Ден и месец на Оришаите во Умбанда: Оксала, Оксоси, Ианса и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Значењето на месецот на Ориксите во Умбанда

Умбанда верува дека Ориксите се претстава на енергијата, на силата што доаѓа од природата и дека тие можат да им помогнат на човечките суштества. Поради овие причини, многу е важно Орихас да има одредени денови за почит. Секој од нив добива различна понуда, референтна боја и свој поздрав.

Додека секој од Orixás добива почит во одредени денови, тие треба да имаат еден ден да ги поздрават. На овој начин се избегнува збунетоста на верниците и заборавањето на обврските. Следно, дознајте за денот и месецот на секоја Орикса и што претставува секоја од нив.

Ориксите

Ориксите се божества на африканската јоруба митологија, која стана популарна во Бразил со религии од африканско потекло, како што се Умбанда и Кандомбле. Јоруба е регион во Африка составен од различни групи со слични етникуми, јазик и култури. Малку е познато, но многу од црнците донесени во Бразил како робови биле од овој регион.

Постојат повеќе од 300 орикси во митологијата, но некои од нив станале попознати во Бразил, како што се Ексу, Оксала, Огун, Оксоси, Иемања, Ксанго и Ианса. Секоја Орикса е претставена на различен начин и, згора на тоа, тие се многу важни за религијата на Умбанда. Следно, дознајте ја причината за оваа важност и како се гледаат овие богови во оваа религија.

Кои секожата цвета и обично има тенденција да се согласува добро со сите и сака да им помага на другите. Неговите штитеници се исто така многу шармантни, пријателски расположени и на кои му се восхитуваат најблиските.

Скорпијата Ориша

Нана е многу креативна, моќна и страсна. Тоа им носи на Скорпиите огромна посветеност и приврзаност кон деталите. Покрај тоа, таа е многу внимателна и самоуверена, а се интересира за прашања поврзани со здравјето и сексуалноста. Таа е добро позната, главно, по нејзината силна и мистериозна личност.

Стрелец Ориша

Стрелец Ориша е познат како сопственик на ветровите и кралица на молњите и бурите. Таа е самодоволна, слободна и своја личност. Тоа е исто така многу искрено и многу оптимистичко. Вашите штитеници обично се љубопитни и секогаш се подготвени да откриваат и прават нови работи. Ианса им носи интензивни емоции и не дозволува ништо да ги потресе.

Ориша на Јарец

Богот на болеста и исцелувањето, Омолу е тој што управува со Јарците. Оваа Ориша е одлучна и во исто време амбициозна. Тоа е исто така поврзано со студии и истражувања. Покрај тоа, има малку индивидуалистички начин, но сепак генерира доверба. Омулу знае како да се справи со парите и секогаш ги бара своите најдобри перформанси. Понекогаш е прилично грозно.

Ориша од Водолија

Оваа Ориша е позната како татко на создавањето и господар на мирот. Вистина е,лојален, оригинален и има хуманитарен смисол. За Водолијата, таа дава волја да се постигне финансиска и професионална слобода и да се бори за неа. Оксала е многу креативен и покажува интерес за учење. Тој носи бело и секогаш е подготвен да заземе страна за мир.

Риби Ориша

Интересно е што Иемања е регент на „малата риба“. Таа се смета за кралица на морето и океаните, односно владее со сите води. Таа е чувствителна, имагинативна и сонлива. Бидејќи е многу интензивна, таа живее со своите емоции на површината.

Како Ориша, нејзините штитеници имаат нестабилно расположение, но тоа не ги спречува да бидат дарежливи и љубезни. Сè уште им дава деликатес и талент да сакаат сè на Земјата.

Дали треба да извршувам ритуали на обврска во месецот Ориксас во Умбанда?

Иако повеќето луѓе сакаат да ги изведуваат ритуалите во месеците на ориксата, важно е да се разјасни дека тоа не е задолжителна практика. Општо земено, ритуалите се прават со цел да се заблагодарат за благодатта или со цел да му угодат на регентот Ориша од секој месец. Децата на секоја Орикса имаат можност да ги извршуваат ритуалите во месецот во кој владее нивната Паи де Кабека.

Целта на Умбанда е да ги остави нивните деца да бидат слободни и да имаат слобода да доаѓаат и да си одат како тие ве молам, како што им одговара, но кога детето ќе преземе одговорност за извршување на облигациониот ритуал, тоа еважно што тој го прави. На овој начин, тој ќе ја воспостави врската што ја има со Ориксите и размената меѓу нив ќе биде реципрочна.

Така што зависи од вас дали сакате да се придржувате до ритуалот или не, но штом сте ветиле би го направиле тоа, почитувајте ги вашите обврски. Верата и добрата волја мора да одат рака под рака, без разлика на обврските. Умбанда не сака затвореници, запомнете го тоа.

Orixás para Umbanda

Пред да зборуваме за важноста на Orixás за Umbanda, неопходно е да се разбере што значи зборот Umbanda. Овој збор потекнува од јазикот Банту и има две значења: првото е „место за богослужба“, а второто е „свештеник“.

Според Caboclo das Sete Encruzilhadas, субјектот одговорен за дефинирање на основите на оваа религија, ''Умбанда е манифестација на духот за милосрдие''.

Умбанда е монотеистичка религија, односно верува во постоењето на единствен Бог. Под овој Бог се Оришаите, ентитетите и заштитните водичи. Практичарите на Умбанда веруваат дека Ориксите и ентитетите на предците заземаат друг план на постоење. Понатаму, orixás се сметаат за антички јорупски божества.

Според митологијата на Јоруба, Олодумаре е врховен и недостапен бог. Тој го создал светот и оришаите да управуваат со него и да служат како посредници меѓу него и луѓето. За разлика од Оришаите, Олодумаре не прифаќа понуди, бидејќи има контрола над сè и нема ништо што не може да направи. Ориксите ги претставуваат елементите на природата, а Olodumaré е комбинација од овие енергии.

Денот и месецот на Orixás во Умбанда

Иако религиите од африканско потекло се поврзани со мистицизмот, вообичаено е луѓето да ги поврзуваат месеците на ориксата со нивните личности бидејќи, како нас,луѓето, Ориксите исто така имаат свои карактеристики. Освен тоа, боговите можат да влијаат и на нашиот начин на дејствување и размислување, во зависност од деновите и владејачките ориши.

Затоа е толку важно да се знаат месеците на оришаите. Така, полесно е да се разликува едното од другото и, кога е потребно да им се допадне, неопходно е да се знае вистинскиот месец со кој управува секоја Орика. За ова, продолжете да ја читате статијата до крај и откријте ги деновите и месеците на секоја Орикса во линијата Умбанда.

Ден и месец на Оксоси

Оксоси, популарно познат како крал на шуми , се слави во месец јануари, на 20-ти, а неговиот ден во неделата е четврток. Како што е познато, Оксоси е поврзан со знаењето и природата. Тој е претставен како ловец и се карактеризира како црнец кој е секогаш со лак и стрела во рака.

Ден и месец на Огун

Огун е воин орикса, познат по своите сила и храброст. Тоа е Ориша што се обожава и во Умбанда и во Кандомбле. Датумот на кој се слави оваа орика е 23 април, а неговиот ден во неделата е вторник.

Огум се карактеризира како црнец, кој носи сина или црвена облека и секогаш е со меч во рака. Се гледа и како јава на својот коњ, кој се однесува на Свети Џорџ, католичкиот светец.

Денот и месецот на Претос-Велхос

Општо земено, претос-велхос се познати какоеволуирани духови. Тие се сметаат за скромни, мудри и секогаш подготвени да помогнат. Бидејќи многу од нив биле робови, тие се слават на 13-ти мај, датумот на кој се случи укинувањето на ропството.

Денот и месецот на Санта Сара Кали

Санта Сара Кали се смета за светец на циганските патрони. Овој Светец обично е покрај жени кои сакаат да забременат, прогонети и очајни луѓе. Денот на Санта Сара се слави на 24-ти и 25-ти мај.

Денот и месецот Оба

Оба се слави на 30 мај. Вашиот ден во неделата е среда. Оба е женска орика, позната главно по тоа што ги претставува турбулентните води на реките, пороките, силните води и водопадите. Таа е и дама на вителките и секогаш е блиску до Нана. Заедно, тие имаат контрола над поплавите и калта.

Денот и месецот на Xangô

Xangô е познат како татко на правдата и вистината. Покрај тоа, тој може да биде претставен како бог на огнот, молњата и громот. Обично се бара да се решат проблемите поврзани со документи, студии и интелектуални дела. Прима дарови во среда и се слави главно на 29-ти јуни.

Ден и месец Nanã-Buruquê

Денот на почит на Nanã е 26-ти јули. Како стара жена, Нана е присутна уште од создавањето на човештвото. Таа е „Мајката - исконска земја“ на зрнатаи на мртвите. Тоа е сеќавањето на луѓето, како што ја доживеаја целата магија на зачнувањето на Универзумот. Покрај тоа, таа се смета за дама на смртта, бидејќи таа е одговорна за влезните и излезните портали на душите.

Ден и месец Obaluaiê

Денот и месецот во кој се почитува Obaluaiê е истиот оној каде што католиците го обожаваат Сао Роке, 16-ти август. Веќе во текот на неделата, Obaluaiê управува со понеделник. Оваа орика е позната по своето мајсторство во областа на здравјето, издржливоста и секогаш е подготвен да ги заштити своите од болести.

Се смета за силна и дарежлива орика. Ако сакате да го идентификувате, само обрнете внимание на неговата облека, бидејќи се појавува под долга облека направена од слама.

Денот и месецот на Оксумаре

Оксумаре обично владее во вторник - саеми, но денот на поклонување и чест на овој светец е 24 август. Заедно со Оксум, Оксумаре ја формира втората линија на Умбанда, онаа на љубовта и зачнувањето. Тоа претставува постојано обновување во сите аспекти на човечкиот живот. Покрај тоа, ориксата е таа што зрачи со седумте бои на Умбанда.

Ден и месец на Косме и Дамијао

За разлика од Католичката црква, умбандистите го слават денот на Сао Косме и Дамијао на 27 од септември. Малку е познато, но Козимо и Дамијао беа браќа близнаци, студираа медицина и се обидоа да им помогнат на другите преку тоа. Тие се сметаат за орикса на децата и, интересно, се деца наИанса и Ксанго.

Ден и месец на Оксум

Мајката на слатките води и која се смета за најубава меѓу оришаите, Оксум се слави на 12 октомври. Во текот на неделата владее со саботите. Оксум е создадена со многу разгалување, поради што ја карактеризираат како божица на златото, просперитетот и пред се божица на љубовта.

Ден и месец на Омулу

Во Умбанда, Омулу се смета за воин и храбро божество. Тоа е поврзано со земја и оган. Тој е син на Nanã-Burukê, и беше напуштен од неа. Интересно е што Омулу е крал на мистериите на животот и смртта и не може директно да го гледаат луѓето, бидејќи како Сонцето и вистината, тој може да ги заслепи. 16-ти август е денот да му се оддаде почит.

Ден на Умбанда

Како што има денови кога се слават оришаите, Умбанда исто така се слави на одреден ден. 15 ноември се смета за национален ден на оваа религија. Умбанда е родена во Бразил и, по своето потекло, ги обединува карактеристиките на другите религии, како што се католицизмот, спиритизмот и другите африкански и домородните религии.

Ден и месец Iansã

Неделниот ден на Ианса е во сабота, но поради љубовта со Ксанго може да се слави во среда. Денот на обожавање и чест на Ианса е 4 декември. Национално позната orixá по тоа што е божица воин, дама на ветровите, молњите и бурите, таа им заповеда на мртвите духови со опашка одкоњ, познат како Еруексим – еден од неговите симболи.

Денот и месецот на Иемања

Најпопуларниот меѓу Ориксите и кој се смета за кралица на морето, Иемања се слави на 2-ри февруари. Од друга страна, вашиот неделен ден е сабота. Иемања е ќерка на Олокун, кралот на океаните, и затоа е позната на овој начин.

Таа се смета за мајка на сите возрасни луѓе, а исто така и на Ориксите. Вообичаено, верниците од речиси сите религии ги прескокнуваат 7-те бранови на оваа ориша на крајот на годината, за да привлечат среќа.

Ден и месец Оксала

Неделниот ден на Оксала е петок. Од друга страна, денот на кој се слави ориксата која се смета за една од најважните во лозата Умбанда е 15-ти јануари. Оксала се смета за бог на белото и мирот. Покрај тоа, тој е поврзан со создавањето на светот и човечкиот вид. Како еден од најголемите во линијата Умбанда, Оксала е мирен, мирен и спокоен.

Кои Ориша управуваат со секој знак

Ориксите се исто така одговорни за регентноста на секој знак. Така, полесно е да се поврзат нивните карактеристики со оние на нивните деца. Африканските богови, освен што се присутни во секојдневниот живот на нивните деца, можат да влијаат и на начинот на кој постапува и размислува секој од нив. Следно, дознајте која Ориша управува со секој знак и дознајте кој е ваш.

Овен Ориша

Ако некогаш сте се запрашале зошто вашиотзнакот се смета за еден од најлошите во Зодијакот, еве го одговорот: регентот Ориша е Огум. Сметан за бог на војната, Огун е авторитарен и луѓето кои се управувани од него се сметаат за природни водачи, бидејќи тие имаат способност да донесуваат одлуки, покрај тоа што имаат храброст и самодоверба.

Од друга рака, Ариевците имаат тенденција да бидат малку импулсивни. Тие се фрлаат во нештата и не размислуваат секогаш за последиците. Огун ги штити нивните патишта, што ги прави многу активни и подготвени да ги постигнат своите цели.

Orixá de Taurus

Владејачката Orixá на народот Taurus е Oxóssi, Orixá на шумите и изобилството. Оксоси е трпелив, упорен и сигурен. Имате великодушно срце, но вашите претпоставки се нефлексибилни. Обично Биковите се познати по грижата, решителноста и интелигенцијата. Тие трчаат по она што го сакаат, иако се донекаде неодлучни во ситуации кои бараат дефиниција.

Ориша на Близнаци

Ориша на Близнаци е, главно, елоквентна, интелигентна и комуникативна. Има многу енергија и виталност. Како резултат на тоа, вашите штитеници најдобро успеваат во ситуации кога можат да го кажат своето мислење. Оришаите кои управуваат со овој знак се Ибеџиите. Сепак, можно е да се разбере зошто Близнаците се толку емотивни и секогаш бараат нови работи.

Рак Ориша

Раковите Ориша е онаа на свежите води, на реките наводопади и љубов. Oxum е емотивен, пријателски, приврзан и многу заштитнички. Раковите, од друга страна, имаат тенденција да бидат чувствителни и дарежливи, како и шармантни и суптилни. Обично подобро се справуваат со јавноста и сакаат места каде што се чувствуваат поудобно.

Orixá de Leão

Xangô е Orixá што ги цени правдата и рамнотежата. На Лавовите им дава добрина, верност, креативност и ентузијазам. Таткото на вистината сака, пред сè, да решава и решава каков било проблем.

Понекогаш може да изгледа препотентно и малку шефовно, но тој е многу љубезен и заштитнички настроен кон оние кои се секогаш покрај него. Тоа е одлична карактеристика и на Лавовите.

Девица Ориша

Орикса на лекување, истражување, посветена и прецизна работа. Регентот Ориша од Вирџинија не е ништо повеќе од Обалуаи. Тој е скромен, интелигентен и малку срамежлив. Тој има голем аналитички капацитет и затоа обично е перфекционист.

Тој сака работите да се прават на најкоректен можен начин и не признава дека му се контрадикторни. Тврдоглавоста обично е доста штетна.

Ориша од Вага

Оксумаре е ентитет што управува со Вагите. Тој поседува голема убавина, која промовира хармонија меѓу земјата и небото. Наречен и познат како господар на виножитото, тој е идеалист, мирољубив, оптимист и романтичен, но неодлучен.

Секогаш е отворен за дијалог кога нервите му се високи.

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.