Логунан, ориша на времето: ден, молитва, детски трендови и многу повеќе!

 • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Која е ориша Логунан?

Orixá Logunan, исто така познат како Oyá-Tempo, е орикса која обезбедува поддршка во полето на верата за сите суштества. До Оксала, Логунан управува со првата од седумте линии на Умбанда и Кандомбле, престолот на верата.

Како што сугерира неговото име, Логунан/Оја-Темпо е персонификација на времето и просторот, каде што се одвиваат сите настани . Бидејќи се смета за самото време, тоа не трпи мешање, односно е безвременско божество, но кое може да управува со целокупниот синхронизам на времето.

Дознајте повеќе за ориша Логунан, според традициите на Умбанда и Кандомбле.

Карактеристики на Логунан

Сите божества Кандомбле и Умбанда имаат сет на свои карактеристики. Следно, ќе можете да ги знаете сите главни карактеристики што ја сочинуваат мистиката околу орикса Логунан.

Легендата за Логунан

Орикса Логунан делува во линијата на верата со Оксала. Логунан и Оксала го претставуваат поларитетот на религиозното поле. Се надевам дека тој е богот одговорен за зрачењето на вера до сите суштества, во секое време. Исто како што сонцето ја зрачи својата светлина и топлина кон светот, Оксала емитира религиозна сила која анимира сè што ќе допре. Тој е како љубезен татко, способен да ги зајакне срцата на луѓето со својата вера.

На заразната сила на Оксала ѝ треба активно присуство кое ја апсорбира и прегрнува.улогата на божица што ја претставува полната месечина, ѕвездите и небото.

Аријанрод е одговорен за ритуалите поврзани со смртта и воскресението, покрај бројните пристапи кон плодноста, магијата, правдата и судбината.

Во велшките легенди, Аријанрод е одговорен да ги однесе душите на воините убиени во битка во друг свет со својот брод. На ова место, божицата ги водеше овие души до новиот живот, од времето достапно за инкарнирање.

Во египетската култура

Во египетската култура, ориша Логунан има многу афинитети со божицата Нут , божицата на небото и мајка на сите небесни тела.

Нут е една од исконските божици во египетската митологија, која има многу важна улога во космогонијата (митовите за потеклото и создавањето на космосот) на таа културата. Неговото тело се протегало над Земјата за да ја заштити, а неговите четири екстремитети кои ја допирале земјата ги формирале четирите кардинални точки.

Според египетските наративи, Нут имал многу важна улога во култот на мртвите и во верувањето на воскресението. Се верувало дека по нечија смрт, душата на таа личност ќе свети како ѕвезда во некој дел од телото.

Во хинду културата

Во будистичката и хиндуската религија, ориша Логунан има многу сличности со божицата Тара, божицата на небото, ѕвездите и времето. Тоа е една од манифестациите на Буда, што го претставува женскиот духовен аспект.повисоко.

Се верува дека Тара била принцеза која ги научила сите учења на Буда. Со оглед на тоа, таа беше советувана да се моли за машка реинкарнација, способна да и донесе повеќе придобивки во светот. Препознавајќи проблем во оваа практика, божицата вети дека секогаш ќе се реинкарнира како жена, покажувајќи ги највисоките вредности на сочувство и мудрост.

Името Тара значи ѕвезда. Затоа, таа е поврзана со возење чамци и спасување на бродоломци.

Во нордиската култура

Во нордиската култура, постојат три божици кои имаат посебен афинитет со ориша Логунан, позната како Норнас. Ова се тројца чувари одговорни за заштита на минатото, сегашноста и иднината.

Чуварот на минатото, Урд, е претставен од една постара жена на многу напредна возраст, одговорна за заштита на античките мистерии.

Чуварот на сегашноста, Верданди, е претставена како мајка, одговорна за движење и континуитет. Сите настани во светот се вткаени во нејзиниот ум со моќта на нејзините мисли.

Чуварот на иднината, Скулд, е претставена како млада жена која ја држи силата на судбината, една од најмоќните во целиот универзум. Сите пророштва и гатања се поврзани со него.

Во католицизмот

Религиозниот синкретизам како свој принцип го има приближувањето на различни религиозни доктрини и верувања.Во Бразил, овој процес се случи поради историјата на опоменување на религиите од африканско потекло, што ги принуди нивните следбеници да мешаат елементи на католицизмот со нивните обреди и верувања, предизвикувајќи ја Умбанда, каква што ја знаеме денес.

Така, вообичаено беше да се создаваат афинитети меѓу ориксите и католичките светци за да се зачува нивната традиционална африканска религиозност.

Во случајот на Логунан, католичкиот светец синкретизиран со ориксата беше Санта Клара. Како и Логунан, Санта Клара е препознаена меѓу христијаните по својата непоколеблива вера, обожувана поради неговата способност да ги приближи верниците до религиозната вера, спречувајќи ги да отстапат од нивната цел.

Како е присутен орикса Логунан во нашите животи?

Сите ние сме синови и ќерки од сите орикси. Дури и ако не знаете дали Логунан е вашата ориша напамет или не, сепак можете да ја направите оваа божественост присутна во вашиот живот преку обреди и молитви. На тој начин ќе ве води на патот на добрината и ќе ви донесе емоционална и духовна рамнотежа.

контрола, спречувајќи ги луѓето да залутаат во фанатизам и емоционален излив. Токму во овој момент Логунан се појавува како неутрална сила, која дејствува врз суштеството за да го балансира неговиот однос со верата. Таа ја отелотворува потребната строгост за луѓето да не отстапуваат од своето религиозно патување, за да ги апсорбираат ексцесите на полето на верата.

Ден и поле на дејствување на Логунан

За тоа што е orixá на времето, секој ден во неделата може да биде ден на Логунан. Сепак, вообичаено е 11 август да биде резервиран за неговото празнување.

Полето на дејствување на Логунан е религиозното поле, во линијата на верата, првата од седумте линии на Умбанда и Кандомбле.

Функција на Логунан

Главните функции на орикса Логунан се корекција, ребаланс и преуредување на оние луѓе кои злонамерно ја користат верата и религијата.

Така, секој кој отстапил и корумпирал луѓе или ситуации од патот на добрината е предмет на неговото преуредување акција, едно или друго време.

Оние кои ги напаѓаат основите кои ја поддржуваат религиозноста на суштествата се казнети од Логунан во Времето - еден вид космичка празнина каде се чуваат сите злонамерни духови.

Симбол, метали и камења на Логунан

Симбол: спиралата . (Sn).

Поради неговиот активен магнетизам врз верата на ситесуштества, Логунан емитира спирален бран способен да го исцрпи и контролира духовниот интензитет на емоционалните, фанатичните или неурамнотежените суштества.

Метал: калај (Sn).

Tin It е исклучително сјаен метал со сребрена боја кој се користи за зачувување на конзервирана храна. Неговата магија е поврзана со рамнотежа и исцелување, поради неговата податлива природа, што овозможува да се вклопи со други метали, компензирајќи ги неговите дефекти.

Кристал: зачаден кварц.

Овој кристал има варијација на бои помеѓу кафена и црна, а неговото име е изведено од верувањето дека внатре имало чад. Димениот кварц исполнува важни функции поврзани со заштита, отворање патеки и постигнување цели.

Билки, цвеќиња и есенции на Логунан

Билки: еукалиптус, рузмарин и ѕвезден анасон.

Употребата на еукалиптус во бањи, чад или чистење може да донесе заштита, благослов и позитивност. Рузмаринот, пак, е билка која може да се користи во чаеви, бањи и јадења за да донесе прочистување, протерување и просперитет. Ѕвездениот анасон е зачин кој може да ја стимулира нашата интуиција, креативност и да нè заштити од негативните енергии.

Како што е наведено, сите три билки поврзани со орикса Логунан дејствуваат во нашиот живот за да нè ослободат од лошиот знак и да ни обезбедат лек.

Цвеќиња иесенции: диви цвеќиња и жолти рози.

Дивите цвеќиња се одговорни за привлекување среќа, додека жолтите рози се индицирани за просперитет, благосостојба и рамнотежа. Двата цвета може да се користат за правење есенции, за ароматизација и за вашите бањи.

Планетата и Логунановата чакра

Ориша Логунан нема одредена планета, бидејќи целиот космос е негово проширување. Бидејќи е само простор-време, сè се манифестира во него и ништо не постои надвор од него, како што е космосот, кој ги опфаќа сите планети, ѕвезди и небесни тела.

Чакра поврзана со ориша Логунан е круната чакра. или круна, најважната од седумте чакри. Сместена на врвот на нашата глава, преку оваа чакра се создава нашата духовност, совест и мудрост.

Поздрав до Логунан

Сите Candomblé orixás имаат поздрав преку кој нивните деца и верните побарајте ги вашите благослови и пренесете ги вашите добри енергии. Еве го поздравот на ориша Логунан:

„Погледни го времето, мајка моја!“

Овој поздрав бара да го насочите показалецот на едната рака нагоре, правејќи кружни движења , како да го покажуваше времето.

Понуди за Логунан

Понудите за ориша Логунан, како и за која било ориша, не се точни рецепти. Постои тенденција одредени предмети да бидатпонудени на orixás врз основа на документација, веб-страници и извештаи. Од овие информации, ќе можете да анализирате кој е најдобриот начин да ја подготвите вашата понуда.

Прв пример:

Предмети:

 • Пешкир или бела ткаенина;
 • Бела свеќа;
 • Темно сина свеќа;
 • Бели панделки (во непарна количина);
 • Темно сини панделки (во непарна количина);
 • Чаша вода;
 • Сушен кокос;
 • Калинка;
 • Бели лилјани (во непарна количина).

Извршување:

 • Раширете ја крпата на подот и запалете свеќа на секоја страна, надвор од ткаенината;
 • Оставете ја чашата со вода во центарот на ткаенината и ставете по една половина од сувиот кокос на секоја страна од телото;
 • Завршете со ширење на семките од калинката, панделките и лилјаните преку ткаенината.

  Втор пример:

  Предмети:

  • Пешкир или Бела ткаенина;
  • Три бели свеќи;
  • Три темно сини свеќи;
  • Бела пемба;
  • Сина пемба;
  • Портокал;
  • Ананас;
  • Бели лилјани (во непарна количина).

  Изведба:

  • На продолжениот бел пешкир, запалете свеќа од секоја боја надвор, на секоја страна од ткаенината (лево , десно и најоддалечената страна од тебе).
  • Ставете ги парчињата ананас во центарот на ткаенината,расфрлајќи ги парчињата портокал, лилјаните и прашокот пемба околу ананасот.

  Без оглед на понудата што ќе ја изберете, многу е важно таа да биде придружена со молитва, чекајќи најмалку триесет минути на локацијата. Откако ќе се направи понудата, задолжително исчистете го местото и правилно фрлете ги сите употребени предмети.

  Молитви за Логунан

  Подолу ќе најдете примери на молитви за орикса Логунан, кои може да се користат за вашите приноси или за време на богослужбите. Не грижете се ако знаете друга молитва, нема правилно или погрешно за оваа практика, се додека вашата желба за поврзување останува жива.

  Прв пример:

  Поздравете го Логунан,

  Дејствувајте според нашите умови, идеи, вера и религиозност за да можам да уживам во вашата позитивна и уредна акција.

  Ослободете ме од фанатизам и емоционални ексцеси, внимавајќи да никогаш не скршнувај од патот на верата.

  Барам со Твојата љубов да ме дочекаш на секој начин, водејќи го мојот живот по правиот пат на доброто и светлината.

  Божествен Логунан, благослови го мојот живот и дарувај ми ја оваа милост

  [Постави го твоето барање]

  Дозволи ми да го имам твојот благослов за никогаш да не ми недостига храброст, ниту во најтешките моменти.

  3>Да го следам патот на борбата, силата и божествената светлина, поддржани од твојата љубов.

  Такабило да е!

  Втор пример:

  Божествено зрачење на Логунан,

  Донесете во мојот живот божествената светлина на Паи Олорум, за никогаш да не скршнете од патиштата на верата.

  Елиминирајте во моето физичко и духовно тело каква било дисхармонија, слабост и очај.

  Нека верата биде моја храна и насока, која подобро ќе ме води низ деновите и ситуациите отколку што може да создаде мојот ум.

  Водете нè во верата и божествената заштита, за да исчезнат сите зла.

  Нека се очисти сè што нè мачи и мачи.

  [Поставете ја вашата нарачка]

  Заштитете не со вашата светлина и вашата магична сила.

  Поздрави, божествена Мајко на верата. вера.

  Така нека биде!

  Позитивни трендови на децата од Логунан

  Децата на орикса Логунан имаат некои извонредни позитивни карактеристики, како што ќе видите подолу. Интересно е да се забележи дека овие трендови беа забележани со текот на времето и не мора сите да се појават кај некого за таа личност да биде, всушност, ќерка на таа орикса.

  Срамежливост

  Посветеноста на orixá Logunan ги тера вашите деца да стекнат силно чувство на интроспекција, поради силните вибрации на религиозниот универзум што одекнуваат над нив. Тие се луѓе ориентирани кон својата најинтимна страна, свртени кон внатрешноста и кои ретко ги екстернализираат своите чувства.

  Опис

  Интроспективниот карактер на децата на Логунан не ги спречува да бидат пријателски настроени луѓе и да ги сметаат, според повеќето луѓе, како одлични пријатели и советници.

  Меѓутоа, вообичаено е дека, дури и така, тие се препознаваат по нивното дискретно, тивко и одмерено држење, со остро чувство за набљудување. Тие се луѓе кои знаат да ги задржат своите чувства и да избегнуваат да ги изразуваат премногу.

  Стабилна

  На ист начин како што Логунан бара рамнотежа на духовните сили меѓу суштествата, неговите деца се обележани со стабилност и исправност на карактерот. Тие се луѓе кои бараат емоционална рамнотежа во секое време, избегнувајќи ексцеси и помагајќи им на другите да ги поправат своите грешки и отстапувања.

  Мистиците

  Децата на орикса Логунан го ценат мистицизмот и духовноста. Тие се големи ценери на религиозноста, верата и филозофијата. Тие имаат длабока приврзаност кон читањето, учењето и романтичната музика, секогаш претпочитаат да стекнуваат знаење за себе, наместо да го прикажуваат неселективно. дел од личноста на една личност. Откријте ги подолу најчестите негативни тенденции што можат да ги претстават синовите и ќерките на орикса Логунан.

  Повлечено

  Преголемиот фокус на нивната внатрешност можеги прават децата на Логунан многу повлечени, неспособни да ги изразат своите чувства и да создаваат отвори во пријателствата и во љубовта. Ова не е нужно недостаток на доверба кон другиот, туку одбранбен механизам што го одгледуваат вашите деца без тие да го сфатат тоа.

  Љубомора

  Поврзаноста на децата на Логунан со нивните пријатели и партнери обично е многу силна. Оваа карактеристика може да поттикне имагинарни ривалства, со цел да ги натера да се сомневаат во нивото на верност на нивните пријателства. На овој начин, вообичаено е да претеруваат во љубомората.

  Посесивно

  Недостигот на самодоверба што може да се појави кај децата на Логунан е одговорен и за создавање на посесивни инстинкти, особено со оние кои се најблиски. Тие чувствуваат претерана потреба да ги заштитат од другите луѓе, внатрешно негувајќи негативни чувства, без вистинска основа.

  Синкретизми на Логунан

  Бидејќи тоа е божество кое управува со времето, ориша Логунан може да биде поврзан со квалитети и моќи слични на божества од други култури. Постојат најмалку пет познати афинитети, наведени подолу.

  Во келтската култура

  Во келтската култура, ориша Логунан има многу афинитети со божицата Аријанрод. Неговото име буквално значи сребрено тркало или сребрен круг, симболизирајќи го неговиот

  Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.