Богородица што ги одврзува јазлите: историја, симболика, бројаница и многу повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Која беше Богородица што ги одврза јазлите?

Богородица што ги одврзува јазлите беше претстава на Богородица направена во слика нарачана од канон во град во Германија, во 1700 година. Композицијата на уметноста има елементи кои се многу репрезентативни за религиозна историја на човештвото, при што Светителот ги одврзал јазлите што би биле причина за несреќите на човештвото.

Има две наративи многу присутни на сликата, една од книгата Откровение во Библијата и друго од говор на свети Иринеј од III век . Во целина, сликата ја претставува светоста на Дева Марија, која преку послушание го избавила човештвото од гревот со зачнувањето на Синот Божји. Јазлите ја претставуваат оваа резигнација и работа за љубов.

Сликата произлезе благодарение на приврзаниците кои прибегнаа кон неа со вера и затоа фигурата беше распространета низ целиот свет како една од формите на Пресвета Богородица. Во оваа статија ќе научите за главните аспекти на оваа фигура што е распространета низ целиот свет, како што се нејзината историја, симболиката на нејзиниот имиџ, молитвите за нејзината посветеност, меѓу другото. Следете го.

Приказна за Пресвета Богородица што ги одврзува јазлите

За разлика од многу претстави на Богородица, кои потекнуваат од духовни привиденија, Пресвета Богородица што ги одврзува јазлите потекнува од нарачана слика од старешина во капела во Германија.

Сликата, сепак,молитвите се одговорени.

Проверете го подолу описот на молитвите и моќта на капетата на Богородица Недостигнувач на јазли и имајте го целото знаење за вашите молитви да бидат одговорени директно од Светиот.

О Моќта на капетата на Пресвета Богородица што ги одврзува јазлите

Моќта на капетата на Богородица што ги одврзува јазлите лежи во фактот што, молејќи се со намери на оваа мајка, можете да ги претставите сите јазли во вашиот живот и побарајте таа да ви помогне да ги решите еден по еден.

Со тоа, целата сила на приказната на Светителот и нејзината поврзаност со вашата реалност ќе бидат насочени кон давање на благодатта што ја посакувате.

6> Како молете ја капетата на Пресвета Богородица што ги одврзува јазлите

Самата бројаница што треба да се користи во молитвата до Пресвета Богородица Одврзувајќи ги јазлите е вообичаена бројаница, но мора да ги насочите своите намери кон посредувањето на Светителот . За да го направите ова, користете слика, запалете свеќа и повторете ја почетната и последната молитва во името на Пресвета Богородица, одврзувајќи ги јазлите.

Почетна молитва

Важно е правилно да се молите на почеток на капетата на Пресвета Богородица Откривач на јазли, така што вашите намери се насочени кон неа. За ова, мора да ги повторите следните зборови:

„О Исусе, со скрушено и понижено срце, прибегнувам кон Твојата бескрајна милост. Прости ми ги гревовите и, со моќното посредување на твојата Света Богородица, одговори на моите барања“.

Завршна молитва

За последната молитва повторете ги следните изреки:

„Пресвета Богородице Богородице, Богородице полна, ти си нашиот разрешувач на јазли. Со полни раце Божја љубов, ти ги одврзуваш пречките на нашиот пат, како ние што се отплеткуваме и стануваме права лента на љубовта на Отецот.

Одврзи, Богородице и Мајко, света и восхитувачка, сите јазли ние создаваме по наша слободна волја и сите јазли кои ни стојат на патот. Фрлете ги очите на светлината кон нив, за да се одврзат сите јазли и, полни со благодарност, да можеме со ваши раце да го решиме она што ни изгледа невозможно.

Амин.“

Ден и молитва на Пресвета Богородица. Познавањето на овие елементи ќе ви помогне да се доближите до моќта на ликот на Светителот.

Значи, подолу ќе најдете информации за денот на Пресвета Богородица и Молитвата на Богородица одврзувачки Јазли.

Денот на јазлите на Богородица

Празнувањето на Денот на јазлите на Богородица се одржува на 15 август. На овој ден, погодно е да се каже молитва, да се моли бројаница, па дури и да се започне или заврши некоја новона, кои се начини на обожавање на Светиот, барање благодат илиблагодарејќи ви за она што го добивте.

Во Бразил, има цркви на Пресвета Богородица што ги одврзува јазлите расфрлани во некои градови, како што се Armação dos Búzios-RJ, Campinas-SP, Belo Horizonte-MG, меѓу другите. Присуството на едно од овие места на 15-ти август е форма на посветеност.

Молитва на Пресвета Богородица што ги одврзува јазлите

Специфичната молитва за Богородица што ги одврзува јазлите е следна:

„Богородица, Мајка на прекрасната љубов. Мајка која никогаш не пропушта да му помогне на настраданото дете.

Мајка чии раце никогаш не престануваат да им служат на своите сакани деца, бидејќи тие се трогнати од божествената љубов и неизмерната милост што постои во твоето срце, сврти го твојот сочувствителен поглед кон мене и види го метежот од јазли што се во мојот живот.

Добро го знаеш мојот очај, мојата болка и колку сум врзан поради овие јазли.

Мајко, мајко на која Бог и доверил да ги одврзе јазлите од животот на своите деца, денес ја доверувам лентата на мојот живот во твоите раце.

Никој, па ни злобниот нема да можеш да ја одземеш од твојата скапоцена заштита.Во твоите раце нема јазол што не може да се отповика.Моќна Мајко, по твојата благодат и твојата посредничка моќ со Твојот Син и Мој Ослободител, Исус, прими го денешниот ден во твое Ракај го овој јазол (зборувај за твојата неволја).

Те молам да го отповикаш за слава Божја, засекогаш и засекогаш. Ти си мојата надеж. Госпоѓо моја, ти си мојата единствена утеха дадена одБоже, силата на мојата слаба сила, богатството на мојата беда, слобода, со Христос, од моите синџири. Слушнете ја мојата молба. Чувај ме, упати ме, заштити ме, сигурно прибежиште!

Марија, Одврзувачко на јазлите, моли се за нас. Амин.“

Дали Богородица ги одврзува јазлите ја исполнува само оваа мисија?

Пресвета Богородица одврзувајќи ја јазлите ја исполнува мисијата да ги одврзе јазлите на човештвото кои се приказ на несреќите на светот. Така, таа одговара на барањата за давање божествен мир.

За разлика од Ева, Дева Марија не подлегнува на гревот и злото, бидејќи останува отпорна на Божјите учења и живее во склад со Неговото слово. Поради оваа причина, таа е одговорна за промовирање на спасението во светот, што се случува преку нејзиниот живот на љубов, вера и зачнувањето на Исус Христос од Светиот Дух.

Значи, одврзувањето на јазлите не е едноставна задача. ова е слика на посредничката улога на Марија, која бара и одговара на барањата заедно со Бога да ги избави нејзините деца од болка и страдање. Мисијата што ја исполнува бара љубов, внимание, издржливост и послушност, што води до божествен мир.

тоа беше многу важно за културата на верата во тоа време, а нејзиниот имиџ и историја се проширија низ целиот свет, многу добро познати и акумулираа многу приврзаници до денес.

Следете ги главните прашања вклучени во приказната за Носа Senhora Desatadora dos Nodes, како што се потеклото, силата на нејзиниот имиџ, повикувањето на Пресвета Богородица Desatadora dos Nodes, меѓу другите прашања.

Потекло на Пресвета Богородица Desatadora dos Nodes

Nossa Senhora Desatadora dos Nodes потекнува од германска капела од 1700-тите, лоцирана во Аугсбург. По тој повод, канонот на црквата, Хиероним Амбросиј Лангмантел, нарачал слика за неговата лична колекција.

За уметноста, тој би бил инспириран од пасусот во Книгата на Откровението (Отк. 12,1 ) кој вели: „На небото се појави еден голем знак: жена облечена во сонце, со месечината под нозете и круна од дванаесет ѕвезди на главата.“

Покрај тоа, сликата исто така направи упатување на фразата на свети Иринеј, од III век: „Ева, со својата непослушност, го врза јазолот на срамот за човечкиот род; Марија, поради нејзината послушност, го одврза.“

Силата на нејзиниот имиџ

Најинтригантното прашање во приказната за Пресвета Богородица одврзува јазли е силата на нејзиниот имиџ, како што се комбинира елементи на религиозноста и мистериите на човештвото. Сликата го прикажува спасението на светот преку ставот на Марија, која би го ослободила човештвото од гревот и вината.затоа што можела да ги слуша Божјите заповеди без страв.

Таа алудира на приказната за Ева, која не би го послушала Бога и ќе доведе до нејзино протерување од рајот, и за Марија, која го родила синот Божји кој подоцна ќе го спаси човештвото со своето тело. Јазлите го претставуваат ставот на Марија, која со трпение, резигнација и послушност ги лекува болестите на светот.

Сликата на Пресвета Богородица што ги одврзува јазлите

Сликата на Богородица што ги одврзува јазлите има круна од ѕвезди на нејзината глава, сончевата светлина зад неа и ноќта под нејзините нозе, во согласност со текстот на книгата Откровение (Откровение 12:1): „Голем знак се појави на небото: жена облечена во сонце. имајќи ја месечината под нејзините нозе и круна од дванаесет ѕвезди на главата.“

Покрај тоа, таа во рацете има заврзана лента, која ја одврзува примајќи и доставувајќи им на ангелите. Оваа слика се однесува на говорот на свети Иринеј, кој рече дека Ева ја донела вината на светот за непослушноста, а Марија ја оттурнала, поради нејзината послушност. Јазлите претставуваат проблеми и несреќи, кои Богородица може да ги излечи преку своето држење и вера.

Повикот на Пресвета Богородица, Откривачот на јазлите

Сликата, која првично била направена достапна само за восхит на верниците, таа стана симбол на верата, во која луѓето доаѓаа да побараат и да се заблагодарат за својот живот. Присуството на божественото, во овој случај, се случило во асосема органски, бидејќи луѓето ја канализираа својата вера во сликарството и благодатите беа одговорени.

Ова може да се смета за чудо, бидејќи, иако немаше духовно присуство, како во Фатима; или мистериозни факти, како што е сликата на Носа Сенхора Апарецида, повикувањето на Носа Сенхора Десатадора дос Нодос настанале од самото изложување на сликата. И идејата за сликата и изложбата на делото како канал за благодати се божествен доказ сами по себе.

Постигнати благодати и повеќе благодати

Сликата првично беше нарачана да ги интегрира лична капела на религиозните , но резултатот бил толку неверојатен што ја оставил изложена во црквата Санкт Петар ам Перлах, за да може целото население на градот да му се восхитува.

Излегува дека после ова сликата беше разоткриена, многу верници почнаа да известуваат дека ги постигнале нивните благодати откако упатиле барања за ликот на Пресвета Богородица. Ова, значи, е чудото на Пресвета Богородица што ги одврзува јазлите, во која молитвите кон сликата всушност им донеле благослов на луѓето.

Детална симболика на сликата

Сликата на Пресвета Богородица Одврзување јазли, како што беше замислено, е она што всушност внесува толку многу вера и мистерија во оваа приказна, бидејќи комбинира многу значајни елементи од христијанската приказна кои го оправдуваат гревот на човештвото и исцелувањето преку откупување.

Така, има неколку значења иобјаснувања за верата воведени на сликата што беше изложена во црквата во Аугсбург, во Германија. Комбинацијата на симболи со текстови од Библијата, Книгата на Откровението и говорот на Свети Иринеј го прават ова откривачка и чудесна слика.

Следното е анализа на секој елемент од сликата на Nossa Senhora Desatadora dos Јазли поединечно, како што се црвената наметка, Светиот Дух, лентата во раката и многу повеќе. Следете ја.

Сината мантија на Пресвета Богородица што ги одврзува јазлите

Сината мантија се појавува на сликата на Пресвета Богородица што ги одврзува јазлите за да ја претстави чистотата на светицата, што главно се потврдува со нејзината невиност .

Невиноста на Богородица е доказ дека детето што го зачнала е навистина од Бога, бидејќи не можело да биде ничие друго. Ова е чудото на безгрешното зачнување и врската помеѓу небото и земјата од син зачнат од девица и Светиот Дух.

Црвената туника на Богородица што ги одврзува јазлите

Црвената туниката на Пресвета Богородица што ги одврзува јазлите го претставува мајчинството на Марија, бидејќи токму преку бременоста на Дева Марија Исус слезе на Земјата за да ги спаси луѓето од гревот. Токму мајчинството на Марија ја прави светица, бидејќи покрај тоа што е мајка на синот Божји, сето тоа се случи среде искушенијата на верата.

Црвената боја пред сè претставува љубов. Така е и Маријапротагонист на приказна за безусловна љубов, како што се карактеризира мајката љубов. Мајчинството, во овој случај, е патот низ кој Богородица достигна божественост и докажа безусловна љубов и божествено присуство.

Светиот Дух на Пресвета Богородица Разврзувајќи јазли

Светиот Дух се појавува во целата историја како присуство на Бога на Земјата, а тој е одговорен за големите божествени дела. Така, на сликата на Nossa Senhora Desatadora dos Knots, Светиот Дух се појавува над нејзината глава, што укажува на божествено присуство и заштита, како таму да е присутна божествената дозвола.

Покрај тоа, присутен е и Светиот Дух. бидејќи токму преку него Марија станува мајка на сè уште девствениот син Божји. Така, секое чудо на мајчинството и откупувањето на човештвото се потпира на присуството на Светиот Дух.

12-те ѕвезди на Пресвета Богородица на Разврзувачките јазли

12-те ѕвезди на главата на Пресвета Богородица на јазлите се повикуваат на цитатот од Книгата на Откровението (Откровение 12,1) кој вели: „На небото се појави голем знак: жена облечена во сонце, со месечина под нејзините нозе и круна од дванаесет ѕвезди на нејзината глава“.

Затоа, можно е да се протолкува дека на сликата се појавила круната од ѕвезди за да покаже дека ова е светецот на откупувањето, на крајот на времето.

Со ова, Богородица Недостигнувач на јазли е, па светицата којаизбави го човештвото од гревот, со неговото однесување на одврзување на јазлите на срамот. Доказ за нејзината способност да спасува доаѓа со библискиот текст кој вели дека во Апокалипсата, жената на спасението носи круна од дванаесет ѕвезди на главата.

Богородица ги одврзува јазлите меѓу ангелите

Ангелите во ликот на Пресвета Богородица што ги одврзува јазлите го претставуваат рајот, од каде што таа ги одврзува јазлите што ги претставуваат несреќите на човештвото. Ова е уште еден знак дека, всушност, оваа слика е духовна и, дури и ако не можете да го видите божествениот свет, Богородица е таму, во поза на заштитничка мајка, која дејствува мирно и посветено за да ги заштити своите деца на Земјата.

Лентата во раката на Богородица што ги одврзува јазлите

Ланката во раката на Богородица „Отврзува јазлите“ е веројатно најсилниот елемент во сликата на светицата, бидејќи токму таа ја носи сета симболика на ослободување од вината преку послушноста, љубовта и верата на Богородица. Јазлите на лентата би ги претставувале проблемите и болката на човештвото.

На сликата Светителот ја носи лентата и ги одврзува јазлите, а другиот крај, без јазли, му го предава на ангел. Овој чин на одврзување на јазлите е претстава на ослободувањето. Сликата потекнува од говорот на свети Иринеј, кој рече дека Ева го врзала јазолот на несреќата за човештвото, кој Марија го одврза преку зачнувањето на Исус Христос во приказна завера.

Рацете на Богородица што ги одврзуваат јазлите

Во ликот на Богородица што ги одврзуваат јазлите, рацете на светицата само ги одврзуваат јазлите. Разликата помеѓу оваа и различните претстави на Богородица е во фактот што оваа има активност, а тоа е да ги одврзе јазлите.

Јазлите се претстава на несреќите на човештвото и со одврзување на овие јазли, Светителот е одговорен за спасување на светот од гревот. Овде има претстава за послушност, издржливост и трпение како суштински вредности за да се достигне божествената благодат.

Изгледот на Пресвета Богородица Недостигнувач на јазли

Изгледот на Пресвета Богородица Недостигнувач на јазли во сликата е свртена кон нејзините раце, внимавајќи на јазлите што светицата ги одврзува. Ова е претстава дека Богородица е внимателна на она што го прави, бидејќи постапува со љубов кон човештвото. Таа е посветена затоа што ја разбира важноста да се одврзат јазлите правилно и со трпение.

Ангелот што и ги подарува јазлите на Дева Марија

Ангелот што и ги подарува јазлите на Дева Марија ги претставува молитвите направени на Бога, на Богородица и на небесата воопшто, кои пристигнуваат да бидат посетени. Така, пораката на ова претставување е дека секогаш кога нешто се бара од Пресвета Богородица, на ова барање со љубов одговараат божествените родители кои се Бог и Богородица.

Полумесечината пред нозете на Пресвета Богородица Унатадора од нас

Месечинатаполумесечина, која е претставена на сликата на Nossa Senhora Desatadora dos Knots, потекнува од библискиот текст на Книгата на Откровението, кој ја инспирирал сликата заедно со говорот на свети Иринеј од 3 век. Пасусот зборува за жена која се појавува на небото и која, меѓу другото, ја има и месечината под нејзините нозе.

Месечината, во овој случај, е доказ дека Богородица Недостигнувачка на јазли е жената на за што зборува книгата на последните времиња. Затоа, таа е таа што го носи искупувањето и спасението, токму затоа што таа е таа што ги одврзува јазлите на несреќата на човештвото.

Змијата пред нозете на Богородица Одврзува јазли

Змијата во нас стапалата на Пресвета Богородица што ги одврзува јазлите го симболизира демонот, злото и измамата кои се под неа и кои не допираат до неа.

Сликата на оваа светица е тесно поврзана со Ева, која не го послушала Бога и го прифатила јаболкото на змијата, што резултирало со протерување од рајот. Во случајот на Nossa Senhora Desatadora dos Knots, таа е претстава на Божјата послушност и затоа е над штетата што може да ја предизвика змијата. светец или една од облиците на Богородица за благодатта што се бара да се постигне. Така, со кажување на некои специфични молитви, можете да пристапите до целата моќ на Пресвета Богородица што ги одврзува јазлите, така што вашите

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.