Што е шамански реики? Симболи, основи, апликации и многу повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Општо значење на шаманскиот реики

Реики е холистичка терапија која, на дел од врската на терапевтот со супериорните универзални енергии, го користи полагањето раце за пренос на витална енергија и балансирајте ги енергиите на консултантот, промовирајќи исцелување на различни нивоа на битие - физичко, духовно, ментално и суптилно, бидејќи ги усогласува енергетските центри, чакрите.

Шаманскиот реики е практика која, како и традиционалниот Реики, исто така го користи канализирањето на енергијата преку рацете, со додавање на различни аспекти на домородната култура и древната мудрост на шаманизмот, како што се употребата на лековити билки, кристали, чад, традиционална музика, меѓу другото.

Во оваа статија Ајде да дознаеме малку повеќе за шаманскиот реики, неговите основи, апликации, индикации, придобивки, варијации и симболи. Проверете!

Шамански Реики, инспирации, основи и примени

Шаманизмот е, многу подалеку од религиозните практики, филозофија на животот во целосна хармонија со природата. Шаманскиот реики е начин на усогласување на енергиите и лекување на различни аспекти на битието кои не се во рамнотежа со силите на природата, предизвикувајќи болести, нарушувања и други физички, психички и духовни болести.

Ајде да разбереме како дојде до ова за. техника, нејзините основи, предности, инспирации и придобивки, подолу!

Шамански Реики

Theхипертензија, прееклампсија и го зголемуваат ризикот од предвремено породување. Сепак, тоа мора да се направи со претпазливост, во склад со терапевтот кој ќе води.

Кога не треба да се прави

Реики е нежна терапија без контраиндикации. Сепак, не треба да се заменат конвенционалните третмани и лекови, туку да се работи заедно за да се подобри целокупната слика. Кога има некакви симптоми, препорачливо е да побарате лекар дури и ако веќе сте подложени на терапија со Реики или која било друга холистичка терапија.

Реики помага да се балансираат енергетските центри, но кога тие се неурамнотежени некое време , тие можат да генерираат психосоматски заболувања или симптоми кои исто така мора да се контролираат клинички. Едно не го поништува другото, туку го надополнува.

Реики терапијата треба да се применува со претпазливост и во случај на бременост, неодамнешни инвазивни операции или длабоки исеченици. Кога постојат овие околности, терапевтот ќе знае како да го посочи најдобриот начин да продолжи.

Реики симболи и значења

Реики симболите се алатки кои имаат моќ да ги поврзат луѓето преку визуелизација, намери и активирање со виталните енергетски текови на Универзумот. Традиционалниот Реики на Микао Усуи има три симболи, на кои мајсторите со текот на времето им вградиле нови.

Овие симболи се исклучително важнида му помогне на рејкијанот да ги поврзе и фокусира енергиите на енергетските, емоционалните, физичките и менталните полиња. Ајде да ги запознаеме овие симболи и какви значења носат. Читајте!

Cho-Ku-Rei

Чо-Ку-Реи е симбол на заштита, бидејќи го спречува истекувањето на енергија и се користи за всадување или зајакнување на енергија. Тоа е универзалната витална енергија, божествената светлина, овде и сега, почеток или влез на светлината, фаза на генерирање. Тој е дефиниран како прекинувач за светло.

Тоа е првиот свет симбол и во суштина значи „ставете ги сите сили на Универзумот овде“. Тоа го користи терапевтот за да се поврзе со енергијата на Реики и да ја засили нејзината моќ секогаш кога е потребно за време на вежбањето.

Sei-Hei-Ki

Sei-Hei-Ki го претставува алхемискиот процес на прочистување и чистење, тој е симбол на емоционално исцелување и трансмутација на негативните енергии во позитивни. Тоа е хармонија и заштита и ја претставува врската помеѓу Бога и човекот.

Тој помага да се изнесат на виделина корените на проблемите, несигурноста, стравовите и нерамнотежата. Тоа овозможува да се постигне рамнотежа помеѓу сонот и реалноста, разумот и емоциите.

Hon-Sha-Ze-Sho-Nen

Hon-Sha-Ze-Sho-Nen, во едно од неговите значења, не е „ниту минато, ниту сегашност, ниту иднина“. во менталниот опсег, фаворизирање на функционирањето и рамнотежата на умот, големиот генератор на емоционални нестабилности кои одразуваат психички ифизички.

Тоа е симболот што практичарот на реик го користи за испраќање енергии низ времето и просторот, можејќи да ги прекине траумите и кармата и врските на времето со минатото и иднината.

Даи-Коо-Мјо

Даи-Коо-Мјо е симбол кој својот проток на енергија е фокусиран на духовното поле и го поврзува пациентот со божествената енергија. Едно од неговите значења е „Нека Божествената свест свети врз мене и биди мој пријател“.

Овој симбол носи ниво на неограничена мудрост преку манифестацијата на божественоста на физички план, интензивирајќи го примањето на енергијата на Реики и засилување и забрзување на ефектите на другите симболи.

Кој може да ги примени техниките на Шамански Реики?

За да се примени Реики, и традиционално и шаманско, потребно е да се има завршено барем првиот ниво на курсот за да се квалификува да работи како терапевт во областа. На крајот на краиштата, рејкијанецот треба да има длабоко самоспознавање и да работи на исконските аспекти како што се простувањето, односот со природата, меѓу другото.

Терапевтот најпрво треба да најде рамнотежа во сопствените енергии за да биде проводник на универзалната божествена енергија на пациентите.Исто така, кога станува збор за шаманскиот реики, потребно е длабоко да ги познава обредите и традициите, како и да биде во склад со на природата и нејзините циклуси.

Шаманскиот Реики ги обединува силите на четирите елементи кои се манифестации на рамнотежа на природата за физички и духовно усогласување на поединецот. Сепак, таа користи исцелувачки симболи, инструменти на моќ, космички осцилации, свети насоки и други симболи и практики на шамански предци.

Оваа терапија го усогласува клиентот со неговото внатрешно јас, подигајќи ја благосостојбата и воспоставувајќи ја енергетската рамнотежа. Тоа е комплементарен третман за решавање на психички прашања - како што се депресија, анксиозност, напади на паника - и ослободување од физички болести - како што се мигрена, фибромијалгија, хипертензија, меѓу другите.

Inspiration of the Strand

Инспириран од шаманската филозофија на животот, која ги разбира човечките суштества како дел од природата, оваа нишка на Реики вклучува различни елементи на културата и мудроста на домородните предци кои не се присутни во традиционалниот Реики, како што се штракаат, кристали, тапани, исцелување симболи , меѓу другото за создавање звучни дразби и канализирање и пренесување енергија.

И покрај тоа што има ритуалистички елементи, оваа практика нема религиозна врска, ниту се карактеризира како ритуал, туку како техника усвоена од терапевтот со помош на античките симболи за ефективна манипулација со енергијата да се пренесе на консултантот.

Шаманизам, средба со внатрешниот свет

Шаманизамтоа е духовното патување на само-лекување, кое во склад со рамнотежата и мудроста на мајката природа, бара од алатките за исцелување на предците хармонијата на енергиите и циклусите за подобар живот. Тоа е најстарата духовна и филозофска практика на човештвото, која се спојува со неговата историја.

Далеку од она што се верува, шаманизмот не е ограничен само на религиозноста, на крајот на краиштата, тој ја има својата појава од набљудувањето на човекот до природата. неговите циклуси и мистерии, поврзувајќи се со макрокосмосот. Тоа е збир од илјадагодишни духовни практики на проширување на свеста и потопување во вашиот сопствен универзум.

Основи на техниката

Според Микао Усуи, креаторот на Реики системот, „Реики е уметност на поканување среќа“. Постојат пет принципи на техниката, наречени Гокаи, кои му помагаат на консултантот да го најде патот до личното задоволство. Тие се:

- не се чувствувам лут;

- не се грижам;

- благодарен сум;

- се чувствувам мојата работа искрено;

- Јас сум љубезен и љубезен кон сите живи суштества.

Препорачливо е овие правила да се повторуваат најмалку два пати на ден, преку говор или мисла, секој ден. Одржувањето на енергијата во сегашноста е клучот за постигнување среќа и растворање на тагата, депресијата, анксиозноста, стресот и чувањето себе си ослободени од сè што ја попречува личната и духовната еволуција.

Како се применува

Шамански Реики есе применува лично, но може да се испрати и од далечина. Се посочува консултантот да носи лесна и удобна облека, да ја подобри приемчивоста на енергиите и личноста да се чувствува добро.

За време на сесијата, терапевтот, кој мора да биде инициран во техниките на шаманскиот реики , ќе користи некои традиционални автохтони инструменти кои го олеснуваат канализирањето и манипулирањето со виталната енергија.

Согорувањето на лековити билки, кристали, употребата на ароми и музички инструменти како што се штракаат и тапани се вообичаени за време на вежбањето, бидејќи тие генерира енергија која полесно ќе се пренесе на пациентот. Сепак, може да се вклучат и некои други практики, како што се средба со моќни животни, чистење на аурата, исцелување на предците и слично. ги враќа виталните енергии на поединецот, како и насочува кон урамнотежен живот во склад со природата. Сите луѓе, од сите возрасни групи, можат да ги искористат предностите што ги обезбедува оваа техника, дури и ако нема болест или свесен дисбаланс.

Не мора да бидете болни за да ги барате предностите на Шаманскиот Реики, бидејќи освен што помага во лекување на физички и ментални нарушувања, оваа терапија ја подобрува самодовербата, самоспознавањето, ја отклучува креативноста ихрани среќа и благодарност.

Шамански реики и духовно здравје

Покрај тоа што има корист од физичката и психолошката болест, шаманскиот реики има корист и за духовното здравје. Тоа е затоа што работи директно на енергетските центри, чакрите, кои кога се во рамнотежа доведуваат до состојба на хармонија и благосостојба, при што енергијата тече слободно.

Поради ова, Шаманскиот Реики помага во потрагата по лесен, духовен и спокоен живот. Исто така, го зголемува квалитетот на животот на консултантот, обезбедувајќи здравје, храброст, креативност, самоспознавање, добар хумор, безусловна љубов, сочувство, интеграција, знаење, искреност, интуиција и отворање на универзалната свест.

Општи придобивки од Шаманскиот Реики

Многу се придобивките што ги обезбедува шаманскиот реики, како што се:

- Чистење на физичкото и суптилното тело;

- Отворање на универзалното и индивидуалното совест, во врска со вашиот внатрешен свет и самоспознавање;

- Психичка и емоционална рамнотежа, остварување на душата;

- Ја олеснува комуникацијата, искреноста со вашите емоции и креативност;

- Покажува квалитети на безусловна љубов, хармонија, мир, емпатија и сочувство;

- зголемена лична моќ и волја, самоконтрола, енергија и добар хумор;

- Го фаворизира пребарувањето за трансцендентално задоволство, асимилација на нови идеи, толеранција;

- Активенвештини за храброст, трпение, сигурност и одлучност;

- Помага во лекување и превенција на болести и психосоматски нарушувања;

- Елиминација на блокади и ограничувачки верувања;

- Разбирање и интеграција со циклусите на природата.

Шаманскиот реики и заштитата на организмот

Шаманскиот реики не само што го ребалансира она што не е во ред, туку го штити и одржува балансот на виталните енергии, одржувајќи ги во флуидност и хармонија. Со протокот во енергетските центри, оваа терапија ги отстранува блокадите и го поправа она што е оштетено, растворајќи ги неусогласените и агресивни енергии.

Кога примате шамански реики, телото се зајакнува, како и умот се ревитализира за да се постигне мир и среќата на сметка на штетните чувства, мисли, постапки, верувања и навики.

Варијациите на шаманскиот реики

Во рамките на шаманскиот реики постојат три варијации: Ма'Хео'о Реики, Ѕвездениот шамански Реики и Амадеус Реики, кои делат иста средба со видот со природата и неговите циклуси, но кои имаат свои уникатни системи на верување, како и некои посебни методи и симболи.

Ајде да запознаеме малку за секоја од овие варијации и да разбереме како се пренесуваат енергиите. Продолжи со читање!

Ma'Heo'o Reiki

Зборот Ma'Heo'o, од мајчиниот северноамерикански чејенски јазик, значи Голем дух. ова влакнона Шаманскиот Реики ги комбинира елементите Земја, Воздух, Оган и Вода со Големиот Дух за да ја врати рамнотежата и да го промовира физичкото, духовното и психичкото здравје. Потребно е клиентот да ги знае неговите тотеми, неговото моќно животно и неговото свето име.

Ma'Heo'o Reiki се заснова на исцелувачките практики на Мајката Земја, комбинирајќи ги учењата на Реики со шаманските постапки на народот Чејен . Се фокусира на враќање на рамнотежата помеѓу сите природни елементи на телото со Мајката Земја и Големиот Дух.

Ѕвездениот шамански реики

Ѕвездениот шамански реики е комбинација на универзална космичка енергија со енергијата на четирите елементи, лековитите симболи и личната животна сила. Нејзиниот основен принцип е безусловната љубов која го преобразува, урамнотежува и го претвора битието во канал на љубов и светлина.

Според оваа нишка, колку повеќе се буди свеста, толку е поголема трансформацијата, толку поинтензивна станува способноста да си помогнеш себеси и на сите други на планетата. Ѕвездениот шамански реики додава Реики енергија со шаманска енергија - поврзана со елементите и традиционалното знаење на нашите предци.

Амадеус Реики

Амадеус Шаманскиот Реики е систем за исцелување и вознесување инспириран од традицијата Тупи-Гуарани, чија космичка врска е дадена од љубовната енергија на Тупа. Тоа е систем за пренос на енергија базиран на канализирање и полагање раце.многу ритуалистички, кој користи симболи како засилувачи на енергија.

Повеќето од неговите техники вклучуваат визуелизација со третото око и наметнување на рацете и се засноваат на минување на енергијата низ каналот создаден помеѓу човекот, мајката природа и Тупа , за директна комуникација со духовите кои ги населуваат космичките и природните суштества.

Реики, придобивки, кога не треба да се прави тоа и влијание врз бременоста

Шаманскиот реики е практика која ги комбинира заповедите на традиционалниот Реики со милениумски домородни практики за исцелување засновани на блиски односи со природата. Но, што е со традиционалниот Реики, како функционира? Подолу ќе видиме за Реики, неговите придобивки и предупредувања за тоа кога да не се користи. Видете!

Што е Реики

Реики е техника создадена во Јапонија, која им овозможува на енергетските центри или чакрите да се усогласат и избалансираат од наметнувањето на рацете и медитацијата на неговите пет правила : не се лутете, не грижете се, чувствувајте благодарност, работете напорно и бидете љубезни. Таа се заснова на трансфер на витална енергија од терапевтот на пациентот.

Тоа е холистичка терапија која може да се користи на комплементарен начин за лекување на психички состојби и болести како депресија, анксиозност, хронична болка , несоница, ги намалуваат рамки на стрес, меѓу другото. Терапевтот, или реикијан, ги става рацете на телото на пациентот за да го промениенергетска осцилација и усогласување на чакрите.

Главни придобивки

Меѓу бројните придобивки што ги дава оваа техника, се издвојуваат следниве:

- Намалување на стресот и анксиозноста, бидејќи обезбедува чувство на релаксација и добро -да се биде, базиран на техники на дишење и медитација;

- Помага во лекувањето на депресијата, бидејќи ги усогласува виталните енергетски центри кои работат со хумор, радост, решителност, креативност, храброст, мир, емоционална рамнотежа , меѓу другото;

- Олеснување на хронична болка, бидејќи ги усогласува чакрите кои се поврзани со жлездите и органите на телото и од релаксација ги ублажува состојбите на напнатост и мускулниот замор;

- Ги ублажува симптомите на несоница, бидејќи може да го зголеми ослободувањето на серотонин и ендорфин хормони, кои ја штитат несоницата;

- Го подобрува квалитетот на животот, бидејќи ја ослободува емоционалната напнатост и врши ментално и физичко чистење.

Придобивки за време на бременоста

Нема контраиндикации за практикување на Реики, бидејќи тоа е нежна терапија која промовира релаксација и спокојство, важни точки за бременост, кои обично се придружени со несигурности и стравови .

Реики е многу корисен за време на бременоста, бидејќи помага да се контролира анксиозноста и стресот, намалувајќи го производството на штетни хормони како адреналин и кортизол, кои го зголемуваат крвниот притисок

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.