Приказната за Пресвета Богородица од Гвадалупе: Привиденија, чуда и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Општи размислувања за историјата на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Од нејзиното прво појавување, во 1531 година, кај домородниот Ацтек Хуан Диего, Пресвета Богородица од Гвадалупе ја трансформираше целата религиозна перспектива на народот Ацтеките . Света Гвадалупе се појавува за да ги ослободи од камената божица Кецалколтл, претворајќи милиони Ацтеки во католицизам и водејќи ги на патот на спасението.

Нејзиното постоење опстојувало со векови, а приказните за нејзините појави остануваат познати по делото Хуеи Тламахуицолтика. Напишано е на нахуатл, традиционалниот јазик на Ацтеките. Нејзиниот автор бил домороден ерудит од тоа време познат како Антонио Валериано во средината на 16 век.

Неговиот лик е изложен во базиликата Гвадалупе. Денес, тоа е второто најпосетувано светилиште во светот, второ само по базиликата Свети Петар во Ватикан. Разберете сè за историјата на Пресвета Богородица од Гвадалупе, светецот-заштитник на Латинска Америка подолу!

Историја на Пресвета Богородица од Гвадалупе, црква и куриозитети

Богородица од Гвадалупе ја промени животот на Ацтеките, а нивното влијание опстојува надвор од времето. Нејзиниот имиџ е идолизиран од илјадници католици кои одат во храмот каде што е сместена. Прочитајте ја приказната за Пресвета Богородица од Гвадалупе и нејзиното влијание врз Католичката црква и бидете воодушевени од нејзините чуда!

истурете ги вашите благодати врз нас. Фрлете ја вашата светлина на младите луѓе. На сиромашните, дојдете и покажете го вашиот Исус. Донеси ја љубовта на мајка ти на целиот свет. Научете ги оние кои имаат се да споделуваат, научете ги оние кои имаат малку да не се заморат и натерајте го нашиот народ да оди во мир. Налејте ни надеж, научете го народот да не го замолчува гласот, разбудете ги срцата на оние што не се разбудиле. Тоа учи дека правдата е услов за градење побратски свет. И направете го нашиот народ да го запознае Исус.

Пофалба на светицата

Пофалбата на Пресвета Богородица од Гвадалупе ја истакнува светоста на Богородица, мајката на Исус Христос. Затоа, направете оваа пофалба да биде поддржана од светецот и ослободена од се што е зло:

Пресвета Богородица, Богородица од Гвадалупе! Те замолуваме, Мајко небесна, да ги благословиш и заштитуваш народите на Латинска Америка за сите ние, обвиени со твојата мајчинска наклонетост, да се чувствуваме поблиски до Бога, нашиот заеднички татко. Пресвета Богородица од Гвадалупе, благословена од вас и поддржана од вашиот божествен Син Исус, ќе имаме сила да го постигнеме нашето ослободување. Ќе бидеме ослободени од суеверие, пороци, гревови, а исто така и од неправдата и угнетувањето што ги трпиме од насилниците кои ги искористуваат и доминираат со своите ближни. О, Мајко Исусова, наш спасител, љубезно одговори на нашата молитва. Пресвета Богородица од Гвадалупе, заштитничка на Латинска Америка, молете се за нас. Амин.

Какви факти во историјата на НашетоДамата од Гвадалупе покажува дека нејзината мантија е „неуништлива“?

Постојат неколку факти кои докажуваат дека наметката на Пресвета Богородица од Гвадалупе е неуништлива и затоа е света. Наметка, која е направена од влакна од кактус, треба да се оштети со текот на времето, а можеби дури и да се распадне. Сепак, таа останува недопрена до ден-денес.

Понатаму, бидејќи е неквалитетна, мантија треба да биде груба, но се прикажува со мазна површина каде што е сликата. Исто така, треба да се спомене дека сликањето не е направено со четки и потези, како да е направено сето тоа во исто време.

Во четирите спроведени научни студии, во 1752, 1973, 1979 и 1982 г. сите го докажуваат нестандардното сликарство. Покрај тоа, мантија има инхерентно човечки карактеристики, како што е константа помеѓу 36,6ºC и 37ºC, што е температурата на човечкото тело.

Друг неверојатен факт е дека, во 1785 година, азотна киселина случајно била истурена врз сликата, која остана недопрена. Таа, исто така, го преживеа бомбашкиот напад на древната базилика во Гвадалупе.

Од овие причини Пресвета Богородица од Гвадалупе е толку обожавана низ Латинска Америка. Покрај сејавите, светицата е присутна и денес, и преку нејзините тајни и преку верата на нејзините верници!

Историја на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Богородица од Гвадалупе, или Богородица од Гвадалупе, била привидение на Богородица кај мексиканскиот народ во 16 век. Нејзината слика врежана на пончото на Хуан Диего е изложена за посета во базиликата Гвадалупе и се наоѓа во подножјето на планината Тепејак, во Мексико Сити.

Според извештаите опишани во делото Никан Мопохуа, Дева Марија де Гвадалупе имаше 5 настапи, од кои 4 за Хуан Диего, а последниот за неговиот вујко. Во првиот приказ, Санта Гвадалупе му наредува на Хуан Диего да оди кај бискупот во Мексико за да ја пренесе неговата порака, да изгради базилика во името на светецот.

Епископот, дискредитиран, ја одбива првата порака, имајќи , во потоа уште 3 настапи. Дури во последното појавување Хуан Диего е сведок на чудо, кога се враќа од својата мисија од планината Тепејац, носејќи со себе пончо со неколку видови цвеќиња што ги собрал среде зима.

Дури значи, покажувањето на ова чудо не е доволно. Кога пончото се отвора и на него се појавува ликот на Безгрешниот светец, бискупот ја прифаќа нејзината порака, одлучувајќи да го исполни нејзиното барање.

Конечно, во последното појавување за вујкото на Хуан Диего, се врши операција уште едно чудо, што го излекуваше од болеста на која подлегнуваше.

Католичка црква

По појавите и чудата што ги направи Богородица од Гвадалупе,Католичката црква одлучила да ја изгради базиликата каде што ќе биде изложен ликот на Светиот. Почетокот на нејзината изградба бил во 1531 година, а бил завршен дури во 1709 година. Сепак, морала да се изгради нова базилика, бидејќи нејзината структура била компромитирана.

Во моментов, базиликата Пресвета Богородица од Гвадалупе е се смета за второ најпосетувано светилиште во светот. Секоја година прима повеќе од 20 милиони верници, а луѓе од целиот свет одат на аџилак во Вила де Гвадалупе за да го видат ликот на Пресвета Богородица.

Одобрувања

Низ историјата, ликот на Богородица од Гвадалупе е препознаен од многу папи, како што се:

- Папата Бенедикт XIV, кој во 1754 година ја прогласил Пресвета Богородица од Гвадалупе за заштитничка на Нова Шпанија;

- Папата Лав XIII, кој додели нови литургиски текстови за светата миса, одржана во базиликата Богородица од Гвадалупе, покрај тоа што ја одобри нејзината канонизација;

- Папата Пие X, кој го прогласи светецот за покровителство на Латинска Америка.

Куриозитети на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Покрај самата приказна за Пресвета Богородица од Гвадалупе, многу љубопитни се и други елементи во нејзиното постоење. Во 1921 година, на пример, Античка базилика во Гвадалупе била бомбардирана од антиклерикален активист, што нанело голема штета на Архиепископијата на Мексико Сити.

Друг детал е мантијата на ликот на Пресвета Богородица.За Католичката црква и нејзините верници, тој се смета за едно од најголемите чуда што некогаш се случиле во историјата. Сето ова се должи на својствата на нејзината мантија, како што е фактот дека е невозможно да се реплицира, па дури и нејзиниот неуништлив материјал.

Пријави и чуда на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Во официјалните извештаи напишани од Антонио Валериано во преведеното дело „Aqui se conta“ се наведува дека имало 5 појави на светецот. Првите привиденија беа за домородниот Хуан Диего, подоцна канонизиран како светец, додека последното појавување беше за неговиот вујко. Запознајте ја приказната за секое јавување на Пресвета Богородица од Гвадалупе во низата!

Првото јавување

Првото јавување на Пресвета Богородица од Гвадалупе се случило на 9 декември 1531 година, кога селанецот од Мексико познат како Хуан Диего ја имал првата визија за жена на ридот Тепејац. Таа се идентификуваше како Дева Марија и го замоли Хуан, барајќи од него да оди кај епископот и да побара да се изгради нејзиното светилиште. Госпоѓо, селанецот Хуан Диего отиде кај бискупот од Мексико Сити и го исповеда своето видение. Мореот Хуан де Зумарага не им верувал на зборовите на домородецот, игнорирајќи го неговото барање. Враќајќи се во своето село таа ноќ, Хуан имал уште една визија за Богородица. на вашиот вторсеништето, таа го замоли да продолжи да инсистира на нејзиното барање.

Третото јавување

Утрото по второто јавување на Пресвета Богородица, на неделната миса, Хуан Диего се обиде да разговара со бискупот уште еднаш. Моратот испратил мисија кај Ацтеките, во која морал да се врати на планината Тепејац и да побара од Санта Марија да испрати доказ за неговиот идентитет. Тој ден, додека Диего се искачуваше на планината, се случи третото јавување.

Богородица го прифати барањето на епископот и го замоли Хуан Диего да се сретне следниот ден, на врвот на ридот. Во мугрите забележал дека вујко му е многу болен. Состојбата на вујко му била сериозна, и требало да оди кај свештеникот, за да може да ја слушне исповедта на вујко му и да изврши миропомазание на болните.

Четвртото привидение

Во очај од неговата поради болеста на вујкото, Хуан Диего решил да тргне по пократок пат, прекршувајќи го договорот што го склучил со Дедо Мраз за одење на врвот на ридот. Меѓутоа, на половина пат до Црквата, Богородица се појавила и го направила своето четврто појавување. Исплашен ѝ ја објаснил ситуацијата на својот вујко, а таа поради тоа што го направил рекла: „Зар не сум тука, дека сум твоја мајка?“.

Неговите зборови се обележани, а Богородица ветил дека ќе му помогне на својот вујко, но Хуан Диего морал да продолжи по својот пат, како што се договориле.претходно. Наскоро, тој отиде на врвот на планината и собра цвеќе на нејзиниот врв.

Чудата на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Планината Тепејак имаше неплодна почва и сè уште беше зима во регионот, но , По пристигнувањето на местото на настанот, Хуан Диего ги пронашол цвеќињата. Ги стави во своето пончо и тргна кон епископот Зумарага. По пристигнувањето во палатата на епископот, тој ја отвори својата мантија и ги истури цвеќињата пред неговите нозе. Кога ја видоа ткаенината, таму беше нацртан ликот на Пресвета Богородица од Гвадалупе.

Меѓутоа, за верниците најголемо чудо беше сликата на самата Пресвета Богородица од Гвадалупе, прикажана на ткаенина од кактусни влакна со валидност од најмногу 20 години. Сепак, таа била изложена со векови, а нејзината слика никогаш не била ретуширана.

Симболите и мистериите на Мантијата на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Мантијата на Богородица од Гвадалупе е обвиткана со мистерии, бидејќи секој елемент во нејзината слика има уникатно и посебно значење. Неговото претставување овозможи изградба на една од најпосетуваните базилики на Католичката црква. Разберете како делувало чудото одговорно за преобратување на милиони Ацтеки во 16 век!

Сликата на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Во нејзините привиденија, Богородица од Гвадалупе се појавува како бремена, темна- коса домородна жена и облечена. На неговата облека е нацртано ѕвезденото небо, а неговите ѕвезди се точно поставеникако на денот на нејзиното појавување.

Ацтеките поради нивното астролошки знаења ги препознале овие знаци и овој детал бил пресуден таа да биде препознаена од мексиканскиот народ. Оттогаш па натаму, домородците на Ацтеките имаа поголема доверба во Црквата.

Тешкотијата за производство на реплика

Во приказната за Богородица, сликата што се појави на постот на Хуан Диего е мистерија . На него не се идентификувани траги од скица или четка, покрај тоа што е направен од материјал што го отежнува лепењето на мастилото на ткаенината. Ова го прави невозможно да се произведе реплика на мантија.

Студии за „пончо“

Извршени се неколку студии за „пончо“ на Хуан Диего. Едниот беше направен во 1979 година од биофизичкиот научник Филип Серна Калахан, во кој тие користеа инфрацрвена технологија за да ја анализираат сликата. Тој откри дека сликата не е насликана на мантија, туку дека е оддалечена неколку десетини од милиметар од ткаенината.

Друга студија спроведена од Хозе Асте Тонсман, специјалист за дигитална обработка на слики, кога ги зголемил очите на Пресвета Богородица од Гвадалупе, објавил дека таму имало нацртани 13 фигури. Тие би биле луѓето кои биле сведоци на чудото на светецот на денот кога Хуан Диего му ги однел цвеќињата на епископот Зумарага.

Сонцето, месечината и ѕвездите

Сонцето и месечината , во ликот на Богородица одМагдалена, се однесува на библискиот стих од Откровение 12:1. Во овој пасус од Библијата, една жена облечена на сонце и со месечина под нејзините нозе, набљудува нешто на небото, слично на фигурата на Богородица од Гвадалупе. Во меѓувреме, групирањето на соѕвездието на нејзината мантија е исто како и на денот на нејзиното последно појавување.

Очи, раце, појас и коса

Што се однесува до очите на Света Магдалена, доколку се дигитално зголемени , можно е да се види истата сцена на денот на нејзиното појавување кај Владиката. 13-те фигури кои се издвојуваат се луѓето кои биле присутни на денот на чудото. Меѓу нив е бискупот Зумарага и селанецот Хуан Диего.

Што се однесува до нивните раце, тие имаат различен тон на кожа. Десната е побела, а левата е потемна, па би претставувала спој на раси. Во меѓувреме, појасот и косата симболизираат дека светицата е девица и мајка.

Цвеќиња и бои

Постојат неколку видови цвеќиња дизајнирани на облеката на Пресвета Богородица од Гвадалупе. Меѓу нив, најистакнат е цветот со четири ливчиња во близина на нејзината утроба. Нејзиното име е нахуи олин и го претставува присуството на Бога.

Молитва, молитва и пофалба на Светиот

Постојат неколку начини да стапите во контакт со Свети Гвадалупе и да прашате за вашата помош, или едноставно ви благодарам за благодатите на вашиот живот. Во овој дел ќе донесеме неколку молитви за да му кажете на заштитникотод Латинска Америка!

Молитва за благодарност

Првата молитва служи за да и се заблагодари на Света Гвадалупе за сите благослови добиени во нејзиниот живот. Пред да ги изговорите молитвите, ментализирајте се за што сте благодарни: вашето здравје, вашето семејство, вашата храна и сè друго што ви паѓа на ум. Понатаму, оваа молитва исто така се стреми да допре до оние кои имаат потреба.

Потоа, повторете ги следните зборови:

Мајко полна со дарови и голема вера, доаѓам кај вас да ги поддржам оние браќа кои се најмногу во неволја и натерајте ги да веруваат во чудата што само вие можете да ги правите, заради вечната љубов на вашиот син Исус Христос. Исто како што неговото чудо му докажа на епископот Жоао де Зумарага, преку неговите привиденија на домородниот Жоао Диого, покажувајќи го својот лик меѓу многуте рози, дека твоите слуги, мајка моја, успеваат да го имаат во своите души, смирението на Божјата љубов, добрината на Исус и добрината на госпоѓата. Ви благодариме што бевте слушнати. Амин!

Молитва на Пресвета Богородица од Гвадалупе

Една од молитвите до Пресвета Богородица од Гвадалупе служи за барање благодат за сите во светот - младите, постарите, сиромашните и угнетени. За да го извршите, мора да ја повторите следната молитва:

Бринета мајка на небото, дама на Латинска Америка, со таков божествен поглед и милосрдие, со боја еднаква на бојата на толку многу раси. Богородица толку спокојна, госпоѓо на овие народи кои страдаат, заштитничка на малите и угнетените,

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.