Омулу во умбанда: дознајте за историјата и карактеристиките на оваа Ориша!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Знаете повеќе за orixá Omulú во умбанда?

Исто така познат како Обалуа, Омолу е еден од најсилните Орикса и се обожава во религиите со седиште во Африка. Тој се смета за одговорен за земјата, огнот и смртта, поради неговата голема моќ.

И во Кандомбле и во Умбанда, овој Орика е најстрашен, бидејќи е невозможно нешто да се сокрие од него. Омолу може да види сè за сечиј живот.

Покрај тоа, тој е одговорен да се грижи за болните бидејќи ги разбира страдањата на луѓето бидејќи и самиот ја знае болката од носењето болест, како што покажува неговата приказна. За овој фактор, тој завршува е поврзан со лекување. Дознајте повеќе за Омолу подолу!

Знаејќи повеќе за Омолу

Омолу е моќен Ориша и се гледа со страв за неговата голема моќ. Но, тоа се гледа и како надеж за оние кои се надеваат на лек. Нешто што многу го опишува овој Ориша е фактот дека тој е способен да генерира епидемија, но има и моќ да ја прекине.

Оваа моќ што му помага на неговото патување доаѓа од неговото дрвено копје што го носи со да ги исплаши сите лоши енергии во светот и да ги заштити оние на кои им е потребна.

Омолу е посредник помеѓу духовниот свет и материјалниот свет, бидејќи неговата моќ е широка и оваа Ориша е во состојба да ги води сите кои има потреба од помош, вашата помош за да ги поминете вашите патувања, затоа што го знаете

За да разберете повеќе за тоа како функционира Омолу и неговите моќи, продолжете да читате што може да се направи за да се поклонат и да се слават неговите корисни дејства на Омолу за човештвото.

Ден и број на Омулу

Ориксите имаат посебни денови во кои се обожуваат и слават со моменти и активности посветени целосно на нив. Затоа, денот во неделата кој се смета за посебен за Омолу е понеделник. На тој ден може да му се упатат молитви, приноси и други барања до овој моќен Ориша.

Меѓутоа, тој има одреден ден во годината во кој има поширока прослава во однос на него, а тоа е 16. август. Орикса се слави на многу поголем начин, а настаните може да се одржат во дворовите на Умбанда и Кандомбле посветени на него.

Боите на Омулу

Боите што го претставуваат Омолу се црна, црвена и бела . Некои квалитети на овој Ориша се појавуваат носејќи облека што ги зема овие бои, генерално типичната сламена облека, што е карактеристика по која е запаметен поради неговата историја со облеката која носи голема моќ.

Овие боите, тие исто така можат да бидат забележани од приврзаниците во нивните водичи и во другите елементи што се користат за обожавање на Ориша во тереирос, а исто така и во приносите што му се придаваат на Омолу.

Симболи на Омулу

Симболите по кои е познат Омолу се оружјето што оваа Оришаносете со себе. Затоа, најголемиот симбол е Ксахара и стапот или копјето што го носи. Ова се главните симболи кои ја претставуваат оваа Ориша и ја покажуваат неговата сила како воин за надминување на најголемите неволји на своето патување - дури и кога бил срамежлив и се плашел да ги изложи своите болести на другите.

Билки и лисја на Омулу

Лисјата и билките за Ориша се неопходни за одржување на врската преку понуди, барања, бањи и други моменти. Во случајот со Омолу, се знае дека некои имаат поголема поврзаност со него и затоа се користат од страна на верниците и нивните деца за ритуали и специфични ситуации.

Најчестите билки се Gervão, Cássia, Agoniada, Agapanto, Аламанда, Алфавака-рокса, Бабоса панацеа, Аса-пеикс, Аратикум-де-ареја и Рицинус.

Quizilas de Omulú

Quizilas се елементи кои можат да предизвикаат болест. Затоа, квизите за Омолу и неговите деца се рак, рак, мекотели, свинско месо, пуканки и ананас. Затоа, тие треба да ги избегнуваат овие видови на храна, бидејќи можат да им нанесат штета на нивниот живот.

Реакциите, во случајот со децата од Омолу, може да се видат на неколку начини и можат да бидат физички, предизвикувајќи или на друго место може да влијае на нив енергично, правејќи го патот потежок во однос на енергијата што ги опкружува. Оваа храна не се толерираод страна на Ориша и затоа нивните деца треба да ги избегнуваат.

Поздрав до Омолу

Поздравите се користат за да се покаже довербата на Орикса во нивните моќи, а исто така и во моментите кога се обожуваат, најчестиот што се користи за Омолу е „Атото“, но може да биде и 'Abawo'.

Ова ќе зависи од културата во која оваа Ориша се обожава. Во моментите на славење, како што е Олубаје, во кој Ориша се слави во август, ова е изразот што се користи за да се покаже посветеност кон него.

Молитва до Омулу

„Заштити ме, Татко, Атото Обалуае!

О, Господиру на животот,

Заштити ги твоите деца за да бидат нивните животи обележани со здравје.

Ти си ограничувачот на немоќите.

Ти си лекар на земните тела и вечните души. !

Твоите рани нека ги засолнат нашите болки и страдања.

Дарувај ни здрави тела и спокојни души.

Господару на исцелување, олесни ги нашите страдања што избравме да ги спасиме во ова инкарнација!

Атото мојот Татко Обалуа!

Доминатор на епидемии.

Од сите болести и чума.

Омулу, Господар на Земјата.

Obaluaê, мој Вечен Татко.

Дај ни здравје за нашиот ум, дај ни здравје за нашето тело.

Зајакни и зајакни го нашиот дух за да можеме да се соочиме со сите зла и несреќи на работата.

Atotô мојот Obaluaê!

Atotô мојот старецТатко!

Атото Крал на Земјата! Атото Баба!

Господар на душите!

Моето тело е болно...

Душата ми е потресена,

Мојата душа е потопена во горчината на страдањето

Тоа полека ме уништува.

Господи Омолу!

Евоцирам – Обалуаие

О!

Боже на болестите

Орикса што се појавува пред моите очи

Во страдалната фигура на Лазар.

Оној што ја имаше благодатта на чудото

Во гестот на Божественото Син на Исус .

О!

Господар на господарите

Обалуаи

Твојот син е болен...

Твојот син се поклонува пред твоите прозрачна аура.

Во магијата на чудото,

Тоа ќе дојде од твоите раце осветени од страдањето…

Помогни ми…

Обалуаи…

Дај ми надеж за твојата помош.

За да ме охрабриш пред огромното мачеништво кое ме халуцинира,

Направи го тоа да не страдам толку многу – Татко мој

Господи Омолу!

Ти си сопственик на гробишта,

Ти си чувар на вечниот сон,

На оние кои биле заведени во твоето царство.

Ти што си чувар на душите. Кој уште не се ослободил од материјата,

Слушај ја мојата молба, послушај ја мачната молба на твојот син.

Кој се бори во најголемите страдања.

Спаси ме – брат Лазаро.

Еве ме пред твојата слика на страдање,

Ја подигам последната молитва на победениот,

Согласен со судбината што Врховниот Отец ја определил .

За да можам да се изјаснам за мојата душаво најголемите страдања.

Спаси ја мојата душа од ова мачење што ме халуцинира.

Земи го моето тело во раце.

Подигнете ме во своето царство.

Ако мислите, сепак, дека мојата мисија на оваа планета сè уште не е завршена,

Охрабрете ме со примерот на вашата понизност и вашата резигнација.

Олеснете ги моите страдања, за да Може да станам од овој кревет и повторно да одам.

Те молам, мајсторе!

Клекнувам пред огромната моќ,

Дека ти си носител.

Јас се повикувам на вибрациите на Обалуаи.

A – TÔ – TÔ, Татко мој.

Obaluaiê, Господи мој, помогни ми!

Поздрави го Господа, Кралот на Земјата!

Доктор на Умбанда, Господар на лекот за сите болести на телото и душата.

Татко на богатството и среќата.

Во тебе го полагам мојот болка и горчина, те молам за благослов на здравје, мир и благосостојба.

Направи ме, Господи, да работам; син на доброто расположение и наклонетост, да триумфира во борбата за опстанок.

Направи ме достоен да ги заслужам секој ден и секоја ноќ, твоите благослови на светлина и милост.

ATOTÔ OBALUAUÊ!“

Понудата за Омулу

Понудите за Ориша се многу важни, бидејќи тие ја покажуваат грижата и посветеноста на оние кои веруваат во нивните моќи. Затоа, во овој момент, важно е да се обрне внимание на она што овие Orixás не поднесуваат, како што се некои видови храна, за да не се злоупотребуваат во овие препарати.

Исто така, важно е да сепроцесот на производство на понудите се врши правилно, и по можност со водство на поискусен човек. Обрнете внимание на овие детали. Следно, погледнете како е направена понудата за Омолу.

Кога да го направите тоа?

Понудата може да се направи во моменти на комеморација на овој Ориша, како во деновите посветени на него, или во посебни моменти во тереирос. Во принцип, тоа е направено за некое барање или благодарение на Ориша. Затоа, мора да се спроведе земајќи ги предвид овие аспекти.

Индикации и состојки

Најкористените состојки за понудите на Омолу се пуканки, палмино масло и кокосови чипсови. Тие мора да се направат правилно и посветени на Ориша во одредени периоди на вашата прослава или на друго место за барања што ќе бидат направени во одредени периоди, без разлика дали се работи за прослави или други.

Подготовка

За да ги подготвите пуканките истурете ги во тава со палмино масло. Потоа ставете ги пуканките во сад и украсете го целото јадење со струготини од кокос. После тоа, понудата може да му се понуди на Ориша на начинот на кој поклоникот смета дека е соодветно, заедно со вашето барање, молитви и поздрави.

Омулу купка со пуканки за заштита

Бањите во Умбанда и Кандомбле имаат специфична цел. Повеќето служат за да донесат просперитет и исто така се користат за цели како што се истовари енергетско чистење. Бањата со пуканки е една од овие и поради поврзаноста на Омолу со оваа храна служи за барање заштита.

Подолу разберете малку повеќе за тоа како се прави капењето со пуканки и која е важноста на практиката за оваа Ориша и зошто ова е една од намирниците кои се директно поврзани со неа. Видете ги деталите веднаш подолу!

Важноста на пуканките за Ориша Омулу

Пуканките се од големо значење за Омолу бидејќи во неговата историја Ориша бил комемориран од другите Ориша, но ги набљудувал од далеку без сакајќи да се зближи поради срамот од неговиот изглед.

Огун ја забележал болката и му понудил сламена облека. Но, кога влегол на забавата, никој не сакал да танцува со него, а Ианса, полн со љубопитност да види што има под сламата, предизвика вистинска бура. Во тој момент, раните на Омолу скокнаа од неговата кожа како бели пуканки, кои се раширија низ локацијата.

Индикации и состојки

Бањите и пуканките се индицирани за енергетско чистење, а исто така и за гаранција за заштита. Состојките што се користат за оваа купка се половина чаша пуканки, 3 лажици маслиново масло или масло, тавче и сад за пуканки, 2 литри вода. Потребен ви е и специфичен сад за да ја ставите купката откако ќе биде готова.

Како да го направите тоа

Ставете ги пуканките во тавата заедно со масло или маслиново масло. поп напченка и потоа се става во сад да се излади. Се вари вода и се додаваат пуканки. Оставете ја да остане малку додека водата не се загрее. После тоа, фрлете ги пуканките, оставете ја само водата. По хигиенската бања, истурете ја купката со пуканки од главата надолу и упатете ги вашите барања до Омолу.

Омулу во умбанда е ориксата на мистериите!

Омолу има неколку атрибути во Умбанда и Кандомбле. Покрај тоа што е познат по своите различни постапки, овој Ориша се смета за мистериозен поради облеката што ја користи за да ги скрие своите неволји во животот. И покрај тоа што е многу срамежлив и се плаши да се открие, ова е многу моќна Ориша и способна да им помогне на многу луѓе.

Генерално, Омолу е тој што ги вкрстува духовите помеѓу материјалниот живот и духовниот свет. Затоа, ја има оваа силна врска со смртта, но исто така е Ориша што симболизира совладување.

длабока тага и со себе носи мудрост дека се може да се освои. Прочитајте повеќе детали за оваа Орика подолу!

Потекло

Омолу е син на Нана и Оксала и брат на Оксумаре. Како резултат на грешките што ги направила неговата мајка при соочувањето со татко му, тој се родил со тешка болест, поради која по целото тело имал сипаници. Затоа тој бил напуштен од морето.

Животот на Ориша е опкружен со многу мистерии. Но, поради оваа приказна, тој отсекогаш бил сметан за Ориша на смртта и болестите, бидејќи ја разбира болката, но знае и дека е можно да се надминат проблемите, без разлика колку се лоши.

Визуелни карактеристики

Визуелните карактеристики на Омолу покажуваат дека е покриен со Filá e Azé, облека направена од слама, која се користи за да ги скрие трагите од раните со кои се соочил од неговото раѓање.

Оваа Ориша се гледа и секогаш наведната, како личност која се соочува со силна болка. Ова се должи и на симболиката на Омолу во однос на болестите со кои се соочува. Покрај облеката од слама, тој секогаш се појавува со своето дрвено копје, Iagidibá и Xaxará во рака.

Историја

Приказната за Омолу покажува дека тој е способен да ја совлада смртта. Тој беше напуштен од неговата мајка набргу по раѓањето токму поради болестите што ги имаше во телото. Подоцна тој бил пронајден од страна на Иемања како го проголтале ракови. сочувствувала таана ситуацијата и го посвоил Ориша, воспитувајќи го како свој син.

Омолу пораснал полн со лузни, поради што се чувствувал засрамен и затоа се криел под сламена облека. Така, тој израснал срамежлив и скриен од сите. Оваа ситуација го натера да стане сериозен, внимателен и внимателен Орика, гледајќи го како нерасположен.

Врската со другите орикса

Омолу се поврзува со другите Орикса, како неговата мајка посвоителка, Јемања. Но, на својот пат, тој ги преминал животите на другите кои го промениле неговото патување.

Како Ианса, кралица на ветровите, која еден ден била заинтригирана од фактот дека Омолу секогаш бил скриен под нејзината облека. решил да предизвика бура за да види што крие. Така сите беа исплашени од убавината на момчето, кое блескаше посилно од сонцето. После тоа, двајцата се здружија за да се борат со смртта и болеста во светот.

Зошто се смета за Ориша на смртта?

Во една од приказните на Омолу, тој минувал низ село, гладен и жеден. Луѓето не знаеле за кого се работи и му негирале ниту чаша вода бидејќи бил покриен со слама. Омолу се чувствувал тажен и разочаран.

Некое време подоцна, селото паднало во беда и верувало дека тоа е вина на непознатото. Покајани, локалните водачи ја собрале храната што ја имале и ја однеле кај Ориша да ја побараат.помилување. Набргу потоа, местото повторно оживеа. Поради оваа причина, Омолу се смета за Орикса на смртта, бидејќи има способност да ја контролира.

Квалитети на Омулу

Постојат неколку квалитети во кои Омолу се поврзува со другите Орикса и се појавува со во секоја од нив различен изглед.

Афомам – Со себе зема две кеси од кои ги зема раните. Тој е во роднинска врска со Огун.

Агоро – Неговата сламена облека е бела.

Акаван – Тој се облекува во целосно дезенирана облека. Има врска со Iansã.

Ajágùnsí – Има посилна врска со Nanã и Oxumaré.

Azoani – Се облекува во црвена сламена облека. Тој се поврзува со Ианса, Оксумаре и Иемања.

Азонсу – Носи копје и се појавува облечен целиот во бело. Се однесува на Оксала, Оксумаре и Оксум.

Некои култури обожаваат други квалитети на Омолу, наречени Јагун:

Јагун Агба – Се однесува на Иемања и Оксалуфан.

Јагун Ајоџи – Се однесува до Огун, Оксагујан и Ексу.

Јагун Араве – Се однесува на Ианса и Оксагуаин.

Јагун Игбона – Се однесува на Оксагујан и Оба.

Јагун Итунбе – Не сака црн грав. Има силна врска со Оксагујан и Оксалуфан.

Јагун Оде – се однесува на Огун, Логун и Оксагујан.

Повикувања

Извикувањата се начин на славење и обожавање на Ориша. Тие се користат од религии како Умбанда и Кандомбле. Во случај наОмолу, онаа што му е посветена обично е: „Atotô Obaluaê“ поради другото име со кое се нарекува.

Значењето на оваа фраза е „Тишина за големиот крал на земјата“, начин на славење и демонстрација на моќта што ја има оваа Ориша и како ја слават овие религии и оние кои веруваат во нејзината моќ.

Претставување на Омулу во другите религии

Како и повеќето Орикса, Омолу има свои карактеристики и се гледа на различен начин во секоја религија. Дури и поради фактот што овој Ориша има неколку квалитети, а некои дури и не се обожуваат во сите религии од кои тој е дел.

Главните познати религии во Бразил кои го обожаваат Омолу се Кандомбле и Умбанда. Во нивните практики, иако имаат сличности, двете се разликуваат многу, но начинот на кој тие ја гледаат моќта на Ориксите е многу сличен. да се обожуваат и слават, бидејќи постојат практики во двете специфични религии за ова, бидејќи тие се разликуваат во неколку аспекти. Видете повеќе за Омолу во религиите и културите!

Омолу во Кандомбле – Обалуаи

Познат по тоа што е Орикса на болеста и лекувањето, Омолу се обожава и слави во различни периоди во Кандомбле. Сепак, во месец август, еден од најважните исе смета за најамблематичен поврзан со Ориха, Олубаје.

Овој настан се случува само како резултат на парите што верниците ги бараат на улиците и во замена им даваат на луѓето грст пуканки. Пуканките се еден од најголемите симболи на Омолу. Во Candomblé, оваа Orixá е поврзана и со вашата, поради Filá, сламената покривка што ја носи врз себе, што ја носи и оваа симболика.

Синкретизам на Омулу во Католичката црква

Омолу има два синкретизми во однос на Католичката црква. Ова се случува затоа што оваа Ориша дејствува на две различни линии. Во првата, тој ја придружува Нана, наречена Обалуа, додека таа ги брише сеќавањата на луѓето и тој им помага да го направат преминот од материјалниот свет кон духовниот. На овој начин, тој е синкретизиран со Сао Роке.

Во другата форма, тој е Омолу, тој има врска со Иемања и зазема постар облик. Заедно со Иемања, Омолу ја оживува инкарнацијата. Неговиот синкретизам е направен со Сао Лазаро поради историјата на светецот и затоа што се смета за заштитник на лепрозните и просјаците, дури и ако ги носи сопствените рани.

Омолу во други култури

Омолу се обожава во неколку религии. Во Сантерија, оваа Ориша е позната по името Бабалуаи. Ритуалите и наративите кои се користат во практиката носат неколку заеднички карактеристики на Оришата бидејќи зборуваат за земјата, болестите истрадања, а исто така и смрт и воскресение.

Во некои практики во Америка, оваа Ориша се гледа на одреден начин и може да му се припишат и други дела, преку тајност и откровение, кои покажуваат контраст помеѓу говорот и тишина и проникне во целото обожавање на Бабалуаи.

Како се децата на Омулу

Ориксас имаат свои карактеристики што ги разликуваат. Така, нивните деца, луѓето кои практикуваат посветеност кон нив, на крајот ги апсорбираат нивните главни карактеристики. Затоа, децата на Омолу имаат некои многу големи сличности со нивниот татко во нивните начини на дејствување и размислување. поминал низ многу тешки ситуации на своето патување. Вашите деца исто така може да покажат некои од овие аспекти. Подолу, погледнете повеќе за тоа какви се децата на Омолу!

Се чини дека тие се постари

Децата на Омолу секогаш изгледаат како постари отколку што навистина се. Тоа е затоа што Ориша со себе носи искуство и тага поради тешкото патување, поради што многу брзо се стврднува.

Овој начин на гледање на животот покажува депресивен аспект од страна на овие луѓе поради силно влијание на Ориша врз нивните животи.нивните личности. Но, во исто време носат и животно искуство како даживееле многу години, дури и ако се млади луѓе и на почетокот на својот живот.

Љубезни

Колку што се гледаат главно по нивниот сериозен изглед, децата на Омолу се многу љубезни и драги луѓе, исто како оваа Ориша. Дури и покрај толку многу драми и проблеми, овие луѓе се многу слатки и приврзани, нешто што е забележливо за сите околу нив.

И покрај сите страдања во животот, децата на Омолу се драги луѓе , иако на оваа страна треба извесно време да се забележи и се појавува само кога ќе воспостави врска на доверба со луѓето.

Пријатели за сите часови

Една од најзабележителните карактеристики на децата на Омолу е тоа што прават се за да им помогнат на оние околу нив. Тие посветуваат голем дел од својот живот на своите пријатели и луѓето кои се дел од нивниот круг на доверба ја добиваат сета нивна грижа.

Ако му верувате на личност која е ќерка на Омолу, знајте дека тој ќе направи се за да помогнете, дури и ако се чини невозможно. Овие луѓе се најдобрите пријатели на светот и се многу посветени на оние што ги сакаат.

Намрднат и расположен

Омолу е многу напатена Ориша, која поминала низ неколку лоши ситуации. Вашите деца ја носат оваа тежина со себе и, генерално, тие се луѓе на кои може да се гледа како на намќор и лош нарав бидејќи толку многу страдале и поминале.проблеми во нивните животи кои знаат само да бидат така.

Колку што ја изразуваат својата наклонетост кон другите, намќорната страна во многу моменти завршува погласно. Ова ја прави најоптимистичката личност во светот на крајот малку да губи надеж кога разговара со синот на Омолу.

Склоност кон здравствени проблеми

Како што Омолу е познат по тоа што е Ориша, покрај болести, поради сопствените болести, нивните деца природно имаат и многу силна склоност да се соочат со здравствени проблеми. Како и таткото, децата на оваа Ориша имаат дамки на кожата и исто така можат да чувствуваат голема болка во телото со одредена фреквенција.

Овие дамки се наследени од таткото, за кој се знае дека е роден со неколку сипаници, и тоа стана белег на неговото патување и го трансформираше во Ориша одговорна за болести и исцелување.

Како да се поврзете со Омулу

Во религиите со африканско потекло, постојат неколку начини да се поврзете со Ориксите поради специфичните денови во неделата во кои специјалните прослави им дозволуваат на приврзаниците да да може да се доближи до Ориша и неговата моќ.

Практиките се различни, од молитви, денови на комеморација, бои, честитки и други. Сето ова е направено за да се приближите до Ориша и да ја почувствувате сета моќ што таа ја има да им ја обезбеди на вашите деца и на оние кои веруваат во вашите сили и

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.