6 божици на среќата што треба да ги знаете: римски, индиски и многу повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Кои се божиците на среќата?

Планетата Венера ги штити божиците на среќата и токму од овие божици луѓето добиваат енергија од љубовта, убавината и сензуалноста. Покрај тоа, тие носат просперитет, материјално изобилство, а исто така и способност за репродукција и изобилство на храна.

Начин што се користи за претставување на божиците на среќата е како Големата Мајка, име што го добиле од Пантеон. Оваа титула им беше доделена, бидејќи секогаш се подготвени да ги слушаат потребите на луѓето со отворено срце.

Затоа, кога има проблеми поврзани со финансискиот живот, љубовта, убавината и сексуалноста, само направете врска со божиците на среќата. Тие ќе помогнат да се решат проблемите со нивните љубовни срца.

Во денешниот текст ќе зборуваме за 6-те божици на среќата, ќе дознаеме повеќе за некои аспекти и информации поврзани со римската божица на среќата, божицата на златото од Оксум, Римската божица Јуно Монета, Помона римската божица на изобилството, Рененуте египетската божица и како да се има присуство на овие божици во животот.

Римската божица Фортуна

Римската божица на Фортуна, божицата Тик, исто така се гледа како божица на среќата и успехот, со текот на времето, таа стана важна претстава за богатството и изобилството во Римската империја.

Според традицијата, да се доближи оваа божица на животите на луѓето само светлина еденобожувана во регионот на Делта, таа била божицата која ги штитела бебињата.

Според верувањето на Египќаните, кога доеле бебиња, Рененуте на секое од нив му давало посебно и уникатно име. А што се однесува до овој антички народ, за да има вечен живот, требаше да има име и лик што ќе ги преживее времињата, оваа божица стана позната како божица на судбината.

Renenutet и култот на историјата

Во чест на Рененуте, божицата на среќата и жетвата, во Дја бил подигнат храм, каде што секоја година се одржувале свечености во нејзина чест и во знак на благодарност за обилното производство. За време на овој празник, дел од жетвата и се принесуваше на Рененуте.

Покрај овој прв храм во нејзина чест, тие беа изградени низ годините низ Египет. Таа, исто така, се сметаше за божица која го штитела фараонот во подземјето, а покрај тоа, таа им давала моќ на појасите што се користат во мумификацијата.

Претстави

Претставите на оваа божица на среќата, Renenutet, беше на жена која имаше глава на кобра, која носеше круна украсена со две пердуви. Во други времиња, на нејзината глава имаше соларна круна со кравји рогови.

Друг начин на претставување на оваа божица беше како змија да дои бебе, што го претставува синот на фараонот. Бидејќи имала слика на змија, била позната како божица на жетвата, бидејќи било вообичаено да се видат змии како влегуваат во полињата.на плантажа.

Како можат овие божици да бидат присутни во нашите животи?

За да се приближите до овие божици на среќата, имајќи ги присутни во вашиот живот, само создадете олтар украсен со цвеќиња, со свеќи, малку темјан, камења и плодови. Потоа, изберете ја божицата што најдобро ја претставува вашата потреба и додајте го ликот на оваа божица.

На овој начин ќе може да имате корист од нејзините моќи, а животот ќе биде понуден со изобилство и просперитет. Верата е најважниот дел кога барате просперитет, многу храна или финансиско изобилство.

Во денешната статија се обидуваме да донесеме што е можно повеќе информации за божиците на среќата за да можат луѓето да дојдат до запознајте ги и искористете ги нивните придобивки.

зелена или златна свеќа и побарајте присуство. Во овој дел од текстот дознајте за некои карактеристики што ги донела божицата Тике, римската божица на среќата, како и за митологијата вклучена во нејзиното постоење.

Митологија

За митологијата, божицата Тике, позната и како божица на среќата, потекнува од Грција и Рим, места каде што се смета за божица на среќата, финансиското изобилство и среќата. Се смета за божица со многу моќи.

Оваа божица, и покрај нејзината голема моќ, е слепа, но не поради недостаток на способност за гледање, туку поради тоа што ја распределувала својата среќа без критериуми. За да им донесе среќа на сите, таа не користела никаков критериум за избор, туку само донирала.

Fortune и култот на историјата

Божицата на среќата или Тик, според историјата, била само една од божицата која на робовите им беше дозволено да ја обожаваат. Ова е, исто така, демонстрација на нејзината дарежливост и начин да ја донира својата среќа и просперитет, без дискриминација.

Божицата Тике, ги носи своите благослови на сите, без разлика на социјална класа, вера, боја или националност. На овој начин, неговите придобивки беа насочени кон сите луѓе на кои им беше потребна помош, давајќи право на раст и просперитет за животот на луѓето воопшто.

Претстави

Некои начини на претставување на божицата на среќата , Тихе, тоа е преку Cornucopia, сад во облик на рог, кој есимбол на изобилство, трговија и плодност, обично е полн со злато, како и со овошје и друга храна.

Друг начин да се претстави божицата Тике е со Тркалото на среќата, што исто така значи давање придобивки. среќа и просперитет за сите луѓе, со што може да имаат корист и оние кои обично им штетат на другите. Станува и симбол на лоша среќа.

Божицата на среќата Лакшми

Божицата на среќата Лакшми, своето име потекнува од санскрит, Лаксија, а неговиот превод значи цел, цел, или финализирање. Друга точка што треба да се спомене за Лакшми, е тоа што се обожаваше во хиндуизмот, за да донесе материјално изобилство, заштита и среќа.

Во овој дел од статијата, дознајте малку повеќе за митологијата што ја опкружува божицата Лакчми , формата на обожавање кон неа од историјата и како таа е претставена.

Митологија

Според митологијата, Лакшми е божица на среќата почитувана во хинду културата, мажена за богот Вишну, кој го поддржа универзумот на хиндуизмот. Таа се гледа во оваа култура како персонификација на убавината, изобилството, добронамерноста, покрај тоа што претставува богатство и богатство.

Луѓето бараат помош од оваа божица секогаш кога треба да решат ситуација поврзана со љубов, добра материјали и моќ. Покрај тоа, таа ја претставува женската сила, позната по својот постојан младешки и убав изглед.

Лакшми икулт за историјата

Божицата Лакшми, нејзиниот култ кон историјата е поврзан со важна врска за луѓето кои имаат потреба да добијат поголемо изобилство во нивните семејства. Ова има посилно значење за жената Хинду, бидејќи таа секогаш бара да го одржи здравјето и просперитетот на нејзиниот дом.

За ова, оваа божица на среќата е почитувана од овие жени, за да се постигне подобар живот. хармонија, главно затоа што оваа божица се смета за совршена сопруга. Овој фактор е потврден со приказната за нејзината хармонична врска со Вишну.

Прикази

Главната претстава на Лакшми е онаа на жена со прекрасен изглед, која се појавува седна на цвет од лотос. Оваа божица на среќата има златен тен, покрај тоа што има 4 раце, од кои две носат вазни исполнети со благосостојба и злато.

Во другиот пар раце Лакшми држи цвеќиња од лотос, а покрај тоа таа секогаш е придружувана од два слона, кои постојано се покрај неа. Тие ѝ нудат подароци, украси од цвеќиња и фрлаат вода над неа.

Златната божица Оксум

Божицата на златото Оксум е една од божиците на среќата, божество на африканската култура, на Candomblé и исто така на играта на búzios. Таа носи учења за животот кој вибрира во љубовта, кој ги зема луѓето во своите раце кога се соочуваат со тешки моменти.

Во овој извадок одВо овој текст, разберете малку повеќе за некои аспекти на оваа божица, како што е митологијата што ја опкружува златната божица Оксум, начинот на кој таа се обожава низ историјата и како таа е претставена.

Митологија

Златната божица Оксум е позната како Јаба, женска орика, поради јоруба културата, која има моќ над водите на реките и водопадите. Оваа божица на среќата, позната и како божица на реката, е добро позната по тоа што се наоѓа во југозападниот регион на Нигерија.

Оваа божица е поврзана со духовното и материјалното богатство, чувствителноста и мудроста во животот на луѓето. Покрај тоа, таа е исто така поврзана со играта Búzios и женското зајакнување. Во африканската култура, таа е почитувана како суверена на народот ијекса, насловена како Ијалоде, која претставува голема мајка меѓу сите орикси.

Оксум и култот на историјата

За Кандомбле , ориксите ги претставуваат претходните генерации кои биле направени божествени, историјата на овој облик на обожување на оваа божица на среќата Оксум потекнува од Африка, поточно од населението во Јоруба. Оваа божица била ќерка на Иемања и на Оксала.

Златната божица Оксум била сопруга на Ксанго, покрај тоа, според приказната, таа имала врски и со Огун, Ексу, Орунмила и Оксоси. Oxum има моќ да им помогне на луѓето кои имаат проблеми поврзани со плодноста.

Репрезентации

Секој одбожиците на среќата имаат форма на претставување, што директно зборува за силата и моќта што ја еминирала. Златната божица Оксум има и специфична претстава донесена од африканската традиција.

Божицата Оксум е симбол на мудроста и женското зајакнување, покажувајќи им на сите живи суштества важноста на женското мислење. Таа покажува дека женската интелигенција е многу важна и може да помогне во решавањето на проблемите поврзани со човештвото.

Римската божица Јуно Монета

Римската божица на среќата, Јуно Монета, отсекогаш била обожавана во градот Рим, поточно на врвот на северната страна на Капитол. Таа стана позната како божица на среќата, бидејќи во момент на конфликт, таа ја советуваше војската дека, за да не им недостигаат ресурси, треба да направат праведна војна.

За овој совет, паричката на во нејзината почит, со неговиот лик, беше отсечено време. Во овој дел од статијата, дознајте повеќе за римската божица на среќата Јуно Монета, информации како што се митологијата што ја опкружува нејзината историја, култот кон неа низ историјата и нејзините претстави.

Митологија

Божицата на среќата Јуно Монета била позната како римска божица на бракот, била мажена за Јупитер и суверен на сите богови. Оваа божица се однесува и на божицата Хера, во митолошката историја на Грција, која се сметала за божица која ја штитела државата и поседувала многу квалитети изадолженија.

Покрај тоа, Јуно Монета беше одговорна за заштита на ресурсите на Ризницата, односно таа беше божица на валутата и просперитетот. Куриозитет за божицата Јуно Монета е тоа што таа се појавува на некои банкноти, а исто така и на вистински монети.

Јуно Монета и култот на историјата

Џуно Монета, божицата на среќата, е обожувана по приказна на забава одржана помеѓу 21 и 24 јуни, заклучно, овој месец беше именуван во негова чест. За време на свеченостите се правеле огнови за да се избркаат злите духови.

Овој култ се користел и за благословување и постигнување изобилство жетва за следната година. Денес, фестивалите за обожавање Јунона продолжуваат да се одржуваат, дури и во христијанството, познати како јунски фестивали, кои се обележани со изобилство и радост.

Претстави

Познатите претстави на Јуно Монета, оваа божица на среќата е поврзана со почитта и дека во некои случаи била претставена и како претстава на силата, па дури и на суровоста. За Римјаните Јунона била позната како божица на породувањето, па затоа се прославувала по раѓањето на детето.

Покрај тоа, Јунона била поврзана со неколку, речиси сите, женски карактеристики, меѓу кои и обликот како жените би дејствувале во брак. И покрај тоа што е божица која им донесе заштита на ситежените, фокусот на оваа заштита беше на мажените жени и идните мајки.

Римската божица изобилство

Оваа римска божица на среќата, позната и како божица на изобилството, се нарекува Помона , а има значења кои доаѓаат и од културата на Грција. Покрај тоа, Помона била позната и како божица на овошјето и изобилството.

Подолу, дознајте малку повеќе за оваа божица на изобилството, Помона, информации како што се нејзината митологија, култот на оваа божица низ историјата и нејзините претстави.

Митологија

Во грчката митологија, Помона е позната и како божица на земјоделството. Веќе во римската митологија, таа се смета за божица на изобилството и овошјето. Оваа божица се гледа на многу посебен начин во овој поглед, поврзана со расцутот на дрвјата.

На овој начин, ова божество, и во Грција и кај Римјаните, се гледало како божица која го претставувала просперитетот и изобилство. Донесувајќи многу изобилство на оние кои ги поднесуваат своите барања во време на недостиг.

Изобилството и култот на историјата

Оваа божица на среќата, Помона, имала нејзиниот култ низ историјата фокусиран на изобилството, главно поврзани со овошје. За ова, во негова чест бил одржан свет парк, кој бил наречен Помонал, кој се наоѓа јужно од Виа Остиенсе.

Меѓутоа, нема сознанија за настан што се одржал во негова чест, нитудури и во најстарите времиња. И покрај тоа, таа беше многу важен лик во историјата на култовите во корист на жетвата.

Прикази

Помона, оваа божица на среќата, имаше неколку претстави во статуи и слики, прикажани како млада жена, украсена со рози и овошје на главата. Таа е претставена и во сликарството, прикажувајќи го божицата сакрален парк, придружуван од Вертумнус.

Една од најпознатите претстави на Помона е реализирана во скулптура направена во мермер од Роден. На овој начин, оваа божица беше широко претставена во уметничките дела од познати уметници во текот на историјата на човештвото.

Египетската божица Renenutet

Египетската божица Renenutet, е уште една божица на среќата , позната и како божица на плодноста. За старите Египќани, ова божество беше она што се грижеше за посевите. Ова се должи на фактот дека тоа беше период кога се гледаа змии како се кријат во плантажите, а Рененуте беше претставена со змија.

Во овој дел од текстот, дознајте повеќе информации за египетската божица Рененуте , божица на среќата како митологија вклучена во нејзиното појавување, култот низ историјата за оваа божица и нејзините претстави.

Митологија

Во древниот Египет, луѓето ја познавале оваа божица на среќата, Рененуте, како божица на доењето. Таа беше позната како божица змија, многу

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.