активира механизми кои ги оптимизираат перформансите на работа и во личните процеси. Затоа, неопходно е да се фокусираме на она што е позитивно и што може да се подобри, за да се разбудат поволните сензации наместо неповолните.

Примери на позитивна психологија во пракса

На дојде време да се запознаат со некои практични примери на приоди позитивна психологија. Барајќи го она што е позитивно во најразновидните ситуации, вклучувајќи ги и можностите на секој поединец, позитивната психологија ги зајакнува поволните верувања. Потрагата по повеќе благосостојба започнува со точката каде што се концентрираат напорите, како што ќе биде прикажано подолу. Проверете!

Метод на земање примероци од искуство

Анализата на рутината на поединецот дава скапоцени информации кога размислувате да ја направите позитивната психологија практичен пристап. Тајната е да се трансформира секојдневниот живот во методологија за идентификација на обрасци.на мисли и сензации, што укажува на постоење на позитивни предизвикувачи. Така, целта на методот е да се разбере што може да се започне или прави почесто за да се донесе среќа.

Весник на благодарност и посета на благодарност

Практиката на благодарност го подига чувството на исполнетост и носи поквалитетен живот на оние кои го спроведуваат. Дневникот за благодарност е секојдневна вежба за да се идентификуваат најмалку три причини да се биде благодарен секој ден. Со тоа, акцентот автоматски се префрла на поволни и поохрабрувачки аспекти, кои се почетна точка за лични достигнувања и посреќен живот.

Исто така, посетата на благодарност може да биде посета лице в лице или дури и јавете се, писмото или видео повик до некого за што имате за што да бидете благодарни. Двете вежби имаат иста основа, остварување позитивен поглед на сопственото постоење и она што е веќе постигнато. Така, практика е колку поконстантна станува, толку пофункционална.

Градење на силните страни, а не на слабостите

Ако она што се издвојува меѓу способностите на поединците се нивните слаби точки , тие се истакнуваат пред квалитетите. Кога моќите на секое суштество се набљудуваат на охрабрувачки начин, се раѓа изградбата на единствени лични сили, кои одредуваат циклус на личен развој. Резултатот е полесен, посигурен живот совисок капацитет за постигнување.

Велнес терапија

Терапијата за благосостојба работи суштински столбови за вистинско чувство на чувство во секојдневниот живот. За ова, подобрувањето на позитивното е еден аспект, додека минимизирање на негативните аспекти. Врвот на оваа терапија е зајакнувањето на личната моќ и целта во животот, како и градењето врски со висока додадена вредност.

Кои се разликите помеѓу традиционалната психологија и позитивната психологија?

Традиционалната психологија е веројатно многу подобро позната на луѓето кога ќе се спореди со нејзината позитивна страна. И двете се засноваат на научни студии спроведени со децении и се одликуваат со акцентот што го даваат на аспектите на умот и секојдневниот живот на пациентите. Сепак, основата, и во двата случаи, се однесува на прашањето: како да се направи животот поцелосен и посреќен?

Во овој случај, фокусот на традиционалната психологија е решавањето на проблемите, секогаш базирано на идентификација на дисфункции во однесувањето и емоционални . Така, почетната точка е решавање на конфликти и прашања. За позитивната психологија, централно прашање е самата среќа, истакнување на позитивните аспекти и искуства во животот.

Иако имаат иста цел, предлозите на традиционалната и позитивната психологија работат со сосема различни перспективи. Адвокатска тужбаТерапевтските третмани секогаш можат да бидат успешни, се додека се земат предвид особеностите на секој случај.

привлече други. Проверете подолу како оваа психологија го зајакнува потенцијалот на луѓето и им помага да живеат подобро!

Што е позитивна психологија

Во пракса, позитивната психологија е поле на студии што го насочува вашиот фокус кон она што е добро и задоволува во животот. За поединци, во текот на процесот, столбовите на теоријата вклучуваат специфични практики на внимание на силните страни. Покрај тоа, хемиски, нервниот систем исто така кореспондира со производството на одредени супстанции.

Предлогот на позитивна психологија што го прави различен од другите области на активност е свесен избор да се посвети внимание на силните страни. Така, наместо да се концентрира на конфликти, проблеми и слабости, пациентот наоѓа ресурси за да ги услови мислите и перспективите. Почитувањето на потенцијалот на секоја личност е еден од темелите на теоријата.

Која е целта на позитивната психологија

Главната цел на позитивната психологија е да донесе повеќе среќа и добри чувства на секојдневниот живот на поединците. Така, целта е да се изнајдат индивидуализирани начини за да се обезбеди секој човек со алатки за да може да се појави позитивност. Иако тоа е лично патување, основите на позитивната психологија важат за сите случаи, прекинувајќи ги врските со негативните искуства.

Со практикувањето на специфични пристапи, целта наПозитивната психологија ги користи менталните команди за да се фокусира на позитивноста како поддршка за значајни искуства. Секое искуство со акцент на успехот, достигнувањата и достигнувањата создава простор да се случат други ситуации со ист квалитет. Позитивната психологија е област на науката која се залага за унапредување на благосостојбата.

Што нè учи позитивната психологија

Позитивната психологија ја учи вредноста на градењето на човечката среќа на дневна основа. Тоа го преведува и задоволството како резултат на среќа, бидејќи колку сте посреќни, толку повеќе причини има да бидете благодарни и да славите. Доброто во животот е исто толку вистинско и силно како и неповолните ситуации, а погледот кон ситуациите може да се обучи за да доведе до исполнување и исполнетост.

Како се појави позитивна психологија

Појавата на позитивната психологија датира од минатиот век, по студиите поврзани со депресија и други нарушувања помеѓу 60-тите и 70-тите. Разбирањето на теоретските основи поврзани со нерамнотежата вклучена во случаи како овие го разбуди вниманието на професионалците. Меѓу нив беше и Мартин Селигман, еден од најголемите столбови на позитивната психологија.

Наскоро, прописите кои дискутираа за влијанието на еластичноста и позитивноста почнаа да добиваат сила среде терапевтските пристапи. На крајот на 1990-тите, Селигман ја промовираше промената напсихолошките концепти се зајакнаа дотогаш, стимулирајќи го погледот кон она што навистина е важно во потрагата по посреќен живот.

Кој е Мартин Селигман

Мартин Селигман е познат психолог роден во Соединетите Американски Држави, во Деценија од 40-тите. Во текот на својата кариера, тој освои неколку награди и значајно придонесе за консолидација на позитивната психологија на меѓународната сцена. Покрај тоа што е психолог, тој е професор и директор на Центарот за позитивна психологија на Универзитетот во Пенсилванија.

Неговиот главен придонес во психологијата се должи на концептот дека добриот живот и среќата може да се научат и работено од луѓе. Теоријата на Селигман за научена беспомошност има врска со депресија и други состојби на менталното здравје. Разбирајќи ја човечката контрола врз појавите што се случиле, авторот исто така започнал да ја проучува вредноста на издржливоста.

Како да имате корист од позитивната психологија

Практикувањето на активности поврзани со позитивната психологија носи придобивки за пациентите во придружба, како што е искуството на намерно негуваниот добар хумор. Откривањето на вистинската вредност на парите и искуствата е уште една позитивна точка, како и сигурноста дека поволните ситуации привлекуваат други со ист квалитет. Затоа, позитивноста станува заразна, сè додека не е принудена.

Како функционира, концептот на среќа идобар живот

Теоретски, референците на позитивната психологија го возвишуваат значењето на акцентот даден на некои аспекти од животот наместо на други, како што е употребата на ентузијазам за постигнување цели. Повеќе од отсуството на проблематични прашања, суштината на овој аспект е вреднувањето на полнотата сама по себе, на интегрален начин. Следно, дознајте повеќе за темата и некои пристапи кон позитивната психологија!

Како функционира позитивната психологија

Позитивната психологија функционира со набљудување на односот помеѓу личните аспекти и позитивните искуства што го опкружуваат поединецот. Така, тоа е поле на проучување кое ги поврзува емоциите што се чувствуваат во различни контексти, промовирајќи повеќе свесност во секојдневниот живот. Со примена на нејзините принципи во пракса, луѓето можат да најдат повеќе благосостојба и исполнетост.

Што е среќа за позитивна психологија

Според теоријата на позитивна психологија и нејзиниот главен автор, Мартин Селигман, среќата е исклучително лично чувство. Тоа е нешто субјективно, но среќата може да се подигне од искуства кои предизвикуваат позитивни чувства кај поединецот. Затоа, искуствата кои се синоним за задоволство може да доведат до среќа.

На ист начин, неопходно е личноста да ги процени своите одговори, за да ги најде компонентите кои, заедно, му преведувааткако среќа. Ситуациите кои ги истакнуваат чувствата како ангажирање, чувство за цел и остварување се некои начини да се биде посреќен.

Сепак, не постои магична формула за постигнување среќа, поради нејзината единственост за секој поединец. Значи, колку суштеството се чувствува поисполнето и помотивирано во своите активности, толку е посреќно.

Она што го дефинира добриот живот

За позитивната психологија, добар живот е оној кој обезбедува ситуации во кои субјективната благосостојба е висока и постојана. Но, на крајот на краиштата, за што е оваа многу специфична благосостојба? Се зависи од тоа како суштеството го гледа својот живот, односно неговите мисли и чувства за него. Затоа, колку подобро човек се чувствува, толку подобар е неговиот живот.

Важноста на позитивната психологија

Важноста на позитивната психологија се должи на научната основа на аспектот како поддршка за добро -битие.биди ментален. Во време кога менталното здравје добива се повеќе и повеќе важност, дури и на работното место, промовирањето на практики кои спречуваат нарушувања и болести е од витално значење во сите делови на светот.

Покрај тоа, во случајот на постојните патологии, позитивната психологија се покажува како столб на поддршка во третманите. Во пракса, научното знаење е тоа што ги зајакнува индивидуалните вредности и квалитети, во позитивните пристапи кои стимулираатчувства корисни за менталното здравје.

Фокусите на позитивната психологија

Генерално, психолошките полиња на студии се фокусираат на идентификување на нарушувања и проблеми поврзани со менталното здравје. Позитивната психологија, од друга страна, функционира така што им прави простор на поединците да одржуваат задоволителни нивоа на емоционална благосостојба.

Ова значи дека таа работи со набљудување на индивидуалните елементи кои промовираат позитивни емоции и среќа. Покрај тоа, акцентот на способностите и вештините помага да се задржат позитивните чувства за животот.

Идеи кои ја поддржуваат позитивната психологија

Некои од главните идеи кои ја поддржуваат позитивната психологија во практиката се однесуваат на фокусирање на позитивен. Од него, можно е да се избегнат здравствени проблеми и да се направи телото поздраво, бидејќи когнитивните состојби и емоции стануваат поволни. Така, концептот на позитивна психологија како основа за квалитетот на животот е еден од најважните.

Ториите на позитивната психологија зајакнуваат дека, со практикување на нејзините столбови, поединецот станува способен да промовира повеќе благосостојба да биде во телото и умот. На крајот на краиштата, иако среќата е субјективна, позитивните чувства што ги водат луѓето до благосостојбата што толку многу ја бараат се во суштина исти. Основната работа е да се спроведе во пракса она што го буди ангажманот,исполнување и оптимизам.

Некои книги за позитивна психологија

Во книжарниците и библиотеките има неколку наслови за позитивна психологија. Со различни пристапи, сите тие зборуваат за самоспознавање и моќта на позитивните емоции во секојдневниот живот на луѓето. Затоа, со разбирање на чувствата и ситуациите кои делуваат како предизвикувачи, можно е свесно да се фокусираме на позитивното.

Некои добро познати наслови се „Автентична среќа“ (Мартин Селигман), „Оптимистичка пристрасност“ ( Тали Шарот), „Емоционална интелигенција“ (Даниел Големан) и „Дали е вашата кофа полна? Трансформативната моќ на позитивните емоции“ (Доналд Клифтон). Секое од овие дела ја зајакнува вредноста на позитивноста од емоциите, бидејќи емоциите ги поттикнуваат човечките постапки.

Апликации на работа, за компании, PERMA и критика на позитивната психологија

Бидејќи позитивната психологија е врз основа на научни столбови за градење среќен и исполнет живот, примената на неговите принципи е остварлива во сите сегменти. Затоа, дури и во големи групи луѓе, неговите основи и елементи може да се сметаат како средство за проширување на можностите за лични и колективни достигнувања. Погледнете повеќе подолу!

Како да се примени позитивната психологија на работа

За да се спроведе позитивната психологија во пракса во компаниите, патот е да се инвестира во можности заразвој. Повратните информации со благодарност се пример, како и анализирање на можностите за напредок во бизнисот и правење позитивни лидери. Низата, исто така, носи ресурси кои им овозможуваат на менаџерите да ја разберат бихејвиоралната и личната вредност на тимот.

Почитувањето на секој професионалец е дел од широкиот процес на создавање диференцирана култура во институциите. Грешки постојат и мора да се гледаат, но со фокус на учење и раст. Истакнувањето на потенцијалот на секој вработен помага да се задржи нивната емоционална состојба на високо ниво, што значително влијае на перформансите на оние кои работат на лице место.

Како позитивната психологија може да им помогне на компаниите

Во корпоративното опкружување, психологијата е позитивна ставот е одличен сојузник на подобри професионални перформанси. Она што го гледате е поголема способност за решавање проблеми, повеќе диспозиција, ангажираност и продуктивност. Разликата на позитивната психологија на работа е употребата на алатката како поддршка за вработените да ги пронајдат своите вистински вештини и силни страни.

Колку професионалецот е помотивиран и признат, толку повеќе е посветен на работата. Како резултат на тоа, нивоата на производство се зголемуваат, а исто така и квалитетот на дадената услуга. Оттука, хранењето позитивни емоции ги користи сите хиерархиски скали во компаниите, зголемувајќи го профитот од поефикасни придонеси

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.