Namaste: потекло, историја, значење, употреба, гест, симбол и многу повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Што е Намасте?

Намасте е збор што претставува почит и поврзаност со сите суштества. Во оваа смисла, значењето варира во зависност од тоа како е направена положбата на мудрата или раката, а може да значи и соединување со целината.

Намастот стана познат во светот, бидејќи е широко користен во практики како јога и медитација . Покрај тоа, овој збор содржи неколку духовни учења, кои се за траекторијата на самоспознавање, разбирање на реалноста, прифаќање, мир на умот и рамнотежа.

За да дознаете повеќе за изразот Namaste, неговото потекло, историја , значење, симбол и многу повеќе, продолжете да ја читате оваа статија!

Потекло на Намасте

Зборот Намасте, на санскрит, е спој на зборови. На овој начин, значењата заедно резултираат со важен и почитуван поздрав. Разберете ја подолу етимологијата на зборот Намасте, историјата на овој термин, меѓу другите информации.

Етимологија

Во етимологијата на зборот, Намасте, на санскрит значи „те поздравувам“ , бидејќи „нама“ значи поклонување, поздравување, сеџда или поклонување, додека „tê“ значи вас. Затоа, тоа е начин на поздравување на друга личност.

Меѓутоа, може да содржи и неколку други значења, фокусирани на смирението и поврзаноста меѓу суштествата. На овој начин, овој поздрав е поврзан со надминување набариера, поврзување со вистината во себе и можност за разбирање на другите.

Историја

Историски, зборот „Намасте“ се појавил од јужноазиската култура, а може да се најде и како намаскар, кои го содржат истото значење. Меѓутоа, во некои традиции кај јогите, намасте се користи за поздравување на божественото, додека намаскар се користи за поздравување на божественото постоење присутно кај секој човек.

Понатаму, овој збор, заедно со положбата на рацете, укажува длабока почит, препознавајќи го другиот како важен дел од создавањето. Во некои места во Индија, оваа честитка се користи за да им се оддаде почит само на Хиндусите, но во други региони се користи за поздравување на секого.

Духовното учење на Намасте

Поздравувањето со Намасте е многу повеќе од само едноставен поздрав, бидејќи носи духовни учења, како што е врската меѓу луѓето. На санскрит, овој збор носи филозофски и духовни концепти околу намалувањето на егото и поврзаноста меѓу суштествата.

Во оваа смисла, „нама“ се користи за да се однесува на друго суштество или на божественото, со што се почитува индивидуалноста на секој човек, со длабока почит и прифаќање на постоечката реалност. Затоа, тоа е поврзано со намалувањето на егото, без да сакаме да се ставиме себеси над ништо.

Со оглед на тоа, тоа е поврзано со препознавањето на божествената искра вонас и во другите. Така, постои верување дека намасте значи „Богот кој живее во мене го поздравува Богот кој живее во вас“.

Употребата на зборот Намасте

Мудрас се позиции на рацете кои го придружува поздравот Намасте, а неговиот симбол претставува различни состојби на свеста на патот на самоспознанието. Проверете подолу за информации за употребата на зборот Намасте, гестовите, поздравите, меѓу другите теми.

Гестот

Намастот се користи како гест на почит, соединувајќи го зборот со мудрата и со рацете пред градите, блиску до срцевата чакра. Ова се прави како чин на молитва и поврзување со сè што постои.

Рацете може да се спојат и таму каде што се наоѓа третото око за да се почитува Бог, божественото, светоста. Дополнително, широко се користи во медитации и јога за обединување на енергиите, обезбедувајќи врска и рамнотежа. За јогите, центарот на телото е срцето и преку него се постигнува хармонија.

Поздрав

Вообичаено е да се користи Namaste како поздрав во Јужна Азија, што го носи значењето на „те поздравувам“. Тоа е гест на образование, поврзаност меѓу луѓето, почит и благодарност, симболизирајќи дека сите суштества се обединети и делат иста суштина.

Во некои места во Индија, овој поздрав се користи за да се поздрави секого. На овој начин се користи зборот намастеиницира комуникација, како и гест со рацете, како претстава за почит.

Симбол на Намасте

Симболот на Намасте е ист како оној на ом, кој ги претставува состојбите на свеста на една личност по патот на самоспознавање. Постои верување дека „ом“ е првиот постоечки звук во светот.

Симболот ом симболизира создавање, постојаност и трансформација. На овој начин, тоа е поврзано со насочување на вниманието кон внатрешната трансформација, оттргнување од приврзаност и пронаоѓање среќа. Сепак, оваа задача не е воопшто лесна, бара постојаност во духовните практики, како и храброст да се оддалечиме од секојдневните илузии.

Покрај тоа, постои толкување дека горната крива на симболот значи состојба на длабок сон, со отсуство на желби и соништа. Средната крива ја симболизира состојбата на сонот, моментот на вртење навнатре, а долната крива е поврзана со целосно внимание, достигнувајќи висока состојба на свест.

Покрај тоа, полукругот ја симболизира илузијата, а точката претставува целосна свесност за постоење. Илузијата го спречува суштеството да најде врска со божественото, среќата и рамнотежата.

Намасте на Запад

Со текот на времето, Намасте се прошири на Запад, стекнувајќи многу следбеници во духовните практики како јога и медитација. Со тоа стана популарен збор и неговиот симбол ееден од најпознатите ширум светот. Дознајте повеќе подолу.

Во глобалната култура

Културата на Јужна Азија се прошири низ целиот свет и затоа, многу луѓе се придржуваа до Намасте на различни начини: како поздрав, во медитативни практики, во јога, па дури и во претстави на предмети, како облека и додатоци.

Вообичаено е да се види оваа култура присутна во големите урбани центри, но со глобализацијата, информациите и културите се шират насекаде. Општо земено, Namaste е усвоен од луѓе кои ја почитуваат природата и вршат постојани практики на самоспознавање.

Namaste во јога

Во јогата, Namaste е поздрав што може да се направи и на почетокот на практики како на крајот. Сепак, почесто е да се види само на крајот, бидејќи се верува дека тоа е идеален момент за обединување на енергиите, но тоа не е правило.

Овој комплимент е направен за да му се оддаде почит на другиот , прифаќајќи ги нивните особености. На овој начин, тоа е многу убав гест, претставувајќи го разбирањето на природата што постои во себе, во другиот и во сè.

Зошто да се користи Namaste?

Namaste може да се користи на многу начини, но секогаш симболизира поврзаност и почит. Затоа, неговото користење е од суштинско значење за негување внимание, образование и љубов, притоа секогаш сеќавајќи се на соединувањето помеѓу телото и духот, како и на природниот циклус на животот.

Покрај тоа, запреку овој гест може да се потсети што е навистина важно, дистанцирање од илузиите и разбирање на поврзаноста со другите суштества, без аверзија и без осудување. Користете ја оваа статија за подобро да го разберете значењето на Namaste, ставајќи ги информациите во пракса со свесност.

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.