Псалми на заштита: моќни, силни, избавни и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Што е Псалм на заштита

Псалмот на заштитата, како и другите псалми, се религиозни песни содржани во Светото писмо, поконкретно во книгата „Псалми“. Од времето кога се напишани, на псалмите им се припишува моќта да делуваат во нашите животи. Но, за тоа да се случи, неопходно е да имате вера, покрај тоа што го правите својот дел.

Псалмите на заштитата се посочени да побараат божествена помош за да ги води и придружува вашите патишта. Тоа е момент на грижа за себе и подготовка за денот, каде се бараат позитивни енергии, сила, благодарност и духовно прочистување. Читањето на псалмите оживува и носи чувство на мир и сигурност. Сакате да знаете некои заштитни псалми и да дознаете повеќе за нив? Проверете ја оваа статија!

Моќниот Псалм 91 за заштита и толкување на стиховите

Псалм 91 е секако еден од најпознатите текстови во Светата Библија. Дури и луѓето кои никогаш не ја читале Библијата го знаат тоа. Ја поттикнува посветеноста и довербата во божествената моќ дури и во услови на тешки ситуации. Проверете ја деталната интерпретација на овој псалм!

Псалм 91, Псалм на силата и заштитата

Секако, Псалм 91 е еден од најистакнатите псалми во Светата Библија. Дури и луѓето кои никогаш не контактирале со Библијата знаат барем еден стих од овој псалм. Нашироко е препознатлив по својата сила и моќ.заговор против тебе, а исто така и против злите луѓе околу тебе.

Псалм 121, за заштита и избавување

Псалм 121 е изјава од страна на псалмистот, дека тој целосно се потпира на помошта дека тоа доаѓа од Бога и дека Тој не спие, секогаш е внимателен на нашите потреби и не штити од секакво зло. Овој псалм може да се користи како секојдневна молитва за духовно прочистување.

Зборовите содржани во Псалм 121 се посочени за да се зајакне довербата дека постои Бог кој не престанува да не штити, Тој е секогаш буден. Животот е составен од предизвици, но ние мора да ги гледаме како средство за созревање и развој. Обидете се да размислувате позитивно, да храните добри чувства и да правите добро, секогаш имајќи доверба во Бог.

Псалм 139, да се опкружите со Божја заштита

Псалм 139 не е толку познат како некои други, но можете да бидете сигурни дека молитвата содржана во неа е исклучително моќна. Тоа е молитва дизајнирана специјално да се бори против зависта на другите. Може да биде онаа што доаѓа од непријатели, познати или непознати.

Значи, ова е без сомнение одлична молитва што треба да се кажува секој ден. Псалм 139 е многу силен, сепак, треба да ја повторувате оваа молитва најмалку 7 дена. Сепак, можете да бидете сигурни дека вреди да потрошите многу повеќе време за повторување на оваа молба. „Господи, ме претресуваше и ме познаваш. огради илимоето одење и моето лежење; и ти ги знаеш сите мои патишта“ (Пс.139:1,3).

Псалм 140, за да побарам божествена заштита

Псалм 140 е псалм каде што псалмистот извикува со сета своја неговата сила со божествена заштита од злите сили. Ако ви требаат решенија за вашите проблеми, без разлика дали се во семејството, љубовта, работата или финансиите, само рецитирајте некои од стиховите од овој псалм за да добиете туш од благослови, решавајќи ги проблемите што ве мачат.

Проверете извадок од Псалм 140: „Знам дека Господ ќе ја поддржува каузата на угнетените и правото на сиромашните. Така праведниците ќе го фалат твоето име; праведниците ќе живеат пред тебе“ (Пс.140:12,13). Псалмистот тврди дека Бог ја слуша причината за угнетените и барањата на сиромашните. Затоа, моли се на Бога и имај доверба.

Кога треба да ги молам псалмите за заштита?

Нема конкретен датум или време за молитва, сепак, се препорачува да се следи логиката. На пример, ако рецитираш псалм поврзан со семејството, треба да се молиш дома бидејќи таму го поминуваат поголемиот дел од своето време членовите на твоето семејство. Во случај на рецитирање на псалм поврзан со непријателите, молете се пред да се сретнете со него.

Ако не е можно да се молите на овие места или на предложените начини, направете го тоа пред да заспиете или веднаш по будењето. Конечно, вреди да се напомене дека она што навистина е важно е верата што ја ставате во промислатабожествена и фактот дека веруваш дека Бог ќе ги чуе твоите молитви и ќе одговори на најдобар можен начин.

на заштита. Луѓето ширум светот го фалат и молат овој псалм како да е молитва.

Меѓутоа, за да уживате во силата и заштитата што ви ја носи овој прекрасен псалм, не е доволно само да го прочитате постојано додека не го запаметите, треба да разберете што значат овие зборови и да изразите верба во нив, бидете сигурни дека Бог ќе ја чуе вашата молитва и ќе ви одговори. Ако ви треба сила да се соочите со предизвиците и заштитата среде овој хаотичен свет, Псалм 91 е за вас.

Толкување на стих 1

„Оној што живее во тајното место на Севишниот ќе почива во сенката на Семоќниот“ (Пс. 91,1). Стихот за кој станува збор покажува тајно место, вашиот ум, вашето внатрешно „јас“. Преку вашиот ум доаѓате во контакт со Бога. Во моментите на молитва, пофалби, созерцание, токму на твоето тајно место се среќаваш со Божественото.

„Да почиваш во сенката на Семоќниот“ значи да бидеш заштитен од Бога. Ова е источна поговорка каде што се вели дека децата кои се ставаат под татковата сенка се постојано заштитени, ова истегнување укажува на сигурност. Затоа, кој живее во тајното место на Севишниот е заштитен.

Толкување на стих 2

„Ќе речам за Господа: Тој е мое засолниште и моја сила; е мојот Бог, во него ќе се надевам“ (Пс.91:2). Ова е стих кој покажува што е во срцето на псалмистот, дека тојтој го има Бога како свое засолниште и сила. Кога ќе го рецитирате овој стих, бидете сигурни дека вашиот заштитнички Татко секогаш ќе биде покрај вас, ќе ве води и заштитува.

Довербата што треба да ја покажете кон Бога треба да биде слична на онаа што бебето ја дава во Бога. неговата мајка, во сигурност дека ќе го заштити, ќе се грижи, ќе го сака и ќе направи да се чувствува безбедно и удобно. Додека го читате овој стих, зајакнете ја својата доверба во Божјата љубов и грижа за вас.

Толкувања на стиховите 3 и 4

„Навистина Тој ќе ве избави од замката на ловецот на птици и од замката на погубните чума. Тој ќе те покрие со своите пердуви, а под неговите крилја ќе бидеш безбеден, зашто неговата вистина ќе биде штит и одбрана“ (Пс.91:3,4). Стиховите се лесно разбирливи и нивното значење е јасно. Преку нив, Бог покажува дека ќе ги избави своите деца од секакво зло, било да е тоа болест, световни опасности, лоши луѓе, меѓу другото.

Бог секогаш ќе ги става под своја заштита, исто како што птиците ги штитат своите младенчиња. Сè додека дозволувате да бидете заштитени од Бога, Тој ќе ви ја даде Неговата заштита, меѓутоа, Вечниот е некој што ја цени нашата слобода на избор, затоа треба да ја бараме Неговата заштита.

Толкувања на Стихови 5 и 6

„Нема да се плашите од ноќниот ужас, ниту од стрелата што лета дење, ниту од поморот што тера во темнината, ниту од уништувањето што беснее напладне“ (Пс.91: 5,6).Библиските текстови за кои станува збор се доста значајни. Тие покажуваат дека треба да спиеме со душевен мир, да уживаме во мирна ноќ и да се разбудиме со радост следниот ден.

Стрелата што лета дење и уништувањето што беснее напладне симболизираат негативна енергија и мисли зла на кои секојдневно сме подложни. Во стиховите сè уште се споменуваат други работи, но сигурноста што мора да ја имаме е дека овие зла и опасности не можат да стигнат до нас кога бараме Божја заштита.

Толкувања на стиховите 7 и 8

„Илјада ќе паднат од негова страна и десет илјади оддесно, но ништо нема да го достигне“ (Пс.91:7,8). Стиховите 7 и 8 од Псалм 91 покажуваат како можете да стекнете сила, имунитет на заштита од секаков вид на зло. Тајната е да се биде под Божја заштита, тоа те ослободува од разни зла.

Какви и да се, напади, болести, негативни енергии, несреќи, ако е Господ со тебе, не треба да се грижиш, овие зла тие нема да допрат до тебе. Но, тоа не значи дека отсега треба да живееме безгрижен живот, занемарувајќи секакви превентивни мерки, треба да го направиме нашиот дел.

Толкувања на стиховите 9 и 10

„За Тој го направи Господа свое засолниште, и Севишниот свој живеалиште, нема да го стигне зло, ниту пак некаква неволја ќе му се приближи на куќата“ (Пс.91:9,10). Од моментот кога ќе изразите вера,верувајте и верувајте во Божјите ветувања во Псалм 91, вие го правите Бог ваше засолниште.

Секогаш носете ја со себе сигурност дека сте многу сакани од Бог и дека Тој постојано ве води и заштитува. Сè додека Севишниот го правите вашето живеалиште, вашата куќа, вашето место, бидете сигурни дека Тој ќе ве заштити. Имајќи го ова на ум, не треба да се плашите, нема да дојде до вас или вашиот дом никаква штета.

Толкување на стиховите 11, 12 и 13

„Зашто Тој ќе ги задолжи Своите ангели со заштита за ти, да те чува на секој начин. Ќе те водат за рака, за да не се сопнуваш преку камењата. Со своите нозе ќе здроби лавови и змии“ (Пс.91:11-13). Стиховите 11 и 12 претставуваат Бог кој е подготвен да ги заштити своите деца и да ги избави од секакво зло преку Неговите ангели.

Тие се оние кои ни помагаат во секојдневниот живот, предупредувајќи не за опасностите во кои живееме. Стих 13 покажува дека мора да го имаме Бог како наше засолниште. Со тоа ќе можете да разликувате добро и зло и на тој начин да го изберете најдобриот пат. Бог ќе те натера да прелиеш со мудрост за да можеш да живееш ослободени од сите зла на светот.

Толкувања на стиховите 15 и 16

„Кога ќе ме повикате, ќе ви одговорам ; ќе бидам со него во неволји; Ќе те ослободам и ќе те почестам. Ќе ти дадам задоволство од долг живот и ќе го покажам своето спасение“ (Пс.91:15,16). На крајот настих 16, Бог ја зајакнува својата посветеност да не заштити и нè уверува дека ќе застане покрај нас со Својата бескрајна добрина.

Бог е сезнаен. Тој може да ни ги даде сите одговори што ни се потребни за да го следиме вистинскиот пат. Тој нè уверува дека ако го направиме наше засолниште и сила, ќе живееме долг и просперитетен живот и ќе бидеме спасени за вечен живот.

Други моќни псалми за заштита

Покрај Псалм 91, има и други псалми кои зборуваат за заштита, без разлика дали од завист и непријатели, молба за избавување, молба за заштита на семејството или некоја друга причина. За да дознаете повеќе за другите псалми на заштита, погледнете ја следнава содржина!

Псалм 5, за заштита на семејството

Семејството е едно од најскапоцените добра што ги имаме. За да се одржи хармонијата во домот, да се отфрлат негативните енергии и да се направи семејната средина попријатна за секого, Псалм 5 е, меѓу многуте други библиски псалми на заштита, оној што ќе ја врати хармонијата во вашиот дом и ќе го заштити вашето семејство.

Псалм 5:11, 12 го вели следново: „Сепак, нека се радуваат сите што се надеваат на Тебе; ќе се радуваат вечно, затоа што ти ги браниш; нека се слават во Тебе оние што го сакаат твоето име. ќе го благословиш праведникот, со својата милост ќе го опкружиш како штит.“ Овие стихови носат надеж, утеха и уверување дека Бог ни далблагослови.

Псалм 7, против завист и непријатели

Псалм 7:1,2 го вели следново: „Господи Боже мој, во Тебе се надевам; спаси ме од сите што ме прогонуваат и избави ме; Да не ми ја раскине душата како лав, распарчувајќи ја, а никој да не избави“. Овие стихови го покажуваат целосното предавање на псалмистот на Бога, верувајќи во неговата заштита од сите зли планови што неговите непријатели ги заговараа против него.

„Ќе го фалам Господа според неговата праведност, ќе му пеам пофалби името на Севишниот Господ“ (Пс.7:17), псалмот завршува со победата на псалмистот над неговите угнетувачи и неговата благодарност кон Бога. Положете ја вашата доверба во Бога и Тој ќе ви даде победа над зависта и секој план што тие го заговараат против вас.

Псалм 27 и божествена заштита

„Едно побарав од Господа, тоа ќе го барам: да живеам во Господовиот дом во сите денови на мојот живот, да ја гледам убавината Господова и да се распрашувам во неговиот храм“ (Пс.27:4). Во тешки времиња Давид секогаш бараше прибежиште кај Бога, бидејќи во Него Давид ја наоѓаше потребната заштита и победата.

Да се ​​биде во присуство на Бога ни носи мир и олеснување во тешките моменти од животот. Не постои друг извор кој ни го дава овој мир што го надминува секое разбирање. Кога не можеме да се справиме со проблемите, можеме да се засолниме во Бога и да ја најдеме потребната сила за да ги надминеме сите проблеми.препреки.

Псалм 34, за избавување и заштита

„Ќе Го фалам Господа во секое време; Неговата пофалба ќе биде постојано во мојата уста. Мојата душа ќе се прослави во Господа; кротките ќе слушаат и ќе се радуваат. Возвеличи Го Господа со мене; и заедно го воздигнуваме неговото име. Го барав Господа, и тој ми одговори; Тој ме избави од сите мои стравови“ (Пс.34:1-4).

Овој псалм ја покажува благодарноста на псалмистот кога гледа дека неговите молитви за избавување и заштита се одговорени од Бога. Тој секогаш одговара на нашите молитви, колку и да изгледаат неважни. Треба да се радуваме, зашто „Ангел Господов се улогорува околу оние што се бојат од Него и ги избавува. Вкусете и видете дека Господ е добар; блажен е човекот кој се надева на него“ (Пс.34:7,8).

Псалм 35, за заштита од злото

Псалм 35 е еден од најпрепорачливите псалми во Библијата за заштита. Затоа, ако ви треба помош во справувањето со вашите непријатели или луѓе кои ви посакуваат штета без никаква очигледна причина, медитирајте за овој псалм и направете ги ваши молбите на псалмистот.

„Неволја, Господи, со оние што ме молат; борба против оние кои се борат против мене. Земете штит и тркало и кренете ми на помош. Одземи го копјето и попречи го патот на оние што ме гонат; кажи на мојата душа: Јас сум твојот спас“. (Пс.35:1-3). Медитирај за молбите на псалмистот и знај дека кога викаш, Божеќе чуе.

Псалм 42, за заштита и душевен мир

„Ќе му речам на Бога, карпа моја: Зошто ме заборави? Зошто тагувам поради угнетувањето на непријателот? Со смртна рана во коските, противниците ми се соочуваат, кога секој ден ми велат: Каде е твојот Бог? Зошто си вознемирен, душо моја, и зошто си вознемирен во мене? Почекајте во Бога, зашто јас допрва ќе го фалам Него, Кој е спасението на моето лице и мојот Бог“. (Пс.42:9-11).

Псалмистот изразува длабока болка на духот во овој псалм. Меѓутоа, за време на молитвата тој наведува дека неговата душа мора да чека во Бога, со сигурност дека ќе дојдат подобри денови. Имајте доверба во Божјата заштита и грижа, колку и да се обесхрабрувачки околностите. Бог е твој заштитник и помошник и секогаш можеш да сметаш на Него.

Псалм 59, за заштита од сè

„Избави ме, Боже мој, од моите непријатели, брани ме од оние што се креваат против мене. Избави ме од оние што прават беззаконие и спаси ме од жедните за крв“ (Пс.59:1,2). Библиските текстови го изразуваат копнежот на псалмистот за божествена заштита. Тој го моли Бога да ги избави од нивните непријатели.

Има зли луѓе кои заговараат против тебе за да те уништат. Затоа, потребно е да постапите како што направил псалмистот, да го молите Бога и да чекате со сигурност дека Бог ќе ве избави од лошите планови кои

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.