Caboclo na Umbanda: видете ги неговите карактеристики, орикса и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Кој е Кабокло да Умбанда?

Кога Кабоклос се вградува во медиумите, тие многупати викаат и гестикулираат како да гаѓаат стрели. Тие се тивки и сериозни, давајќи директни и тапи одговори на прашањата од консултантите кои ги бараат. Таа е една од највоинствените линии на Умбанда, поради нејзината поврзаност со Оксоси, воинот Орикса на шумите. Умбанда, бидејќи тој и неговите духовни придружници не беа добредојдени од духовните медиуми, кои ги сметаа за заостанати духови, поради нивниот едноставен начин на зборување. Неговиот говор е навистина едноставен, но јасен и ефективен. Комплицираните зборови не гарантираат ефикасност или духовна еволуција.

Сепак, имајте на ум дека она што ја карактеризира Умбанда (нејзините ентитети, практики и ритуали) веќе постоело, пред нејзината консолидација како религија, во 1908 година. Пример за подобро разбирање е дека инкорпорирањето на духовите веќе постоело, пред структурирањето на спиритизмот како религиозна доктрина од Кардец, во 1857 година. Во оваа статија ќе зборуваме за главните аспекти на Кабоклос во религијата Умбанда. Проверете!

Општи аспекти за Кабокло

Вообичаено е да се поврзат ентитетите на Кабокло со истоимената етничка група, но не сите од оваа линија се кабокло. Збунет? Во продолжение погледнете ја разликата помеѓу ентитетот и етничката припадностнеговите делови. Кабокло Тупијара дејствува така што носи правда и емоционална рамнотежа.

За да се поврзете со Кабокло

За да се приближите до енергијата на Кабокло, само почитувајте ја природата и следете го патот на добрината, било со себе или со други.

Во случај на принесување на Кабокло, имајте на ум дека тие добиваат свеќи и пури во парен број, за материјална работа, како што се физичко лекување и вработување, и непарен број од истите овие предмети. , за духовни дела.

Бидејќи секоја Ориха и секој Водич имаат свои особености, секоја понуда мора да биде надгледувана од Татко, Мајка на Свети или друг дипломиран во Умбанда. Понатаму, понудата без цел може да биде повеќе пречка отколку помош. Подолу, погледнете некои артикли кои генерално ги фаворизира Кабоклос!

Храна

За Кабоклос, меѓу најчестите понуди за храна се варена или печена пченка, варена маниока и пулпа од кокос, како и други зеленило, зеленчук, овошје и корења.

Пијалоци

Секој ентитет има омилен пијалок, но најкарактеристично за Кабоклос е виното засладено со мед. Тие исто така можат да нарачаат кокосова вода, па дури и светло пиво, како и изворска вода и овошен сок.

Цвеќиња

Цвеќето што му се нуди на Кабоклос се исти понудени на Оксоси: маргаритки, темјанушки, хидрогени , Azaleas, лалиња, сончогледи, глуварчиња, меѓу другитедруги диви цвеќиња. Покрај овие, може да се понудат и цвеќиња од други орикси усогласени со линиите на работа на секој Кабокло.

Подароците за цвеќе за Бојадеиро се обично кактуси, каранфили, лалиња и жолти хризантеми.

Поздрав

Поздравот за ентитетите на Кабокло треба да биде: „Okê Caboclo!“, што значи „Зачувај го Кабокло!“.

Бои

Боите што го претставуваат Кабокло се црвени, зелено и бело, но можеби некои ентитети имаат различна боја, како жолта.

Други понуди

Другите понуди за Caboclos може да вклучуваат предмети поврзани со нив, како што се пердуви, заби и животински канџи, семиња, камења, свеќи, цевки и пури, како и кожни капи, во случајот со Бојадеиро.

Што сака да нè научи Кабоклос?

Кабокло претставува архетип на зрела личност, но не и постара, сè уште со сила и енергија да излезе во потрага по своите цели. Во консултациите, тие ги тераат консултантите да ги разберат постапките и погрешните патишта по кои тргнале, прашања кои ги оддалечуваат од посакуваните цели.

Користејќи ја мудроста на природата и изворните народи, Кабоклосот се обидува да не научи самољубие, кон другите и кон природата, која освен што ја обезбедува нашата храна, е и наш дом. Тие исто така ни помагаат да ги разбереме сопствените чувства за животот и работата, одземајќиболи и други чувства кои повеќе не ни служат.

други карактеристики за Кабокло!

Разлика меѓу „кабокло“ етничката припадност и Кабокло да Умбанда

Кога се зборува за кабокло во смисла на етничка припадност, станува збор за децата на изворните народи (погрешно се нарекува „Индијанци“) со белци. Во Умбанда, Кабокло е тип на ентитет кој работи со силите на природата и со знаењето на предците на првобитните народи (понекогаш се нарекуваат и автохтони или домородни народи).

Во нивните животи, Кабокло може или не бил caboclos (етничка припадност) или автохтони кои откако се дезинкарнирале почнале да работат помагајќи им на инкарнираните во нивната духовна еволуција. Тие го направија тоа преку зближувањето со природата, и со околината и со нашата природа, често оставени настрана поради забрзаното темпо на нашите животи.

Но, зошто едноставно да не ги наречеме Индијанци? Токму затоа што е премногу поедноставено: во моментов, во Бразил има повеќе од 250 домородни народи, со различни култури, јазици и обичаи. Ако ги наречеме сите Индијци, би било исто како да ги класифицирате сите како еднакви.

Candomblé de Caboclo

Појавен во Баија околу 18 век, Candomblé de Caboclo се линии на Candomblé кои, покрај тоа што обезбедуваат култ на Ориксите, Водуните или Инквицесите, тие исто така го обожаваат Кабоклос. Постојат два вида кабокло: пердув и кожа.

Пена Кабоклос биле домородни народи кои живеелериболов и лов и кој носеше пердуви, наметки и ѓердани. Caboclos de Couro, исто така наречен Boiadeiros, се духови на каубојци или каубојци кои носеле кожна облека. И двајцата работат со советите на оние кои ги бараат, често укажувајќи на капење и чад со билки.

Бојадеироите исто така работат со „стадото“ на изгубени духови, носејќи ги на места каде што можат да ја најдат потребната помош им требаат.

Десничарски ентитети во Умбанда

Во Умбанда, постојат две полиња на активност за ентитетите: десно и лево. Левичарските ентитети работат со потрошувачки фактори, апсорбирајќи зависности, нерамнотежа и негативност, на пример. Десната, од друга страна, работи со фактори на зрачење, реструктуирање и исцелување.

Меѓутоа, некои ентитети можат да се приспособат и да работат со фактори од левата страна, практично чекорејќи по средниот пат. На пример, некои од ентитетите десно во Умбанда се Претос-Велхос, Бајанос, Ерес, Морнари, Цигани и Кабоклос.

Кабоклос, Оксоси и шумите

Оксоси е Орикса на шумите, животните, изобилството и ловот. Кога зборуваме за лов, тоа значи целокупно барање цели, а не само чин на лов на животни. Тој е мудар воин, во склад со природата и со се што е природно, вклучувајќи танцување, пеење и визуелни уметности. Тој е и крал наПрестолот на знаењето и кралот на шумата.

Оксоси е тој кој обезбедува храна, покрај тоа што е љубител на размислување. Значи, во исто време кога оваа Ориша управува со потрагата по издршка, таа управува и со моментите на уметничко размислување или едноставно не прави ништо, потсетувајќи нè да резервираме моменти на задоволство во нашиот секојдневен живот.

Os Caboclos се во најразновидните линии на Ориксас, но сите се поврзани првенствено со Оксоси, поради неговата силна поврзаност со шумите, шумите и шумите. Во Бразил, Оксоси е синкретизиран со Сао Себастиао, во регионот Центар-Југ; до Сао Хорхе, во Баија, и до Аркањо Мигел, во Пернамбуко. Неговиот комеморативен датум е 20-ти јануари.

Карактеристики на Кабоклос

Ентитетите на светлината и мудроста работат во линијата на десницата и првенствено одговараат на Оксоси. Тие помагаат во давање совети, пропусници и често препорачуваат бањи со билки и шејкери за лисја, иако тоа не е ексклузивно за овие ентитети.

Тие работат со исцелување и духовен развој на инкарнираните, охрабрувајќи ги да го следат патот на милосрдието

Ентитетите од типот Кабокло можеби биле или не биле автохтони, во една од нивните инкарнации. За Умбанда, основните карактеристики на овие духови се милосрдието, понизноста, честа, чувството за должност и лојалност, како и мудроста и широкото знаење за енергиите на растенијата.

Кабоклос и нивнитеOrixás

Иако тие првенствено одговараат на Oxóssi, постојат Caboclos од сите линии на Orixás. Некои дури успеваат да работат со сите седум енергетски вибрации, како Caboclo Sete Flechas. Подолу, погледнете ги нивните области на работа и најчестите имиња, како и приказните поврзани со некои од нив!

Кабоклас од Иемања

Како Иемања, Кабоклас се љубовни и паметни. Тие работат со духовно прочистување, демонтирање на негативна енергија и заштита на оние кои минуваат низ тешкотии. Нивните имиња обично се Кабокла да Праја, Дилое, Сол Насенте, Сете Ондас, Естрела до Мар, Јачи, Јакира, Гуарасијаба, Јанаина, Џандира, Јурема да Праја.

Кабокла Џандира работи со лекување и чистење на аура на неговите клиенти, нудејќи добри совети во процесот. Кабокла Јурема е ентитет предизвикан и од домородните луѓе и од практичарите на Умбанда и наследниците на Катимбо. Поради ова, таа може да се претстави како млада црна, домородна или кабокла жена. Нејзините фаланги работат во линијата на неколку Орикса и нивните имиња помагаат да се идентификува секоја линија.

Кабокла Јурема да Праја, на пример, работи во линијата на Иемања, балансирајќи ги менталните и сентименталните полиња на заболените кои Барајте ги.

Caboclas de Iansã

Директно и инспиративно, Caboclas de Iansã обично работи со теми поврзани со просперитет и празнење. Најчести имињасе Батира, Јусара, Јурема Прета, Поти, Потира, Јапотира, Ивотице, Валкирија, Маира, Рајо де Луз, Талина, Палина.

Фалангата на Кабокла Јурема Прета е составена од моќни вештерки, кои работат помагајќи во еволуцијата на нивните консултанти, покрај тоа што ги трансформираат лошите енергии и ги умножуваат добрите.

Caboclas de Nanã

Генерално повоздржани, Caboclas de Nanã не танцуваат и не работат советувајќи и покажувајќи карма . Обично, тие ги носат имињата Параквасу, Асуцена, Инаира, Хучана, Ксиста, Сумарај, Јанира, Муракитан, Јурачи, Јутира, Луана, Јурема Местра.

Кабокла Инаира, со својата сила и мудрост, работи со отстранување на пречките кои ја попречуваат духовната еволуција.

Кабокла Јурема Местра, кога е инкорпорирана, има маниризми слични на оние на Претас-Велхас. Таа има огромно магично и растително знаење, како и дека е одличен раскажувач, поради нејзиното искуство од неколку инкарнации. Таа работи така што им носи рамнотежа и мудрост на нејзините консултанти.

Caboclas de Oxum

Во terreiros, Caboclas de Oxum многу ротира и има тенденција да зборува тивко. Тие работат со енергетски прашања и психички болести, како што се обесхрабрување и депресија. Неговите додавања можат да бидат или дисперзивни или енергични. Нивните имиња можат да бидат Ирацема, Имаја Јацегуаја, Јурема да Кахоеира, Јуруена, Јупира, Јандаја, Арагуаја, Естрела да Манха, Тунуе,Mirini и Suê.

Cabocla Estrela da Manhã работи главно со растурање на мијазми и негативни чувства, како што се нетрпеливост и тага. Cabocla Jurema da Cachoeira, од друга страна, претпочита да работи на помагање на своите клиенти со лични односи, социјална интеракција и финансиски проблеми.

Caboclos de Oxóssi

Caboclos de Oxóssi се брзи, тие сакаат да танцуваат и укажуваат на капење и пушење. Нивните имиња обично се Кабокло да Луа, Аруда, Аиморе, Бојадеиро, Уба, Какадор, Арапуи, Јапијасу, Јунко Верде, Јавари, Мата-Виргем, Пена Бранка, Пена Дурада, Пена Верде, Пена Азул, Ромпе-фолија, Реи да Мата , Гуарани, Сете Флечас, Флечеиро, Фолха Верде, Тупинамба, Тупаиба, Јупијара, Тапуја, Сера Азул, Парагуасу, Сете Енкрузилхадас.

Една од приказните на Кабокло Сете Флечас потекнува од домородна група од Патакс. , во регионот каде што денес е Баија. Иако тој припаѓа на лозата на Оксоси, овој ентитет може да дејствува во која било од седумте линии на Ориксас, бидејќи добил стрела од секоја од Умбанда, по наредба на Оксала.

Еден од Кабоклос Пена Бранка дали неговата историја е поврзана со времето на доаѓањето на Португалецот во Бразил, кога тој беше шеф на Тупинамба. Тој беше еден од гласноговорниците меѓу домородците и Португалците, со што научи да зборува на нивниот јазик. Тој работи со духовни лекови и е препознаен како оној кој го носи знаењето заУмбанда религија. Caboclos Pena Branca се исто така популарни во мексиканските и карипските култови.

Caboclos de Ogum

Ентитетите Caboclos de Ogum работат со охрабрување и помагање во професионалните прашања. Тие се брзи и не сакаат да се плеткаат. Нивните имиња можат да бидат Бел орел, Златен орел, Осамен орел, Ромпе-Феро, Ромпе-Ачо, Арарибоја, Беира-Мар, Кабокло да Мата, Икараи, Каичарас Гуарачи, Ипојукан, Итапоа, Јагуара, Ромпе-Мато, Ромпе-Нувем, Сете Матас, Сете Ондас, Тамојо, Табахара, Тупуруплата, Убирахара.

Кабокло Ромпе-Мато бил поврзан со народот Гваикуру, кој живеел во регионот Мато Гросо до Сул. Овие биле воини и знаеле да користат коњи и копја во битка, останувајќи непоразени до 19 век. Кабокло Ромпе-Мато има голема исцелителна моќ, особено за прашања поврзани со рамнотежа и хармонија.

Кабокло Арарибоја може да има една од неговите приказни за потекло поврзана со еден од поглаварите на Темиминос. Тој беше одличен стратег и воин кој им помагаше на Португалците во конфликтите против Тамоиите, кои беа сојузници со Французите, во 1567 година. но се нетрпеливи. Тие работат со физичка, ментална и духовна болка. Тие се нарекуваат Arranca-Toco, Acuré, Aimbiré, Bugre, Гвинеја, Gira-Mundo, Yucatan, Jupuri, Uiratan, Alho-d’água, Laçador, Roxo, Grajaúna, Bacuí, Piraí, Suri, SerraVerde, Serra Negra, Tira-teima, Sete Águias, Tibiriçá, Vira-Mundo.

Кабокло Гвинеја има широко разбирање за билките, главно од Гвинеја. Бидејќи неговото име е поврзано со билка за празнење, овој Кабокло делува неосетно, користејќи го своето знаење за магијата Банту.

Кабоклос де Ксанго

На воздржан, но брз начин, тие работа со прашања поврзани со вработување, достигнувања и неправди.

Нивните имиња се Араун, Каја, Карамур, Кобра Корал, Кабокло до Сол, Гирасол, Гуарана, Гуара, Гоитаказ, Јупара, Јангуар, Ромпе-Сера, Сете Патеки, седум водопади, седум планини, седум ѕвезди, седум месечини, Тупи, Тупијара, Тупа, Треме-Тера, Султао дас Матас, Кахоеириња, Мирим, Урубатао да Гуја, Урубатао, Убиратан, Чолапур.

Еден од приказните за потеклото на Кабокло Кобра Корал се дека тој бил предколумбиски Ацтек. Ова име го добил поради сликањето на лицето во бела, црна и црвена боја. Понекогаш го нарекуваат „големиот волшебник на змискиот стап“, поради неговата доминација над четирите елементи и поради тоа што носи змија во една од неговите раце.

Caboclo Ventania делува со движење и обновување на енергиите, и од религиозниот и од астралниот простор. Кабокло Педра-Бранка дејствува со давање мислења за причините кои се сметаат за фер, командувајќи со трупи од другите Кабоклос Педра, за да се осигура дека оние кои се вклучени во каузата го прават

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.