Меркур во 4-та куќа: ретроградна, транзитна, соларна револуција и многу повеќе!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Содржина

Значењето на Меркур во 4-та куќа

Четвртата куќа е директно поврзана со потеклото на поединецот. Така, таа се осврнува на прашања како што се семејството и потеклото, истакнувајќи ја нејзината поврзаност со основите на одреден мајчин и зборувајќи за нејзините референци во создавањето.

Кога Меркур е позициониран во оваа куќа, планетата прави луѓето да уживаат во учеството во семејниот живот и размена на искуства со своите најблиски. На тој начин, секогаш кога се чувствуваат добредојдени во некоја средина, успеваат да се истакнат.

Во текот на статијата ќе се коментираат повеќе детали за значењето на Меркур во 4-та куќа. За да дознаете повеќе за ова, продолжете да ја читате статијата.

Меркур и астролошките куќи во астралната карта

Меркур се гледа како гласник во астрологијата. Затоа, неговата функција во астралната карта е толкување на она што е во умот на поединците. Така, вашето сместување во астролошките куќи ќе дефинира како личноста се изразува на неколку различни теми. Дополнително, за митологијата, Меркур е богот на елоквентноста.

Во продолжение ќе се коментираат повеќе детали за планетата и астролошките куќи. За да дознаете повеќе, продолжете со читање.

Меркур за астрологијата

За астрологијата, Меркур е одговорен за откривање на начинот на изразување на домородците, без разлика дали се зборува за пишување, запремногу, треба да бидат добро.

Токму поради оваа желба да останат здрави за да се грижат за луѓето, домородците успеваат да ја зачуваат својата младост до втората половина од животот. Затоа, не е невообичаено луѓето со оваа астролошка поставеност да изгледаат помлади отколку што се.

Добри студии

Присуството на Меркур во 4-та куќа многу ги фаворизира студиите. Кога планетата е присутна во оваа куќа, домородците имаат навика за читање поттикната уште од детството. Покрај тоа, тие стануваат луѓе кои сакаат да учествуваат во едукативни активности и дебати со одредена фреквенција.

Друг фактор кој во голема мера ги фаворизира студиите е одличната меморија што имаат тенденција да имаат староседелците со Меркур во 4-та куќа. Генерално, тој е поврзан со сеќавањата од минатото, но може да се примени и во образованието. Имаат тенденција да бидат добри во историјата.

Меркур ретрограден во 4-та куќа

Ретроградното движење на Меркур во 4-та куќа директно влијае на семејните проблеми. Затоа, некои конфликти поврзани со формите на изразување можат да се случат за време на овој астролошки транзит, кој е еден од најстрашните кај луѓето поради неговата интервенција во функционирањето на електронските уреди – кои се и средства за комуникација.

Следно , ќе се коментираат повеќе детали во врска со ретроградното движење на Меркур во 4-та куќа. Значи, ако сакате да дознаете повеќе за тоа,продолжи да ја читаш статијата.

Ретроградни планети

Кога ретроградни планети се појавуваат во родната карта на одреден домородец, тоа значи дека тој треба одвреме-навреме да најде начини да отстапи од нормата. Сепак, точното значење на оваа фраза зависи од планетата што го прави ова движење и во која куќа го прави тоа.

Повеќето луѓе имаат помеѓу две и три ретроградни планети во нивната родна карта и Меркур е меѓу нив. Сепак, исто така е можно да се најдат Венера и Марс кои прават ваков тип на движење.

Што значи да се има Меркур ретрограден

Кога Меркур се појавува во ретроградно движење, тој ги поканува домородците да направат ревизорски движења во различни аспекти на животот. Сепак, поради предизвиците на периодот, особено во однос на комуникацијата, оваа фаза се чувствува доста интензивно кај луѓето, без разлика на знакот.

Така, нормално е домородците погодени од движењето да доживеат големи тешкотии во комуникацијата да може да донесува одлуки. Се чини дека сè во вашиот живот „одење наназад“ поради движењето на планетата.

Манифестации и последици од Ретроградниот Меркур во 4-та куќа

Ретроградното движење на Меркур во 4-та куќа влијае на семејните прашања. Наскоро, сите средини во кои домородецот се чувствува удобно ќе доживеат пречки. Во оваа фаза тој ќе го почувствува тоанеговите канали за комуникација со луѓето што ги сака се блокирани и тој не може да ги пренесе своите идеи на ист начин како порано.

Ова генерира чувство на изолација и исклучување, што има тенденција да го остави родното лице изгубено поради важноста што ја се прикачува на нивните различни форми на дом. Сепак, потребно е да се мисли дека ова е минлив момент и дека треба да се искористи за размислување и ревизија на навиките.

Луѓето со Меркур во 4-та куќа добро се справуваат со семејството?

Луѓето кои имаат Меркур во 4-та куќа многу добро се согласуваат со своето семејство. Вашиот живот со вашите најблиски, роднини од прв степен има тенденција да не поминува низ многу препреки бидејќи тие се чувствуваат удобно да ги изразат своите чувства и се подготвени да направат се за да го видат вашето семејство среќно.

Така, домородците со Меркур на 4-ти куќа се луѓе кои донираат многу за својот дом и кои сакаат да го гледаат хармонично. Тие ги ценат своите корени и се толку приврзани за традицијата што им е тешко да се ослободат од предметите од минатото, дури и ако тие веќе не се корисни за нивниот секојдневен живот.

начинот на кој тие се движат или за нивниот начин на пишување. Затоа, планетата е еден вид преведувач на она што е во главите на домородците и го открива нивниот начин на размислување.

Затоа, врз основа на нејзината позиција, можно е појасно да се разберат низа прашања во однесувањето на луѓето, како и разликување на начинот на кој функционираат нивните ментални процеси.

Меркур во ведската астрологија

Во ведската астрологија, Меркур е Буда и се смета за корисна планета за домородците. Има малку двосмислена природа, прилично непостојана и површна. Сепак, тој е одговорен за управување со прашања како што се интелигенцијата, комуникацијата и образованието на луѓето.

Кога е лошо поставена, генерира низа здравствени проблеми, особено поврзани со желудникот и бубрезите. Меѓутоа, поради неговите врски со умот, може да заврши до лудило поради нервоза и несигурност.

Астролошките куќи

Астролошките куќи се простори во родилната карта кои зборуваат за различни различни области од животот за даден домородец. Севкупно, има 12 куќи, во кои се позиционирани планета и знак, кои се сметаат за нивни владетели. Кога ги зафаќаат овие простори, тие се дома и тоа значи дека нивните најдобри карактеристики ќе бидат нагласени кај домородците.

Сепак, не мора да е куќата на знакотќе биде окупирана од него во моментот на раѓање. Секој знак може да биде на кој било од овие простори на графиконот. Сепак, влијанието на регентите останува.

Астролошките куќи за ведска астрологија

Како традиционалната астрологија, ведската астрологија има 12 астролошки куќи, наречени Бавас. Тие служат и за претставување на различни области од животот на луѓето и се окупирани со знаци. Исто така, исто како и во традиционалниот модел, секој знак може да биде во која било куќа во моментот на раѓањето на човекот.

Меѓутоа, интересна разлика е фактот што бахавите се поврзуваат и со четирите цели на животот на ведската астрологија: дарма, арта, мошка и карма, што значат, соодветно, цел, богатство, спасение и желба.

Куќа 4, Куќа на семејството, потекло и приватен живот

Четвртата куќа на картата на раѓање е домот на Ракот и Месечината. Зборува за семејните односи и потеклото на домородецот, како и за неговиот приватен живот. Покрај тоа, нејзините теми ги вклучуваат референците кои му биле пренесени на некоја личност за време на неговото создавање и како тие придонесуваат за водењето на неговиот сегашен живот.

Значи, 4-та куќа е исто така и за безбедноста. Таа зборува за просторите во кои домородецот се чувствува поудобно и во кои појасно се покажува неговиот идентитет.

Меркур во 4-та куќа на астралната карта

Присуството на Меркур во 4-та куќа ги прави домородците да уживаат да бидат со семејството или да се собираат со блиски пријатели. Освен тоа, се грижат дали се е добро со луѓето што ги сакаат и уживаат во дијалогот со луѓето со кои се чувствуваат удобно. Овие врски се полни со размени и учење.

Следно, ќе се дискутираат повеќе детали за присуството на Меркур во 4-тата куќа на картата на раѓање. За да дознаете повеќе за поставеноста, продолжете да ја читате статијата.

Меркур во свој знак или знак на егзалтација во 4-та куќа

Меркур е владејачка планета на два различни знаци: Близнаци и Девица. Секој од нив наследува различни карактеристики. Во оваа смисла, првиот ги има комуникативните способности на својот владетел и неговата приврзаност кон менталните процеси, љубопитен и заинтересиран да научи по малку од сè.

Што се однесува до Девицата, знакот наследува од Меркур вашата способност за расудување. Затоа, домородците се исклучително педантни луѓе кои ја ценат организацијата, особено во работната средина.

Меркур во знакот на изнемоштеност во 4-та куќа

Кога Меркур е изнемоштен, тоа значи дека знакот што ја зафаќа 4-та куќа во моментот на раѓањето на домородецот е Риба. Соочена со ова сценарио, личноста целосно ја губи контролата и нема граници. тоа покажувасо поголема јасност на сентименталното поле.

Обично домородците се трогнати од чувства кои не се вистински, туку плод на нивната имагинација. Така, сето тоа прави да се чувствуваат многу фрустрирано и да ја изгубат контролата врз љубовниот живот. Тие имаат тенденција да паѓаат во самосожалување кога тоа ќе се случи.

Транзит на Меркур во 4-та куќа

Транзитот на Меркур низ 4-та куќа е поволен момент за едукативни активности. Покрај тоа, домот исто така минува низ период на позитивност во ова време, особено кога се зборува за потесното семејство, составено од роднини од прв степен.

За време на минувањето на планетата низ 4-та куќа, луѓето добро Луѓето кои се образовани и кои ги ценат особините како што е срдечноста имаат тенденција да се истакнуваат во различни области од нивниот живот и успеваат да се задржат во центарот на вниманието.

Позитивна употреба на Меркур во 4-та куќа

Размената на искуства, особено во семејството, е една од најпозитивните употреби на Меркур во 4-та куќа, но тие не се ограничени на овој простор. Планетата има корист и комуникација во други области, но за да се случи тоа, домородците треба да се чувствуваат удобно во овие простори.

Така, тие стануваат луѓе способни за интересни и динамични интелектуални дебати, што ги тера да се чувствуваат охрабрени. Ова станува особено позитивно когасе применува на работа. Сепак, вреди да се напомене дека домородците со Меркур во 4-та куќа имаат тенденција да се одлучат за модели како што е домашната канцеларија.

Негативна употреба на Меркур во 4-та куќа

Поради силната поврзаност што ја чувствува со своето семејство, на родениот со Меркур во 4-та куќа може да му биде тешко да формулира мислење кое е негово свој. Така, овие луѓе имаат тенденција да ги репродуцираат мислењата на нивните родители во дијалози со трети лица поради интензивната поврзаност што ја имаат со нивното семејство.

Значи, комуникацијата поминува низ културното наследство. Но, тоа може да генерира проблеми со идентитетот. Исто така, вреди да се спомене дека неговата поврзаност со домот може да го натера да се чувствува премногу приврзан за предмети од минатото и да создаде неорганизираност во неговиот простор за да не може да се ослободи од нив.

Меркур во 4-та куќа и кариерата

Неорганизираноста на Меркур во 4-та куќа може да биде вистински проблем за староседелецот во работната средина. Неговата склоност да акумулира многу работи завршува со тоа што ги губи документите или не може да се сети каде чувал нешто важно. Поради акумулацијата, пребарувањето станува сложена задача.

Покрај организациското прашање, доколку староседелецот се чувствува добро во својата работна средина, има се за да може да напредува бидејќи станува способен да ги изразува своите идеи. Значи, се истакнува кога се работи во тим.

Синастија

Како што Меркур во 4-та куќа е апозиционирање насочено кон дома, кога се зборува за синастрија, оваа карактеристика се одржува. Така, домородците се чувствуваат удобно со партнери кои имаат идеја да основаат семејство или барем да имаат пријатна атмосфера покрај нивниот партнер.

Покрај тоа, астролошката поставеност им дава на домородците потребната доверба за да бидат отворени нивните чувства, што може многу да им олесни на партнерите да знаат што мислат и како да ги задоволат нивните потреби.

Поединецот со Меркур во 4-та куќа

Како луѓе родени со Меркур во 4-та куќа имаат тенденција да уживаат во цврсти семејни односи. Тие исто така формираат многу постојани врски со пријателите и соработниците. Тие се приврзани, посветени и сакаат да се мешаат со луѓето околу нив, па затоа секогаш се загрижени за нивната благосостојба.

Ќе се дискутираат повеќе детали за поединецот со Меркур во 4-та куќа. . Ако сакате да дознаете повеќе за тоа, продолжете да ја читате статијата.

Општи карактеристики

Општо земено, луѓето со Меркур во 4-та куќа ги ценат своите корени. Тие се приврзани за своите домови, особено за семејството од прв степен. Покрај тоа, тие сакаат да воспоставуваат други врски во текот на нивниот живот бидејќи се чувствуваат безбедно на места кои им даваат идеја за добредојде.

Тие се неорганизирани иим е тешко да ги пуштат предметите од минатото поради важноста што им ја даваат на нивните сеќавања. Затоа, тие имаат природна тенденција да станат акумулатори, што може да им наштети на нивната работна средина.

Личност на оние кои имаат Меркур во 4-та куќа

Луѓето кои имаат Меркур во 4-та куќа се приврзани . Сакаат да бидат заедно со оние што ги сакаат и прават се за да ја обезбедат благосостојбата на оние што им се важни. Поради ова, честа грижа е да се знае дека саканите се среќни.

Домородците со оваа поставеност се многу алтруисти и често се свртуваат кон другите повеќе од себе. Тие се заштитнички и имаат како заштитен знак фокусот на нивните лични односи.

Позитивни аспекти

Посветеноста на домородците со Меркур во 4-та куќа на луѓето што ги сакаат е една од нивните најпозитивни поени. Ова ги прави добредојдени и покажуваат наклонетост без многу потешкотии. На крајот на краиштата, нивната способност да се изразат е поврзана со сигурноста што ја чувствуваат во просторот што го заземаат и со луѓето кои се покрај нив на ова место.

Тие сакаат да се грижат за себе и прават се за да видат другите среќни. Исто така, вреди да се напомене дека тие се многу приврзани за меморијата и сакаат често да се сеќаваат на работите од минатото.

Негативни аспекти

Меркур во 4-та куќа е поставеност што многу се фокусира напобарувачката, особено во однос на тоа што прави или не прави за другите. Кога ќе сфатат дека луѓето што ги сакаат не се среќни, напорно работат за да го променат тоа и можат да дејствуваат на нескротлив и инвазивен начин. Тие имаат природна склоност кон посесивност поради приврзаност.

Благодарение на овие прашања, тие се луѓе кои постојано се загрижени и тешко се опуштаат. Така, тие треба да сфатат дека е невозможно да се заштитат луѓето од злото и да научат дека кога на луѓето им треба помош, тие ќе ја побараат.

Прилагодливи

И покрај нивната интензивна поврзаност со домот, Домородците кои го имаат Меркур во 4-та куќа имаат многу прилагодлив поим за оваа идеја. Тоа се случува затоа што домот за нив е повеќе од физички простор и е поврзан со чувството на добредојде. Наскоро, тие можат да го најдат покрај пријателите или дури и на работа.

Се зависи од чувството на удобност што едно место им го носи на домородците. Ако се чувствува добро, ќе се чувствува послободно да се изразува или да комуницира, така што размената на искуства ќе продолжи да се случува.

Jovial

Ставувањето на Меркур во 4-та куќа, кога добро аспекти сугерира поединци кои имаат добра долговечност. Тоа е затоа што во текот на нивниот живот тие имаат тенденција да акумулираат здрави навики, осигурувајќи дека нивното тело и ум се активни. Впрочем, да се грижи за

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.