Богородица Апарецида во Умбанда: синкретизам во Кандомбле и многу повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Што претставува Пресвета Богородица Апарецида во Умбанда

Претставувањето на Пресвета Богородица Апарецида во Умбанда е вообичаено прашање. Една од основите на Умбанда е католицизмот, така што не е тешко да се најдат практичари на Умбанда кои исто така се посветени на католичките светци. мешање, па оттука и посветеноста на не само католиците, туку и на многу граѓани на нашата земја.

Но, што претставува овој светец за Умбанда? Каков е нејзиниот однос со Ориша Оксум, дамата на водопадите? И како можете умбанда да ги обожавате Богородица и Оксум? Прочитајте за овие одговори и повеќе.

Која е Богородица од Апарецида во религиите со африканско потекло

Богородица од Апарецида не е само католичка светица, таа е бразилска светица. И затоа практичарите од различни религии го имаат како симбол на надеж, љубов и мајчинство. Покровителката која ги преминува ѕидовите на црквата и стигнува до центарот на Умбанда, градината Кандомбле и шаманските ритуали. Овој светец не ја претставува само мајката на Исус, туку и мајката на Бразил и на секој од нас Бразилците.

неговата сопруга забременила со Марија.

Така што е плод на големо чудо, може дури и да се помисли дека уште пред нејзиното раѓање, Бог веќе ја избрал, како и праведноста и посветеноста на Бога што таа ги практикувала за време на нејзиното раѓање. животот ѝ потврди дека е достојна за таква светлина.

Марија и нејзините догми

Догмата значи дека таа е апсолутна вистина на црквата, донесена од божествена инспирација или јасен и очигледен контекст. Така, црквата воспоставила некои догми во однос на Марија, поточно 4. Кои се:

1) Божествено мајчинство

Божественото мајчинство на Марија било прогласено на соборот во Ефес во 431.

Различни имиња се користат за да се опише улогата на Марија како мајка на Исус. Таа се нарекува „Божја Богородица“, што го преведува попрецизно наведениот грчки термин „Богородица“ или „Божја Давател“.

Соборот во Ефес (431) ѝ ја припишува на Марија титулата Богородица.

2) Вечна девственост

Изразот вечна невиност, секогаш девица или едноставно „Марија, Богородица“ главно се однесува на зачнувањето и раѓањето на Исус. Од најраните формулации на верата, особено во формулите за крштевање или исповедите на верата, Црквата исповеда дека Исус Христос бил зачнат без човечко семе само со силата на Светиот Дух.

3) Безгрешно зачнување

Свечената дефиниција за безгрешното зачнување на Марија е како МајчинствотоБожествената и вечната девственост е дел од христолошката доктрина, но била прогласена како независна догма од папата Пие IX во неговиот апостолски устав „Ineffabilis Deus“ (8 декември 1854 година). И покрај тоа што ја истакнува привилегијата на Марија, таа всушност го нагласува достоинството и светоста потребни за да се стане „Божја мајка“. Привилегијата на Безгрешното зачнување е изворот и основата на светоста на Марија како Богородица.

4) Успение

Оваа маријанска догма беше прогласена од папата Пие XII на 1 ноември 1950 г. неговата Encyclical Munificentissimo Deus.

Треба да се направи разлика помеѓу Вознесение и Успение. Исус Христос, Син Божји и Воскреснат Господ, се вознесе на небото во знакот на божествената сила. Марија, напротив, беше подигната на небото со силата и благодатта Божја.

Марија и мајчинството

Марија доживеа еден од најголемите дарови Божји, а тоа е да биде мајка, но ако Исус бил најважниот човек кој некогаш одел по земјата, може да и се припише на Марија титулата на најважната мајка која исто така била на неа.

Таа ги имаше сите чувства кои мајката може да ги има за дете на многу позасилен начин, таа чувствуваше гордост, благодарност, болка и страдање на највисоките нивоа и тоа ја натера многу повеќе да ги разбере човечките вознемирености и вознемирености.

Познавајќи се и идентификувајќи се со приказната на Марија, мајките започнаа да се изјасни со неа нивните болки, и беасе сретнаа, правејќи ја Марија бараното божество во тешките моменти поврзани со мајчинството

Разликите помеѓу Оксум и Носа Сенхора де Апарецида

И покрај непобитната сличност на силата меѓу двете, меѓу нив се наоѓаат и многу основи на разлики. Разлики кои можеме многу да ги потврдиме на начинот на кој и двајцата се прикажани и главно од тоа кој се прикажани.

Извештаите за Oxum доаѓаат од Африка, место кое претрпе мало надворешно мешање во тоа време, каде жената се сметаше за свето и во некои ритуали само тие беа прифатени како свештеник на пример. Мажот беше воин и снабдувач, но жените беа силата на нивното село или племе.

Од друга страна, Марија ги имаше извештаите како мачо менталитет во тоа време, каде жената служеше само како поддршка на човекот, не преземајќи протагонизам и уште помалку некаква лидерска улога, без разлика дали е религиозна или социјална.

Марија: Девица, чиста жена и мајка преку божествено застапништво

На почетокот на христијанството постоеле различни идеолошки струи, струи кои го прифаќале Христос како свој единствен спасител, но постоеле и многу разидувања. А еден од нив беше за Девственоста на Марија, Исус бил зачнат преку чудо на Светиот Дух или неговото зачнување би било направено преку телесен однос, со што не се намалувало неговотоСветост?

Фактите се дека ако Исус бил зачнат како резултат на телесен однос, тоа би значело дека неговото зачнување ќе ја има дамката на „првобитниот грев“ и тоа е главната дивергенција помеѓу доктрините кои бранеше една или друга страна.

Во 19 век беше одлучено од страна на папата Пие IX дека Марија ќе забремени со Исус на беспрекорен начин, на чист начин и ослободена од првобитниот грев. И нејзината безгрешност и нејзината вечна невиност станаа догми на Католичката црква и сè уште се прикажуваат како такви.

Оксум: божица на плодноста и сензуалноста

Оксум е дамата на љубовта, убавината и златото. Oxum отсекогаш бил претставен по својата неспоредлива убавина. „Децата“ на оваа Ориша имаат тенденција да бидат луѓе кои се восхитуваат на сè што е убаво, тие се луѓе кои ја сакаат убавината, уживаат во заведувањето и се многу добри во флертувањето и флертувањето.

Оксум ја споделува со другите Јабас регенцијата мајчинството, одговорно за самата плодност. Oxum е орикса одговорна за помагање на жените со тешкотии да забременат, обезбедувајќи го тој специфичен момент на оплодување.

Контрастот помеѓу мајчинството кај Марија и Оксум

Мери е заштитничка и негувачка мајка, Оксум е силната мајка која го внесува во себе факторот на зачнување. Интересен факт и зашеметување, тој ангел кој отиде да објави дека Марија ќе биде бремена и силата на духот што беше во тој момент,тие веројатно биле насилно озрачени од нашата мајка Оксум.

Со синкретизмите во овој аспект на мајчинството, можеме да кажеме дека Марија обединува две сили, онаа на Оксум и Јемања, бидејќи Марија им помага на идните мајки, оние кои се породувањето и мајките што ги создаваат.

Додека реагира на идните мајки, вибрира во енергијата на Оксум и кога реагира на мајките кои се веќе бремени, вибрира во генерациската енергија на Ориша Иемања.

Контрастот помеѓу породилното во Марија и Оксум, не мора да доаѓа од разликата меѓу двете, туку од надополнување на сили и енергија. Оксум, во моментот на зачнувањето, вибрира во енергијата на Марија, а Марија, пак, ги одржува своите перформанси во текот на генерацијата.

Марија и конзервативизмот

Само во 19 век жените почнаа да ги добиваат своите еднакви гласачки права. Пред тоа не беше можно, дека во сек. V, имаше мажи кои ја издигнуваа жената на највисоката позиција во црквата, поставувајќи ја Марија како самата Богородица, доделувајќи ѝ диплома каде што дури и Бог побарал дозвола од неа, можејќи да посредува во неговите одлуки.

Со години светот беше полн со божици, кои им се припишуваа истакната позиција меѓу луѓето, како Атина, божицата на војната, Деметра божицата на земјоделството, Артемида божица на ловот, па дури и најсилниот, најинтелигентниот и најмоќниот човек, треба да почитување и почитовие жени затоа што беа над нив.

Ова е слика на друго општество во кое живееме, различна од приказната прикажана во животот на Богородица од Апарецида. Општествено-политичкиот и верскиот конзерватизам што постоеше во тоа време значеше дека многу жени беа ставени на поддржувачки или дури и маргинализиран начин во книгите и светите списи.

Оксум и зајакнување

Убава и моќна, свесна, тврдоглава и решителна. Ова се некои задачи за ќерките на Оксум. И овие карактеристики што и се припишуваат на Ориша Оксум во нејзините ќерки даваат разбирање за тоа како Оксум дејствува во нашите животи.

Многумина ја збунуваат енергијата на убавината на Оксум, „убавината“ што ја припишува општеството, Оксум ви дава способност да се восхитувате божествената убавина, која сама по себе не е поврзана со стереотип. Оксум ве тера да се погледнете во огледало и да се чувствувате добро за тоа кој го прикажуваат вашите верници.

Оксум е независна и силна орика, сопственик на златото и на себе. Силата не доаѓа од вашиот пол туку од вашата душа, ова е порака од Оксум до сите ваши деца, без разлика дали се машки или женски, со Оксум ја носите божествената убавина.

Која е молитвата на Богородица? da Aparecida во Умбанда

Во Умбанда се молат и Оче наш и Ала Марија. Значи, во вашиот момент на молба или благодарност, како католик или умбандист, знајте дека Богородица ќе се застапува за вас.

ПоздравМарија, полна со благодат, Господ е со тебе, благословена си меѓу жените и благословен е плодот на твојата утроба, Исусе. Пресвета Богородица, Богородице моли се за нас грешните сега и во часот на нашата смрт. Амин.

Оксумот како религиозен синкретизам на Пресвета Богородица Апарецида

За време на ропството, синкретизмот стана неопходен, Богородица Апарецида беше избрана да го носи камен-темелникот на Оксум, главно поради приказната за светецот и енергиите што му се припишуваат за неа .

Оксум е орикса на водопади, а во оваа идентификација помогна и фактот што Богородица е пронајдена во река. Вистината е дека дури и робовите гледајќи ја сликата на Носа Сенхора де Апарецида и молејќи му се на Оксум, сепак имаа огромна наклонетост и почит кон светецот-заштитник на Бразил.

Што е религиозен синкретизам?

Во средината на 16 век, првите робови пристигнаа во Бразил, овие луѓе беа откорнати од нивните семејства, нивните домови, нивната земја на брутален и неповратен начин. Меѓутоа, покрај тоа што го изгубиле својот дом, тие ја изгубиле и својата култура и правото да ја исповедаат својата религија, постојано казнувани кога се фатени како се молат на своите божества.

Во тоа време, сите робови кои пристигнувале во Бразил биле „преобратени на католицизмот да може да му се моли на Христос и на католичките светци, па робовите за да ја „прикријат“ својата религија поставуваа камења што ги претставуваа нивните Орикса во сликите на католичките светци, создавајќи на тој начин синкретизми.

Свети Џорџ беше витез, воин и заштитник на законот, исто како што и Огун ги имаше сите овиеквалитети. Сао Лазаро беше стар, мудар и исцелител, исто како Обалуаи. И тогаш за секоја Ориша најдоа католички светец со иста енергија и ставија камен на сила внатре, така што кога господарот на фармата ги набљудуваше клечените робови како се молат пред сликата, тие не видоа никаков проблем.

Elements of Oxum

Oxum е дамата која сака злато и убавина, нејзината природна точка на моќ се водопадите, па ако сакате да се поврзете со Oxum можете да отидете до вашата точка на сила и да се капете во нејзините води, отстранувајќи го сето зло и донесувајќи добри енергии.

Боја на Оксумот: Розова, Жолта и Златна.

Билки на Оксум: Мав, Драцема, жолти цветови и гранка млеко.

Елемент на Oxum: Минерал

Поздрав од Oxum: Ora-Aiê ieu!

Понуда за Oxum: крпа или златна ткаенина, розова или жолта свеќа , розова или жолта лента , розови, бели, жолти и црвени цветови, овошје како цреша, јаболко, круша и лубеница и пијалоци се шампањ од јаболко, ликер од грозје или цреша.

Оксум во Умбанда

Умбанда е бразилска религија основана во 1908 година од медиумот Зелио де Мораес, религија која, основана во Бразил, пие од изворот на неколку религии. Една од овие религии е култот на нацијата од која се увезени Ориксите, но со поинаков начин на објаснување и обожавање.

Оксум во Умбанда е женската Орикса на престолот на љубовта и им помага на оние коипрашај ја во рамките на тој фактор. Во Умбанда, ја манифестираме енергијата на Орикса, но работата на помошта се врши со вклучување на ентитети кои поднесуваат извештај до Орикса.

Умбанда се заснова на медиумскиот развој на медиумот, во помошта преку ентитетите и во одржливите сили преку факторите на Бога, кои се Ориксас.

Оксум во Кандомбле

Кандомбле, различен од умбанда, е афро-бразилска религија чија основа е да се рекреира и одржувајте ги традициите на култот на Орикса, како што тоа се правело во Африка.

Оксумот е еден од оние орикси кои биле увезени во Бразил, а во Африка секое село обожавало 1 или 2 Орикса, со приклучувањето на робови од неколку племиња завршија да бидат обожувани заедно и на тој начин се роди кандомбле во Бразил.

Секој син на светец може да ја вгради само својата орика во главата и при подготовката на овој син се прават неколку работи додека не може да ја вгради својата орикса. Ориксите не зборуваат и не даваат консултации, тие ја пренесуваат својата енергија на синовите на светците и гостите на Тереиро. Консултантската служба во Кандомбле ја вршат пророштвата каде што преку свештениците ориша комуницира со својот син.

Потеклото на Оксум

Оксум е божество кое се појавило во Африка, поконкретно почнало да се обожава од страна на црнците на Нигерија во регионот на Ијекса и Ијебу. Именуван по реката штоработи во Јорубаланд.

Секоја религија што ја обожава има принцип и основа за тоа како се формирало нејзиното вистинско потекло, а во однос на нејзините верувања, секоја од нив има свое значење и разбирање. Годишен фестивал се одржува во градот Оксобо во Нигерија, а храмот Оксум се смета за светско наследство од Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации од 2005 година.

Оксум и мајчинство

За некои луѓе најголемата и најчистата љубов на светот може да обезбеди за животните и домашните миленици, но повеќето веруваат дека тоа е мајчинската љубов, поради ова интензивно и чисто чувство, жените можат да убиваат и да умрат. Тоа е љубов толку силна што ги тера мајките да направат сè за една личност.

Оксум, како Ориша на љубовта, ја носи со себе оваа суштина на најчистата љубов на мајката и им помага на сите жени кои одат низ овој момент. Заедно со Иемања, тие се мајки на животот. Имања ви помага да забремените, па ако сакате да забремените или имате проблеми, обратете се кај Иемања.

Меѓутоа, ако сте веќе бремени и вашата бременост е изложена на ризик или сакате повеќе сила да ја пребродите Во овој момент можете да го барате Оксум.

Сочувство за благосостојба во бременоста: Во тавче загрејте 500 мл вода, откако ќе зоврие исклучете го огнот и ставете 2 жолти рози и 1 бела роза, нека се излади и по вашето нормално капење фрлете ја смесата од вратот додолу, полека ментализирајќи и вибрирајќи во нашата драга и сакана мајка Оксум, барајќи од неа сила и заштита за време на бременоста.

Оваа симпатија може да се направи секогаш кога се чувствувате кревко или со слаба енергија. Друг совет е секогаш да имате жолт цвет во затворен простор.

Oxum и неговите особености

Oxum постојано се поврзува со љубовта, но таа не дејствува само на ова поле. Оксум е исто така дама на златото и просперитетот и затоа може да се обожава за овие цели. Покрај тоа што е дама на убавината, таа може да помогне и при проблеми со самодовербата и депресијата.

Оксум не прифаќа отстапувања од љубовта, а исто така може да ги казни оние луѓе кои користат туѓи чувства и оние кои користат љубов како изговор да се извршат ѕверства. Љубовта на Оксум е чиста и вистинита и не може да се искривува или да се користи за лични придобивки, доколку се користи за овие цели, според религиите што ја обожаваат, на крајот ќе привлече нешто негативно.

Сличностите помеѓу Оксум и Богородица од Апарецида

Оксум е дамата на златото и љубовта. Ориша на водопадите и убавината, силна жена одговорна за божественото мајчинство. Давање на сите мајки својата света и божествена наметка на заштита.

Исто како што Богородица од Апарецида е позната по тоа што одговара на молбите на вознемирените мајки, по тоа што ја чувствува болката што го гледа своето дете во болка.

Таа испорачува приспивна песна, заштитата иотпорност за мајките да можат да се борат и да им помагаат на своите деца. И двете не се исто божество, туку претставуваат иста суштина, божествена љубов. И двајцата се чувари на најголемата љубов позната на човештвото, а тоа е љубовта кон мајката.

Љубовта што ја тера жената да прави се за своите деца, без разлика дали работи 18 часа на ден, крева автомобил со рацете или дури и да поминат за најголемата болка во животот во моментот на породувањето и сепак на крајот, со синот во раце, велејќи дека сето тоа вредело.

Црните жени

Пресвета Богородица од Апарецида и Оксум ги воспостави своите црни слики. Според направените студии, пронајдената слика на Носа Сенхора де Апарецида била црна поради годините што ги поминала изгубени во реката пред да биде спасена, а Оксумот што се појавил во Африка ја носи во својата суштина локалната култура и раса.

Двајцата го претставуваат бразилското население, кое според IBGE – Бразилскиот институт за географија и статистика 56,10% од бразилското население се изјаснило како црно во минатата година.

„Кралици“

The потрагата по заштита и божествената врска со Nossa Senhora de Aparecida и Oxum ја покажуваат својата популарност како свети ентитети. И двете се барани во различни религии за духовни цели, поради што станаа вистински кралици на Бразил.

Излезе од водите

Ориша Оксум доаѓа од кристалните води на водопадите, а Света Богородица од Апарецидабил спасен и пронајден во река во Бразил. Овој факт генерира огромна врска помеѓу двете и промовира прекрасна сличност.

Божествена за нејзините следбеници

Сите што ги обожаваат и светецот и ориксата се верни следбеници, кои секогаш ги носат со себе нешто што ви ги претставува. И двете се божествени и свети за сите што ги следат како духовен и верен симбол.

Тие носат сина мантија

Божествената и света мантија е атрибут што го дели Пресвета Богородица од Апарецида и Оксум. Мантијата претставува заштита, понизност, проекција на наклонетост и мајчинска љубов. Направен е да ги покрие своите верници со благослови и позитивна енергија.

Пресвета Богородица Апарецида

Богородица Апарецида е толку важна за Бразил што на местото каде што е пронајдена, денес се наоѓа вториот по големина католички храм во светот и најголемиот во светот.Бразил. Таму веќе се примени 3 папи и повеќе од 12 милиони верници.

Нашата Богородица од Апарецида е Света Бразилка и повеќе од тоа, таа е мајка на сите нас, не е ни чудо што го посветуваме до неа молбата да не бара во животот и во моментот на нашата смрт.

Ликот на Марија за Црквата

Марија е важна за Црквата од почетокот, бидејќи препознаена и почитувана уште од почетокот на христијанството, главно поради тоа што е жената која му дала живот на синот Божји, а во некои христијански визии дури и на самиот Бог.

Она што ќе направи разлика помеѓу христијанските струи е токму тоа колку е важна, и покрај тоа што е многу почитувана и обожавана во Католичката црква, со песни, химни, празници и молитви, таа не се смета за божествена, а молитвите упатени кон неа се одговорени од Бога. 4>

Веќе во протестантските цркви, Марија е препознаена како мајка на Исус, жена посветена на Бога и ништо друго. И покрај тоа што Мартин Лутер го прославувал празникот Успение на Марија и го поддржувал Безгрешното зачнување до 1532 година.

Марија и нејзиното потекло

Како млада жена, следејќи ги традициите од тоа време, таа била свршена за Јосиф околу 13-годишна возраст и набргу потоа, таа ја посети ангелот Гаврил, нудејќи и ја мисијата да биде сè уште девица да го донесе Божјиот син на земјата. Оваа млада жена не беше принудена од Господ, и беше понуден благослов што го прифати со нејзината посветеност.

Марија живееше во Назаре, град на античка Галилеја со нејзиниот татко Свети Јоаким и нејзината мајка Света Ана. А неговото раѓање веќе се гледало како чудо, свети Јоаким бил директен потомок на кралот Давид, истиот кој го победил Голијат.

Свети Јоаким постојано бил осудуван затоа што немал деца, а неговата сопруга била постара, раѓајќи детето изгледаше сè потешко. Со голема вера и посветеност се повлече од пустината да се помоли и медитира, ете, му се јави ангел Господов, кој му нареди да се врати дома, а набргу потоа

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.