7 молитви на благодарноста: во знак на благодарност, за деца и повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Зошто молитвата за благодарност?

Денот на благодарноста е исклучително важен датум, особено во северноамериканските земји. Традицијата, која со акцент се слави во Соединетите Држави секој четврток во месец ноември, има за цел колективна благодарност до Бога.

Со други зборови, семејствата се собираат на класични ручеци каде што не можете да зборувате зборот.печена мисирка, да се заблагодари и да се моли за благословите добиени во текот на целата година. Меѓутоа, во други земји како Бразил, нема обичаи за одбележување на денот.

Со ова, ве покануваме да продолжите да ја читате статијата и да разберете малку повеќе за овој важен ден од универзалниот календар. Ајде да одиме?

Повеќе за Денот на благодарноста

Денот на благодарноста е еден од најважните празници во Соединетите Држави и го надминува дури и крајот на годината. Прославен со голем акцент меѓу жителите на северноамериканската земја, тој е датум што се слави уште од времето на англиската колонија. За да дознаете повеќе за овој ден што американскиот народ го смета за свет, продолжете со читање и откријте повеќе карактеристики.

Историја и потекло

Историјата на Денот на благодарноста наводно започнува во 1621 година. Англиските доселеници во Плимут го прославуваше крајот на уште една култура на пченка и крајот на многу горчливата зима. Со тоа денот има значење на комеморацијачудесно.

Значење

Преку очите на Светиот Бог и Отец, зачувај ја својата добрина и практикување на љубовта. Бидете послушни за сè и почувствувајте ги благотворните значења на зборовите што произлегуваат до небото. Молитвата се состои од благодарност за животот, што е голем дар за душата.

Ако сакате да ги почувствувате придобивките од молитвата за благодарност, отворете го срцето, подгответе го умот и почувствувајте ги драгоцените моменти за да бидете во заедница со Бога преку твоите зборови.

Молитва

Господи Боже,

Ти благодариме за сите благодати што Господ ни ги дал. Благодарни сме за животите на целото семејство и пријателите кои се тука на овој ден, и на оние кои не можат да бидат.

Ви благодариме за дарот да се будите за секој нов ден. Ти благодарам, Господи, што ни ја покажа верата и скапоценоста на животот преку очите на сите оние што ги сакаме. Ви благодариме за природата што не храни и за светлината на секое ново утре.

Ви благодариме за секој оброк што Господ го става на нашата трпеза, ви благодариме што ни дадовте покрив и безбеден дом за засолниште и да ги одмориме нашите уморни тела и да ти благодариме за нашата работа, за нашето здравје, за нашата љубов и соединување.

Ти благодариме, Боже, што си секогаш присутен во нашите животи, гледајќи и моли за нас, водејќи и заштитувајќи нè.

Ти благодариме, Господи, за сите благодати што ни ги даваш и што ни ги даваш твоитеблагослов, денес и секогаш. Амин!

Молитва за благодарност за деца

Децата исто така имаат молитва за благодарност. За најмалите побарајте здравје и заштита. Заблагодарете се за нивниот живот. Ако одзеле многу работа, заблагодарете им. На крајот на краиштата, тие беа доволно здрави за да се плеткаат и тоа не генерира цена.

Она што е важно е дека сите деца се заштитени во нивните свети наивности и ја претставуваат љубовта во нивните животи и кон светот. Молете се за нив со учење на молитвата подолу. Проверете го.

Индикации

Молитвата е индицирана за деца. Бидејќи се чисти и со добро срце пред Бога, им треба посредување за нивниот живот да тече јасно и концизно. Тие знаат дури и да се молат, но не ја знаат вистинската содржина на молитвите како возрасните.

Побарајте заштита од вашите деца, внуци и сите деца што ги имате. Исус рекол: „Дојдете кај мене сите мали деца на светот“. Затоа, молете се на Денот на благодарноста или секојдневно за заштита, грижа и сила за вашите деца. Чувствувајте се дека, по причестувањето, Бог и Христос ќе бидат покрај вас и ги штитат децата.

Значење

Оваа молитва значи грижа за децата. Скапоцени, посебни суштества и плодови на продолжувањето на животот, децата треба да растат сигурни дека мора да ја знаат моќта на молитвата и религиозноста.

Заради оваа причина, обидете се да ги поттикнете во контакт соБога за уште од мали нозе да ја научат моќта на заедништвото. Меѓу другото, благодарствената молитва за децата е најсовршениот симбол на љубовта и ја воздигнува наклонетоста и важноста на најмалите во светот.

Молитва

Се собираме на Денот на благодарноста

За да бидеме благодарни

Празнуваме

За да ти се заблагодариме, Свети Боже,

Затоа што нè сакаш и обезбедуваш за нас

Секогаш.

Те сакаме, Господи и Спасителе,

и го фалиме твоето прекрасно име,

Поради благословите што ги дадовте.

Ние никогаш нема да бидеме исти.

Помогнете ни да се сеќаваме

Да бидеме благодарни секој ден,

Да одиме во како што си направил

и го фалиш Неговото Свето Име.

Човек.

Молитва за благослов во благодарност

За да ги подобриш твоите благослови, има благодарствена молитва за оваа намера. Врз основа на учењата што ги предлага молитвата, мора да се направи за да се побараат вашите благослови во новата година што ќе дојде. Со цел да ја изразите својата благодарност за добиените благодати, благодарноста е заслуга на вашите достигнувања. За да ја научите молитвата, продолжете со текстот.

Индикации

Назначена за добивање благослов на денот на благодарноста, молитвата му овозможува на лицето да се чувствува добредојдено и духовно со нејзините зборови. Меѓу посебните аспекти на секоја личност, молитвата се состои од промовирање на благосостојба и состојба на добронамерност кон поклоникот.

Значење

Во најдобар случај, молитвата за благослов во благодарноста се однесува на желбата. Ако сакате да ги сфатите причините или ви требаат решенија за да им помогнете на вашите потреби, оваа молитва дури може да ви помогне да го добиете она што го сакате. Меѓутоа, за да ги зацврстите вашите желби и да ги видите чудата пред вас, чувајте ја својата вера.

Молитва

Добро е да Му благодариме на Господа, да му пееме пофалби на Твоето име, Севишен;

да ја објавуваш својата милост наутро и твојата верност секоја вечер ;

На десетжичен инструмент и на псалтирот; на харфа со свечен звук.

Зашто Ти, Господи, ме радуваше на твоите дела; Ќе се радувам на делата на твоите раце.

Колку се големи твоите дела, Господи!

Колку се длабоки твоите мисли.

Брутален човек не знае, ниту будалата не го разбира ова.

Кога злите ќе пораснат како трева, и кога ќе процветаат сите работници на беззаконието, тогаш тие ќе бидат уништени засекогаш.

Но, ти, Господи, си Севишен засекогаш.

Зашто, ете, твоите непријатели, Господи, ете, твоите непријатели ќе загинат; Сите работници на беззаконието ќе бидат расеани.

Но вие ќе ја воздигнете мојата сила како сила на див вол.

Ќе бидам помазан со свежо масло.

Моето очите ќе ја видат мојата желба на моите непријатели, а моите уши ќе ја слушнат мојата желба за злосторниците кои се креваат против мене.

О,праведниците ќе цветаат како палма; тој ќе расте како кедар во Либан.

Оние што се засадени во Господовиот дом, ќе цветаат во дворовите на нашиот Бог. тие ќе бидат свежи и енергични, за да објавуваат дека Господ е исправен.

Тој е мојата карпа и во него нема неправда.

Молитва за благодарност и победа

За да ги прославите вашите победи, исто како што англиските колонисти го прославија крајот на добрата жетва и ги започнаа прославите за благодарност, направете го истото. Прославете ги вашите победи и достигнувања за делата што сте ги постигнале. Искористете ги предностите не само од Денот на благодарноста, туку и од вашиот секојдневен живот за да се заблагодарите за вашите достигнувања.

Индикации

Молитвата е индицирана за да се заблагодари. Искористувајќи го тоа што го постигна она што го сакаше, не беа препознаени само неговите напори. Бог се застапуваше и за тебе. Затоа, секогаш мора да ја одржувате свеста дека ништо не може да се случи без божествено посредништво. Запомнете дека дури и лист од дрво не може да падне без посредство на небесниот Отец.

Значење

Оваа молитва значи одговори на вашата вера. Вашите барања се извршуваат во она што зависи од неа. Затоа, чувствувајќи олеснување и гледајќи дека секој збор што произлегува е вистинит, нема да ви треба долго време за да бидете благодатни. Прославете го секое постигнато достигнување. И усрдно ти благодарам.

Молитва

Господи СèМоќен!

Ти благодарам што дозволивте

да победив,

отстапувајќи од ова искушение.

Одржувајте ме секогаш во борбата против злото

и нека ме охрабри оваа победа

за да можам секогаш да се спротивставам на искушенијата на злото.

Пофалби Ти оддавам почит, Боже мој!

И вам, мој ангел чувар,

признаен, ти благодарам за помошта.

Може ли, преку моите напори и потчинувањето на вашите совети,

секогаш да ја заслужувам вашата спасоносна заштита.

Како правилно да се изговара молитвата за благодарност?

Задржете сериозност и почит. Концентрирајте се на она што ќе го кажете. Побарајте тивко и приватно место. По можност да бидете сами. Моментот повикува на внимание за да бидете сигурни и цврсти во она што ќе го кажете. Изнесете ги вашите зборови со вера, љубезност и благодарност.

За успех во вашите молитви за благодарност, издигнете ги мислите во намерата за добрина и оптимизам. За вашите молитви да бидат примени и да бидете благословени со вашите достигнувања, имајте вера. Секогаш барајте застапништво за секој што сака заштита и благослов. Така ќе ја почувствувате вистината во градите и ќе имате леснотија во умот.

со освојувањето на американската територија и со обединувањето на доселениците со домородните луѓе кои ги населувале непознатите земји.

И покрај тоа што е широко распространет во други земји како Англија, Денот на благодарноста бил официјално регистриран во календарот од околу 1863 година, за време на администрацијата на претседателот Абрахам Линколн. Соединетите Американски Држави, кои беа колонизирани од Англија речиси два века, беа земјата која традиционално ги следеше прославите на празничниот датум.

Датум на комеморација

Прославата за Денот на благодарноста секогаш се одржува секој четврток во ноември. Со приближувањето на крајот на годината, семејствата се обидуваат да се обединат за да се заблагодарат на годината што измина и да побараат благослов за следната година.

На забавите, семејствата подготвуваат посебна храна како класичната печена мисирка и други деликатеси во кој се служи леб, асортиран компир, слатки и познатата пита со тиква. Во моментов, и покрај домашните прослави, на улиците на американската земја има прослави со паради на плови, концерти и специјални презентации во театрите.

Прослави низ светот

Прославите на Денот на благодарноста Денот на благодарноста е доста очигледен во Соединетите Држави, како што беше споменато во претходните теми. Меѓутоа, во земји како Канада, датумот исто така празнично се слави на друг датум.

Во таа земја, семејните собири,слични на оние во САД, традиционално се задолжителни. Прославите во канадските земји се слават во понеделник во месец октомври.

Во Англија, куриозитет. И покрај тоа што е земјата што го воведе Денот на благодарноста во официјалниот календар на англиската нација, нема прослави. Годишно се одржува Фестивалот на жетвата, кој предлага заслуги за земјоделските култури. Во земјата на кралицата Елизабета, фестивалот се слави на полна месечина веднаш до есента.

Христијанското значење на денот на благодарноста

Во христијанството, Денот на благодарноста претставува благодарност за постигнатите благодати и барање нови можности за остварување за наредната година. За католичката религија потребно е да се продолжи и обединува христијаните, учејќи ги да ја чуваат верата, да бидат благодарни за секоја постигната цел и пред се да го одржуваат семејното единство.

Толку што, во Бразил, бразилскиот комитет на Движењето за спасување на Националниот ден на благодарноста, се стреми да ја задржи културата на благодарност на луѓето кон Бога, во работа долга повеќе од 15 години. Службата се стреми да ги приближи луѓето до христијанската ера и да ги натера да го прифатат Бога во нивните срца и да служи како благодарност за црквата и татковината.

Дополнувајќи и завршувајќи ја оваа тема, Денот на благодарноста има свој симбол храната што се служи на прославите. Бидејќи во садовите има многу зрна, како пченка,грашок, традиционалниот сос од брусница и секако мисирка се сметаат за елементи на жетвата, со што се нагласува прославата на земјоделските култури на англиските колонисти.

Молитва за благодарност

Постојат молитви и псалми за Денот на благодарноста. Бидејќи се различни, но со исто значење, молитвите се состојат од благодарност за постигнувањата на годината што завршува. Меѓутоа, молитвите не треба да се кажуваат само на традиционалниот ден на комеморацијата. За да ги знаете молитвите, продолжете да читате и изразете ја вашата желба за благодарност. Подготвени да се сретнеме?

Индикации

Молитвата за благодарност е индицирана за да се заблагодариме и да побараме нови достигнувања за следната година. Правејќи молитви навика, секој ден е да се заблагодариме. Светите зборови се упатуваат кон Бога, како гест на пофалба за да се добијат благослови и чуда.

Во најдобри намери, личноста се обидува да се издигне со своите зборови кон Бога и да се моли за секој чекор преземен во неговиот живот . Не мора нужно да бидете во САД или да го користите комеморативниот датум за да ја покажете вашата благодарност за сè.

Значење

Молитвата за благодарност за Денот на благодарноста го изразува внатрешното чувство дека секој човек има во себе. За да се чувствува пофален и благословен, приврзаникот ја користи својата вера како цел да ги следи своите денови.

Меѓу значењата на молитвата е мирот,чистота во срцата и чувството на целосна слобода со препознавање на духовна помош. За ова, предадете се на вашите зборови. Заблагодарете се за сè. Молете се за вашето семејство, дом, работа и добри услови за живот. Отворете го своето срце и прифатете ги Бог и Исус Христос да чуваат над вас.

Молитва

Нека се манифестира вистината во мене.

Благодарен сум за животот;

Благодарен сум за воздухот што влегува во моите бели дробови и ми носи живот.;

Благодарен сум за сонцето што ме грее;

Изразувам длабока благодарност за водата што стигнува до мојата куќа;

Благодарен сум за секој ден што ми носи нова можност да бидам среќен;

Изразувам благодарност за секоја личност што минува во мојот живот;

Ти благодарам за сите добри работи што ми се случуваат во денот;

Изразувам длабока благодарност за сите работи што ги имам;

Благодарен сум што ги запознав луѓето што ги сакам;

Благодарен сум што ги запознав луѓето што ги имав некои недоразбирања со, бидејќи тие завршија да бидат учители на мојот духовен живот

Благодарен сум за ноќта што ми дозволува да се одморам и да се наполнам;

Благодарен сум за мојот кревет што ми дава добар сон;

Благодарен сум за сите едноставни работи што ги имам и што без нив животот би ми бил многу тежок;

П нека благодарноста го исполни моето битие;

Нека оваа енергија се манифестира во мојот ум и во моето срце.

Молитваи благодарствена молитва

Молитва и благодарствена молитва за благодарност на Бога и на нашиот Господ за сите заслуги што ги постигнал. Иако е мал, тој е многу силен и може да се прави секојдневно за да ги благослови вашите денови. Зборовите се форма на благодарност за Божјата љубов кон човештвото. Знајте однапред.

Индикации

Со вашите определби, фала му на Бога за сè. Молитвата, дури и ако е кратка, е доволна за да разберете дека, за сè што сакате, па дури и ако ги соберете вашите напори да го постигнете, постојат универзални сили кои ги поттикнуваат настаните. И во овој случај, се работи за Бога. Затоа не заборавајте да му кажете благодарност во вашите пораки до Него.

Значење

Молитвата значи духовно чистење и длабок мир. Ако ви требаат промени во вашиот живот, време е првично да бидете благодарни. Направете ја молитвата средство за подобро и мирно живеење во вашите денови. Гледајте дека со секој чин што го практикувате, ќе се чувствувате сигурни и исполнети во сигурноста дека ќе достигнете позитивни енергии.

Дозволете духовната еволуција да обезбеди возвишени значења во вашиот живот. Внесете леснотија во вашиот ум и мир на умот во вашето срце. Како и да е, почекајте ги настаните. Имај вера, верување и благодарност за животот.

Молитва

Ти благодариме, Господи, за сите твои придобивки.

Ти кој живееш и владееш во вечни векови.

Амин.

Молитва наблагодарност после причест

Оваа молитва се состои од времето по причестувањето. Се смета дека е од големо значење, бидејќи го прави поклоникот да се чувствува со Бог во своето срце по неговите молитви. Овие моменти се сметаат за скапоцени, бидејќи се однесуваат на чувството на добронамерност на личноста по религиозната практика.

Со други зборови, тоа е да се биде со Господ. Дали си бил со Него денес? Искористи ја приликата да се причестиш откако ќе ја знаеш молитвата. Следете го читањето подолу.

Индикации

Молитвата за благодарност после причест значи внатрешна пофалба. Откако ќе се моли, тој се чувствува лесно, сито и со големо чувство за благосостојба. Тие се гледаат како минути по застапниците, во кои постои сигурност дека Бог и Христос се со нас.

Затоа, со секоја молитва што ја кажувате или пред да ја практикувате, чувствувајте се со Бога. Одвојте неколку минути да бидете со Него. Почувствувајте го неговото присуство каде и да сте. Размислете дека никогаш нема да бидете сами преку вашите молитви.

Значење

Во својата содржина, молитвата значи да се биде со Бога. Тоа е уживање во секој момент на мир по причестувањето. Со зборови изговорени засновани на вера, верување и понизност, се чувствувате благословени од секој збор кажан до небото. И, со сигурност дека вашите молитви се примени, бидете сигурни дека првите резултати од вашите барања нема долго да пристигнат.

Направете ги овие резервирани моменти со Бога да се бројат.Во секое време од денот одвојте малку време да се молите. Без разлика колку е зафатен вашиот живот, важно е да се чувствувате уверени дека со вашите неволји владее универзумот. Запомнете дека Бог е тој што ви го дава потребното гориво за да ја одржите вашата сила.

Молитва

Без брзање и во тишина, понудете му го срцето на Господа да се одмори. Бог секогаш нè повикува и време е да му одговориме. Повикајте ја Неговата бескрајна добрина и милост за да бидете разбрани и простени. Ако имаш рани, разоткриј ги во молитва.

Ти благодарам, Господи, свети Оче, вечен и семоќен Боже, бидејќи без никаква заслуга од моја страна, туку само преку снисходењето на Твојата милост. ти се удостои да ме задоволиш мене, грешникот, твојот недостоен слуга, со светото Тело и скапоцената крв на твојот Син, нашиот Господ Исус Христос.

И ве молам оваа Света Причест да не биде причина за казна, туку спасоносно уверување за помилување. Бидете за мене оклоп на верата, штит на добра волја и избавување од моите пороци.

Изгаснете ги во мене лукавствата и лошите желби, зголемете го милосрдието и трпението, смирението и послушноста и сите доблести.

Одбранете се. ме ефективно од замките на непријателите, видливи и невидливи.

Целосно смири ги сите мои страсти соединувајќи ме цврсто со тебе, еден вистински Бог, среќно завршување на моетосудбина.

И ве молам да се удостоите да ме доведете мене, грешникот, до тоа неискажливо заедништво во кое вие, со вашиот Син и Светиот Дух, сте за вашите светци вистинска светлина, целосна ситост и вечна радост, потполно блаженство и совршена среќа.

Преку Христа нашиот Господ. Амин.

Молитва за благодарност

Време е да се заблагодариме. Со молитвата за благодарност во благодарност, верувајте во светата добрина и молете се за се што се случило. Заблагодарете се за сите добри и корисни моменти, а исто така и за она што беше тешко. Во тешкотиите, постојат можности за учење.

И токму во овие времиња луѓето можат духовно да растат и да се развиваат. Стекни мудрост. Погледнете однапред што може да ви обезбеди оваа молитва во животот.

Индикации

Оваа молитва е за моментот на благодарност при преминот од благодарноста. За да може рајот да биде присутен во душата, треба да се живее секој ден, а исто така да се чувствува духовниот план. На крајот на краиштата, и според светите преданија, таму ќе одат сите души и ќе можат да имаат вечен живот.

Во сите случаи, молитвата е добредојдена. Пред да се молите, ментално соберете ги решенијата што ви се потребни. Верувајќи дека ќе ставите крај на се што може да ви го одземе мирот, помислете дека Бог е татко и никогаш нема да ве напушти. Бидете силни да се соочите со секој предизвик и бидете подготвени да ги примите неговите благослови.

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.