Кое е значењето на боите во фенг шуи? Знаете и совети за аплицирање!

  • Споделете Го Ова
Jennifer Sherman

Дали знаете како да ги користите боите на фенг шуи во вашиот дом?

Боите се еден од најлесните начини да ги примените принципите на фенг шуи во вашиот дом. Бидејќи тие се поврзани со многу принципи на таоистичките училишта, боите овозможуваат балансирање на енергиите на околината. Преку нив е можно да се промени енергијата на едно место, преку едноставниот чин на сликање ѕид или украсување на околината со нови предмети.

Покрај тоа, бидејќи луѓето се многу визуелни, а визијата е повеќе од игра на бои и светлина, како да ги искористите енергиите на боите за да го привлечете и инспирирате она што сакате да го имате во вашиот живот?

Овој напис ќе донесе виножито од можности, презентирајќи ги различните улоги кои боите го преземаат усогласувањето на вашиот дом преку фенг шуи. Бидејќи постојат различни пристапи кон значењата и употребата на боите на фенг шуи, во оваа статија ви ги претставуваме основните принципи за да можете да ги изберете вистинските бои за вашиот дом и овој специфичен момент во вашиот живот.

Покажуваме вие вашиот однос со елементите, со различните точки на вашиот дом и начини да го примените вашето знаење на едноставен и ефективен начин. Затоа, ајде да прошетаме низ различните нијанси и да го насликаме вашиот живот со нивните енергии. Проверете го.

Разбирање на фенг шуи

Пред да го претставиме значењето на боитепроблеми со простатата, ушите и бубрезите. Балансирајте го преку сините и црните бои, симболиката на бројот еден и брановите форми.

Гуа на мудроста и духовноста

Гуа на мудроста се нарекува ген. Поврзан со елементот Земја, неговиот број е 8, а насоката е североисток, мора да се воспостави на местото каде што се стекнува знаењето во вашиот дом. Тоа ви помага да ги промовирате вашите вештини и умешност во сè што правите.

Активирајте го користејќи ја нејзината боја, темно сина, неговиот елемент или неговата форма, квадратот. Ако сакате, користете голем, тежок камен за да го декорирате ова место во вашиот дом. Каменот може да биде дел од парче мебел или елемент на декорација.

Family Gua

Family Gua се нарекува Zhen, кој се наоѓа во источниот дел од вашиот дом. Покрај тоа што е поврзана со семејството, оваа Гуа носи нови почетоци и е тесно поврзана со дрвото и Јанг енергијата. Треба да се користи за поддршка и одржување на вашето семејство, особено кога сте вклучени во нов потфат.

Како што е поврзано со првото дете, куќата каде што источната точка не е активирана веројатно нема да има дете во него. Неговата нерамнотежа може да предизвика проблеми во рацете, нозете, јазикот, жолчното кесе и црниот дроб.

Активирајте го главно во пролет или со користење на неговиот елемент, неговата боја (сино-зелена, темно зелена и светло сина) во нејзината формираат колонообразен или правоаголен. акоАко сакате, оставете змеј во источниот агол од вашата куќа.

Просперитет Гуа

Просперитет Гуа се нарекува Џун, исто така поврзан со енергијата на изобилството. Неговата боја е виолетова, бојата на кралското семејство, формата е правоаголна, а елементот е дрво. Сместено во југоисточниот регион на вашиот дом, мора да се активира за да привлече изобилство, просперитет и богатство. Покрај тоа, тој работи и со енергијата на великодушноста и самопочитта.

Тоа е насока на најстарата ќерка и, ако жителите на куќата имаат проблеми со нозете, колковите или болести како што е артритис , тоа е знак дека оваа област е надвор од рамнотежа. За да го избалансирате, користете го неговиот елемент, боја или форма. Ако сакате, оставете аметист друзе во областа.

Успех Гуа

Ли е Гуа за успех. Вашата енергија е енергична, како огнениот елемент, вашиот владетел. Оваа Гуа е присутна во јужниот дел од вашиот дом, е поврзана со црвената боја и ја има светата форма на триаголник.

Мора да се работи кога сакате да привлечете слава, успех и да создадете своја репутација , додека вибрира со овие енергии. Активирајте го преку неговата соодветна симболологија (боја, форма и елемент). Ако сакате, украсете го јужниот дел од вашата куќа со свеќи, за да го усогласите овој сектор.

Гуа на врската

Гуа на врската се нарекува Кун. Во него ќе се формираат партнерства и ќе се промовира силата на љубовта. Се наоѓа во делотјугозападно од вашиот дом, оваа Гуа ја симболизира мајката или маќеата, бидејќи е поврзана со матријархот на домот. Со оваа асоцијација тој управува со љубовта и врските.

Кога е надвор од рамнотежа, може да се појават болести на устата, желудникот и болки во мускулите. Неговата боја е розова и кафеава, а се поврзува со елементот земја, како и со квадратните форми. Избалансирајте го користејќи ја неговата симболологија (боја, елемент, форма) во правец на југозапад. Ако сакате, оставете кристално топче, кристал од розови кварц или мандарина патка во таа насока.

Gua da Creativity

Gua da Creativity се нарекува Dui. Вашата енергија е поврзана со создавањето, децата, креативноста и довршувањето. Неговата боја е бела, а се поврзува со енергијата на металниот елемент. Оваа Гуа се наоѓа во западниот дел од куќата. Активирајте го преку кружни форми, неговата боја или украсувајќи го овој сектор со метални предмети.

Gua на пријателите

Гуа на пријателите се нарекува Qian. Тој е поврзан со корисни луѓе и патувања. Бојата му е сива, елементот метален, обликот кружен и кружен, а насоката северозапад. Оваа позиција е одлична за работа кога треба да запознаете луѓе кои можат да ви помогнат при вашето патување.

За да ја балансирате, само украсете го вашиот дом со неговата симболологија (елемент, форма и боја). Алтернатива е да го декорирате вашиот дом со ѕвона или ветрови одметал за да вибрира во северозападниот дел од вашиот дом.

Гуа на центарот и здравјето

Гуа на центарот и здравјето се нарекува Таи Чи. Како што сугерира неговото име, се наоѓа во централниот дел на вашиот дом. Управуван од елементот земја, неговиот облик е квадрат и неговите бои варираат од земјени тонови како кафена до нијанси на жолта и портокалова.

Бидејќи е присутен во центарот на Багуа, директно влијае на сите области на вашиот живот , главно влијаејќи на вашето здравје и благосостојба.

Секоја промена во центарот на вашиот дом може да има силен ефект врз вашиот живот, па затоа треба да бидете многу внимателни кога промовирате промени во оваа област. Активирајте го преку неговата боја, форма и неговиот елемент. Една од можностите е да оставите квадратен килим во бојата на оваа Гуа за да го избалансирате.

Во Фенг Шуи, секоја област од вашиот живот е управувана од една или повеќе бои!

Како што покажавме, боите се основни уреди во Фенг Шуи. Бидејќи е поврзана со различни елементи и насоки, секоја боја има своја симболика која се однесува не само на одредени области од вашиот дом, туку и на различни области од вашиот живот.

Бидејќи боите се, без сомнение, суштинска дел од животот, бидејќи ги има насекаде, важно е да внимавате на начинот на кој комуницирате со нив, за да можете да ги изберете не само во однос на личните вкусови или како критериуми.само неговите тоналитети.

Од суштинско значење е да ги земете предвид и неговите последици во вашиот живот. Кога ги избирате, имајте ги предвид и насоките на кои се поврзани во Багуа за да можете да ги користите како елементи на хроматска карта што ќе ве води до вистинските богатства. Така, ќе живеете со повеќе рамнотежа, среќа и просперитет во сите области од вашиот живот.

со совети за подобрување на енергијата на вашиот дом, важно е да ги разберете основните принципи на практиката позната во светот како Фенг Шуи. Покрај воведувањето на овој концепт, покажуваме како функционира оваа практика и даваме важни совети за да ги примените, како што е прикажано подолу.

Што е фенг шуи?

Фенг шуи е древна кинеска практика. Користејќи системи и принципи од таоизмот, фенг шуи претпоставува филозофска перспектива, од која е можно да се разбере нашето место во светот, како и нашата поврзаност со Универзумот.

Спротивно на популарното верување, фенг шуи е не исклучиво за внатрешен дизајн или архитектонски дизајн на зграда. Тој покажува како е можно да се поврзе со природата преку нејзините елементи.

Зборот Фенг Шуи на кинески значи „вода“ и „ветер“, двата главни елементи неопходни за живот. Бидејќи сè повеќе луѓе ја губат својата врска со природата, Фенг шуи доаѓа да ја спаси оваа суштина, донесувајќи поголем квалитет на живот.

Како функционира хармонизацијата на Фенг шуи?

Хармонизацијата преку фенг шуи се постигнува преку планирање на средини врз основа на одредени принципи. Меѓу нив се петте елементи (земја, оган, метал, дрво и вода), концептите на Јин и Јанг и протокот на Чи енергијата кои, кога се порамнети, создаваатпријатен и избалансиран простор.

Принципот на Јин и Јанг се користи за дизајнирање на природна светлина во вашиот дом. Преку него, можно е да се подобри протокот на личниот QI, што носи придобивки во различни области како што се спиењето и деноноќниот циклус.

Јанг е поврзан со поголема сјајност, додека Јин е поврзан со светлината на чорапот и темнината. Покрај овој поим, можете да користите бои и елементи, како што е опишано подолу.

Врска помеѓу боите и елементите на природата

Во Фенг шуи, боите може да се класифицираат според со елементите, насоки и вид на енергија што сакате да ги усогласите и балансирате. Според традицијата, секој елемент е поврзан со збир на специфични бои, кои помагаат да се усогласи околината. Подолу ги претставуваме боите на елементите:

• Земја: беж, крем, светло-кафеава и окер. Управува со грижата за себе и ограничувањата;

• Метал: бели, златни, сребрени, сиви и метални тонови. Управува со убавината, среќата и прецизноста;

• Водата: сина, црна и нијанси кои потсетуваат на океанот. Управува со мудроста и врската со светот;

• Дрвото: зелено и кафеаво. Управува со растот, исцелувањето и виталноста;

• Оган: црвена, портокалова, обичка и зеленика. Владее со страста, видливоста и инспирацијата.

Како да ги користите боите?

За да користите бои, треба да ги разберете нивните елементи. Затоа, како прв чекор,проверете го списокот погоре и видете ја регентноста на секој елемент за да ја разберете енергијата што сакате да ја привлечете. Откако ќе ја пронајдете енергијата, одберете ја бојата што најмногу одговара на вашиот живот.

При изборот на бои, важно е да се придржувате до еден елемент во исто време. Односно, иако сината добро оди со зелената, тие имаат различни елементи, затоа избегнувајте комбинации со овие бои.

Бидејќи фенг шуи е за проток на енергија и усогласување, неговите решенија се привремени. Следствено, можете да ги менувате избраните бои по одреден период, во зависност од вашите потреби. Потоа, користете ги боите за да ги насликате ѕидовите, да изберете предмети за украсување или мебел. Во случај да не знаете од каде да започнете, користете ја вашата интуиција.

Каде да користите?

Сега кога ја знаете енергијата и нејзината соодветна боја, можеби се прашувате каде да ја користите. Затоа ви претставуваме листа на можности од каде можете да започнете:

• На ѕидовите на собите и околината во вашиот дом;

• на предмети или додатоци. На пример, можете да купите прекривка за вашата перница, нова слика или едноставно да ги приспособите предметите што веќе ги поседувате;

• На мебелот, давајќи му нов изглед со еден или повеќе слоеви боја;

• Во саксии или дури и носење цвеќиња во избраната боја за да го украсите вашиот дом;

• во кристали, внимавајте да ги расфрлатениз дома (само бидете дополнително внимателни ако имате домашни миленичиња или деца дома, во ред? И не заборавајте дека одредени кристали се чувствителни на влажност или висока инциденца на светлина).

Па, ајде да почнеме да работиме .

Други совети за примена на фенг шуи во средина

Кога применувате фенг шуи во вашите домашни средини, можете да користите алатка позната како Багуа, еден вид мапа во форма на мандала . Можете да го користите Bagua како почетна точка за да го подобрите протокот на енергија во опкружувањето, применувајќи древни техники на фенг шуи.

Ако сакате, можете да го декорирате вашиот дом со кристали за да го промените расположението. Ако не знаете која да ја користите, можете да купите повеќеслојна кристална призма погодна за примена на фенг шуи во опкружување.

Ефектот на оваа ставка е прекрасен кога е допрен од сончевите зраци. Покрај тоа, можеби размислувате и како да го привлечете елементот со кој работите во вашиот дом. Елементот Оган, на пример, може да биде привлечен со едноставниот чин на палење свеќи.

Значењето на боите во фенг шуи

За повеќе да го обоиме вашиот живот, ви ги претставуваме значењата на различни бои во фенг шуи. Во продолжение ги наведуваме нивните енергии и совети за посоодветни средини за нив. Проверете.

Жолта

Жолтата боја претставува ентузијазам, срдечност и среќа. Бидејќи е поврзан со сонцето, жолтотаа исто така носи светлина, ја отфрла темнината на која било средина.

Иако оваа боја е помека од интензитетот на црвената, важно е да се користи жолтата на балансиран начин, бидејќи нејзината претерана употреба може да предизвика напади на анксиозност кај луѓето или животни кои се долго изложени на оваа боја.

Таа е погодна боја за детската соба, како и за средини во кои се собира семејството, бидејќи е весела и инспиративна боја. Жолтата е поврзана со Јанг енергија.

Сината

Сината е тон на смиреност. Поврзана со Јин енергијата, оваа боја создава релаксирачка атмосфера, која ги привлекува енергиите на сонцето и морето и произведува смирувачки ефект за смирување на умот, духот и телото, а со тоа промовира исцелување.

Темно сината ја претставува мудроста. и сите нијанси на сина боја се поврзани со енергијата на мудроста, самокултивирањето и авантурата, сеќавајќи се дека постои желба да го истражувате светот околу вас. Бидејќи го претставува елементот Воден, оваа боја е многу погодна за средини како бањата.

Не заборавајте никогаш да не користите сина боја за да го обоите таванот на вашата куќа, бидејќи симболизира поплава. Може да се користи за да се промовира духовен раст и да се овозможи внатрешно проширување.

Зелената

Зелената е бојата што претставува надеж, раст, здравје и повторно раѓање. Управувано со елементот Вуд, зелената воспоставува директна врска соприродата, внесувајќи ја оваа енергија во вашиот дом.

Во фенг шуи, таа има смирувачки ефект, внесувајќи лековити енергии во вашиот живот. За најдобра корист од енергијата на оваа боја, користете ги нејзините различни нијанси за да создадете различни ефекти и длабочини. Зелената е поврзана со енергијата на Јин.

Виолетова

Виолетова е бојата што ја симболизира духовната свесност. Кога се користи, промовира физичко и ментално исцелување и често се поврзува со кралското семејство. Поради високите вибрации, треба да се користи во фенг шуи многу умерено.

Оваа боја е индицирана за средини за духовен развој како што се соби за медитација и лекување. Поради неговиот интензитет, изберете ги вашите посветли тонови. Виолетова е една од боите поврзани со енергијата на Јин.

Црвената

Црвената е бојата на славата и угледот. Неговата употреба ја разгорува страста, го отвора срцето кон светот и инспирира акција. Исто така, црвената боја носи енергија на доблест и вистина. Нејзините интензивни вибрации се поврзани со вистината, среќата, изобилството и радоста и затоа е боја која најчесто се користи во кинеската Нова Година.

И покрај нејзините придобивки, важно е да се користи умерено, бидејќи може да промовира состојби на немир и да послужи како поттик за анксиозност. Многу е погоден за употреба во кујната, бидејќи е поврзан со огнениот елемент, но треба да се избегнува во средини како што е дневната соба. Вашиотенергијата е Јанг.

Розова

Користете ја розовата боја кога сакате да привлечете љубов и партнерства. Нејзината енергија е усогласена со исцелување на срцето, поттикнување на нежност, разбирање и повикување на нови врски во вашиот живот. Тоа е боја која вибрира со Јин енергија и треба да се користи во средини како спална или дневна соба.

Сива

Сивата боја е поврзана со патувањето. Кога се користи, го привлекува вниманието на корисни луѓе, кои ќе донесат поддршка и ќе служат како помошници на вашето патување. Бидејќи е поврзан со патување, треба да се користи за промовирање на откривање нови места и идеи.

Така, може да се користи во средини во близина на влезот во вашиот дом, како и во канцеларии и места на проучување. Таа ја претставува енергијата на Јин.

Црната

Црната е бојата поврзана со кариерата и животното патување. Со оглед на бојата што најмногу вибрира во Јин енергијата во Фенг Шуи, црната носи софистицираност и мистерии од длабочините на својот елемент, водата. Со негова употреба ќе внесете повеќе сила и длабочина во просторите, покрај тоа што ќе ја зголемите вашата заштита и моќ.

Црното исто така има моќ да ви го покаже патот по кој треба да одите во животот, особено затоа што тој да го прошири своето знаење и да придонесе за проширување на неговиот круг на соживот.

Бидејќи со него управува вода, никогаш не го бојадисувајте неговиот таван во црно, бидејќи тоа може да симболизирапоплави или проблеми предизвикани од поплави. Таа е најсоодветната боја за спалната соба, бидејќи е поврзана со енергијата на Јин. Сепак, избегнувајте прекумерна употреба.

Белата

Белата е бојата на чистотата. Претставува доверба и рамнотежа. Кога се користи, ја поканува среќата во вашиот дом, ги олеснува ефектите од вашите постапки и ви помага да ги постигнете вашите цели.

Бидејќи се состои од сите седум бои на виножитото, белата боја е побезбедна се користи во средини и е погоден за сите простори. Исто така е бојата со најголема Јанг енергија во Фенг Шуи.

Интересни информации за боите во Багуа

Багуа е мапа поделена на 9 сектори: север, југ , исток , запад, североисток, северозапад, југоисток, југозапад и центар. Секој од неговите делови се нарекува Гуа (или Жен на кинески) и е доделен на одреден елемент и управува со различни аспекти од вашиот живот.

Потребно е да се обрне внимание на овие области кога се спроведуваат проекти, реформи или привлекување повеќе хармонија за вашиот дом. Проверете.

Водич за работа и кариера

Водичот за работа и кариера е во северниот сектор. Вашиот елемент е водата, а вашата енергија е поврзана со вработување, мудрост и професија. Во Фенг Шуи, оваа средина припаѓа на црната желка и е претставена со средното дете.

Кога северниот сектор е надвор од рамнотежа, неговите жители можат да се развијат

Како експерт во областа на соништата, духовноста и езотеризмот, посветен сум да им помагам на другите да го најдат значењето во нивните соништа. Соништата се моќна алатка за разбирање на нашите потсвесни умови и можат да понудат вредни сознанија за нашиот секојдневен живот. Моето патување во светот на соништата и духовноста започна пред повеќе од 20 години, и оттогаш интензивно студирав на овие области. Јас сум страстен да го споделам моето знаење со другите и да им помагам да се поврзат со нивното духовно јас.