Придобивки од Реики: видете и што е тоа, како функционира, како да го правите и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Кои се придобивките од Реики?

Реики има за цел да го третира поединецот како целина, преку спроведување на енергијата низ телото се обидува да ја врати неговата енергетска рамнотежа и да ја врати благосостојбата на овие три состојби. Терапијата помага во потрагата по самоспознание и за враќање на физичката, менталната и емоционалната рамнотежа.

Преку мобилизација на универзалната витална енергија, ќе можете да ги лекувате вашите емоции, вашето тело, вашиот ум и вашиот дух, за да ги ослободите тензиите и негативниот полнеж што постојат во вас. Наскоро, ќе уживате во безбројните придобивки што оваа терапија може да ги обезбеди.

Следете го читањето за да дознаете сè за неа, покрај тоа што ќе научите како можете да пристапите до неговите придобивки!

Реики : Energy Universal Vital

Реики е процедура која стана популарна низ целиот свет, дури и стана препознаена од СЗО (Светска здравствена организација) како интегративна терапија. Неговата главна цел е да го промовира здравјето и да го подобри квалитетот на животот на пациентите. Знајте што е Реики, неговото потекло и разберете ги основите што треба да ги следите!

Што е Реики?

Зборот Реики претставува универзална витална енергија и господарот на Реики е одговорен за пренесување на оваа енергија на пациентот. За ова, тој ги користи рацете поставувајќи го над одреден дел од телото, без да одржува контакт.начин да се промени негативното однесување.

Основните принципи се 5:

- Бидете трпеливи;

- Имајте спокојство;

- Бидете благодарни;

- Бидете посветени;

- Бидете љубезни и нежни.

Пациентот, кога оди на терапија, обично е испровоциран да размислува за него со затворени очи, во состојба на медитација. Така, тој нурнува во својата суштина и бара подобро разбирање за себе.

Реики симболи

Реики сè уште има некои симболи кои можат да се користат во терапијата, секој од нив има функција и тоа ќе помогне во процесот на заздравување. Најчести и користени од терапевтите се:

- Чо Ку Реи: овој симбол може да се користи на различни начини, најчест е тоа што делува на физичко ниво, помагајќи да се третираат повеќе надворешни симптоми.

- Сеи Хе Ки: овој втор симбол делува на емоционално ниво, третирајќи ги негативните емоции и донесува хармонија.

- Хон Ша Зе Шо Нем: неговата употреба е на ментално ниво, третира нарушувања и наметливи мисли. Овој симбол може да се работи и на далечина.

Нивоа на Реики

Постојат некои терапевтски категории кои се дефинирани според нивоата во Реики. Севкупно има 3 плус магистерски, што е кога лицето има лиценца да започне други терапевти. Сепак, примената на Реики може да започне од ниво 1, проверете како секој од нивработи:

- Ниво 1: на ова ниво можете да примените Реики на себе и на пациентот, но тоа мора да се одвива лично и да следи низа од одредени позиции на рацете.

- Ниво 2: ги следи истите упатства како ниво 1, предноста е што тој може да ги започне своите терапии на далечина.

- Ниво 3: оваа диплома веќе ве прави мајстор, можете слободно да ја прилагодите вашата терапија според на потребите на пациентот.

- Ниво 4: ова ниво е познато и како магистерски студии и укажува на максимален степен на елевација. Во тој случај, можете да иницирате други луѓе да станат рејкијанци.

Постојат некои варијации за Реики кои одат според вашиот господар, како што е далечинско испраќање на пример, што може да се промени и во втората и во третата ниво. Или, исто така, употребените симболи и положбата на рацете, која варира во зависност од определбите на мајсторот.

Други информации за Реики

Има некои информации за терапијата со Реики во врска со сесии, идеални ситуации кои треба да се користат и кога да не се прави тоа. Разјаснете ги вашите сомнежи за побезбедно да ја започнете терапијата. Проверете!

Може ли да се користи Реики во кои ситуации?

Универзалната витална енергија пренесена од Реики нема поларна енергетска карактеристика, односно не е ниту позитивна ниту негативна. Поради својата неутрална природа, тоастанува безбедна енергија која може да се насочи без оглед на ситуацијата во која се наоѓате.

Кога не треба да правите Реики?

И покрај тоа што се смета за алтернативна медицина, терапијата никогаш не треба да ги замени третманите препишани од вашиот лекар. Ако во моментот сте подложени на каков било вид третман, задржете го и користете Реики терапија за да ги подобрите вашите резултати со цел да постигнете побрзо лекување.

Научно истражување за Реики

Беа спроведени лабораториски тестови во едно докторско истражување на Универзитетот во Сао Паоло (USP) кое ги докажува позитивните ефекти на Реики врз телото. Тестот ги применил техниките на терапија кај глувци, едниот користел рејкијан, а другиот симулирал употреба на ракавици.

Притоа, забележано е дека имунолошката активност на глувците кои биле изложени на терапијата била двојно поголема од на глувците кои биле изложени на ракавиците. Ова ја докажува нејзината енергична активност и влијание врз чакрите.

Како да научите Реики?

Курсот за Реики се препорачува за секој кој сака да започне процес на самоспознавање и разбирање на енергетските сили кои постојат во универзумот и во нашето тело. Ваквото знаење може да го барате во терапевтски центри, портали за онлајн терапија и институции за настава по алтернативна медицина.

Каде да го направите тоа и колку чини еден?сесија?

Реики сесијата се изведува во терапевтски клиники и болници, пациентот може да ја изведува седејќи или лежејќи. Реики терапевтот ќе им ги приближи рацете до точките на чакра, без да го допира вашето тело. Така, тој ќе ја пренесува универзалната витална енергија и ќе го обнови протокот на енергија во овие точки.

Секоја сесија може да трае во просек од еден до два часа, а фокусираните витални точки може да варираат во зависност од потребите на пациентот. Терапијата се изведува во приватна просторија, со релаксирачки амбиентален звук и со третирани енергии со цел да се гарантира максимална ефикасност во третманот.

Во однос на цената на сесијата, вреди да се информира дека нема стандардизирано вредност по сесија.секоја сесија. Ќе зависи од клиниката и мајсторот со кој се консултирате, вредностите може да се комбинираат според бројот на сесии и степенот на проблемот. Затоа, консултирајте се со реикијан терапевт пред да започнете каков било процес.

Практиката на Реики има многу придобивки!

Реики е терапија чии ефекти се научно докажани и која обезбедува низа придобивки за своите пациенти. Со секоја сесија ќе забележите постепено подобрување, покрај тоа што ќе почувствувате физичка, духовна, емоционална и ментална благосостојба.

Односно, можете слободно да ја започнете вашата реики терапија во секое време. Запознајте ги клиниките и мајсторите во вашиотрегионот, разговарајте со нив за да се чувствувате безбедно за третманот и да ги добиете резултатите што ви се толку потребни. Не ја пропуштајте оваа шанса, бидејќи практиката на Реики ќе понуди многу придобивки!

физичка, со цел да се испушти оваа енергија и да се бара физичка, ментална и емоционална рамнотежа.

Оваа техника потекнува од Јапонија и нема никаква врска со религиозните ритуали ниту пак има некакви несакани ефекти. Овој тип на терапија често се препорачува како додаток на други здравствени третмани, помагајќи во процесот на заздравување.

Потекло и историја

Јапонскиот збор Реики доаѓа од кинеско-јапонскиот речник и значи „влијание духовно“. Тоа е јапонска техника, осмислена од Микао Усуи, способна да ја канализира универзалната витална енергија и да ја пренесе на пациентот. На овој начин, тоа ќе го намали стресот и ќе ве доведе до целосна релаксација.

Пред да се одржи било која Реики сесија, лекарот Реики мора да изврши енергично чистење во околината, на тој начин ќе обезбеди енергизирана средина со хармонија и љубов.

Техниките кои се во основата на Реики во основа се состојат од наметнување на рацете на телото со цел да се пренесе енергија. Се верува дека преку рацете е можно да се мобилизираат енергетските центри на телото, чакрите, обезбедувајќи подобра енергетска рамнотежа.

Основи

Универзалната витална енергија е енергетска врска без позитивен полнеж или негативни. Затоа, тоа е толку безбеден третман, бидејќи може да се користи во секое време, без оглед на ситуацијата, и дакој било.

Оваа енергија е присутна кај секого, но поради мислите, чувствата или нездравата исхрана го попречувате нејзиното движење. Тогаш се создава енергетска бариера која го спречува вашиот процес на само-заздравување.

Затоа, прибегнувањето кон Реики би било начин да се балансираат овие сили со цел повторно да се воспостави ова континуирано движење на универзалната витална енергија. Така, ќе се чувствувате ревитализирани и повторно ќе се чувствувате добро со себе.

Придобивки од Реики

Трансферот на енергија вклучен во техниките на реики предизвикува телото да ја врати својата енергетска рамнотежа. Чувството на благосостојба, подобрување на расположението и расположеност се некои од придобивките што може да ги обезбеди една сесија на Реики. Следете ги подолу сите предности на оваа терапија:

Физичка, ментална, емоционална и духовна релаксација

Реики сесијата се препорачува за сите видови на нерамнотежа што пациентот ја доживува во тој момент, без разлика дали е тоа физички, ментален, емоционален или духовен. Без разлика на аспектот, кога се чувствувате лошо за некој од нив, тоа значи дека постои енергетска нерамнотежа што треба повторно да се воспостави.

Можете да ги третирате со вашиот реикијан терапевт, пренесувајќи ја универзалната витална енергија на повеќето компромитирани области и враќање на протокот на енергија во нив. Наскоро, ќе почувствувате чувство на удобност,мир и благосостојба кои ќе го релаксираат вашето тело, вашиот ум, вашиот дух и вашите емоции.

Намален замор и зголемен квалитет на живот

Поради фактот што Реики го релаксира пациентот во сите почит, овозможувајќи терапијата да ги ослободи физичките и емоционалните тензии. Првиот знак е намалување на заморот, ревитализација на вашето тело и ослободување од секаква напнатост, вториот е зголемување на квалитетот на животот, бидејќи врши расчистување на мислите.

Наскоро, ќе бидете слободни за какви било проблеми што ве спречуваат да постигнете хармонија и рамнотежа, станувајќи неопходна алатка за да донесете благосостојба и да му дадете повеќе енергија на вашиот живот.

Ослободување од стрес и анксиозност

Опуштеноста што Реики сесија може да обезбеди вашето тело е забележливо и на полето на емоциите. Бидејќи тоа ќе спречи наметливите чувства и мисли да се вратат во вашиот ум, со што ќе ве увери преку трансферот на универзалната витална енергија.

Во терапијата со Реики, на пациентите им се предаваат и вежби за дишење и медитација кои можат да ви помогнат да најдете внатрешен мир, помагајќи ви да го смирите вашиот ум и да го ублажите стресот и анксиозноста.

Помага во заздравувањето на болестите и емоциите

Со активирање на протокот на универзалната животна енергија над вашето тело, терапијата со Реики му овозможува да дејствува наболести и негативни емоции со цел да се релаксираат тензиите. На овој начин, во комбинација со медицински третман, ќе ги ублажите симптомите и ќе помогнете во процесот на заздравување на овие болести и емоции.

Реики терапијата е особено индицирана за анксиозност, стрес, депресија, несоница и други ментални нерамнотежи и емоционални нарушувања кои можат да доведат до симптоматски проблеми. Следењето на третманот постепено ќе ги ублажи симптомите до тој степен што повеќе нема да ги чувствувате.

Помага во заздравувањето на растенијата и животните

Фактот што Реики се занимава со енергиите прави да не прави разлика помеѓу живи суштества, било да се тоа растенија или животни. Реикијанскиот терапевт може да ги примени техниките на нив за да ја пренесе универзалната витална енергија, дејствувајќи на секаков вид здравствен проблем што го доживуваат и да ги излекува.

Помага во лекувањето на депресијата

Реики терапијата помага и во лекувањето на депресијата, бидејќи при примената на нејзините техники мобилизира енергија во виталните точки на вашето тело, намалувајќи ги симптомите на овие нарушувања како што се болка, замор, незаинтересираност и анхедонија. Ќе ги ревитализира вашите емоции и ќе ви го врати животот во живот.

Реики сесијата може да понуди и други ресурси за да можете сами да се справите со вашите кризи и да станете самодоволни. Неговите учења за дишењето имедитацијата ќе ви овозможи да го продолжите текот на животот и да си дозволите да го почувствувате без да го попречувате неговиот развој.

Помага во лекувањето на мигрена и менструални грчеви

Мигрени и менструални грчеви во зависност од степенот може да влијае на секојдневниот живот на жените до степен да ги парализира, што им оневозможува да ги извршуваат наједноставните задачи. Во овој момент, терапијата може да ви помогне да ги ублажите заедничките болки од овие проблеми, ослободувајќи го преоптоварувањето со енергија содржано во пределот на главата и карлицата.

На овој начин ќе се чувствувате порелаксирано дозволувајќи мигрената и колика да исчезнат . прогресивно олеснувајте до тој степен што можете да ги поднесете без да влијаете на вашите перформанси.

Помага против нарушувања во исхраната

Нарушувањата во исхраната како што се анорексија, булимија и прејадување вклучуваат психички и физички проблеми кои влијаат на вашето здравје и нападнете го вашето тело. Будењето на пациентот во однос на неговиот проблем и Реики сесиите може да помогнат во лекувањето на овие нарушувања.

Со наметнување специфични точки на чакра на телото, лекарот Реики ја усогласува дистрибуцијата на енергија, секогаш барајќи хармонија и рамнотежа во вашето телото и во твојот ум. На овој начин, придружен со медицински третман, ќе го подобри вашиот третман со поефективна борба против нарушувањата во исхраната.

Подобрување нафизиолошко функционирање на клетките и органите

Наметнувањето на рацете на телото ја пренесува универзалната витална енергија со цел да се обезбеди енергетска рамнотежа. Ова влијание не е само надворешно за телото, туку е способно и да ги активира клетките и органите, да го подобри нивното функционирање и да го релаксира телото од напнатост.

Го подобрува квалитетот на сонот

Признаена е терапија со Реики за неговите релаксирачки ефекти и исцелувачки потенцијал кои ја надминуваат сесијата. Како што напредувате во терапијата ќе чувствувате позитивни ефекти во вашиот ден, еден од нив е подобрувањето на квалитетот на сонот.

Реики е во состојба да го стимулира ослободувањето на хормони во телото како што се ендорфин и серотонин, кој се смета за суштински хормон за добар сон.

Зголемена ментална јасност и концентрација

Преносот на енергија, вежбите за дишење и медитација ја прават сесијата момент на врска помеѓу вашето тело и вашиот ум. Преку нив станувате присутен со себе, искусувајќи ја таа енергија и опуштајќи го вашиот ум. Откако ќе се направи ова, по сесијата вообичаено е да се чувствува ментална јасност и попрецизна концентрација.

Развој на самосвест

Нема барања за уживање во придобивките од Реики. Енергетскиот третман и медитацијата на чакра ви овозможуваат да истражувате во вашето его, оди подалекуграниците на вашето постоење и дозволувајќи длабока истрага за тоа кој сте.

Поминете низ патување на самоспознавање во секоја терапија и растете како индивидуа и дух, на овој начин исто така ќе започнете процес на само-заздравување.

Подобрена самодоверба

Токму преку ова потопување во вашето битие и со обезбедување поголема ментална јасност, почнувате да се перципирате себеси како послободна индивидуа. Без да си наметнувате какви било предрасуди, нема повеќе бариери во однос на општествените норми, во однос на вашиот изглед или кој треба да бидете.

Односно, терапијата со Реики ќе ја подобри и вашата самодоверба. што ви овозможува да бидете задоволни со себе и да постигнете благосостојба во вашиот живот.

Разбирање повеќе за Реики

Реики нуди низа придобивки за телото, умот и духот. Сепак, разбирањето како функционира терапијата и како таа делува на вас ќе ви овозможи да ја разберете нејзината филозофија и да постигнете подобри резултати во секоја сесија. Прочитајте за да разберете повеќе за Реики и да го подобрите вашиот процес на заздравување!

Односот на Реики со чакрите

Зборот чакра доаѓа од санскрит и го претставува „тркалото“, што се смета за енергетски центри кои се дистрибуираат низ нашето тело со цел да создаде физичка, духовна, ментална и емоционална стабилност. Се верува дека нарушувањата и болестите потекнуваат одод опструкцијата на овие енергии.

Постојат вкупно 7 чакри кои се распоредени по должината на 'рбетот. Погледнете ја нивната положба и како тие се поврзани со нашето тело подолу:

- Коронарна чакра: таа се наоѓа на врвот на главата и е одговорна за епифизата, одговорна за производството на мелатонин и регулација на спиењето;

- Мозочна чакра: таа е позиционирана помеѓу очите и ги контролира очите и мозокот;

- Чакра на грлото: нејзината позиција е во грлото и ја претставува тироидната жлезда;

- Срцева чакра: се наоѓа во градите и е поврзана со срцето;

- Папочна чакра: се наоѓа над папокот и го претставува гастроинтестиналниот и екскреторниот систем;

- Сакрална чакра: се наоѓа во карличниот регион и ги претставува гениталиите и репродуктивниот систем;

- Основна чакра: се наоѓа во основата на 'рбетот и се однесува на надбубрежните жлезди, бубрезите, коскената срцевина и рбетот.

Фактот дека Реики делува на точките на чакра, пренесувајќи и балансирајќи енергија на нив, е она што ја објаснува неговата врска со овој концепт .

Принципи на Реики

Реики терапијата има база на основи кои ја формулираат суштината на оваа техника. Тие мора да бидат следени од реикијан терапевти за да му помогнат на пациентот во неговата потрага по исцелување. Неговата цел е да предизвика рефлексии, додека покажува

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.