Ретроградни планети во родилната карта: Астролошко значење и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Општо значење на ретроградните планети во астралната карта

Во рамките на мистичниот универзум на астрологијата, планетите играат суштинска улога, без разлика дали во анализата на астралната карта или во проучувањето на влијанието што го имаат транзитите врз енергијата што управува со човечкиот живот. Кога планетата е во ретроградација, елементите што се поврзани со неа бараат ревизии.

Во случај да имате ретроградна планета во родилната карта, од суштинско значење е да се посветите на патот на преоценување на секторот кој е управуван од енергија, со што го наоѓа својот пат во областа. Да се ​​потсетиме дека ретроградна планета не значи доцнење или блокада во секторот, туку дивергенција во текот на енергиите со кои управува планетата.

Планети, циклуси, достоинство, штета и егзалтација

Во астрологијата, планетите носат различни значења и, во зависност од нивната локација во астралната карта, ги претставуваат различните потенцијали присутни во секторите. Разберете го значењето на планетарните циклуси, достоинството, штетата и воздигнувањето овде:

Планетите

Соѕвездијата, сателитите и планетите на Сончевиот систем се изучуваат во астрологијата. На овој начин 9-те планети кои ја сочинуваат оваа група добиваат индивидуална симболика, со што стануваат претстава на различни енергии. На пример: Венера е поврзана со љубов и финансии, додека Марс е поврзан сово кој имате поголема леснотија во животот и, ако е можно, посветувате поголем труд.

Сатурн ретрограден

Сатурн е, астролошки, најригорозната од планетите. Ѕвездата преку тешки лекции покажува што е потребно за да се достигне потенцијалот. Знајте го значењето на Сатурн Ретрограден:

Значењето на Сатурн во астрологијата

Враќањето на Сатурн е едно од најпознатите астролошки движења и ја претставува суштината на ѕвездата: времето. Ѕвездата го симболизира личното барање да се достигне максималниот потенцијал и понекогаш може да изгледа сурово како Јарец, неговиот еквивалент, но суровоста се надминува од моментот кога се презентираат резултатите и се појавува личното задоволство.

Планетата е дел од групата на општествени планети и ја претставува потребата за созревање преку откривање на граници и немаштија. Вашата позиција на родениот графикон го покажува секторот каде што се појавуваат најголемите предизвици, но и најголемото подобрување.

Ефектите на ретроградниот Сатурн

Сатурн е ретрограден околу 20 недели годишно. Периодот означува фаза во која барањата се ублажуваат, бидејќи тестовите неопходни за подобрување стануваат ревизии на претходните искуства. Со ова, астролошкото движење станува една од најмалку загрижувачките ретроградации.

Во случај на поединци кои имаат ретрограден Сатурн во нивната картанатална астрална, постои голема потреба да се исполнат сите активности или должности кои останале со чувство на некомплетност. Оние родени со оваа астролошка поставеност, исто така, имаат тенденција да имаат голема вродена одговорност и бараат подобрување, како и умереност во животот.

Ретрограден Уран

Уран е ѕвездата што ги претставува трансформациите и потрагата по новото, раскинувањето со традициите и трасирањето на неочекуваните патишта. Неговата ретроградација е покана за внатрешни трансформации. Разберете овде:

Значењето на Уран во астрологијата

Уран е првата од генерациските планети, односно неговата симболика го преминува личното ниво и се поврзува со улогата на поединецот во универзумот во што живее. Ѕвездата е поврзана со општествените трансформации и раскинувањето со конзервативните стандарди и вредности, понекогаш користејќи бунт за ова.

Планетата е владетел на знакот Водолија и е поврзана со уникатниот идентитет присутен во знакот, стимулирање на ексцентричност и негување на бунт. Астролошката куќа во која се наоѓа планетата е под влијание на нејзината револуционерна енергија и укажува на секторот на животот во кој е неопходно да се иновираат.

Ефектите на Уран Ретрограден

Уран Ретрограден е движење кое се случува околу 22 недели во текот на годината и го успорува немилосрдното тежнеење кон револуција и иновација, природна енергија што произлегува одпланета. Овој прекин што се случува во текот на периодот може да се толкува и како нова шанса за прегледување на старите проекти и планови, под нова перспектива.

Кога ретроградирачкото движење ќе се појави во Уран, прашањата кои се сметаа за решени или дефинирани бараат нова перспектива. Астролошкото движење симболизира и појава на неочекувани промени, често поврзани со колективни аспекти, кои подразбираат трансформации на цели генерации.

Ретрограден Нептун

Планетата на длабочините на несвесното исто така претрпува ретроградно движење. Ретроградниот Нептун ја претставува потребата да се доживеат етерични концепти и верувања на земјината рамнина. Дознајте повеќе овде:

Значењето на Нептун во астрологијата

Нептун бил поврзан во римската митологија со Богот на морињата, што исто така претставува дел од неговата симболика во астрологијата. Исто како и морето, Нептун претставува сè што е длабоко, без разлика дали е несвесното рефлектирано во соништата, или потрагата по разбирање на поголемото значење за постоењето, поврзано со душата.

Меѓутоа, потрагата по духовноста на Нептун ја не е религиозен, а уште помалку православен. Во овој случај, верата се изразува од поширока и поинтуитивна перспектива, без потреба да се следат вредностите или да се исполнат однапред утврдените барања. Планетата, владетел на Риби, исто така е поврзана со уметноста

Ефектите на Ретроградниот Нептун

Ретроградниот Нептун трае 23 недели годишно и претставува период кога мистичната магла создадена од планетата се раствора. За време на нејзината ретроградација, ѕвездата ги поттикнува поединците да се соочат со реалноста, бегајќи од светот на соништата и илузиите.

Таа може да означи фази во кои идеализациите се раствораат за да се кондензираат во вистинското лице на ситуациите. Ретроградната планета, исто така, ве поканува да се видите јасно себеси.

Оние кои се родени со Нептун во ретроградација на родилната карта имаат тенденција да се обидат да искусат светост во конкретниот свет, бегајќи малку од светот на фантазиите и нестабилните соништа. заедничко за ѕвездата.

Плутон ретрограден

Поврзан со длабоки трансформации и светот на мртвите, Плутон управува, за астрологијата, со окултната моќ што излегува на виделина по смртта симболична . Дознајте го значењето на Плутон ретрограден овде:

Значењето на Плутон во астрологијата

Иако за астрономијата Плутон повеќе не се смета за планета, во астрологијата сè уште се гледа како важна ѕвезда за толкувања и предвидувања . Неговото значење е директно поврзано со концептот на смрт и повторно раѓање, бидејќи планетата се однесува на потребата за одвојување и ги означува потребните краеви, дури и ако тие може да бидат болни.

Плутон владее со знакот Скорпија и се поврзува со енергијата на откривањето налична моќ од симболични смртни случаи. Нејзината локација во графиконот за раѓање покажува во кој сектор се наоѓа најголемата окултна моќ на поединецот. Сепак, планетата сигнализира и поголема потреба за одвојување.

Ефектите на Плутон Ретрограден

Плутон Ретрограден е астролошки движење кое трае околу 186 дена во годината и се рефлектира во потребата да се преиспита односот на поединецот со моќта. Оваа рефлексија се одвива и на аспектите на поврзаноста со личната моќ, и на симболичната моќ што ја даваат трети лица.

Астролошкото движење поканува да се прашаме за потребата да се справиме на здрав начин со моќта, без разлика дали се прифаќаат тоа, или дури и да го балансирате кога е претерано.

Покрај тоа, оние родени со ретрограден Плутон во нивната натална карта имаат тенденција да ги чувствуваат злата на светот како дел од себе и постојано бараат да се трансформираат длабоко, барајќи внатрешна трансценденција како лек за надворешното.

Што да правам кога имам ретроградна планета?

Ретроградацијата не треба да биде причина за паника, туку покана за размислување. Врз основа на темата управувана од планетата, се препорачува да направите самоанализа на тој специфичен сектор од животот. Чувството дека областа заостанува може да генерира болка, но тоа е само знак да се бара нова насока.

Секој човек има околу три планетиретроградна во картата на раѓање, што значи дека енергијата на овие области е свртена навнатре и поттикнува постојано преоценување. Размислувањето, преиспитувањето и барањето на вашата индивидуалност во секторот е токму она што треба да се направи кога имате ретроградна планета.

импулси, секс и физичка енергија.

Од овој принцип произлегува и односот на планетите со знаците, кој може да се позиционира на хармоничен или дивергентен начин во зависност од афинитетот меѓу двете. Покрај тоа, астрологијата ги проучува и движењата на планетите, кои ги вклучуваат ретроградациите и циклусите на ѕвездите.

Циклусот на планетите

Секоја ѕвезда од Сончевиот систем е поврзана со еден од знаците и и двете претставуваат специфични енергии кои се поврзуваат. За да се разбере симболиката зад планетите и нивното влијание врз човечкиот живот, исто така е важно да се разберат нивните циклуси, кои можат да бидат долги или кратки.

Астролошките циклуси се однесуваат на времето на движења што ги прават планетите или ѕвездите , сепак, некои движења не се случуваат физички, како што е случајот со ретроградација. Кога планетата е во ретроградна, таа всушност не се движи наназад, туку ја предизвикува оваа илузија на движење од перспектива на Земјата.

Достоинство

Планетарните достоинства се сфаќаат како различни позиции во кои се наоѓаат ѕвездите во однос на знаците. Бидејќи постојат знаци поврзани со иста енергија на одредени планети, кога двете се заедно се јавува достоинството наречено „домициле“, што значи дека енергијата претставена од двете лесно тече.

На ист начин, кога ѕвездаАко сте во спротивна позиција од знакот на вашиот придружник, се јавува достоинството наречено „прогонство“ и вашата енергија потешко тече. Покрај овие достоинства, сè уште има „штета“ и „воздигнување“ што укажуваат на оддалеченоста или близината до живеалиштето на ѕвездата, соодветно.

Штета

Едно од астролошките достоинства е познато како „штета“, кое може да се нарече и „пад“. Овие термини укажуваат на тоа дека ѕвездата е далеку од нејзиното живеалиште, односно се наоѓа блиску до знак кој не ги дели толку интензивно истите вредности како нејзината главна.

Иако „штетата“ ја симболизира оддалеченоста од главната моќ поврзана со ѕвездата, таа сè уште не е најлошата астролошка локација, тоа само укажува дека има одредена оддалеченост од идеалната поставеност. Со тоа, главниот енергетски потенцијал на ѕвездата е ослабен. Пример за штета е односот на ѕвездата Венера со знакот Девица.

Воздигнување

Во астрологијата, кога ѕвездата е во знакот кој има сличности со оној со кој владее, постои достоинство наречено „возвишување“. Како што сугерира името, астролошката поставеност укажува на позитивни услови за енергијата претставена од ѕвездата, што овозможува нејзината моќ да тече со спокојство, дури и надвор од нејзиниот дом.

Кога планетата или ѕвездата се наоѓаат во позицијанаречена „возвишување“ се истакнуваат позитивните карактеристики поврзани со него. Еден начин да се идентификува дали знакот претставува воздигнување на дадена ѕвезда е да се набљудува дали знакот во кој се наоѓа е спротивен на оној на нејзината штета.

Ретроградни планети

Ретроградни планети се причина за вознемиреност во астролошката средина и може да предизвикаат загриженост, но во пракса тие се само претставување на аспекти од животот кои заслужуваат поголемо внимание. Разберете сè за ретроградните планети:

Што се ретроградни планети

Ретроградните планети се присутни и во астролошките движења и во астралните мапи. Меѓутоа, неговото толкување е различно: во случај на ретроградно движење на планета, областа поврзана со планетата ќе ги трпи ударите само период, кој варира во зависност од ритамот на планетата.

Во меѓувреме , во овој случај на ретроградна планета во родилната карта, енергијата на областа со која управува планетата е во спротивно движење од природното. На овој начин, можно е да има потешкотии да се направат темите на секторот природно флуидни. Затоа, важно е да се задржи постојано внимание на прегледот на областа и да се бара индивидуалност.

Како да откриете ретроградна планета

За да откриете кои планети се ретроградни во рамките на астралната карта, тоа е потребно, прво ништо друго, изгответе ја картата со информациитеинформации: место, точен датум и време на раѓање. Оттука, можно е да се набљудуваат кои планети се означени со симболот за ретроградација.

Обично симболот што се користи за означување на ретроградација е „R“ или „RX“. Сеќавајќи се дека Сонцето и Месечината се ѕвезди кои никогаш не се во ретроградно движење. Така, можно е да се дознаат кои планети од картата на раѓање биле во ретроградација во моментот на раѓање и, на овој начин, да се разбере кои теми заслужуваат понатамошно размислување.

Меркур ретрограден

Меркур ретрограден е едно од најпознатите и најконтроверзните астролошки движења. Електронските дефекти и комуникациските кризи се само дел од верувањата околу ова астролошки движење. Разберете што е мит, а што е фактот за ретроградниот Меркур:

Значењето на Меркур во астрологијата

Ѕвездата на комуникацијата и вестите е Меркур. Неговата енергија во астрологијата се чита како моќ зад комуникациските процеси, кои можат да се поврзат со социјалните мрежи, меѓучовечките дијалози, па дури и со начинот на кој се толкуваат политичките говори. Накратко, ако има комуникација, зад неа стои Меркур.

Покрај комуникацијата, планетата е и владетел на иновации и промени. Поврзан со знакот Близнаци, Меркур ја претставува креативната енергија која секогаш бара ново и е отворена за тргнувањена патување на реинвенција и трансформација со леснотија на пресоблекување.

Ефектите на ретроградниот Меркур

Ретроградниот Меркур има влијание врз сите субјекти кои се астролошки управувани од планетата. На овој начин се јавуваат проблеми во комуникацијата, социјалните мрежи, електронските уреди и активностите кои претставуваат нов циклус, па се препорачува да се има одредена доза на претпазливост во однос на важните одлуки вклучувајќи ги и овие сектори во периодот, доколку е можно.

Со Меркур во ретроградирачко движење, постои потреба да се разгледаат и размислуваат сите теми поврзани со планетата за која станува збор. Со други зборови, тоа значи дека договорите мора да се читаат и препрочитуваат, да се направат резервни копии на електронски уреди и информациите за датумите и времето заслужуваат поголемо внимание.

Венера ретроградна

Планетата на љубовта астролошки ги претставува убавите аспекти на постоењето: уметност, естетика и љубов. Покрај тоа, Венера е исто така поврзана со вредностите и нејзината ретроградација е покана да се разгледаат сите овие теми. Разберете:

Значењето на Венера во астрологијата

Астролошки, Венера ги претставува енергиите поврзани и со убавината, љубовта и парите. Куќата и знакот кои се усогласени со Венера во родилната табела објаснуваат детали за тоа како функционира односот на поединецот со овие аспекти, како иисто така покажува на која област од животот најмногу влијае планетата на љубовта.

Ѕвездата управува со знаците на Бик и Вага, па ако се наоѓа до нив на мапа, се подразбира дека Венера е во резиденција. Ова значи дека енергиите поврзани со знакот и ѕвездата имаат поголема леснотија на флуидност во тој специфичен сектор.

Ефектите на ретроградната Венера

Кога Венера е во ретроградно движење на небото во моментот , можно е да се појават конфликти поврзани со љубовни врски или финансии. Сепак, конфликтите не се само резултат на астролошки хаос, тие се можност да се преиспитаат прашањата кои досега не се решени и да се бара подобрување.

Венера е ретроградна околу шест недели и ова движење што генерира неопходни прегледи на вредностите во односите и финансиите се случуваат во просек на секои 18 месеци. Ефектите на ретроградната Венера се чувствуваат во овој период и се можност за размислување.

Марс ретрограден

Кога Марс е ретрограден, има промена во текот на независноста, на физичка енергија и сексуални импулси. Енергиите поврзани со темите не стагнираат, туку бараат нова насока, дистанцирајќи се од материјата. Прочитајте овде:

Значењето на Марс во астрологијата

За астрологијата, Марс е ѕвездата што го претставувапионерски дух, неопходниот поттик за соочување со конфликти и иницирање проекти. Се смета и за планета која управува со прашања поврзани со сексуалноста бидејќи е директно поврзана со симболиката на примитивната и дивата енергија.

Марс со себе ја носи и способноста за постигнување. Како владетел на знакот Овен, Марс е ѕвездата што го означува почетокот, интензивна енергија која ги потпомага процесите и се покажува со силно присуство. Ѕвездата, исто така, може да укаже, во карта на раѓање, каде е концентриран најголемиот енергетски потенцијал на поединецот.

Ефектите на ретроградниот Марс

Марс во ретроградација може да сигнализира покана за сублимација на импулси. Сета телесност и страст претставени со енергијата на Марс добиваат нова насока. Симболичната стрелка која претходно укажуваше на потрагата по надворешно задоволство сега е насочена кон внатрешниот или етеричниот свет.

Да се ​​има ретрограден Марс во наталната карта покажува дека поединецот има тенденција да се соочи со можни блокади во однос на телесните аспекти на животот постоење. Сепак, тоа е и показател за способноста да се бара трансмутација на експлозивната енергија на планетата. Исто така, движењето е покана да се преиспитаат импулсите и позитивно да се канализираат.

Јупитер ретрограден

Јупитер е планетата што е поврзана со проширување и правда. Затоа, Јупитер е ретрограденпретставува потрага по нови начини за пронаоѓање на сопственото чувство за правда. Разберете:

Значењето на Јупитер во астрологијата

Во астрологијата, Јупитер е ѕвездата што ги претставува мајсторите, високото образование и потрагата по проширување и поврзување со различни култури. Покрај овие аспекти, планетата ја претставува и правдата, која може да биде присутна и како судиска моќ и како лична потрага за воспоставување однесувања што се сфаќаат како фер од индивидуална перспектива.

Планетата припаѓа на група општествени планети, бидејќи исто така укажува на можностите за социјална експанзија и размена помеѓу поединци кои припаѓаат на општеството. Јупитер со себе ја носи и енергијата на среќата, која на вашата астролошка поставеност му дава допир на оптимизам.

Ефектите на ретроградниот Јупитер

Ретроградниот Јупитер повикува на потрага по индивидуализирано чувство за правда. Движењето, исто така, претставува потреба да се тргне на патување на проширување кое отстапува од нормата. Имањето на ѕвездата во ретроградно движење на родилната карта е покана да се пробие нов пат кон проширување и да се подобри на патот.

Кога астролошкото движење на Јупитер ќе се случи во ретроградација на небото, започнува период на инспекција на начинот на кој се користи среќата што ја носи Јупитер. Во оваа фаза, интересно е да се набљудуваат прашањата

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.