Цигански имиња: Аурора, Кармен, Есмералда, Игор, Пабло и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Кои се најпопуларните цигански имиња?

Сигурно знаете некој како Игор, Пабло, Диого и Валтер, нели? Тоа е затоа што циганските имиња се навистина популарни овде во Бразил, различни од она што многу луѓе го мислат. Овие имиња, во многу убава почит, имаат функција да испорачаат добри желби на детето што ги прима.

На пример, ако девојката го добие името Кармен, во циганската традиција, нејзините родители посакуваат да биде силна, слатка и многу паметна жена. Овие завети, за нивната култура, навистина беа нешто што се оствари во возрасниот живот на тие деца, правејќи ја традицијата уште поубава и побогата со симболологија.

Значења на циганските имиња од А до Г

Алзира, Борис, Кармен и Далила се познати имиња што ги гледаме, многу често, кај малку постари луѓе. Нивните благословни значења им претходат и сè уште се многу популарни овде во Бразил.

Продолжете да читате за да дознаете повеќе за овие и повеќе цигански имиња и нивните значења во животот на детето што ги прима!

Алба

Алба буквално значи јасност, белина и чистота. Циганите го припишуваа на девојчињата кои се родени со посветла кожа, мислејќи на „албино“. Ова им се восхитуваше и неговиот машки еквивалент е „Албано“.

За девојката по име Алба, желбитекако тоа влијае на животите на оние кои го поседуваат!

Пабло

Пабло е име кое привлекува големо духовно признание. Пабло, во циганската култура, е давател на молитви и просперитет. Родителите како желба на својот син го именуваат Пабло за тој да биде човек кој секогаш оди напред и со чиста совест, покрај, се разбира, добро срце.

Во зрелиот живот е се очекува Пабло да го заземе местото на миротворец меѓу својот народ. Нека е човек со големи достигнувања, но сепак да биде скромен и фит каде и да е. Пабло е човек чија слава му претходи, се разбира на позитивен начин.

Рамирез

Рамирез буквално значи „познат човек“ и како што сакаат неговите родители, тој ќе биде човек познат по неговиот талент и шарм, како и да биде почитуван во средината во која живее. Рамирез е многу вообичаено како презиме во шпанските земји, но го носи истото значење без разлика дали е име или презиме.

За Рамирез животот ќе биде исполнет со благодат и слава. Ќе се прослави каде и да оди, ќе биде препознаен по она што го има и по личноста што е. Но, без разлика на се, тој ќе биде љубезен и смирен човек, а не чудовиште од слава, како што ги има многу таму.

Самара

Со многу убаво значење, Самара е штитеничка на „Дел“. Дел е циганска претстава на Бога. Всушност, Дел е иста фигура какоЛатински бог, менувајќи го само правописот на името. Самара, на овој начин, е штитеничка на сеприсутен, сезнаен и семоќен бог, кој добива многу посебно значење.

Во зрелиот живот, Самара е жената која ги почитува плановите на верата и која се користи себеси како фигура од крв и месо за ширење на пораките на Дел. Освен тоа, Самара е пријателска, слатка и блага жена, која секое место што го зазема го гради со мир, мир што доаѓа од небото.

Тамара

Името Тамара е во референца до хомонимното овошје, кое е многу популарно меѓу циганите. Познато по својата сладост, овошјето го инспирира името и ја носи желбата девојката да биде многу слатка и послушна.

Во зрелата возраст од Тамара се очекува да биде многу дружељубива и пријателска со луѓето. Нека биде некој на кој можете да му верувате каде и да сте; кој е драг, многу драг од постарите и кој зазема истакнати позиции, каде што се користи неговата чувствителност.

Валтер

Како едно од најпопуларните цигански имиња во светот, Валтер значи голем лидер и, во циганската култура, ова е една од највисоките титули што може да се добијат. Голем лидер е дел од големата промена во светот; тоа е она што таткото го сака за својот син, тој да биде протагонист на сопствената приказна.

На овој начин, Валтер е личност која се гледа во лидерските простори, главно затоа што е создаден да биде таков, роден лидер. љубезни инаметливо, тој мора да ја користи својата стратешка способност да прави добро за својот народ и за луѓето што ги сака. Повикувањето на Валтер, за циганската култура, е речиси подарок, покрај големото гласање за доверба.

Владимир

Како Долорес, која имаше свое влијание врз минувањето на циганите низ Европа, Владимир значи крал и денес е едно од најпопуларните имиња меѓу циганите. Добрите кралеви се обдарени со многу злато, можеби, покрај уникатна интелигенција да управуваат со својот народ. Ова се и желби за Владимир.

Во возрасен живот, од Владимир се очекува да зазема простор на почит меѓу своите. Кој знае време да зборува, а и да замолчи. Дека прави добри избори за себе и за другиот и, секако, дека е човек кој трупа богатство, но кој знае да управува со тоа со добро срце кое знае и да споделува.

Зошто изберете циганско име?

Циганските имиња се многу симболични, бидејќи на тие деца им носат очекувања и желби за живот. Разбирањето на имињата надвор од нивното буквално значење е од суштинско значење за да се знае кои се духовните планови за секое дете.

Имињата се одлучувачки фактори во животот на една личност, било по нумерологија или по потекло. Името од негативно потекло, на пример, не носи добри предзнаци за животот на детето што го има. Дури и ако е нешто во што не верувате, на пример, носи негативен багаж од луѓетотоа го има како верување.

Освен што се многу убави, циганските имиња се покана за родителите да размислат што сакаат да додадат во животот на тоа ново суштество кое, на почетокот, носи само добри влијанија на светот. Бебињата имаат добра енергија само кога ќе се родат, на крајот на краиштата, нема карма. И оваа мисла важи со кое било име, циганско или не.

беа дека таа беше девојка со неспоредлива и единствена убавина. Оваа жена би станала почитувана дама и би се препознала по тоа што е сјајна, како зора.

Алзира

Алзира значи украс, предмет со голема убавина и што предизвикува интерес кај оние што го гледаат. За девојчето по име Алзира, желбите на нејзините родители биле таа да биде неверојатно убава. Исто како што беше и ласкав начин да се восхитува на самото бебе.

Во зрелиот живот, за циганите, Алзира би била жена обдарена со голема убавина која ќе и помогне да се омажи многу добро и со која твоето срце посакуван и, на овој начин, имајте го животот што отсекогаш сте сакале и сте заслужиле да го имате.

Амапола

Амапола значи „убав цвет“ и се однесува на цветот, кој е познат по својата убавина, има дури и песни за да се издигне на овој начин. Ова име, како и Алзира, ја покажуваат убавината на девојката која го добила. Амапола беше многу убава девојка.

Во зрелата возраст, желбите за Амапола беа таа да стане убава и слатка жена, исто како цветот што го дава нејзиното име и дека на овој начин ќе има сè што сакаше, секогаш сакаше, бидејќи нејзиното љубезно срце ќе и помогне да направи добри избори, како и нејзината убавина.

Аурора

Аурора е грчко-римска божица на утрото и, достоен за божица, тоа име Има многу убава симболологија. За нејзините родители, Аурора беше анов почеток, ново утро. Девојчето им донесе виталност и сила на родителите, па го заслужува името на божицата која секое утро го носи сонцето.

За жената што ќе стане Аурора, гласовите беа дека треба да биде убава и да продолжи да просветлува каде и да одиш. Ова е вашата мисија, да донесете светлина таму каде што има темнина и тага. Името е од грчко потекло, но стана многу популарно меѓу циганите, сè додека не беше вградено во најчестите имиња.

Борис

Борис е едно од најчестите имиња кај момчињата цигани буквално значи „воин“. За неговите родители, малиот Борис се издвојува по својата сила меѓу другите момчиња и оваа карактеристика ќе го наведе да биде многу благословен човек со имот, исто како што заслужува вистинскиот воин.

Во возрасен живот, Борис ќе биде почитуван човек, покрај тоа што, се разбира, е роден лидер. За циганската култура силата на мажот била една од најважните карактеристики, бидејќи тоа покажува дека тие сами ќе одлучуваат за својата судбина, ничија глава нема да ги земе.

Кармен

Во едно буквално значење, Кармен значи поезија, песни и стихови. Кога тоа е доделено на девојче, родителите сакаат таа да стане голем мислител уште во детството. Кармен ќе биде подигната така што секогаш ќе се позиционира и ќе има мислење за сè, изразувајќи се главно прекунапишано.

Во животот на возрасните, Кармен ќе биде жена која ќе зборува многу добро и ќе биде интелектуалка, секогаш многу љубезна и мека. Дарот на размислување даден на Кармен може да биде извор на голема завист, но таа не е родена за да ја задоволи, само за да напише сопствена приказна.

Carmecita

Carmecita буквално значи „полна градина на цвеќе и, како и многу женски имиња, ја споменува убавината на оваа девојка. Кармецита е убава, исто како градина во пролет и тоа ќе биде многу важно во нејзиниот возрасен живот, кога Кармецита е возрасна жена.

Во зрелата возраст, Кармецита ќе биде позната по нејзината убавина на цвет и ќе со тоа ги шармирате нејзините додворувачи, бидејќи ќе бидете целосно свесни за вашата убавина. Името, во некои толкувања, го добива и значењето на песната.

Кармела

Кармела има слично значење како Кармецита, што значи „градина полна со цвеќиња“. Сепак, Кармела зборува за небесна, речиси божествена градина. Ја истакнува убавината на девојката Кармела, која е речиси божествена.

Вреди да се спомене дека, кога зборуваме за фигурата на бог, тоа може да биде секој, бидејќи циганите се номади и имаат како религиозен основа на местото каде што се населуваат. Затоа, Кармела е обдарена со небесна убавина, но не постои само една небесна ѕвезда што го оправдува тоа.

Constância

Различно од повеќето женски имиња наЦиганско потекло, Констанција е желба девојката да има силна личност. Констанција ќе биде слушана и никогаш нема да ја спушти главата пред никого и тоа ќе биде поттикнато уште од детството.

Во животот на возрасните, Констанција ќе биде писателка на сопствената судбина, бидејќи нема да се подложи на волјата на трети лица. Таа ќе биде лидер меѓу жените и нејзината сила ќе ја натера да најде љубов и тоа ќе биде природно, флуидно, бидејќи кој ја сака ќе ја сака како целина, бидејќи е голема.

Далила

Далила, речиси буквално, значи „слаба, беспомошна“, што може да биде малку проблематично да се припише на бебе. Идејата е оваа девојка да биде деликатна и слатка, да се граничи со покорност, како тоа да е нешто позитивно.

Во возрасен живот, Далила ќе биде послушна снаа, сопруга и ќерка. Ќе им служи на родителите во старост и ќе се грижи за се со голема љубов. Името, за жал, е дел од родот кој не старее многу добро, но вреди да се спомене, пред се затоа што е и библиска фигура.

Диого

Кога се викаше Диого што му се припишува на момче циган, неговите родители сакале тој да биде мудар човек со апсурдно добро срце. Диого би бил охрабрен уште од детството да размислува за важните работи во животот и да се грижи за своите.

Како возрасен, Диого ќе биде човек со голема интелигенција. И кога зборуваме за интелигенција, не е само таакнигите можат да донесат; тој ќе има разбирање и разбирање за луѓето во нивната срж. Навистина, просветлено суштество.

Долорес

Долорес е име кое има малку поинаква приказна. Првично, ова не било традиционално име меѓу циганите, но било додадено на најчестите имиња откако луѓето поминале низ европскиот континент, во чест на Nossa Senhora das Dores.

Во овој случај, значењето е не се зема многу во предвид, главно затоа што „долорес“ е болка на шпански, тоа е само почит на светецот кој со текот на времето стекнал многу верници меѓу циганите.

Значењето на циганските имиња од Е до Н

Некои други цигански имиња се многу познати, како Есмералда, Гончало и Игор, на пример. И, иако често го слушаме, не знаеме кое е вистинското значење во циганската традиција.

Некои, инаку, не секогаш се паметат како цигански имиња, бидејќи веќе се дел од најпопуларните имиња во Бразил. Проверете ги циганските имиња од Е до Н и нивните значења и животни желби за бебињата што ги имаат!

Есмералда

Можеби ова име е најпознатото циганско име, бидејќи беше популаризирано од романот на Виктор Иго, „Грубакот на Нотр Дам“, кој подоцна стана филм, па дури и анимација. Меѓутоа, покрај тоа, Емералд значи „скапоценост“. Нејзините родители ја сметаат за убава, толку убава, што ја читаат како аскапоцен камен на интензивен сјај.

Симболгијата на името е неговата привлечност, бидејќи неговата зелена боја се однесува на зеленото присутно во природата, издигнувајќи го Смарагдот на речиси божествено ниво. Смарагд, значи, е скапоценото зелено што цвета над нештата. Навистина, име со големо духовно значење.

Florisbela

Означувајќи ги цвеќињата, кои се важен дел од циганската култура, Флорисбела се однесува на прекрасен цвет. Но, како и некои други имиња, подоцна беше инкорпорирана во културата; се смета за „скоро“ име. Убава како цвет, така вели за девојката што ќе го прими.

И, исто како цвет, Флорисбела ќе биде слатка, грациозна, романтична и многу драга на сите, освен, се разбира, убава. Ова се големи желби за ќерката која ќе биде опкружена со љубов, како што кажува нејзиното име.

Гончало

Гончало буквално значи „оној што бил спасен во војна“. Името е многу симболичен начин родителите да посакаат заштита на своето дете кое е родено како преживеано, следејќи ја симболиката на името.

Гончало, на овој начин, секогаш ќе биде опкружен со љубов и добри луѓе, затоа што е „имун“ на конфликт. Но, тоа во никој случај не значи дека тој не е доволно силен да се заштити; тој ќе биде само одличен давател на мир во секој простор што ќе го вметне. Војната никогаш нема да биде таму каде што ќе биде Гонсало.

Игор

За Игор надежта е дека ќе биде човек со голема помирувачка способност и љубов кон другите. Родителите веруваат дека тој е навистина добар и дека, според тоа, може да ја направи својата разлика во светот, без употреба на сила. Па, без употреба на физичка сила.

За иднината на момчето Игор се очекува да направи добро и само тоа. Нека ви донесе утеха во најтешките моменти и нека биде обдарен со огромно срце. Но, се разбира, Игор нема да биде наивен; тој ќе знае во кои средини може да процвета и да биде неговата најдобра верзија, секогаш почитувајќи го неговото срце.

Леони

Леони значи жена воин, буквално „лавица“. И, исто како лавица, Леони ќе биде жена која ќе се бори со нокти и заби да ги брани своите интереси и луѓето што ги сака. Вашата сила ќе се учи уште од детството и тоа ќе ја направи сета разлика. Машката верзија на Леони е Леон.

Во возрасен живот, Леони ќе биде храбра жена која ќе прави се што е потребно за нејзината волја да надвладее. Леони, како и желбите на нејзините родители за нејзиниот живот, секогаш ќе бидат слушнати. Неговата сила ќе биде важен фактор во неговата личност.

Миро

Името Миро е упатување на растението миро и неговиот парфем. Исто како и неговото библиско значење, привлекува добро. Миро може да биде и деминутив на Мирослав, што значи мир и слава. Желбата на родителите е тоа нивноСине, земај само добро на местата каде што е, исто како мирото што му го донеле на Исус кога се родил.

Како возрасен, Миро ќе биде човек на мир и ќе има навика да ги гради местата што ги е. Доброто срце ќе ви биде силна страна и ќе ве води во сите одлуки што ќе ги носите во текот на животот, особено во тешкотиите. Миро ќе биде добар ментор и некој на кого му веруваат пријателите и семејството.

Наташа

Наташа буквално значи „голема мајка“ или „оној што раѓа“. Во циганската култура, симболиката на мајката е многу моќна, бидејќи таа е таа што обезбедува сè. За нејзините родители, Наташа како возрасна ќе биде неверојатна мајка, родоначалник на силни деца кои ќе бидат нејзино наследство во животот.

Покрај тоа, оваа силна фигура што ја носи името Наташа се протега на неколку области на животот. Од Наташа се очекува да биде добра пријателка, многу корисна и лојална; верна придружничка сопруга, внимателна и почитувана ќерка и, очигледно, сакана и посветена мајка.

Значења на циганските имиња од P до W

Некои имиња се многу популарни низ латинскиот Америка, не само како име, туку и како презиме, како Рамирез, на пример.

Оваа популаризација на континентот толку културно богат, носи нови елементи за размислување за имињата кои сами по себе , веќе имаше убави и интензивни значења. Проверете уште неколку имиња од циганско потекло и

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.